Czy możliwe jest otrzymanie funduszy na działalnośc gospodarczą przez osobe bezrobotną zwolnioną w wyniku złej sytuacji finansowej firmy.Działalność miałaby być otwarta w Łodzi proszę o odpowiedz Magda
Mam pomysł na poszerzenie działalności gospodarczej, mieszkam w woj. Podlaskim w miejscowości liczącej ok 30 tys. mieszkańców, szukam możliwości sfinansowania nowej działalności. Działalność związana jest turystyką, gdzie mogę znaleźć jakieś informacje. Informuję również iż, działalność któą obecnie prowadzę zostałą rozpoczęta w pażdzierniku 2005 roku i z wkładem własnym w tą nową działąność będzie krucho ponieważ bieżąca działalność dopiero się rozkręca.
Chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą w małej miejscowośći do 10tys. mieszkońców.Zakres działalności polegałby na montażu instalacji elektrycznych i drobnych robotach ogólnobudowlanych.Czy mogę liczyć na jakieś dotacje na zakup sprzętu, narzędzi programów komputerowych. Jeżeli tak to gdzie mam o to zapytać. Nadmieniam,że działalność moja na początek byłaby zajęciem dodatkowym ponieważ jestem zatrudniony w innej firmie na etacie
Witam.
Chciałabym się dowiedzieć jakie kroki muszę poczynić aby dostać dofinansowanie na założenie pierwszej swojej działalności (solarium, koszt realizacji ok.50-70 tyś) Na czym to polega. Gdzie muszę się udać w tej sprawie. Proszę o odpowiedz na moje pytania i z góry dziękuję.
prosze o informacje w jaki sposób otrzymać dotacje na wlasny sklep komputerowy,jakie sa warunki i czy można otrzymać dotacje jako student z nieuregulowanym wojskiem. Słyszałem o tym że na jedno stanowisko można otrzymać 10 000 zł, proszę o pomoc bo nawet nie wiem do kogo się zwrócić
Nasza Firma powstała w czerwcu 2005 jest firmą która produkuje tynki i farby dla budownictwa . Czy możemy ubiegać się o jakieś dotacje i gdzie.Potrzebujemy środki na zakup surowców na sezon wiosna - lato
z poważaniem Anna Gawinek tel. 512141330
Czy może mi ktos powiedzieć czy sa jakies dotacje z uni europejskiej na zalozenie firmy i gdzie trzeba skaladac takie papiery i jakie i jakie wymogi trzeba spelniac
witam
chciałabym się dowiedzieć czy otrzymałabym pieniążki z unii europejskiej
na urochomienie otwarcia kwiaciarni i jak to wygląda ze strony prawnej i gdzie to się załatwia i jakie dokumenty są potrzebne
Witam,
jestem z Wałbrzycha, 2 lata temu ukończyłam studia. Jestem obecnie osobą bezrobotną. Chciałabym prowadzic działalność gospodarczą zajmującą się usługami fotograficznymi - zdjęcia i videofilmowanie. Czy mam szanse na uzyskanie dotacji?
I jeszcze jedno pytanie: jeżeli prowadziłabym taką działalność to czy mogłabym pracować także na umowę o pracę?
chcę prowadzić działalność gospodarczą typu Handel obwoźny- gastronomia. Czy mam jakąs szanse na otrzymanie jakiejkolwiek dotacji. Jestem osobą bezrobotną zarejestrowaną w UP.
witam chcialbym uzyskac dotacje bezzwrotna z unii europejskiej lecz nie wiem kiedy zaczyna sie okres nadawania tego rodzaju dotacji, jesli mozecie to prosilbym zebyscie powiedzieli mi rowniez jakie dokumenty trzeba wypelnic zeby uzyskac taka dotacje. z gory dziekuje.
