kto zastosował dzisiaj moją metodę ugrał na daxie min tyle co ja, pisze o DT, gram tylko spadek, gdyby grać S i L , pilnując można by dzisiaj być znów bogatym :)
Jak dla mnie wygląda to na podciągnięcie rynku aby dokonać spokojnej dystrybucji na wyższych poziomach. Nasi analitycy będą trąbili że korekta się skończyła więc idealny moment na dystrybucję. Świeca poniedziałkowa nie była przypadkowa.
oczywiście ,że żenią akcje, tylko to musi potrwać, zejście będzie duże, a co dalej to dopiero się zobaczy jak już zejdą i dokąd tzn. do jakich poziomów, bo wszystko może być w grze, ja pisałem ,że prędzej banan 19.. niż 26.. jak będzie zobaczymy....
Nasz grubasek nic sobie nie robi z innych rynków (DAX, BUX). Wyciągnął co chciał, pewnie w końcówce jeszcze spróbuje z 10 pkt. Myślę że schodzi mogą się zacząć w okolicach 2330
Tak teoretycznie Jankes otworzy się w okolicy wczorajszego maxa i co on z tym zrobi. Jakaś niepewność przed FED jest i mieli by to otwarci utrzymać albo poprawić wyżej ? Choć drugiej strony ten słaby poniewierany DAX od wczoraj jakby się z choinki urwał tak mocny. Tak na niego podziałało walnięcie w 15000 w poniedziałek ? Odbicie piłeczki od dna ?
1 Zasada grubas nigdy nie pęka ;-) 2 Zasada grubas gdzie ma dość to jak zechce to dojdzie... 3. Zasada będziemy niezależni dzień, 2 ,3 może godziny a ostatecznie ruszymy za bazowymi .... 4 Zasada FED - prawdziwa reakcja jest na drugi dzień....
I takie tam np. pycha i pewność siebie i brak ostrożności gubi - jako przykład ja dziś ;-)
Jak ma być podaż jak wszystkich sprzedających wystraszyli i przekonali że juz po korekcie. Na FW stawiają z dołu duże zlecenia które postrach sieją że są nie do przejścia i nikt nie oddaje L skoro rośnie. Trzeba przyznać że wzrost idealnie prowadzony. Bez większych cofek jak coś to od razu dół jest blokowany. Wszystko jak w zegrarku.
Co mieli na FIX czekać 2330 zaliczone. Jankes wczorajszy szczyt zaliczył i w sumie mogło by starczyć ale... u nas raczej pokazu siły na koniec nie rpzepuszczą.
A węgiel sobie rośnie i rośnie ... Gatunek "premium hard" w Australii: $409.55 per tonne, up $10.26 per tonne Gatunek "hard" w Australii: $336.09 per tonne, up $6.25 per tonne Ciekawe co jest grane bo ruda żelaza mocno spadła ostatnio. To jakś gigantyczna spekulacja, podobna do tej na ropie w 2019 r kiedy kosztowała mocno poniżej zera. Ciekawe co powie Powell. Jak wyznaczy termin "taperingu" (ograniczenia skupu obligacji) to reakcja rynków powinna być spadkowa. Dzisiaj w Bloombergu pisali, że rynki spodziewają się opóźnienia taperingu. Ale to może taki "myk" żeby kupowali akcje nie patrząc na ceny.
Witam, imo dzisiaj dzień prawdy, albo rybki, albo akwarium... Pozycje dt wczoraj zamknięte, 1 ze stratą reszta plus, eur/pln zamknął się sam po osiągnięciu 1 grosza zysku.... po openie w usa okaże się co dalej z balem....
No tak znów FED powiedział że pewnie coś kiedyś .... i rynki uspokoił. Dziś jeszcze może być ostateczna reakcja u Jankesów ale raczej nic się po FED nie zmieni. Czyli balu ciąg dalszy choć Jankesi natrafili na miejsce gdzie mają problem iść wyżej za to DAX bal rozpoczął i problemy zapomniał. Banan ... a kto go tam wie.
