• Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Pietro [89.64.8.*]
    Paradoksalnie problemy Niemiec jeszcze nie są aż tak duże może być zdecydowanie gorzej jeżeli automotive mocniej pogrąży się w stagnacji, obecnie jest kiepsko ale jeszcze nie traficznie. Zobaczymy jak to będzie moim zdaniem rynki zbyt pozytywnie są obecnie nastawione i nie wyceniają specjalnie zagrożeń, czas zweryfikuje te założenia
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~skórka [77.65.98.*]
    akurat niemiecki automotive ma problemy w cenach - P/E dla porsche to 3,5, dla VW - okolice 4, BMW 6 i mercedes okolice 5
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.131.*]
    Indeksy dalej ciągną w górę. Dax nawet rano wybija ath. Absolutnie nie ma sentymentu na jakąś nawet średnią korektę.
    W takiej sytuacji gramy intra L oczywiście po jakiś cofnięciach.
    Nic dodać nic ująć.
    Wczoraj zgodnie z planem wyłapałem 30usd/lot z pozycji L na złocie. Super zysk. Czekam na jakieś zejście i ponawiam L
    Na miedzi czekam na jakiś impuls aby zagrać L

Wig20 jest w drodze do strefy 2450-500
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.49.*]
    W przedziale 2440-2500 będę odwracal pozycję na fw20 na S. Pozbywam się wszystkich akcji
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.135.*]
    Dnia 2025-01-28 o godz. 11:46 ~janek napisał(a):
    > rhett,
    > > https://stooq.pl/mol/?id=6420
    > > Co sądzisz?

To bzdury. Bez znaczenia dla wyceny akcji, indeksów.
    Dla wyceny akcji, indeksów znaczenie ma jedynie to ile jest pieniędzy na rynku i gdzie akurat są lokowane.
    Jankesi przez kilka lat nadrukowali 25% swojego pkb. EBC też drukował bez umiaru.
    Pełno pieniędzy bez pokrycia sprawia że wyceny muszą być coraz wyższe. I to nie tylko akcji ale też usług, towarów itp.

Nie ma zmiany na rynkach. Europa bardzo mocna. Dax wybija ath juz dwa razy dziennie.
    Tak więc gramy dalej L
    Złoto wykonał korekte dając okazje do zagrania L
    Wig coś tańcuje na oporze ale moim zdaniem idzie na strefe okolic 2450

Spadków nie widać. Poza surowcami wszystko idzie w górę
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.56.*]
    2480 biorę S na fw20 . Luty msc. krachów. Korekta blisko
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.137.*]
    Na indeksach nie widać żadnej oznaki słabości. Może zbliża się jakaś korekta a może nie. Tego nikt nie wie.
    Intraday gram wg pivotów na Dax natomiast jak pojawi sie jakas swieca H4 spadkowa wówczas spróbuje rozegrać swing S
    Złoto wczoraj szalało. wyłapałem zgodnie z planem 40usd/lot!
    Wig20 jeżeli teraz nie cofnie to idzie na strefę 2500-520 i to jest główny plan
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.41.181.*]
    Ja dziś wziąłem jedna symboliczną S na fw20 i będę powiększał do max 10 sztuk
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.129.*]
    To mamy małe kuku na rynkach :) Tak jak pisałem wcześniej era Drumpa to będzie czas szybkich i gwałtownych zmian na giełdach wynikających z jego decyzji i tego co będzie mówił.
    Niemniej rynki i tak zrobią to co wynika z przepływów pieniędzy, w międzyczasie będą po prostu duże zmiany.

Dax zszedł do wsparcia na 21200 ( bossafx) podobnie jak to było w ubiegły poniedziałek. Stąd spodziewam się odreagowania na co najmniej 150-200 w górę. Co zresztą sam rozgrywam od rana. Dax może dojść nawet do 21450-500 i jeżeli sentyment ma być negatywny do z tej strefy powinien być dalszy spadek wybijający dołem 21200

Otworzyłem tez Longa na miedzi, zobaczymy ale to pozycja swingowa

I dzisiaj kończę na miesiąc obecność na forum. Do marca robię przerwę, koncentrując się na pracy zawodowej oraz spekulacji.
    Tym co handlują radze kasować często zyski i grać z małym ryzykiem bo zmiany w obu kierunkach będą mocne.
    +150 pkt z Longa na Dax. Dla mnie wystarczy
    Utrzymanie strefy 21350-420 jak dla mnie może dać ruch w górę nawet do nowych ATH !
    W końcu trend jest wzrostowy.
    Skąd grać S? Albo teraz ale z bliskim sl albo z okolic 21700-750
    Long na miedzi jest w dużym zysku, sl przestawiam na be a tp mam otwarty