Można zauważyć, że powtarza się tu to samo pytanie? Jak dostać coś z Unii na własną firmę? Oczywiście nie jest łatwo, ale do odważnych świat należy. Jeżeli chodzi o dotacje unijne odwiedzicie strony urzędu marszałkowskiego i poczytajcie o programach 2.5 Promocja przedsiębiorczości oraz 3.4 Mikroprzedsiębiorstwa. Jest to jedna droga. Idąc na skróty można by iść po dotację z Urzędu Pracy po ok. 11 500 zł. Dla większości z was taka pula powinna wystarczyć na rozkręcenie prostego biznesu a dopiero później starać się o dotację uniijne w ramach programy 3.4 Mikroprzedsiębiorstwa
Jeżeli mielibyście jakieś szczegółowe pytania to piszcie do mnie na mejla ( dotacja@poczta.fm ). Postaram się odpowiadać na wasze pytania na forum oraz mejlowo.
Chciałam zapytać czy istnieje możliwość otrzymania dotacji na otworzenie sklepu w niewielkim mieście z odzieżą ciązową.Chciałam dodać,że w miejscowośći tej nie ma takiego sklepu.
Mój problem polega na tym, iż dostałam drukarnię w Warszawie, która w całości jest wyposażona i działa na rynku od kilku lat. Kłopot jest w tym, iz chciałabym zdobyć dotację na rozreklamowanie tej firmy,gdyż trochę podupadła.Czy istnieje możliwość starania się o dotację Unii Europejskiej z programu na założenie firmy-po raz pierwszy, czy funkcjonują inne dotacje wspomagające tego typu cele. Nadmienię jeszcze tylko, że dotację chciałabym uzyskać w kwocie ok. 10-15 tyś złotych. Proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuję.
Witam! Jestem studentka 3 roku w Wyzszej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Kilka dni temu dostalam propozycje odkupienia 1/2 udzialow pizzerni w Kaliszu (osoba ta jest wlascicielem polowy pizzerni. Czy mam szanse na otrzymanie dotacji z UE? Bardzo prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje! Patrycja z Ostrowa Wielkopolskiego
Witam,
jestem w trakcie wypełniania wniosku, Pani w UP poinformowała mnie iż pieniądze będą na przełomie lipiec/sierpień i wtedy ewentualnie będzie coś wiadomo o pieniądzach (jeżeli wniosek złożyłbym teraz). Lecz ja planuję wynająć lokal i we wniosku umowa przedwstępna o wynajęcie lokalu na pewno byłaby atutem, lecz pomieszczenia chyba będę musiał szukać dopiero jak otrzymam decyzję o przyznaniu dotacji. Czy ktoś miał z tym styczność, co zrobić?
Jeszcze jedno, ma to być niezbyt duży pub. Orientuje się ktoś, czy UP przyznaje na takie lokale dotacje? Lokalizacja na pewno w dość uczęszczanych przez ludzi miejscach itp.(założenia biznes planu) - innych pomieszczeń nie biorę pod uwagę.
Dzięki wielkie za informacje, może ktoś przez to przeszedł.
właśnie jestem w trakcie rozmyślania co by tu otworzyć .jednak na początek chciałabym się dopytać czy mogłabym otrzymać informacje dotycące biznes planu czy potrzebny jest przy staraniu się o pieniądze .
Joachim Ball - przedstawiciel Komisji Europejskiej - jedyne spotkanie w Polsce!
Centrum Transferu Technologii Politechnika Krakowska zaprasza na spotkanie z Joachimem Ballem, przedstawicielem Dyrektoriatu ds. Badań i Przedsiębiorstw Komisji Europejskiej:
Finansowanie innowacji ze środków Komisji Europejskiej
Spotkanie poświęcone zdobyciu dofinansowania z 7 Programu Ramowego odbędzie się 16 marca 2006 r. i jest skierowane wyłącznie do firm i instytucji badawczych z Małopolski.
