Tak jak piszesz - po co? Odpowiedź mi się nasuwa jedna - ubieranie i MEGA zwała! Wiem, że u niektórych jest olbrzymi optymizm i owszem, czymś tam można go uzasadniać, a kurs może jeszcze raz mocno pójść up.Natomiast ogólnie, to sytuacja jest katastrofa! Gospodarczo każdy kraj "tonie". Gruby to wie i tylko sztucznie trzyma darmową kasą. W PL za kilka dni ruszy kredyt hipoteczny 2%, uchwalili podwyżkę 500+ na 800+ od nowego roku, od nowego roku wzrośnie płaca minimalna o niebotyczne kwoty, co spowoduje wzrost obciążeń publicznoprawnych o kolejne kilkaset/kilka tysięcy złotych dla każdego micro przedsiębiorcy. Konkluzja? Osobom przedsiębiorczym, przestanie się opłacać prowadzić działalność gospodarczą! No bo po co się stresować, jak za free, na byle lepszej posadzie dostanie się niewiele mniej, a stres zerowy.
Ja czuję w kościach MEGA tąpnięcie, autentycznie te 1200-1400 pkt, o których cały czas piszę jest moim zdaniem MEGA realne! Trzeba to mądrze wyczekać i wtedy to się zapożyczę na maksa i gdzie tylko się da. Wejdę na grubo w spółki typu KGHM, ORLEN, PZU, TPE, poczekam 3-4 lata i na emeryturę :)
Darmowy pieniądz wypaczył rynki. Tąpnięcie przyjdzie jak będzie problem z płynnością. Tyle ze wtedy wkraczają ostatnio banki centralne i sytuacje ratują Ile tak można ? Dobrze to było widać na wiosnę jak banki u Jankes upadały. Giełdy nie powinny z tego tak szybko się podnieść ale poszedł darmowy pieniądz na rynki i znów odciągnęli w czasie egzekucje.
Dokładnie! Dlatego jak Grubas straci miliard, to go to nie rusza. Dla niego to i tak "free cash", a celowo może go stracić, po to aby za kilka lat wyciągnąć na stracie kilka miliardów zysku.
Widzicie jak wyglądają cofki ? Styl identyczny jak wczoraj. Czy na tym rynku już nie ma drobnicy która by coś zmieniła i choć jedną sztuką przebiła wyznaczony przez kierownika poziom ? W górę próbują za Daxem ale jego cofki ignorują. Dax jeszcze trochę podciągnie i nasi 2050 raczej przebiją.
Snalib .... Jak to było lepiej zrobić sobie kawę ;-) Kawa była ale może śniadanie :-) Wyzwolony się stałem i nawet mi z tym lżej. Chwilowo mam dość. Nich się coś wykotłuje to wrócę.
Ja nie wierzę że byk się jeszcze dziś podniesie. Może teraz kierownik ma nową taktykę tzn. już nie będzie zmian kierunku robił rano tylko w połowie sesji i w jeden dzień będzie zwrot i to co przez dwa dni robił.
Duża kołomyja aby patrzeć przez pryzmat fibiego zwłaszcza w intra. od dołu ograniczenie kanału -WLT wyłamanie pod 203 i następne wsparcie to okolice 1990 tylko to z pkt dziennego dobrze nie wróży. Z eliota szukałbym ksztatującej się 3fali a skoro tak to daleki to może mieć zasięg. To moj osąd
i tak to się skończy dobrze :) https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrakBYbWHc4A4TuYY0gjx1YeXqGGnvYCwqw18QmdskaOeIyeKgaXA5LmlIzLYgF5ecZ7FPps6juse4d7IhZkxklOW8p35eacAdvyGFym5sxfmXq4wxCvFVT0-llY6UlHZVU58PvcLEgI1FUCxRO7ohmgBJ5Uz5cG4e2A_Cj2OFqBj_Rytr8WRjzv2puLOG/s1634/SPY_1Hr_2023-06-27_16-18-42.png
tu szerszy obraz :) https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHDQ1Kg-D8EWxpPsUPrcqW4tRaLJVmTJgi4NJkWUsX2bPWZ8VutgRsLBmAM6L5r-R_vWQhqRbBkq503Jc2akzr9Kf2Eoglnt5ob8AMuVxMZyzOD4covXaOv-PB8Wvq1EgS30qKjTgIweetQnXktCaa1tWA3S9O4fgF1GQpRGpDBDSMqRJZ2lvozElaYqoQ/s1545/ES%20SEP23%20(Weekly)%202023_27%20(7_09_34%20PM)%20Wave%20four.png
trzeba się dostosować odbiegać możemy tylko siłą lub słabością jak s&p zrobi nowy szczycik będzie impuls po nim abc w dół i tu szansa dla naszego miśka pod warunkiem że będzie słabość po niedzieli i tak nad 2100 pójdziemy :)