Wig20 jak utrzyma strefe 2390-400 to moim zdaniem pójdzie w górę w kierunku 2450-500 a nastepnie 2600
    Wybicie dołem 2300 może spowodować spadek do 2350-60

generalnie indeksy sa bardzo mocne i te spadki nocne o 2-3% sa wyciągane w trakcie sesji regularnej.
    kapitału na rynkach jest full
    Dax w styczniu zrobił około +9% to bardzo duży wzrost
    Obecnie jest na -1,6% i we wszystkim mediach nagłówki: krach, mocne spadki, itp.
    Śmieszne to. Typowe naganianie na spadki przy trwającym trendzie wzrostowym.

Jednak moim zdaniem w lutym jest większe prawdopodobieństwo że Dax zrobi kolejne ATH niż to że spadnie poniżej 20700
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.51.*]
    Ja to szczerze myślałem że S dobiorę w okolicach 2480 a tu Trump w swoim żywiole ... Myślę , że dzisiaj się dogadaja i od jutra wzrosty .
    Rhett,
    Na jakiej podstawie to prawdopodobieństwo jest większe, że w lutym nowe AtH?
    Dnia 2025-02-03 o godz. 13:40 ~janek napisał(a):
    > Rhett,
    > > Na jakiej podstawie to prawdopodobieństwo jest większe, że w lutym nowe AtH?

Dnia 2025-02-03 o godz. 13:40 ~janek napisał(a):
    > Rhett,
    > > Na jakiej podstawie to prawdopodobieństwo jest większe, że w lutym nowe AtH?

Na podstawie wykresu.
    Wykres to ślad jaki zostawia duży kapitał. Powtarzam to od dawna.

Dax jest w silnym trendzie wzrostowym na każdym interwale od H4 w górę. Nie łatwo zmienić silny trend.
    Indeks nawet nie jest w stanie od wielu tygodni zrobić normalnej korekty. Co to jest? W nocy jest -3% nad ranem robi sie -1,5% a po południu kończą na -0,5%
    Dla mnie to oznaka kupowania przez duży kapitał. Chwilowe spadki po -3% wywalają sl mniejszym spekulantom.

Prawdziwy spadek/korekta wygląda tak, że: indeks w nocy stoi, nad ranem zaczyna spadać i po południu pogłębia spadek.

Tak więc moim zdaniem Dax w lutym wyjdzie na ATH. Duży kapitał ciągle kupuje akcje.

• Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Pietro [89.64.8.*]
    No zobaczymy co to będzie ale tym razem na Wig przynajmniej wygląda to dużo słabiej niż tydzień temu, brak obrotów, brak większego popytu i nie ma sil na wyciąganie w kierunku domknięcia luki tak jak jeszcze po poprzednim poniedziałkowym spadku.
    Rhett,
    US President Donald Trump ramped up his tariff threats to the European Union while saying he would speak with the leaders of Canada and Mexico, as stock markets sank following a hectic weekend that saw prospects for a trade war turn into reality.
    Dnia 2025-02-03 o godz. 15:00 ~janek napisał(a):
    > Rhett,
    > > US President Donald Trump ramped up his tariff threats to the European Union while saying he would speak with the leaders of Canada and Mexico, as stock markets sank following a hectic weekend that saw prospects for a trade war turn into reality.

Drump będzie non stop coś gadał, straszył, robił.
    Rynki przestają na to fundamentalnie reagować. Reakcje sa na godziny i to w nocy lub wcześnie rano kiedy płynność jest bardzo mała.

Jeżeli przyjdzie taki dzień, że Dax w nocy będzie na -1% rano na -2% a skończy sesje na -3% uznam że będzie możliwa sensowna korekta w średnim terminie.

rhett,
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
    Dax wygląda mi na to, że ATH zrobi jeszcze w tym tygodniu.
    Wówczas powinien dojść do strefy 22100-200 i wówczas intraday można zagrać na małą korektę 300-400 pkt
    Sprzedałem moja jedną S i wziąłem małe L szt. 5
    Drump w piątek wprowadza cła, w poniedziałek je zawiesza :)
    W środę zawiesi na Chiny
    A w następny piątek wprowadzi na UE a w poniedziałek po południu je zawiesi.

