Świetne wyczucie z tymi informacjami o budowie nowej fabryki. Trochę zneutralizowało troli którzy zachęcali do sprzedaży z powodu rekordowego wyniku. Jakaś paranoja...
Swoją drogą tutaj jest tak niski ff, że muszą podszeptywac sprzedaj by zebrać i zarobić...
Jeśli jest tam kierownik budowy to o czymś musi to świadczyć ;) Cały czas planują i działają ale jest to mega info, które zakładam że niedługo ogłoszą.... :)
Dla mnie nowa fabryka (fabryki) nie jest to żadne zaskoczenie. Prezes na ostatnim webinarze mówił, że chciałby się z nami w 1Q podzielić informacjami o budowie nowych fabryk, bardzo by chciał to zrobić w 1Q, ale nie obiecuje, że to będzie w 1Q. Takie były jego słowa. Ja tu widzę liczbę mnogą (fabryki). Prawdopodobni jutro zarząd poda link to konferencji z omówieniem szacunków, pewnie będzie jak ostatnio dwa dni po szacunkach, czyli pewnie we wtorek-środę. Może coś powie, na ten temat, ale nie zapewne bez ujawniania szczegółów bo to dopiero styczeń, a miał wątpliwości czy przekaże oficjalną wiadomość w tym temacie do końca marca.
Prezes zarzekał się że fabryki nitrylu budować nie będzie, w branżę petrochemiczną twierdził że wchodzić nie będzie. Prawdopodobnie tak jak producenci rękawiczek zwiększają moce wytwórcze, tak i producenci nitrylu rozbudowują moce widząc, że popyt na rękawiczki nitryl będzie rósł do 2027 roku o 20% rocznie.
Zwróćcie uwagę, że prezes podzielił inwestorów na ostatnim webinarze na dwa sorty:
1) takich co są na firmie na chwilę (kolarze, spekulanci), wielu z nich oddało ze stratą po ostatnim psikusie jaki zapoczątkował NN, dołożyły szczepionki, ABB, Piotr Solorz, a na koniec JPMorgan.
2) oraz a takich co to myślą z firmą związać się na dłużej i postrzegają posiadanie akcji jako inwestycję
Ewidentnie wskazał, że pała większa sympatią do tych drugich i będzie im to wynagrodzone. To jest filozof, do tego z doktoratem, to nie jest taki pierwszy z brzegu chłopek jak ja. Facet osiągnął sukces i w nauce i w biznesie, mówi bardzo enigmatycznie, dużo idzie się domyślać między wierszami, trzeba takie webinaria obejrzeć dwa trzy razy by by to wszystko wyłapać. Jest przy tym bardzo swobodny, nic nie czyta, wszystko opowiada bardzo spontanicznie z głowy, dla mnie sprawia wrażenie bardzo szczerego. Nie podobało mi się tylko to, że na pytanie o zejście z giełdy, kazał na to pytanie odpowiadać Kruszewskiemu. Kruszewski jest dyrektorem finansowym, a nie prezesem i może, lecz nie musi wiedzieć co planuje prezes w kwestii zmian w strukturze własnościowej.
Jak dobrze pamiętam z ESPI z 2018 roku obecna fabryka kosztowała 110 mln. Czyli teraz wykładając 300 mln, za 18 miesięcy możemy mieć dwie kolejne fabryki produkować już 3 razy więcej rękawiczek, co przy rozbudowie własnej dystrybucji w USA i Europie Zachodniej zapewni niesłabnący w latach 2023-2027 strumień kasy wpływający do skarbca firmy.
Kto wytrzyma tutaj w akcjonariacie do pierwszych kwartałów działania nowych fabryk to zobaczy cenę za akcję o jakiej nie śnił nikt na forum, podobnie jak nikt w marcu na forum nie odważyłby się marzyć i napisać, że w 2020 roku MRC zarobi 1mld złotych netto. Zaszczułyby tu takiego śmiałka nie tylko trole spadkowe, ale i najwięksi optymiści.
Czyli część cash już została wydana, poszła w capex na budowę fabryki. A zobaczcie ile jeszcze tego cashu jest na koncie i z każdym kwartalem będą pokazywać jej więcej. To oznacza że to nie jedyna inwestycja i czekają nowe newsy. Brawo.
Zbudował sobie brand premium, udziały rynkowe miał małe, nic tylko powiększać, jak zbudować fabrykę wie bo robił to nie dawno.... Świetna decyzja biznesowa że względu na powiększenie udziałów rynkowych w oparciu o ugruntowanych brand