Przykładowe tematy, o których opowie Joachim Ball:
- dofinansowanie przedsięwzięć ze środków KE
- warunki otrzymania funduszy na innowacje
- korzyści z udziału w dofinansowanych projektach
- profesjonalne przygotowanie do przyszłych konkursów projektowych?
Witam
aktualnie pracuje w firmie państwowej, jednakze chciałbym założyc własną działalność gospodarczą i nie wiem czy mogę starać się o jakieś środki z UE? Niektóży mowią mi ze tak a niektózy że nie bo pracuje a dotacja jest tylko dla bezrobotnych!!!
Chciałabym z kolezanką uruchomić działalność gospodarczą (biuro nieruchomości). obydwie pracujemy zawodowo i nie chciałybyśmy rezygnować z pracy. Czy możemy otrzymać jakąś dotację z funduszy Unii Europejskiej.
Planuje w najbliższym czasie stworzyć spółkę z osobą już prowadzącą działalność gospodarczą (piekarnia w mieście 32 000 ) .
Poszukujemy kedytu lub dotacji na wykup nieruchomości jaka jest w tej chwili dzierżawiona .
Wyposażenie jest wykupione i stanowi 20% warosci księgowej piekarni .
Planuje w najbliższym czasie stworzyć spółkę z osobą już prowadzącą działalność gospodarczą (piekarnia w mieście 32 000 ) .
Poszukujemy kedytu lub dotacji na wykup nieruchomości jaka jest w tej chwili dzierżawiona .
Wyposażenie jest wykupione i stanowi 20% warosci księgowej piekarni .
Dzień Dobry,
Chciałbym otworzyć zakład elektromechaniczny, ale nie mam pieniędzy na start. Chciałbym się starać o dotacje z UE? Co mam zrobić? Czekem na odpowiedź.
Witam!
Proszę o pomoc w mojej sprawie.
W czerwcu ubiegłego roku ukończyłem studia. Chcę założyć działalność gospodarczą (poprzednio prowadziłem ją tylko raz w roku 2004 -takie były wymogi firmy, w której pracowałem).
Obecnie jestem bezrobotny. Czy mogę ubiegać się o pożyczkę bezzwrotną i na jakich zasadach (również w jakiej wysokości) mogę ewentualnie ją otrzymać?
Będę wdzięczny za jak najbardziej szczegółowe informacje.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Krajewski.
Witam, jestem młodzikiem bo uczniem Technikum, mieszkam w Bytomiu-230 tysiecy mieszkancow i 23% bezrobocie. Chce otworzyc firme zajmujaca sie produkcja stron www.... na co moge liczyc, na jakie dotacje...?? Potrzebowal bym na zakup sprzetu i oprogramowania.... Gdzie mozna zalatwic te bonusy...??
czes mam prożbe hce załozyci własną działalności gospodarczą a mam dobry patent ale niewiem z kąd wziąsici nato pieniondze ? i czy jakiś bank da mi na to kredyt
czes mam prożbe hce załozyci własną działalności gospodarczą a mam dobry patent ale niewiem z kąd wziąsici nato pieniondze ? i czy jakiś bank da mi na to kredyt
dzień dobry zależy mi bardzo na konkretnych informacjach w jaki sposób pozyskać pieniążki na uruchomienie działalności gospodarczej z Unii Europejskiej w mieście do 60 tys. osób! będę wdzięczny za udzielenie szybkiej informacji! pozdrawiam
Witam.
Chciałbym rozpocząć działalność usługową na terenie Trójmiasta,chodzi mi konkretnie o serwis RTV.Czy mogę gdzieś ubiegać się o dotację na ten cel?
Czy istotną rzeczą jest ,że z firmy w której obecnie pracuję zwalniam się sam i w związku z tym można powiedzieć że staję się bezrobotnym na własne życzenie?-czy ma to jakieś znaczenie w ubieganiu się o dotację z Uni czy też z Urzędu pracy?
rere - nie do końca, czasem tylko warto poczytać wcześniejsze posty.
