Wiem, wiem ale im mniejszy lot przy tej samej wielkości zangażowanego kapitału, tym bardziej zbliżamy sie do stopy zwrotu jak przy lokacie...
Sęk w tym żeby tak to zestroić aby był wilk syty i owca cała :)
W ODL możesz mieć dowolną kwotę, a i Swap najlepszy, więc z tej strony nie ma problemu. Owszem, gimnastyka zaczyna się w FX Clearing, ale ta gimnastyka się opłaca, bo mają najniższe spready na świecie no i zerowy Swap.
W sumie można mieć w FX Clearing 3 konta mini, razem więc 15 tysięcy dolców. Jeśli ktoś obraca większymi pieniędzmi, np. 100 tys. zielonych, to może być już problem. Wtedy powiem, co zrobić.
Ale jak ktos ma mniej niż te $30.000, 15 tys. po jednej i 15 tys. po drugiej stronie, to nie ma się o co martwić.
Nawet jak będzie po przelaniu 5.500 tys. to i tak oni dalej to traktują jako mini, pytałem się. Nie są tak bardzo restrykcyjni. Chodzi o to, żeby nie było $20.000. Poza tym można wtedy przelać te 1.000 lub 500 na drugie konto i tam otworzyć 0.1 lota. Lepiej otwierać częsciowe loty, a więc 0.1, niż np. 2 loty od razu, bo w razie problemów trzeba zamknąć wszystko, a tak można tylko część. Można mieć też powiedzmy na 3 kontach razem 12.000, po $4000, a chać przelać trzeba poprosić, by przelali np. $9.000 za jednym zamachem i wyjdzie jako jeden przelew, a na kontach pozostanie po $1.000. Na prawdę nie ma z tym większych problemów. Ja mam na razie jedno konto, ale pytałem się o to wszystko, co i wy się pytacie, bo jak każdy Polak, najpierw martwię się o podatki, zanim zarobię kase, i o przelewanie ip. za nim do tego dojdzie. Oni są bardzo mili i szybcy w odpowiedzi i potwierdzali, to co mówię.
System sam w sobie jest bardzo dobry, bo nie można teoretycznie przegrać. Kwestia teraz tego, ile można z tego wyciągnąć, ile kosztują przelewy itp. Ja rozumiem ten ból, że lepiej nie płacić za przelewy, spready itp. ale niestety to konieczność. Na demo nie można się zorientować, ile i jak cżęsto trzeba się gimnastykować z przelewami, bilansowaniem kont, itp. Więc lepiej zacząć od małych kont. Poza tym nawet jak ktoś handluje konwencjonalnie, to FX Clearing ma 1 pipa spready i nikt ich w tym nie przebije, więc nawet z tego względu warto założyć tam konto.
Najlepiej kupować AUDJPY, bo nie waha się tak często jak EURJPY. GBPJPY w ogóle odpada, bo przelewy trzeba by robić parę razy dziennie.
Jeśli ktoś handluje konwencjonalnie, a nie systemem Swap, to polecam nap. kupować EURUSD w ODL, bo Swap dodatni, a sprzedawać w FX Clearing, bo swap zerowy, a tak trzeba by codziennie płacić za ujemny spap, gdy się idzie w longa. Zwłaszcza, gdy się trzyma pozycję długo, to warto o tym pomyśleć.
Ciekawią mnie rezultaty grania na Swapie. Czy ktoś coś zarobił? Czy gra może na realu? Czy jednak woli tracić kasę na normalnej grze a po pewnym czasie, gdy zabraknie gotówki dojść do wniosku, że lepiej było grać na Swapie, bo by się zarabiało mało, ale pewnie.
Witam. Mam takie pytanie; czy zaradziliście jakoś stratom powstałym z przewalutowania?
Tzn. ściągamy dolary z brokera zarobionego na konto w polsce, przewalutowują nam na złote a potem znów przewalutowują nam złote na dolary żeby wysłać je na konto do drugiego brokera... Czy jedyne wyjście jakie widze to konto walutowe? Czy jest jeszcze inna metoda?
Thombau, jak Ty sobie z tym poradziłeś? konto walutowe?
