Jesli pracuje zawodowo (pół etatu, zarobki brutto ok 1000 zł.) i chciałabym prowadzic firmę (usługi edukacyjne ,sport i rekreacja), to jakiej wysokości składki na ZUS i ubezpieczenie zdrowotne mnie by dotyczyły? czy w przypadku takiej dzialalności możliwa jest wspólna działalność z inną osobą (też pracująca na pełnym etacie)?
Jeśli pracuje na caly etat i zarabiam ok.900 zl i zarejestrowal bym firme to jakie oplaty bym placil miesięcznie i czy mój pracodawca by się dowiedzial że mam dzialalność.Bardzo prosze o pomoc?
Czy pracodawca u ktorego ktoś jest zatrudniony wie o tym,ze zakładamy działalność gospodarczą? Czy mozna zalożyć firmę tak,aby pracodawca się o tym nie dowiedział
1)"jak załozyc dzialalność gospodarczą ?"
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+za%C5%82o%C5%BCy%C4%87+dzia%C5%82alno%C5%9B%C4%87+gospodarcz%C4%85&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
2)"jaki jest tego koszt ?"
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=koszty+za%C5%82o%C5%BCenia+dzia%C5%82alno%C5%9Bci+gospodarczej&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
3)"czy dla absolwentow sa jakies ulgi?"
http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=lang_pl&q=dzia%C5%82alno%C5%9B%C4%87+gospodarcza&as_q=ulgi+dla+absolwent%C3%B3w&btnG=Szukaj+w+wynikach.
Mam w Posce zarejstowaną działalność gospodarczą usługi remontowe, chciałbym je wykonywać w Holandii. Czytałem,że nie ma problemów ale jak to wygląda od strony technicznej? Czy są jakieś formalności do załatwienia wtym kraju, nie chodzi mi o zakładanie tam firmy bo mam ją w Polsce. Proszę o pomoc
Mam działanośc gospodarczą jestem płatnikiem VAT, zakupiłam na firme laptopa za gotówke oraz kamerę na raty , które dalej spłacam, muszę zawieśc dziłalnośc z co ze sprzętem, jakie ponoszę konsekwencje.
Dzień dobry!
Interesuje mnie taka kwestia: osoba bezrobotna chce otworzyć działalność gospodarczą z wykorzystaniem środków z Urzędu Pracy na rozpoczęcie tej dzialalności.
Ponadto słyszałam, że osoby, które rozpoczną (lub rozpoczęły) prowadzenie dzialalności gospodarczej mają szansę (na mocy prawdopodobnie ustawy - nie wiem dokladnie)na niższe składki w ZUS (z tego, co słyszalam - 33%wymiaru składki przez jakiś okres). Mój stan wiedzy jest na ten temat niewielki, gdyż nikt nie potrafi mi odpowiedzieć precyzyjnie a rozmowa kończy się stwierdzeniem "też coś takiego słyszałam-em". Może Pan zna odpowiedź. Będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Gosia
mam takie pytanko(a) dotyczace dzilalnosci gospodarczej zwiazanej z produkcja plodow rolnych.
- czy uprawiajac na mala skale warywa i chcac je sprzedawaac do
* hurtowni
* skupu
musze prowadzic dzialalnosc gospodarcza?
(zdarzyl mi sie kiedys sprzedawac do skupu porzeczki uzbierane u babci allle dawwwno temu i nie bylo problemu, a jak jest teraz???)
hm, jak przyjdzie mi placic danine od dzialalnosic to nici z planu ni chyba, ze na kogos kto pracuje.
Mam pytanie czy mogę zarejestrować działalność gospodarczą w mieszkaniu. Działalność dotyczy małego cateringu. Jakie w związku z tym mieszkanie musi spełniać wymagania i kto ewentualnie będzie kontrolował owe wymogi?
Witam,
Mam wielką prośbę mógłbyś mi przesłać odpowiedzi na to pytanko które skierowałeś do ludzi???
Jakie opłaty ponosi osoba prowadząca działalność gospodarczą, jeśli jednocześnie pracuje na etacie w prywatnej firmie i ma tam odprowadzane wszystkie wymagane składki?
Bardzo dziękuję z góry za pomoc
Witam,
Jakie opłaty ponosi osoba prowadząca działalność gospodarczą, jeśli jednocześnie pracuje na etacie w prywatnej firmie i ma tam odprowadzane wszystkie wymagane składki? Jaki rodzaj opłacania podatków wybrać, gdy działalność dotyczyłaby małej poligrafii (skład, łamanie, przygotowanie publikacji do druku) i byłaby prowadzona w domu osoby zakładającej działalność?
Dziękuję.