Oto jeden z nich, który zamieszczam juz chyba po raz 5 :)
Oczywiście to nie wszystkie informacje, zawsze należy zapoznać się z wytycznymi lub regulaminem:
1. Bezzwrotna dotacja z Urzędu Pracy. Udać się do najbliższego urzędu pracy i dowiedzieć się szczegółów - dotacja około 10 tyś zł.
2. Działanie 2.5 PROMOCJA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI ZPORR gdzie można starać się o tzw. 700 zł/miesiąc na pół roku lub dotacje do 5000 Euro (75% dofinansowania) lub/i szkolenia, doradztwo. Niestety-nie jest to działanie bezpośrednio adresowane do firm. Pośredniczyć będą instytucje okołobiznesowe. Warto zainteresować się gdzie w danym województwie są przyjmowane wnioski do działania 2.5 (są to Urzędy Marszałkowskie lub Regionalne Agencje Rozwoju)i dowiedzieć się, kto otrzymał dotacje na działanie 2.5 ZPORR i tam się udać... Dla firm powstających. Dotacja przeznaczona przede wszystkim na środki trwałe, doradztwo, ale nie tylko.
3. 3 możliwość to działanie 3.4 MIKROPRZEDSIĘBIORSTWA ZPORR. Wnioski też są przyjmowane albo przez Urzędy Marszałkowskie lub Regionalne Agencje Rozwoju. Działanie adresowane dla mikroprzedsiębiorstw (do 9 zatrudnionych), dla ludzi prowadzących działalność gospodarczą PONIŻEJ 3 lat, maksymalna dotacja 50 000 Euro, brak minimum. Dofinansowanie uzależnione jest od miejsca - od 35% do 65% wartości projektu. Także przeznaczenie na środki trwałe, ale nie tylko.
Na razie tyle. Czasem pojawiają się programy, w ramach których można wziąć pożyczki nisokooprocentowane. Warto śledzić regionalną prasę. I zajrzeć
http://www.bgk.com.pl/fundusze/inne/absolwent.jsp
To kredyt (a dla chcących rozpocząć jest ich jak na lekarstwo), ale dla młodych ludzi chcących rozpocząć działalność gospodarczą i nie tylko. Proponuj po prostu poczytać.. Pozdrawiam
Na pytanie dokładnie gdzie (co do działania 3.4,2,5) nie odpowiem,bo to zależy od województwa.Zawsze chętnie pomogę.
chciałabym otworzyc działalnosc usługową-tz.warsztat -sam naprawczy i zatrudnic 3 pracowników mam własne budynki i czesciowe wyposarzenie czy mogłabym ubiegac sie o dotacje z urzędu pracy np.na zakup dodatkowych urządzen?jak to zrobic?
Na stronie www.raciborz.com.pl był taki artykuł na temat dofinansowania nowopowstałych przedsiębiorstw. Dość ciekawy i konkretny. Proszę szukac w dziale artykuły.
witam!
Planuje otworzyc sklep odziezowy.Od 3 miesiecy jestem na zasilku,prosze o informacje,ktore pomoglyby mi w realizacji moich planow.Chcialabym sie dowiedziec czy oprocz dotacji z urzedu pracy moge sie starac o jeszcze jakies dofinansowanie z unii europejskiej!
