Ostatnie ataki 1 na rafinerie , drugi na konsul Iranu = ropa ma być droga ale co z tego wyniknie i czy może mieć wpływ. 3 próba stabilizacji Ukrainy rekompensatą , reperacjami.
Niedawno było wybicie z trójkąta - 2420 pkt. - więc teoretycznie nie powinno niżej spać, inaczej będzie fałszywe wybicie i ruch na południe. Takie zmyłki można było robić od razu, ale nie teraz.
Teraz wszystko chyba zależy czy korekta na szerokim się nie pogłębi, a w końcu ona powinna nadejść. Nie bez powodu myślę też taki wysyp shortow u nas, mnie właśnie tylko zastanawia to wybicie z trójkąta. Po co byłby ten dynamiczny wzrost żeby zaraz potem wrócić do bazy no chyba, że faktycznie wyciśnięcie trochę shortow, redukcja pozycji, samemu nabranie S i zaraz jazda w drugą stronę.
Zgoda wybicie z trójkąta-pasuje z walutą. Z drugiej strony świeca zachęcająca do spadków. No i Jankes który dziś pewnie znów na czerwono raczej. Jak podjąć decyzję trafną?
Cóż za emocjonująca sesja pełna nagłych zwrotów akcji. Gdyby nie surowcowe spółki to bylibyśmy dziś poniżej 2400 pkt. Po cichu liczyłem na taki obrót sytuacji. Tylko co dalej? Będą ciągnąć wbrew Jankesowi. Tam niewielki spadek a u nas reakcjach jakby to było 3x więcej. Skoro wyszli na neutral to wypadałoby chyba przetestować znowu dzisiejszy maks. Kto jest za?
LOP spada od 28 marca i podrasta przy podpiciach ceny. Od 2434 następuje ewakuacja z rynku i otwieranie S na podbiciach. Jak pisałem w zeszłym tyg od 434 do 457 rozegrają się dalsze wzrosty bądź nie. Obecnie to wstrzymywanie się od głosu i antycypowanie S. To moja własna ocena
Dolec się cały cas rozbija między 3.92 a 4.06 więc nie patrzyłbym na takie mikro ruchy jak wyznacznik naszego rynku bardziej to że większość czasu jednak spędza pod 4- albo siła i wybieranie albo futrowanie tego jednak nie rozkminisz z samej ceny.
Hedgują… uwalają kontraktami a drugą ręką pakują akcyjki. Dla mnie to męczarnie, ale pewnie kiedyś spuszczą z łańcucha konie po betonie. Skoroznowu wypuścili Roberta Kyosakiego bełkocącego coś o 80% przecenie na rynkach światowych, to oznaka, że niestety, wbrew instynktom bananowego spekulanta, trzeba się znowu pakować w longi
Zapomnij może jakiś strzał w dół ale test 2410 się odbył o którym pisałem i jak odbili raczej jutro test 2450 Janki utrzymały USD w dół wszystko wskazuje że jutro pompka ale to banan
No nie wiem u Jankesa coś niedźwiedzio zaczyna się robić, cały dzisiejszy wzrost praktycznie na końcówce oddany. Podobne trochę ruchy co u nas więc coś mi to wygląda no częściowe przynajmniej ewakuowanie się zagranicy z banana
Hmm ostatnimi czasy jednak spadające gwiazdy jak i młotki prędzej czy później się realizowały, nawet po ostatnim dojściu na 2500 pidobna się wyrysowała po czym nastąpiła korekta. Tak samo z wybiciami, pamiętam raz taką dużą zmyłkę zrobili po wyborach chyba z tą spadającą gwiazdą. Moim zdaniem to obecnie jest takie prawie 50/50 pomiędzy argumentami przemawiającymi za wzrostami i spadkami w sensie jakiejś większej korekty. Moim zdaniem brak takiej korekty zwłaszcza na bazowych może być już dość niezdrowy w dłuższym terminie.