Rano napisałem, że będzie dobrze jak poziom 2200 się wybroni a to będzie zależało od dzisiejszych danych z USA - raportu ADP i ilości bezrobotnych za ubiegły tydzień. Jeżeli dane będą lepsze to kiepsko dla byka bo oddala się szansa na styczniową obniżkę ceny kredytu przez FED.
Czasem raport ADP i dane z rynku pracy się rozjeżdżają. ADP wstęp do tego co w piątek ale na niego raczej słabiej reagują chyba że wtedy gdy rynek rozbujany.
MĄDRE ROZWAŻANIA-MĄDRE, A TU JUŻ 2250 - BUHAHAHAAHAHA - I tyle są warte wasze rozważania - buhahahaha. Jutro 2300 pukniemy - trzymcie się FILOZOFY giełdy!
Zobacz wykres DAX i widać jak na dłoni, że wszyscy zagrali w jednym momencie pod podwójny. Oczywiście jest to fake, bo dax ma zasięg wybicia 21.500 i każdy Ci to powie. Dax nas pociągnął i tyle w temacie. Jutro zrobi wyższe otwarcie i jeszcze wyższe zamknięcie, a my wtedy dopiero wystrzelimy-Filozofy Filozofy.
Spoko, tylko ten spadek wyniknął z czegoś. Ano z osiągniętego poziomu, a wg mnie mamy tam filiżankę i trend wzrostowy za uchem filiżanki z zasięgiem 21500. Spadki nic nie znaczące-przynajmniej u Niemca.
Jak do góry fix to jutro do góry a jak do dołu to do dołu , czy jutrzejszą sesja będzie prostrza od tej dzisiaj ?
Zagrali by coś prostego a nie te wańki w stańki
Skąd ta pewność , ludzie się wyśpią mogą zmienić nastawienie ja bym nie przesądzał może być wręcz przeciwnie po świetnym finiszu spx na co się zanosi przecież [blef]
Dzisiejsza sesja kolejny raz pokazała, że z algorytmami grubasów nie da się wygrać, ale przy dobrym timingu i znajomości rzeczy można się do nich dołączyć i "wyszarpać" kawałek tego tortu dla siebie. Żadna technika, spodki, filiżanki, fale i inne pierdoły, nikomu nie pomogą w zarabianiu na takim rynku.
Dzisiejsze otwarcie 2271 było dwa punkty niżej od odniesienia i przez 15 minut, do otwarcia kasowego, kurs naszego kontraktu przemieszczał się w bok w zakresie 2272 - 2269. Po otwarciu kasowych fdax ostro wystartował do góry, fsp praktycznie stał w miejscu, a fw20 rozpoczął spadek z 2272 i po 5 minutach zaliczył dołek 2253, przy praktycznie płaskim lopie i wysokim wolumenie. Następnie dołączył się do rosnących fdax i fsp i po 3 godzinach, zygzakami i rosnącym lopie, zaliczył dzisiejszy szczyt 2279.
Nie będę opisywał dalszej części dzisiejszej sesji bo każdy może ją sobie przeanalizować, chciałem tylko pokazać, że wszelakie wróżby i oczekiwania co do przyszłości naszego rynku zdają się na nic. Bez względu na to jak dzisiaj zakończą swoje sesje amerykańskie giełdy i europejskie pochodne to i tak nasz rynek będzie realizował strategie jego wiodących uczestników.
Grajmy razem z nimi w zielone/czerwone i to już wystarczy aby zarabiać :))
Gdybyś dzisiaj o godz. 9 zaczął się zastanawiać dlaczego spadamy to po 5 minutach mógłbyś załapać się już na odbicie po tym spadku i jakaś część z tych 19 punktów przeszła by ci przed nosem.
Tylko timing i znajomość rzeczy się liczą, żadne tam obliczanie prawdopodobieństw. Trzeba obserwować rynek i odpowiednio reagować.