....I tak parę razy i nikt już nie będzie brał na poważnie tego co robi.
    Rynki wrócą do normalności :)
    Myślę , że zrobimy 2480 na fw20 i spadki...
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.60.*]
    CD Projekt cel -238-240.
    Dokupiłem dziś Kghm
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.52.*]
    Zbieram S do 2520 od 2500
    Oddaje S brak reakcji na opór
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.58.*]
    Cdr out całość...
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.58.*]
    Odkupuje KGHM powoli
    Czekam z KGHM na 150-156
    Dax wkroczył do mojej strefy na Swing Short
    Pozycja S 22300 SL 22620 TP 21620
    Jak zacznie się spadek będę dokładał S i zmniejszał SL
    Mam 3 próby na rozegranie swing S
    Na razie jest duże ryzyko bo ciągną w górę jakby akcji miało zabraknąć
    rhett,
    Koniec wojny jest już grany więc Ja z S bym uważał mogą iść pionowo i pewnie tak szybko spaść .
    rhett,
    Jak koniec wojny to czy złoto nie jest czasami dobre na pozycję S?
    Dnia 2025-02-12 o godz. 19:06 ~janek napisał(a):
    > rhett,
    > > Jak koniec wojny to czy złoto nie jest czasami dobre na pozycję S?

Co do Daxa.... Intra gramy tylko pozycje L zgodnie z zasadą pivotów
    Swing gram S zgodnie z zasadą impulsów i korekt. jest pozycja jest SL jest TP
    Trzeba spekulować zgodnie ze swoimi zasadami.

Złoto jest zw mocnym Longu. Każda korekta to okazja do gry swing L
    Intraday można grac S ale to bardziej ryzykowne, dlatego intra a nie swing

Na fundamenty ani informację nie patrzę. Interesuje mnie jedynie wykres na danym interwale
    rhett,
    wg metodologii vsa Glinickiego ,na dax-ie masz przyrastający wolumen byczy przyrastający popytowy , być może trafi się jakiś test popytu,ale jak patrze na 1d,4h i w mniejszych skalach czasowych to tam nie ma prawie w ogóle podaży .Więc raczej szukałbym nadal L-ki
    Dnia 2025-02-13 o godz. 07:25 ~janek napisał(a):
    > rhett,
    > > wg metodologii vsa Glinickiego ,na dax-ie masz przyrastający wolumen byczy przyrastający popytowy , być może trafi się jakiś test popytu,ale jak patrze na 1d,4h i w mniejszych skalach czasowych to tam nie ma prawie w ogóle podaży .Więc raczej szukałbym nadal L-ki

Jak najbardziej.
    Ale to zagranie z D1/W1 gdzie są impulsy w górę i korekty w dół. Zagranie swing S jest wbrew trendowi dlatego ma ustawiony SL
    Wyjdzie albo nie wyjdzie.
    Jeśli się spekuluje zgodnie z wykresem trzeba zajmować pozycje kiedy nakazują przyjęte zasady a nie na widzi-mi-się.
    Na tym polega handel wg przyjętych zasad.

Jest na Dax silne wsparcie obecnie na 22150-200 jeśli się utrzyma uznam że należy zagrać swing Long
    rhett,
    Nasdaq 24000 sp500 6380 ciekawe czy yankesy wystrzelą w te poziomy...
    Wiele razy pisałem: Indeksy długoterminowo rosną. Więc jakąkolwiek liczbę (większą niż obecnie ) podamy w końcu w przyszłości będzie osiągnięta.

Dax jest w niesamowitym trendzie wzrostowym.
    Intraday od wielu dni w nocy/rano testuje PP a następnie po utrzymaniu idzie w góre do R1 i R2
    Tak więc intraday gramy jedynie pozycje L

Swingowo mam pozycje S przy 22700 SL 23020 TP 21740
    Jak zejdą poniżej 22550 przestawię ba BE

Wig20 w dobrym miejscu na cofnięcie do 2570 a może 2540 ale tu tez mocna tendencja wzrostowa
    Europa w euforii. Indeksy są w bardzo silnych trendach wzrostowych
    Dax dał idealny sygnał intraday Long rano kiedy wyszedł ponad pp i zretestował go od góry. Zgodnie z zasadami impuls doszedł do R2 a nawet go lekko wybił. Można próbować zagrac intra S jest dobry R;R

Pozycja swingowa S wypadła na BE
    Aktualnie widze dwie możliwości zagrania trzeci raz próby na swing S. Albo poczekac na dojście do 23200 albo poczekac na zejście i utrzymanie sie poniżej 22500
    Inaczej nie widze możliwości gry swing S

