77777 po wczorajszym odbiciu Jankesa to raczej było jasne że ileś odbiją. Teraz pytanie co dalej na bazowych czy już po korekcie czy poprawka. Banan w końcówce wczoraj nie był wyrywny do spadku pod 2100 ale do wzrostu też nie. Raczej banan był gotowy przeczekać i poprawić za kilka dni w dół ale bazowe mu mieszają.
Kojarzy ktoś czy Benitor się ostatnio odzywał ? Wydaje mi się że nie ale może przegapiłem. Oceni ktoś jakie są poziomy u Jankesa i gdzie wsparcie ? 77777 może Ty ?
@ravcio pisałem że 20 ptk odbiją przed końcem naszej sesji a nie po amerykańskiej :) cała sztuka polega na tym aby przewidzieć co będzie a nie co jest :)
@piobor według mnie jeszcze nas czaka spadek brakło ok 10 ptk tak na fw jak i na kasowym teraz korekta i jeszcze dołek zaliczymy :) korektę robią na zewnętrznym 1.38 fibo liczyłem na 1.62 i nada bazowy scenariusz ...
Banan może też iść w samodzielność :-) Za mocny był jak bazowe się cofały przed niedzielą. Choć jest ryzyko że ten co wtedy wyciągał nagle wróci. Dax faktycznie przesadził ze spadkiem ale prawdziwa próba co dalej to byłby dopiero test 16000 i jego efekt.
za mocny jest ten zachód intra albo my za mocni do wczoraj oni już mają impulsy spadkowe za sobą a my nie wykończyliśmy :) aby wrócić do korelacji to my powinniśmy zejść jeszcze te 10 ptk co zabrakło i przyłączyć się do korekcyjnych wzrostów na zachodzie ale jak tak na bezczelnego to zrobić ? :)
jednak raczej racjonalnie trzeba założyć że musimy się przyłączyć do korekcyjnych abc na bazowych i już dzisiejszego dołka intra nie wybijemy a rozwiniemy ruch abc jak bazowe ... dlatego pisałem że sesja z męczarnią dla miśka bo ma argumenty ale nie może ? być w przeciw fazie ... niestety to w dłuższym horyzoncie jest niepokojące trochę
Wciąż słaby jest Orlen, co podejdzie trochę do góry to zaraz jest zasypywany świeżym towarem. Ktoś ma do opchnięcia wielkie wory z parówkowym championem, może PZU ? Mamy dzisiaj remis. trzeba poczekać na jakieś dane albo otwarcie w USA.
to nie pzu zresztą jak się kiedyś pytałem to cała ekspozycja na rynek akcji to tylko 2% całości aktywów więc to tylko taka wisienka na torcie w bilansie ale jak widać dość rentowna w tym przypadku dość że kupili po 53 pln jak dobrze pamiętam to jeszcze już skasowali 66 mln z dywidendy :)
swoją drogą to pzu to wdzięczny papier do trzymania bo dywidendy płaci i ma kontrakty jako tania opcja zabezpieczenia wartości mnie się udało za dwa miesiące na kontrakcie ponad 5 pln ugrać zresztą w obie strony jak doliczyć dywidendy 2pln na czysto to nawet fajny zwrot się robi w skali roku to nawet można zapewne 100% wyciągnąć tylko potrzeba konsekwencji w analizie technicznej ...
Za chwilę te akcje mogą być np. po 45 zł. To jedynie była decyzja polityczna bo nie było chętnych na zakup więc PZU i PKOBP na szybko stali się szczęśliwymi posiadaczami ;-) Teoretycznie dywidenda z Orlenu 8,2 % - podatek więc tyle PZU zyska a mi za swoje obligacje PZU obecnie płaci oprocentowanie 8,44 % więc gdzie tu interes PZU płacić za obligacje więcej niż ma się dywidendy ? To lepiej było nie kupować Orlenu a kasę przeznaczyć na wykup obligacji :-) Gdzie jest haczyk ? Wiadomo PZU od dywidendy zapłaci 19 % podatku ja zapłacę 19 % podatku i SP zadowolony .....
Chwilo a co jak akcje polecą w dół. Jakby chcieli sprzedać swój pakiet akcji to automatycznie z 5 % kurs zwalą. PZU raczej powinno inwestować w coś stabilnego typu obligacje.
gro ma w obligacjach ale obligacje staniały i zyski wykaże przy wykupie dopiero w bilansie ma raczej techniczne straty w ostatnich kwartałach ... zresztą podobnie jak banki centralne ...
nie od razu cenę na Orlenie zbudowano. po prostu dają szansę shortom poszaleć. Miś dostawał po łąpach tak długo, że coś za te przegrane mu się należy. A po drugie to wiedzą, że jankes w górę dziś na początku to shorciarz się spieszy.
Orlen to jedno ale słabość banków drugie. Oddały cały poranny wyskok. Raczej zbyt zachowawczą strategię na dziś przyjąłem. A rano wydawały się to dobre poziomy na zamykanie i mało osiągalne na dziś :-)
Dax (kasowy naie FW) poziomy 15700 i 16000. Uznaję że wczoraj złapali przyczepność na wsparciu a dziś próbowali testować opór 16000 i test się nie udał.
Piobor może jednak mają zamiar zaliczyć to Twoje okrągłe 2080 choć ja uznawałem za zaliczone. Czyli można by uznać ze odbili wczoraj od wsparcia a dziś polegli w rejonie gdzie ostatnio zaczęli cudowny wyciąg.
2098 i 2101 tam był TP - niewiele od wczoraj ale tam banan łapał wczoraj przyczepność. Dodatkowo miałem rano wejście na 2123 do 2114 drugą częściom więc trochę uciułane i mi na dziś starczy. Błąd był jak drugi raz odbili że się zawahałem. Moja skłonność do ryzyka spada wraz ze zbliżającym się urlopem i to też ma przełożenie na styl gry :-)
Jeszcze jedno jeśli ja stawiam rano zlecenia to raczej ich nie zmieniam. Tak jak wczoraj postawiłem zlecenia 30 minut przed FIX i w sumie nie do końca chciałem aby FIX aż tak wyciągnęli bo plan był że wykona się wcześniej i zdążą się potem cofnąć a ja zamknę. Ale skoro stało to na FIX zostało.