• Re: przedawnienie? Autor: ~stefaniaharper2 [81.190.71.*]
    Jestem załamana tym co czytam na forum,dostałam pismo z ZUS ,informujące mnie o dokonaniu ubezpieczenia swojej byłej pracownicy, nauczycielki,za okres kilku miesięcy 4-ch,w 1999r, która była zatrudniona na pełen etat w innej szkole, a ja płaciłam za nią , jak byłam poinformowana,składkę zdrowotną, tylko.Teraz mam ją ubezpieczyć całkowicie ,i zapłacić zaległe składki wraz z odsetkami. W roku2000 jest jeszcze lepiej, bo była zatrudniona 10 miesięcy, oczywiście było to zatrudnienie na umowę zlecenie, bez obowiązku ubezpieczenia społecznego, taki tytuł nosi ta umowa.Podobno w tym czasie przebywała na urlopie wychowawczym.Nie jestem w posiadaniu informacji o takim fakcie,mam jej oświadczenie o zatrudnieniu w pełnym wymiarze godzin. Co mnie obchodzą składki z tamtego czasu, placiłam to co obowiązywało.Szkołę zamknęłam 2,5 roku temu.O co chodzi? Będę wdzięczna za jakieś ludzkie wyjaśnienie, bo naprawdę mam złe przeczucia, jestem na emeryturze, mam 66lat.
  • Re: przedawnienie? Autor: ~olesia [83.20.120.*]
    Dostałam właśnie pismo z ZUS o podleganiu w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego (od 09.1999 do 12.1999) obowiązkowym ubezpieczeniom społcznym z tytułu prowadzonej działalności. Byłam również w tym czasie pełnoetatowym pracownikiem innej firmy. Podobno nie wypełniłam jakichś dokumentów. Nie mam pojęcia o co chodzi. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi coś podpowiedział.
  • Re: przedawnienie? Autor: ~Eulka [93.105.48.*]
    olesia Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Dostałam właśnie pismo z ZUS o podleganiu w
    > okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego (od
    > 09.1999 do 12.1999) obowiązkowym ubezpieczeniom
    > społcznym z tytułu prowadzonej działalności. Byłam
    > również w tym czasie pełnoetatowym pracownikiem
    > innej firmy. Podobno nie wypełniłam jakichś
    > dokumentów. Nie mam pojęcia o co chodzi. Byłabym
    > wdzięczna gdyby ktoś mi coś podpowiedział.

Przyłącz się do innych w takiej samej sytuacji

http://www.zlikwidujzus.com/forum/viewforum.php?forum_id=4

Pozdrawiam
  • przedawnienie? Autor: ~Grzegorz1244 [79.184.24.*]
    Mam pytanie. Czy można uniknąć zapłty składki zus w pełnej wysokości jakiej zarządał zus za lata 2000-2003. Żona była w tym czasie na urlopie wychowawczym. Prowadziła działalność płacąc tylko składkę zdrowotną. Dziś zus upomniał się o pełną wysokość składki za ten okres.
    Proszę o odpowiedź.
  • Re: przedawnienie? Autor: ~beti_ [83.142.122.*]
    Grzegorz1244 Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Mam pytanie. Czy można uniknąć zapłty składki zus
    > w pełnej wysokości jakiej zarządał zus za lata
    > 2000-2003. Żona była w tym czasie na urlopie
    > wychowawczym. Prowadziła działalność płacąc tylko
    > składkę zdrowotną. Dziś zus upomniał się o pełną
    > wysokość składki za ten okres.
    > Proszę o odpowiedź.

poczytaj tutaj sobie http://www.zlikwidujzus.com/forum/viewthread.php?forum_id=4&thread_id=93
    dziewczyny takie jak twoja żona walczą i chyba są na dobrej drodze.
    Powodzenia !