TAK, po korekcie i stwierdzam, że nie ma sensu grać krótkiej...przynajmniej na bazowych. Lepiej otworzyć długo i najwyżej jak trochę spadnie to uśrednić. Jakie jest rezyko straty? No chyba,że będzie krach, ale to sie zdarza nie za często...Kasy wszędzie dużo, jak jakaś firma będzie miała długi to rzady pomogą, wiec nikt nie może zbankrutować...
Można grać S, ale pytanie co się bardziej opłaca i co jest mniej ryzykowne. Fakty są takie, że L jest dużo bardziej dochodowe i pewne. NP załużmy, że dzisiaj otworzymy długo pozycje na DAX lub S&P, to jakie jest prawdopodobiejstwo, ze do końca roku wzrosnie o 5% lub spadnie o 5%. Ja daję 80-90%, że wzrośnie z tego poziomu o 5%...może i po jakiś spadkach, ale wzrośnie...ale prawdopodobieństwo, że zaliczymy 5% w dół jest według mnie dużo mniejsze...
A co można sie spodziewac po Fed...myśle, że bedą poźniać decyzje ile sie da, bo to jest w ich interesie, zeby pompować rynki...a tak w ogóle to wątpie by podnieśli stopy. Myślę, ze USA nie będzie w stanie osiagnać takiego zatrudnienia by Fed podniósł stopy...będą tylko przesuwać w czasie te swoje kropki. Skup aktywów może i ograniczą, żeby pokazać, że coś robią, ale stopy pozostaną zerowe przez wiele lat.
Nie bardzo się znam ale podniesienie stóp to chyba wzrost koszty obsługi długu państw który szybko rośnie więc dla Jankesów to duży problem w sumie dla Polski też i wszyscy idą w zaparte ze stwierdzeniem że inflacje przejściowa i biorą na przeczekanie.
Nastroje się trochę pogorszyły. Nadal sprawa Evergrande straszy inwestorów bo to duża firma i mocno zadłużona. Ceny surowców są wysokie więc opłacalność budowlanki niska. Oprócz tego ludzi jest coraz mniej przez pandemię a widmo rosnących stóp procentowych może spowodować załamanie na rynku mieszkaniowym nie tylko w Chinach. powell wczoraj mówił to co zwykle. pomarudził ale nie przyspieszył taperingu i skup obligacji idzie dalej. Dolar może spaść jeszcze niżej bo nie ma fundamentalnych czynników na jego wzrost do euro. Dzisiejsza końcówka może być lekko wzrostowa ale spadający LOP świadczy o tym, że Gruby ma już dość.
WSJ Chinese authorities are asking local goverments to begin preparation for the potential downfall of Evergrade, WSJ citing sources wchich characterised the action as "getting ready for storm"
To jest korekta fali wznoszącej i za chwilę znowu jedziemy w górę na 2400+ czy może ATH mamy za sobą i teraz spodziewamy się, że spadamy do 2000?
Przepraszam, ale po wydarzeniach z kursem w ostatnich dniach się pogubiłem...
Moje inwestycje w FW (najpierw na L, bo spodziewałem się kierunku up, a zaczęło spadać, potem odbiło do poziomu powyżej wejścia, następnie S, po którym wzrosło, ale wyszedłem poniżej poziomu wejścia) skończyły się szczęśliwie i z zyskiem, ale mówimy tu wyłącznie szczęściu niż świadomym wejściu w rynek w odpowiednim kierunku.
Właśnie USA pokazuje jaki ma stosunek do Evergrande, danych itd. Tylko kasa się liczy. Będą chcieli iść w górę to pójdą, nawet gdyby bomba atomowa spadła na Stany
Nie wiem co banan odwala ale przynajmniej tą ilość co dopakowałem wczoraj na FIX pożegnałem dziś tuż przed FIX. Przynajmniej pozycja przykrócona i coś z godnością oddane bo ogólnie moja pozycja dalej słabo wygląda po wczorajszych dokonaniach.
Tak z listy życzeń ;-) W nocy niech ogłoszą że Evergrande nie spłaci obligacji a problemy są większe niż sądzono i niech zaczną dzień od 2 % spadków w Azji ;-)