To brzmi tak pięknie i "łatwo", że aż jestem podejrzliwa. Ja grałam na platformie ironfx.pl - mam konto demo i również chcę otworzyć normalne i inwestować. ale żeby znaleźć aż tak naiwnych brokerów, którzy dają na sobie zarobić? No nie wiem...
ile tak szczerze zarabiacie na tym swapie?? i na jakich stawkach?? poki co to pozwolic sobie moge na microloty i nie wiem czy to oplacalne przy takich stawkach.
realne zarabianie na swapie to okolo 30 - 50 % rocznie ( teoretycznie 2* wiecej ale trzeba odliczyc spredy , przelewy itp) , po 10 latach bedziesz milionerem wiec chyba sie oplaca ?
Witam.
Czy ktoś ostatnimi czasy bawi sie w to zarabianie na swapie?
Ja ostatnio otwarłem pozycje w odl na 0.5 lota GBP/JPY i naliczają mi śmieszne stawki za dzień bo 0.6 - 0,8 funta , odpowiednio 16 i 17 października
Zawsze naliczali w przedziale 7 - 8 funtów, w zależności po jakim kursie było obliczanie finansowania a teraz takie śmieszne stawki.
Czy komuś z Was też tak obliczyli? Czy tak ostatnio jest, tzn. czy coś sie zmieniło? czy lecą poprostu w h... ?
Pozdrawiam
Tomek
ODL ostatnio cienko przędzie. Proponuje tym, co stosują tego brokera, dać sobie spokój i spróbować np. u ActivTrades. Mają b.wysoki swap na AUDJPY, a jeszcze wyższy na NZDJPY.
ODL zlikwidowało parę GBPCAD, bo jacyś goście ich rolowali na tej parze. Swap też mają śmieszny. Kiedyś zawsze człowiek dostawał cenę pending order, taką jaką ustawił, a teraz dostaje taką, jaką im się podoba. Kiedyś bardzo polecałem ODL do swapowania, bo go sam używałem. Teraz już nie używam, bo mnie olewają, nie odpowiadają na maile, i poza tym warunki handlowe strasznie pogorszyli. Zabierajcie od nich pieniądze i szukajcie innych brokerów.
Ja teraz jestem na etapie searchowania różnych brokerów pod mój system, więc jeśli ktoś coś poszukuje konkretego, np. zerowy swap, etc. to mu pomogę. Jednak ja tylko szukam brokerów z MT4, bo mój system wymaga robota, a bez MT4 to ani rusz.
Dzięki Thombau za odzew.
Jeśli o mnie chodzi to potrzebuję do swapowania brokera spreadbetting.
Używam tego systemu do swapowania ale troche zmodyfikowanego, broker no swap np. polecany przez Ciebie fxclearing , jak na razie jestem b.zadowolony z ich usług oraz broker swap - spreadbetting, w moim przypadku odl markets, dzięki tej konfiguracji system swap jest bardziej dochodowy i ma sens nawet przy częstych przelewach.
Odnośnie odl, zawsze ładnie naliczali (GBP/JPY) a ostatnio strasznie małe grosiki.
Nie wiem czy u innych brokerów też tak się zmieniło?
Może ktoś to może potwierdzić? Złożyłem reklamację i otrzymałem odpowiedź, niestety z moim angielskim jest kiepściutko i nie kumam bardzo tych ich wywodów
Z tego co tam zrozumiałem to chdzi oto że zależy to od płynności rynku.
Także rozglądam się za innym brokerem spreadbetting.
Idealnie by było żeby miał obsługę moneybookers, jest taki jeden tyle że ma niskie finansowanie i nie warto...
Pozdrawiam
Jak zobaczyłem, kiedy ten post umieściłem, to się za głowę złapałem. To już ponad pół roku temu. Jak ten czas szybko leci. Ciekawi mnie, jak duża jest teraz społeczność swapowiczów i czy już mogą żyć sobie spokojnie ze swapowania i nie muszą chodzić do pracy.
Ja znalazłem jakiś czas temu przypadkiem stronę http://forex-inwestowanie.pl, zainteresowałem się tematem zarabiania na Forexie i teraz szukam dokładniejszych informacji