Witam,
Jakie opłaty ponosi osoba prowadząca działalność gospodarczą, jeśli jednocześnie pracuje na etacie w prywatnej firmie i ma tam odprowadzane wszystkie wymagane składki? Jaki rodzaj opłacania podatków wybrać, gdy działalność dotyczyłaby małej poligrafii (skład, łamanie, przygotowanie publikacji do druku) i byłaby prowadzona w domu osoby zakładającej działalność?
Dziękuję.
Witam wszystkich!
Mam takie małe pytanko, chce założyć płatno strone internetową, w zwiazku z tym jakie bede ponosił opłaty? poza tym chciałem założyc autoryzacje na ta strone: jak to sie robi? i jakie koszty sie za to ponosi? I jeszcze jedno małe pytanko jakie sa wady i zalety takiej autoryzacji? jesli ktos jest wstanie mi odpowiedziec na te pytania to z gory dziekuje.
Pracuję na uwowę zlecenie i mam zamiar założyć działalność gospodarczą. Czy w związku z tym będę płacił wszystkie składki zusy od działalności czy tylko ubezpieczenie.
Chce rozpocząc dzialanosc gospodarcza..ma to byc agencja pracy czasowej..zajmujaca sie wyszukiwaniem prac i pracownikow dla osob ktore potrzebuja znalezc opiekunke czy pielegniarke dla ludzi straszych czy dzieci.Czy sa jakies warunki szczegolne dla zalozenia tego rodzaju firmy?Na jakiej formie opodatkowania musi byc i co z podatkiem vat?czy zaswiadczenie dla takiego rodzaju działalnosci wydaje urzad miasta?
A takze na jakiej zasadzie zatrudnia sie pracownika w tego rodzaju branzy?A jesli zatrudnia sie ludzi z grupa inwalidzka jakie warunki trzeba spełnic i co dalej z tym?Dziekuje..
Jestem osobą bezrobotną i chcę rozpocząć działalność gospodarczą. Myślałam o otwarciu sklepu z odzieżą używaną.Czy ktoś wie jakie trzeba ponosić opłaty z tego tytułu.Jaka forma rozliczenia bedzie najlepsza.Dziękuję za odpowiedż.
-------------------------------------------------------
> Jestem osobą bezrobotną i chcę rozpocząć
> działalność gospodarczą. Myślałam o otwarciu
> sklepu z odzieżą używaną [sprzedaż przez internet allegro].Czy ktoś wie jakie trzeba
> ponosić opłaty z tego tytułu.Jaka forma
> rozliczenia bedzie najlepsza.Dziękuję za
> odpowiedż.
> Jestem osobą bezrobotną i chcę rozpocząć
` działalność gospodarczą ZAKLAD MELIORACYJNO-BUDOWLANY gdzie zrobic pierwsze kroki i czy morzna liczyc na urzad pracy prosze o podpowiedz
Czy chcąc otwożyć magiel w domku jednorodzinnym muszę mieć zgodę sąsiada? Wejście do magla byłoby oddalone od granicy działki o 3m a od wejścia do sąsiada 6m.
witam
od niedawna prowadze dzialalnosc gospodarcza w lokalu mieszkalnym. Chce sporzadzic liste srodkow trwalych nalezacych do firmy tlyko nie wiem jak to zrobic ... Mam dwa komputery ale tylko jeden jest firmowy ... Nie posiadam na te srodki trwale zadnych rachunkow i faktur gdyz juz je posiadalem przed zalozeniem firmy ... prosze o pomoc .. pozdrawiam
chcę zasiegnąc informacji jak beda wyglądały moje składki zus po otwarciu firmy .Chcę otwozyc działalność gospodarczą słyszałam otym , że osoby rozpoczynajace działalność przez pierwsze dwa lata beda płaciły mniejszą składkę zus. Prosze o informacje na ten temat.
Czy jest mozliwosc zalatwienia wszystkich formalnosci zwiazanych z zakladaniem dzialalnosci gospodarczej poza rejonem gdzie jest sie zameldowanym?Chcialbym zalozyc dzialalnosc we Wroclawiu a jestem zameldowany niedaleko Torunia.
droga redakcjo mam sprawe nie cierpiaca zwloki,chodzio to zepotzrebuje nazw dokumentow jakie potrzebne sa do zalozenia firmy,prosze o szybka odpowiedz i z gory dziekuje z pozdrowieniami
Dzień dobry.
Myślę o założeniu działalności gospodarczej, polegającej na sprzedaży: sadzonek ogrodowych, ziemi do kwiató, nasion, kwiatów itp.
Działalność miałaby być prowadzona na terenie własnej posesji.
Jakie są warunki założenia takiej działalności?
Czy, jako osoba pracująca (zatrudniona w innej firmie) mogę nie płacić np. ZUS-u.
Jakie ogólnie są rady dla mnie?
