Luka chyba zostanie jak Janek przejdzie 3750 to jutro u nas wyspa odwrotu może być osobiście nie zakładam iż Janki powinny nad 3750 wyjść zanim nie dokończę 3w3 fali korektę na 4 fali dopiero z pod 3620 bym widział
U mnie udany dzień dzisiaj. Wyszedłem na wypełnieniu ukł. harmonicznego oddając L pobrane rano. Trochę mnie cofało, ale uśredniałem w dół. Jest zysk i radość.
26.09.2022, Warszawa (PAP) - Warto rozważyć możliwość odroczenia zapłaty daniny od zysków nadmiarowych przez spółki energetyczne i gazowe ze względu na ich bardzo trudną sytuację płynnościową - napisano w założeniach do projektu ustawy o nowej 50-proc. daninie od zysków nadzwyczajnych. Raport cytuje DGP na swojej stronie internetowej.
Zgodnie z założeniami projektu, przygotowanego przez Ministerstwo Aktywów Państwowych, proponuje się, aby obowiązek uiszczenia daniny ciążył na przedsiębiorcach, których marża zysku brutto za 2022 rok jest większa od ich uśrednionej marży brutto za lata 2018, 2019 oraz 2021 roku.
"Postuluje się nie uwzględniać roku 2020 w wyliczeniu z uwagi na jego wyjątkowy, pandemiczny charakter" - wynika z projektu, cytowanego przez Dziennik Gazeta Prawna.
"Jeśli spółka wyda część środków na inwestycje kluczowe z perspektywy rozwoju i strategicznego bezpieczeństwa kraju, danina ulegnie pomniejszeniu" - dodano.
Ministerstwo Aktywów Państwowych jest zdania, że przy projektowaniu przepisów należy uwzględnić sytuację, w której dany podmiot mimo nadzwyczajnych zysków ma bardzo trudną sytuację płynnościową.
"Dotyczy to zwłaszcza firm z sektora energetycznego i gazowego, które ustawowo są zobowiązane do zawierania transakcji za pośrednictwem giełdy" - napisano w projekcie.
Zwroccie uwage jak robia ludzi w bambuko. Miały byc nadmierne zyski spolek energetycznych sle te niby je maja ale nie maja plynnosci. Tzn znieu zamiast SP podatek zaplaca firmy prywatne - TO JEST QRWA DRAMAT
3647 wyłamane spełnione ukształtowanie impulsu w ramach 3w3 jako 5 fal można już optymistyczniej patrzeć na jutrzejszy dzień teraz wyjście nad 3716 pozwoli na większe odreagowanie potrzebne bardzo było to zejście po dywergola
Jeżeli wyjdzie nad 3716 to można oczekiwać że na 4 fali w3-ciej i tak zatrzyma dno 1w 3-ciej 3837 dopiero kolejna 5-ka w dół powinna być paniczna z dużym cieniem na dole
Później większe odreagowanie ale bez wybicia 3886 po czym kolejna fala wyprzedaży z celem pod 3200
Bondov napisał : Warto rozważyć możliwość odroczenia zapłaty daniny od zysków nadmiarowych przez spółki energetyczne i gazowe ze względu na ich bardzo trudną sytuację płynnościową - napisano w założeniach do projektu ustawy o nowej 50-proc.
Tzn, że spółki energetyczne SP będą mogły uchylać się od zaplaty tego podatku ?
> Tzn, że spółki energetyczne SP będą mogły uchylać się od zaplaty tego podatku ? > Idąc dalej, czy to oznacza, że warto kupić teraz spółki energetyczne, bo za chwilę będzie wystrzał na nich?
Tak od 1530 trzepanie jak pisałem a zasięg wysoki że tak się starają.oby bo prorok zemnie żaden ale krzywe ruchy mają czytelne. Ps kto tym tak miesza wie ktoś że takie akcje na całym świecie i wszystkie kraje praktycznie na to idą bo im się opłaca ale kto te pomysły sprzedaje.
Mistrz Sasin rozwiązał problem węgla PGE brunatny będzie pchał pewnie z 200 procentowa marzą i dalej dojenie Polaków a jak będzie chwalony uuuu ale będzie ciepło jak to wszystko się układana prądzie nie zarobią to na węglu odbija brawo
Nie tylko uchylac - wystarczy ze zglosza ze maja problem z plynnoscia i cyk nie trzeba placic podatku. Ustawa szyta przeciw prywatnym firmom - ewidentnie
SP 5-ta czerwona świeca z rzędu... Ostatnio 6 czerwonych świec było w maju... Ciekawe, jaki jutro kolor... Czy jednak będzie 6-ta czerwona? Dzisiaj obstawiałem, że jednak w końcówce będą wyciągać, tymczasem dzienne minima...
W temacie wojny Kongres USA uchwalił kolejny pakiet pomocowy dla Ukrainy wartości 12 mld $. Ukraina, na szczęście, jeszcze się więc pobroni.
Co do propozycji nowego podatku. Tak sobie podumałem i on nie jest do przepchnięcia w obecnie proponowanej formie... Po pierwsze, aczkolwiek w państwie PiS nie jest to problem, niedopuszczalne jest zwiększanie obciążeń podatkowych w trakcie roku podatkowego. Po drugie, nie ma możliwości wybronienia przez "rząd dobrej zmiany" wprowadzenia nowego 50% podatku od wszystkich większych podatników. To jest klęska wizerunkowa, a na takie ta parszywa ekipa jest uczulona... Po trzecie, to jest pomysł geniusza biznesu Sasina, który podkopuje Morawieckiego, którego broni Kaczyński...Morawiecki przekona Kaczyńskiego, bo to jego być, albo nie być, do odrzucenia propozycji Sasina... W ramach walki frakcyjnej... I teraz, albo ukręcą łeb projektowi zupełnie, albo ograniczą go do branży energetycznej... 30 września ma być spotkanie unijne dotyczące polityki energetycznej. Do tego czasu ploteczki...
Jankes słabo bardzo słabo. Na bananie nikgo by to nie dziwiło ale Jankes to co innego. Nawet DAX miał już ochotę na wzrost a w stanach szybko gaszą każdą próbę odbicia. Przy takim otoczeniu + walutach trudno myśleć o odbiciu u nas.
O pgg ma podnieś znów ceny węgla ale kasy ściągnęli od ludzi a na stacjach nadal paliwo drogie ten PiS już przebił wszystkich a kaczor nie się w telewizji nie pokazuje bo mowa ciała dramat wiedomo kiedy kłamie. Dolarem do końca tyg wytrzyma na tych poziomach ? Wątpliwe wszystko przemawia za L zobaczymy co bedzie
Teraz nuta będzie grana atom bo Rosja przyłączy te republiki i się zabunkruje i co tydzień będzie jak się świat nie uspokoi to atom poleci i tak puki nie zdejmą pytka albo nie zejdzie na zawał przy guziku atom