witam!bardzo prosze o pomoc w związku z poradą na temat czy moge w jakiś sposób uzyskać dotacje na rozpoczęcie swojej dziłalności gastronomicznej ale za granica w Czechach?gdzie musze sie o to zapytac czy to jest wogóle mozliwe,ile moge dostac na jakich warunkach i kiedy zaczynaja sie splaty?czy to prawda ze na poczatku nie placi sie zusu?i ze jesli sie wszystko splaca to unia polowe anuluje dlugu?najwazniejsze czy jest to mozliwe i gdzie sie zwrocic bo w urzędzie pracy tu gdzie mieszkam to mnie olewają kompletnie...dziekuje
Tak może pani ale dopiero po zarejestrowanie firmy. Propszę wejść na stronę urzędu marszałkowskiegi i poczytać o programie 3.4 Mikroprzedsiebiorstwa. Jeżeli miała by pani jakies pytanie to służę informacjami i doświdczeniem
Witam,
chciałabym otworzyć firmę transportową. Mam okazję kupić samochód ciężarowy za 25 tys zł. Mam również możliwość pracowania dla jednej z firm.Może ktoś wie, czy mam szanse na dotację z uni na kup tego auta? Jakie warunki muszę spełnić by móc się o to ubiegać ? Proszę o pomoc.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi informacji na temat dotacji unijnych odnośnie założenie firmy.
Chciałbym otworzyć działalność w sektorze komputerowym. Polegałaby ona po krótce na naprawach komputerów(pogotowie komputerowe 24h/na dobę), ich składaniu i serwisowaniu, otwarciu sklepu z akcesoriami komputerowym na osiedlach, gdzie takiego sklepu nie ma. W późniejszym okresie rozwoju firmy, na otwarciu kawiarenki internetowej. Na te wszystkie usługi w moim mieście jest duże zapotrzebowanie.
Z góry serdecznie dziękuję za wyczerpujące informacje i pomoc.
chcę założyć sklep z odzieżą używaną na terenie Świdnika lub okolic. Jestem studentem zaocznym , bezrobotny, czy mogę liczyć na jakieś dofinansowanioe? prosze o odpowiedź
Chce zalozyc firme transportowa i zakupic samochod ciezarowy wywrotke budowlana a maz ma byc w niej kierowca, posiada on certyfikat na transport kraj. i miedzynarodowy. Czy moge liczyc na jakies dotacje z unii?
Mam pytanie dotyczace kupna ziemi i mozliwosci uzyskania dofinansowania na ten cel. Chcialbym otworzyc gospodarstwo agroturystyczne ,a w przyszlosci wybudowac stadnine.
Koncze obecnie szkole rolnicza.
witam
chciałbym założyć firmę transportową i dowiedzieć się jakie kursy/koncesje/ i uprawnienia są potrzebne. jakie będę musiałponieść koszty poza kupnem samochodu ciężarowego powyżej 12,5 tony?
Mam 28 lat i jestem pedagogiem specjanym, mam doswiadczenie w moim zawodzie, moim marzeniem jest założenie sali zabaw dla dzieci, jak myslicie jakie sa mozliwasci otrzymania dotacji z UE i gdzie sie udac??? pozdrawiam Magda
Witam,mam głowe pełna pomysłów i mnóstwo chęci i sił by to wszytsko zrobic,jednak nie mam pieniędzy.Czy jest mozliwosc otrzymania kredytu,dotacji od UE bądz urzedu pracy - na mój start i pomoc w rozwinieciu sie??
prosze o podpowiedz i gdzie moge się z tym zglosc,co zrobic,by uzyskac dotacje i pomoc.Dziekuje i pozdrawiam
WITAM.
JAKIE WOGULE MOŻNA OTRZYMAĆ DOTACJE NA ZAŁOŻENIE JAKIEJ KOLWIEK FIRMY Z UNII EUROPEISKIEJ, I CZY TRZEBA TE PIENIĄDZE ZWRACAĆ,ORAZ CZY MUSI BYĆ WKŁAD WŁASNY??
pochodzę z małego misteczka gdzie obecnie jest olbrzymie bezrobocie/woj.warm.-mazurskie/ moim marzeniem jest otworzyć cukierenke z własymi wypiekami gdyż uwielbiam piec różne ciatsa lecz nie mama pieniędzy , nie bardzo wiem skąd je wziąć . Proszę mi pomóc i odpowiedzieć czy mam szanse na ruszenie z miom pomysłem i jako to zrobić.