Dziękuję.
chcę założyc działalnośc gosp.typu handel obwożny.Nie wiem co wpisac w miejscu określenia przedmiotu dz.gosp.wg.pkd.Jakie kody mają art.przemysłowe gdzie ich szukac?Co wpisac w miejsce wykonywania tej działalności jeżeli jest to handel obwozny
Chciała sie dowiedziec czy mogę założyć działalność gospodarcza i być płatnikiem krusu
mam założone na siebie księgi wieczyste od 8 lat
nie płaciła składek jetsem ubezpieczona na uczelni w obecnej chwili chcę podjąć pracę w której niezbędna jest działalność gospodarcza
praca niczym nie jest związana z gdziałalnościa godpodarcza
CHCIAŁABYM ZAŁOŻYC WŁASNĄ FIRME JEDNOSOBOWĄ JESTEM MANICURZYSTKA I MAM ZAPRZYJAŹNIONY ZAKŁAD W KTÓRYM BYM MOGŁA WYKONYWAC SWOJE USŁUGI I CHODZIC PO DOMU CHCIAŁA BYM RADY JAK TO ZROBIC BO SIE OBAWIAM TROCHE
Mam pytanie, czy kupując lokal użytkowy moge sobie go w jakis sposob odliczyć, czy mogę kupno tego lokalu wliczyć w koszty, jeśli w nim otworze np. sklep i kiedy moge to zrobić, pewnie dopiero po zarejestrowaniu działalności, czy może juz od momentu zgłoszenia chęci założenia takiej działalności mogę kupować ten lokal na działalność?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Witam. Prowadzę działalność związaną z handlem maszynami. Czy jest możliwe aby inna firma prowadząca podobną działalność odmówiła mi współpracy(poprostu nie chcą mi sprzedawać maszyn) . Podkreślę że spełniam wszelkie wymogi jakich żadaja od innych kontrachentów, i płacę za towar gotówką. Czy jest to zgodne z prawem?
Na początek w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych i rozporządzeniach wykonawczych (domyślam się, że pragniesz rozpocząć DG jako OF), którą to lekturę pozwalam sobie doradzić jako bezwzględnie obowiązkową dla osób myślących o podjęciu DG, a do której kandydaci na mikroprzedsiębiorców czują zadziwiającą awersję. Warto wcześniej skorzystać choćażby z google (jeśli podręczniki rachunkowości uznamy za trudno (???) dostępne ) dla oswojenia się z podstawowymi pojęciami takimi jak właśnie środek trwały, wartość niematerialna, odpisy amortyzacyjne i wielu, wielu innymi. W przeciwnym bowiem przypadku ewentualne późniejsze spotkania z fiskusem mogą nie być przyjemne. Niestety jest to spory pakiet wiedzy i w przypadku trudności warto również rozważyć skorzystanie przez rok, dwa z pomocy profesjonalisty, przy którym wiedzę niezbędną posiąść łatwiej (przez rok przyglądać się, a w następnym spróbować samemu zapewniwszy sobie możliwość ciągłego audytu).
Mam pytanie , czy ktoś mi podpowie co mogę otworzyć mając tylko 10 tyś.zł. Te rady są dla mnie cenne ponieważ mój niedoszły mąż a ojciec mojego dziecka(syn ma dziś 15 lat)nie żyje.Jest mi ciężko i najchętniej poprowadziłabym własną działalność gospodarczą.Proszę tylko o poważne i wypróbowane pomysły na działalność.Co Państwu przynosi dochody?Jaki rodzaj działalności mając 10tyś zł.?
Iwonko !
Trochę dziwne pytanie zadajesz. Piszesz ile masz pieniędzy, a nie o tym, co potrafisz robić lepiej od innych. Działalność gospodarcza to sprzedaż efektów własnych umiejętności bez pośrednika (pracodawcy). Umiejętność to zarówno zdolność do wykonania określonej usługi, wytworzenia określonego dobra materialnego, a także zdolność do zorganizowania pracy innych.
Jestem zarejestrowana w UP.Mam pomysł na działalność gospodarczą, ale brakuje mi funduszy.Na ,,Pierwszy biznes" jestem za stara, mam 30 lat.Pożyczki nie ma mi kto poręczyć.Jest to pomysł z branży turystycznej.Gdzie mogę uzyskać pomoc?
Opłacam KRUS i chcę założyć dziąłlność gospodarczą. Czy muszę wtedy opłacać ZUS? Jakie składki napewno muszę zapłacić, a z jakich będę zwolniona z tego tytułu? Czy wszystkie formalności może załatwić mój przedstawiciel, gdyż nie mieszkam w rodzinnym mieście?
chciałbym rozszerzyć działalność gospodarczą. Prowadze transport, a chciałbym jeszcze zająć się handlem art przemysłowymi jak to najlepiej rozwiązać? Jaką formę opodatkowania przyjąć? Obecnie jestem ryczałtowcem z vatem.