dokładnie tak to wygląda dziś lub janki po wybiciu wczorajszego szczytu powinny zacząć korektę na abc i zapewne do piątku zakończą u nas pozycjonują się pod osłabienie pln i umocnienie usd więc na słabości może coś wyrwie farbowany byk :) po niedzieli w usa wzrost 5 fal i nie istotne czy na 5 fali już na szczyt czy na cwbwIV bez wybicia szczytów ale to jedynie przesunie korektę w czasie po kilku tygodniach i tak na roczne szczyty pójdą
Jest jeszcze opcja że Janki nie zrobią impulsu i wczorajszy szczyt nie padnie to wtedy 3 falę jako awBw4 teraz 3 falę jako awBw4 a później 5 falę jako cwBw4 ale wtedy już założenie że szczytu rocznego nie pokonają z marszu tylko najpierw rozegrają Cw4
coraz bardziej wychodzi jak kiepska sytuacja banków będzie przez tsue a to trzyma się mocno :) wstrętne zachodnie inwestory długoterminowe zawijają w sreberka :)
Propo wczorajszej koncepcji ABC ABC... Od 2086(indeks dopuszczam że jest grana 3ka z wewnętrznymi) cały spadek od szczytu to 4ka a 2ka była 3falowa. Przynajmniej ja mam taką koncepcję. Skoro coś już powiedziane to uzupełniam.
z 1890 masz 1kę potem jest możliwa 1ka w 3ce do 2069 i goniąca 3ka (trwająca) choć to jest taki twór nie wiem na ile naciągany (zasięgi jak najbardziej mogą być ale rozciągłość fal proporcje skali do wagi w układzie to juz inna bajka) jak przejdzie przez 2020 a nie przejdzie przez 2010 to inaczej jak goniącej 3nie jestem w stanie tego traktować. Goniącej z 1890 nie jestem w stanie traktować za duże zasięgi (jaki to musiałby być rynek...)
Ogólnie 3ka wew była do 2028, 5ka w tej 3ce składała sie z 3x100 (to takie naciągane ale.... na tip top w sumie mieści). miałem babola w koncepcji 20,04 ze szczytu byłem przekonany ż powinno iść 5ką jako goniąca 3 fala, a skończyło się na 3 więc poprzedni dołek/szczyt przyjąłem jako składowe 3ciej. Obecnie zakładam 5tą w całym układzie zasięg 2180 albo na krótko okolice 2010 i układ się wtedy zamknie. Alternatywnie wzrost od czerwca to 5a fala zamykająca układ i obecnie ABC jednak już obecnie długości się wg mnie nie do konca zgadzają(długości fal w spadku od 16.06). Narysowane mam kanały spadkowe i wzrostowe dlaego 2030 2070 co mieliśmy się mieści i na razie nadpopytu nadpodaży nie ma. Nowy kanał spadkowy dopuszcza zejście pod 2030 do 2010. To moja koncecja eliot jest prężny są ogólne zasady dlatego mam wsk LT czy jakieś swoje systemy i wiem jak pada sygnał to musi być tyle a tyle punktów i nie ma co szukać wcześniejszego zatrzymania.(jak amen w pacierzu)
eliot jest elastyczny ale nie dopuszcza aby fale impulsu były 3-kami :) tak że raczej jesteśmy w fali C która będzie 3-3-5 dołek przed nami :) alternatywnie możemy być w fali 5 jedynki gdzie 1-sza podfala jej 3 ki została zmieciona w całości ale to musi się wybronić 2023 skomplikowany wariant ale możliwy :)
reasumując ze szczytu zrobiliśmy A 5falek 2130/2060 B 3 falki 2060 /2086 i gramy C w niej 1,2 i trójkąt rozwleczony 1,2w3 ce powinna być dynamika a jest jakieś ...
Jutro chyba ponowne zbliżenie do 2000 (ostatnie chyba w tej korekcie) i w następnym tygodniu atak w górę. Bardzo blisko 2053 się trzymają, konsolidują na to wygląda, tym bardziej że ten LOP to masakra jakaś jest. Wystrzeli w górę?
nad 2022 to i tak rządzi byk więc póki co to można wzrosty zanegować zejściem pod 2022 :) spadki to takie krótkoterminowe że póki co to ktoś je widział podobno są :)