Jaki kryzys odwołany ? widziałeś PMI dla różnych krajów. Jedyne co to jutro może zakończyć się gra pod FED i temat będzie w cenie to poszukają kolejnego czyli faktyczny stan gospodarki. Kryzys wszędzie się dopiero zaczyna...
Dnia 2022-12-13 o godz. 15:47 7777777777777 napisał(a): > Zapakowałem dziś wszystko w akcyjne 2 stycznia dopiero wychodzę
W ciągu ilu dni fundusze dokonają tej konwersji? A może prościej, po cenie z którego dnia od daty złożenia wniosku o konwersję, fundusze dokonują tej konwersji?
Jak wczoraj rano sprzedałem etf na akcyjnym to biuro poczeka/zablokuje te pieniądze na uzupełnienie depo na kontraktowym czy muszę dzisiaj uzupełnić środki na koncie? A jak zamykają pozycje to cała czy część ?
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie to ETF jest traktowany jak akcje i blokują po kupnie środki ich nie wezmą na depo pod kontrakty bo są już zablokowane na inną operację. Jak jest z zamykaniem przez DM to jeszcze na szczęście tego nie testowałem i nie wiem.
Dnia 2022-12-13 o godz. 16:27 ravcio napisał(a): > Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie to ETF jest traktowany jak akcje i blokują po kupnie środki ich nie wezmą na depo pod kontrakty bo są już zablokowane na inną operację. Jak jest z zamykaniem przez DM to jeszcze na szczęście tego nie testowałem i nie wiem.
Źle zrozumiałeś, bo on ETF sprzedał, a nie kupił. Rachunek akcyjny i kontraktowy to dwa odrębne rachunki i aby gotówka ze sprzedaży ETF zasiliła depozyt na rachunku kontraktowym, to należy dokonać przelewu wewnętrznego z rachunku kasowego na kontraktowy.
ja miałem w parasolu tak jak zmienialem fundusz do 12 to zmiana z data dzisiejsza po 12 to z data kolejnego dnia moglem chyba 10 razy w miesiacu bez prowizji. tzn była tylko praowizja od zakupu pierwszych jednostek, ale od połtoraroku nie gram juz na funduszach bo zablokowali mi ta zmiane dzienna za duzo według mich zmieniałem razy, ale dawało to solidny zarobek zwlaszcza jak sie obserwowało rynek
Jeśli dobrze pamiętam to np. Beta ETF WIG20short czy kiedyś jak ja kupowałem Lyxora Etefy były normalnie traktowane jak akcje czyli zrobiłem operacje stałem się posiadaczem i blokowali pod to środki i nie było już żadnej możliwości nic z nimi zrobić. Mówię o zakupie ETfa na shorta. A jak masz go ileś dni wcześniej i chodzi o sprzedaż czyli zamkniecie (nie otworzenie tego na shorta) to też nie ma dostępu do kasy po operacji tylko jak się rozliczy tak jak akcje. Więc nie rozumiem o jakim przelewie między rachunkami mówisz.
To nie jest wcale oznaka siły na takich sesjach część ludzi staje w sytuacji bez wyjścia że z braku depo w kocówce zamyka pozycję. Dziś to nas trzyma i nie ma cofki a czasem robi dodatkowy ruch zgodnie z kierunkiem. A Jankes wygląda coraz słabiej......
Dnia 2022-12-13 o godz. 16:56 ravcio napisał(a): > To nie jest wcale oznaka siły na takich sesjach część ludzi staje w sytuacji bez wyjścia że z braku depo w kocówce zamyka pozycję. Dziś to nas trzyma i nie ma cofki a czasem robi dodatkowy ruch zgodnie z kierunkiem. > A Jankes wygląda coraz słabiej......
E tam :))) Reteścik i rakieta. Nasz gruby już wie, że Stany minimum 2% UP dziś :)))))
Janki dopiero się rozkręcają mają czas do 22 u nas chcą cisnąć dalej jak nie popsują to powini rozliczenie zrobić w okolicach 1870 zobaczymy na razie u nas nic spektralnego się nie wydarzyło górna banda przedziału zostało jeszcze 35k na starej serii do zamknięcia więc trochę mają.
Dnia 2022-12-13 o godz. 16:47 ravcio napisał(a): > Jeśli dobrze pamiętam to np. Beta ETF WIG20short czy kiedyś jak ja kupowałem Lyxora Etefy były normalnie traktowane jak akcje czyli zrobiłem operacje stałem się posiadaczem i blokowali pod to środki i nie było już żadnej możliwości nic z nimi zrobić. Mówię o zakupie ETfa na shorta. A jak masz go ileś dni wcześniej i chodzi o sprzedaż czyli zamkniecie (nie otworzenie tego na shorta) to też nie ma dostępu do kasy po operacji tylko jak się rozliczy tak jak akcje. Więc nie rozumiem o jakim przelewie między rachunkami mówisz.
