Jestem załamana tym co czytam na forum,dostałam pismo z ZUS ,informujące mnie o dokonaniu ubezpieczenia swojej byłej pracownicy, nauczycielki,za okres kilku miesięcy 4-ch,w 1999r, która była zatrudniona na pełen etat w innej szkole, a ja płaciłam za nią , jak byłam poinformowana,składkę zdrowotną, tylko.Teraz mam ją ubezpieczyć całkowicie ,i zapłacić zaległe składki wraz z odsetkami. W roku2000 jest jeszcze lepiej, bo była zatrudniona 10 miesięcy, oczywiście było to zatrudnienie na umowę zlecenie, bez obowiązku ubezpieczenia społecznego, taki tytuł nosi ta umowa.Podobno w tym czasie przebywała na urlopie wychowawczym.Nie jestem w posiadaniu informacji o takim fakcie,mam jej oświadczenie o zatrudnieniu w pełnym wymiarze godzin. Co mnie obchodzą składki z tamtego czasu, placiłam to co obowiązywało.Szkołę zamknęłam 2,5 roku temu.O co chodzi? Będę wdzięczna za jakieś ludzkie wyjaśnienie, bo naprawdę mam złe przeczucia, jestem na emeryturze, mam 66lat.
Dostałam właśnie pismo z ZUS o podleganiu w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego (od 09.1999 do 12.1999) obowiązkowym ubezpieczeniom społcznym z tytułu prowadzonej działalności. Byłam również w tym czasie pełnoetatowym pracownikiem innej firmy. Podobno nie wypełniłam jakichś dokumentów. Nie mam pojęcia o co chodzi. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi coś podpowiedział.
olesia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dostałam właśnie pismo z ZUS o podleganiu w
> okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego (od
> 09.1999 do 12.1999) obowiązkowym ubezpieczeniom
> społcznym z tytułu prowadzonej działalności. Byłam
> również w tym czasie pełnoetatowym pracownikiem
> innej firmy. Podobno nie wypełniłam jakichś
> dokumentów. Nie mam pojęcia o co chodzi. Byłabym
> wdzięczna gdyby ktoś mi coś podpowiedział.
Mam pytanie. Czy można uniknąć zapłty składki zus w pełnej wysokości jakiej zarządał zus za lata 2000-2003. Żona była w tym czasie na urlopie wychowawczym. Prowadziła działalność płacąc tylko składkę zdrowotną. Dziś zus upomniał się o pełną wysokość składki za ten okres.
Proszę o odpowiedź.
Grzegorz1244 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Mam pytanie. Czy można uniknąć zapłty składki zus
> w pełnej wysokości jakiej zarządał zus za lata
> 2000-2003. Żona była w tym czasie na urlopie
> wychowawczym. Prowadziła działalność płacąc tylko
> składkę zdrowotną. Dziś zus upomniał się o pełną
> wysokość składki za ten okres.
> Proszę o odpowiedź.
poczytaj tutaj sobie http://www.zlikwidujzus.com/forum/viewthread.php?forum_id=4&thread_id=93
dziewczyny takie jak twoja żona walczą i chyba są na dobrej drodze.
Powodzenia !