Intraday handel wg pivotów jest bardzo korzystny

Wig20 wykonał planowane zejście do strefy 25700 i mamy kolejny impuls w górę
    Utrzymanie strefy 2570 powinno dać ruch w górę z celem strefy 2650 - 2730

Pzu zmierza do strefy 56
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.59.*]
    rhett,
    Daxa to chyba pompują się wyborów...
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.59.*]
    rhett,
    Co Oni na tym daxie dyskontują, żeby szli tak pionowo w górę ?
    Dnia 2025-02-17 o godz. 13:39 ~janek napisał(a):
    > rhett,
    > > Co Oni na tym daxie dyskontują, żeby szli tak pionowo w górę ?

Tyle razy pisałem. Dla spekulanta technicznego nie mają znaczenia żadne informacje ani przypuszczenia.
    Zastanawianie się "dlaczego" powoduje jedynie najczęściej przyjęcie błędnego założenia lub tezy. Ponieważ nie mamy dostępu do informacji ani planów jakie ma duży kapitał.
    Nas interesuje jedynie to, jaką decyzje podjął duży kapitał. A to akurat widać na wykresie.
    No to jeżeli według Ciebie widzisz jaka decyzję podjął duży kapitał to dlaczego nie grasz L z celem 23200 ? A jeśli przy tych 23200 pojawi się ogromny słupek wolumenowy popytowy i sygnał siły vsa to tez zagrasz s-ke? Istny hazard
    Dnia 2025-02-17 o godz. 23:13 ~janek napisał(a):
    > No to jeżeli według Ciebie widzisz jaka decyzję podjął duży kapitał to dlaczego nie grasz L z celem 23200 ? A jeśli przy tych 23200 pojawi się ogromny słupek wolumenowy popytowy i sygnał siły vsa to tez zagrasz s-ke? Istny hazard

Dlatego że ja jestem spekulantem intraday a często nawet na M5.
    Moja strategia intraday to gran na pivoty dzienne.
    Rzadko gram swingi. Nie interesują mnie długie ruchy, długie bycie w pozycji.

• Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.133.*]
    Nie ma zmian na rynkach. Ciągłe, niemal liniowe wzrosty.
    Dax jak zwykle w nocy utrzymuje PP i rano rozpoczyna ruch do R1. I to trzeba rozgrywać intraday.
    Można szukać S od R1 lub po wybiciu od R2 ale z bliskim SL

Natomiast Dax z D1 ma ciekawy układ: Wcześniej 8 śweiec D1 wzriostowych i mała korekta więc dzisiaj była by kolejny raz seria 8 świec D1 wzrostowych i ....może mała korekta. Warto zaryzykować. ja spróbowałem.

Wig20 dotarł do 2700 i po korekcie powinien wykonać swing wzrostowy do okolic 2900

Pzu dotał do poziomów docelowych. teraz gdyby wykonał korektę do strefy 52-53 można by zagrać L z celem okolic 60

• Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.132.*]
    Zamknąłem S na Dax +200 pkt z pozycji intraday! Jedno z moich najlepszych zagrań ever :)

Technicznie z H1 wszystko co poniżej 22730 jest w Shorcie swingowym
    Z D1 wsparcie jest o okolicy 22500

rhett,
    Gratuluję zagrania na daxie.
    Koniec korekty 2550-2600 tak myślę i atak na 2900 tak jak napisałeś ...
    Schemat działa.
    Dax wykonuje 7-8 świec wzrostowych D1 i korekta na 500-700 pkt
    Wczoraj wpisał sie w ten ruch. Trend wzrostowy absolutnie nie jest zagrażony.
    Tak więc osobiście dzisiaj gram od godz 8 pozycje Long z celem PP gdzie zamkne połowe pozycji i 22720 gdzie zamkne druga połowe.
    Jeżeli nie wybija 22730 wówczas spróbuje obrócić sie w S z celem PP

Wig 20 wykonał korekte do wsparcia na 2620 i teraz powinien pojawic sie impuls w górę z celem najpierw 2700 a docelowo 2900

Pzu bez zmian
    Rhett,
    Najpierw fw20 od góry 2600 musi przetestowac
    Ja mam TP 2580 na fw20
    Out z całości S na Dax +90 pkt
    Poczekam może jeszcze raz przetesują poziom 22500-520 wówczas ponowie L
    Wybicie dołem 22480 neguje gre L intaday
[x]
PZU 0,14% 55,38 2025-10-02 17:00:00