Nie mam teraz czasu na odpowiedź, ale widzę, że się zupełnie nie orientujesz w temacie.
Jak można pisać, że jankes słabnie jak w tym momencie + 1,50. Skończą na jakieś 3-4% UP, a my będziemy musieli nadrabiać. Łykamy 1850 i rwiemy zaraz na 1900-2000 - to plan na jutro. Dzisiaj meczyk i gitarka :))))
Obyś się koło 22 nie zastanawiał czy plus utrzymają ;-) Choć aż tak to pewnie nie bo po drodze 4000 by było ;-) Ale na więcej niż 2 % to się nie zanosi a gdzie 3 %. Naczytałeś się prognoz Morganów chyba ile to urośnie ;-) Koledzy Ci wytłumaczą ile są one warte i co wtedy Morgan robi ;-)
a ja zostałem na noc z sytymi S kami branymi prawie na maxie dzisiaj ale juz na nowej serii tak jak pisałem wczoraj nie ma sie co meczyc tylko czekac na S nowej serii zobaczymy czy to dobra decyzja była
Nie chciałem zamykać pozycji kontraktowej a z racji pójścia indeksu wbrew mojej pozycji przewiduje, że makler będzie chciał uzupełnić moje depo. W gotowce mam na utrzymanie połowy pozycji, mam tez należności z zamkniętej pozycji(ale to nie gotówka), pytałem co się stanie, bo nie byłem wzywany do uzupełnienia depo a dziś jest ten 1 raz. W każdym razie przelałem nowe środki licząc, że mi tak szybko nie zamkną eSek
IMO jutro może być podobny ",myk" po 20.00 ,ale dobrze by było, żeby już dali sobie spokój z tą zabawą....czujność wskazana...ja już sl- e na BO także luzik
Moze nie jestem obiektywny, ale troche mi ten wzrost smierdzi, I wyglada na tradycjne kupuj plotki, sprzedawaj fakty. Najpierw magiczne rekomendacje,wzrost na S&P fut wynikajacy ze zmiany serii. Teraz Jankesi juz zjezdzaja, chyba ze to kolejne kolko pod jutrzejszy wystrzal pod FED. Co nie znaczy ze gruby do rozliczenia serii nie bedzie cisnal w gore.
Jakoś nikt nie chwali prezesa NBP:) choćby za mocnego PLN
Ale zapewne będą go atakować za umacnianie PLN w celu wypracowania sztucznych zysków z rezerw NBP:)
Patrzę tak na to z boku i Was teraz czytam i stwierdzam, że jedyną osobą, która racjonalnie tu myśli i pisze (ale nie tylko ta na szczęście) to Ravcio. Śmiać mi się z tego chce jak piali niektórzy jak to wybiło wszystko o 14.30. I śmiać mi się chce z tych, którzy się na to nabrali. Morgany perfekcyjnie ludzi nabrali na swoje pseudo prognozy. Cały wzrost od 14.30 wygaszony. Brawo. Nie zapala się Wam - eLkowiczom czerwona (albo chociaż pomarańczowa) lampka? To dym-nie w bialych rękawiczkach. Inaczej się tego nazwać nie da.
Od dawna wszystko było w cenie tak jak jutrzejszy Fed. Jutro powtórka z rozrywki. Stopy up o 0,50p - o czym generalnie wiadomo od miesiąca no ale jutro to będzie mega zaskoczenie in plus dla up, potem konfa na której każdy odczyta to co sam zechce. Powell bedzie wg mnie nie ugięty i jastrzebio się wypowie bo nie zrobi z siebie deb....la mówiąc miesiąc temu jedno a teraz po jednym odczycie zapowiadając drugie. Gospodarka jest za silna by zaprzestac podnoszenia stóp nie mowiąc o rozpoczęciu ich obniżania.
Co do KPO - mogą sobie uchwalić nawet Bogurodzicę jako nowy hymn PL - to i tak nic nie zmieni bo Unia grosza nie da bez zmian jakich wymaga. Co do usd - jest już zbyt mocno zdołowany a Eur zbyt wysoko wycenione. Jak się opamiętają to się to szybko zmieni. To UE ma problemy a nie usa. Usa ma problemiki tylko. Jutro zrobią to co dzisiaj i ożenią towar na mega okazji i płynności. Ulica w usa rzuciła się na akcje. Nie wiecie co to oznacza? Tyle. Łudźcie się dalej 2000ami.