Na spółce został już tylko żelazny akcjonariat co nie odda poniżej powiedzmy 3,8-4,2zł i nowa siła która zebrała po 1-1,2. I to jest przestrzeń do pierwszej fali, czyli od obecnych poziomów 1,4-1,5 do 3,8-4,2. Moim zdaniem atrakcyjny zasięg, który ma szanse zostać zrealizowany po przeszacowaniu aktywów i dostrzeżeniu tego absurdalnie niskiego C/WK. Ile to będzie? 0,05-0,08? Cierpliwości. To będzie zbierane.
Nowy zebrał na moje oko ze 2mln. szt. między 1.0x, a 1.2x, żelazny jak to nazywasz według mnie nie ma więcej, zresztą patrząc na strukturę akcjonariatu jest to prawie pewne. Nowemu wystarczy 80-100% i będzie sypał i sypał, żelazny zacznie też sypać bo będzie chciał odrobić choćby trochę straty. Do tego prezes lecący w kulki. Reasumując poraz kolejny gratuluję optymizmu.
I zanim zaczniesz mnie wyzywać jak inni tutaj wielokrotnie, powiem Ci że mam te akcje, oczywiście ze stratą. Kiedyś większą, teraz mniejszą. Jakieś 30-40%. Bywało 80%. Wisi mi już to czy na nich zarobię czy stracę. Na pewno z tego wyjdę, bo znam politykę Prezesa i brzydzi mnie to, że posiadam tę akcję bo nie lubię mieć nic do czynienia z taką polityką. Na dzień dzisiejszy nie robi to dla mnie różnicy czy sprzedam to za 1,xx czy 2,xx. Byleby już nikt nigdy nie dał się tak nabrać jak ja. Pozdrawiam
Nawet w tak brudnej grze jak inwestowanie na GPW przede wszystkim ważne jest by zostać członkiem i po tej drugiej stronie też widzieć człowieka, a nie........ kogoś na kim można zarobić, za wszelką cenę.
Nie chcę być złym prorokiem ale te samouzpełniające 5906 na 1,27 wydląda mi jakiś początek tego co było na Alcie co roku w tym okresie. Wiecie o czym mówię, w ostatnich latach Alta wykorzystywana była do strat podatkowych, w zeszłym roku do tego zaczął wychodzić o tym czasie jeszcze fundusz. Te kilka dni do końca roku i początek nowego wiele nam wyjaśni.
Podświadomie nazwałeś sprawę po imieniu;) Działanie wobec akcjonariuszy jest tu faktycznie poniżej pasa i zwisa mu ich sytuacja (dosłownie jak napisałeś). Ale wycena jest absurdalnie niska i kurs nie pozostanie na tym poziomie na zawsze.
Aga, też mi się tak wydaje, że bardzo nisko są wycenione akcje spółki. Dlatego też co pewien czas dokupuję akcje Alty, mimo zaangażowania ze strony TUP w odradzanie i obrzydzanie spółki. Nie robię z tego zarzutu pod Jego adresem, ponieważ wierzę, że się sparzył na spółce wcześniej.
Sorry ale wy cały czas nie rozumiecie moich intencji. Zrozumcie, że ja też chciałbym żeby te akcje poszły w górę bo mam jak pisałem spory pakiet jednak wybaczcie, że powiem prawdę ale moje "obrzydzanie" czy naganianie przez innych na tym forum nic nie da jeżeli chodzi o kurs, bo niestety wszyscy tu jesteśmy za mali żeby zagrać w grę pana prezesa i funduszy, a tak naprawdę prezesa bo fundusze są tu ofiarami. To on rozdaje karty i decyduje gdzie jest kurs. Nikt też nie jest w stanie tego zmienić z grubszych, bo gruby nie jest głupi i wchodzi tam gdzie można coś zarobić albo wpłynąć na politykę spółki. Tu nie da się zarobić nic (chyba, że prezes będzie chciał), a wpływu na działalność spółki nie ma nikt i nikt nigdy miał nie będzie. Dlatego jesteśmy tak nisko i może tu być dużo niżej ale może też być bardzo wysoko (jak prezesowi będzie to na rękę) ale najprawdopodobniej będzie zjazd do końca roku do 1,0x zł może ciut niżej bo to jest cudowny papier do strat podatkowych. I jeszcze jedno, to jest tak naprawdę spółka rodzinna, a nie akcyjna, której Prezes swojego czasu w ostatnim momencie bańki deweloperskiej pod płaszczykiem bajońskich zysków wziął z emisji ponad 100mln. A teraz przez 13 lat pokazuje jakie miał intencje. Więc proszę was, ja nikomu nic nie obrzydzam ani nie mam intencji by kurs był nisko. Ja poprostu znam działania tego człowieka bo obserwuję spółkę od 2003 roku. Polecam wszystkim historię tego w co inwestował Pan Prezes, potem porównajcie to z jego hobby, zobaczcie jakie to dało efekty. I nic bym do tego nie miał gdyby na swoje zachcianki sam zarobił. Powodzenia
Tup musisz pisać jak Tomi że spółka jest super i na super prezesa haha wtedy Ci dadzą spokój :)) i wszyscy będą zadowoleni.... to czasu następnego większego przekrętu prezesa buhaha
Właśnie o to mi chodzi, by nikt już więcej nie był nieświadomy tego co kupuje. Coś co jest tak tanie jak Alta, nie jest tanie bez powodu. Kto jest temu winien? ...... poczytajcie informacje ze spółki, przeanalizujcie historię i zdecydujcie. Moim zdaniem spółka jest bardzo, bardzo tania, ale w tym przypadku to nie znaczy, że akcjonariusze zobaczą kiedykolwiek te pieniądze. Ja czekam bo to jest moja największa porażka życiowa, nie finansowa. Miałem spółki na których miałem większą stratę, zawsze wyszedłem na +, ale żadna z tych spółek nie miała zarządu, który nie dbałby o wizerunek spółki i kurs akcji choćby się waliło i paliło. Ta jest pierwszą, dlatego jestem ciekawy jak to się skończy. Powodzenia.
Tak jak kiedyś zaznaczyłem, nie miałem za cel obrażać kogokolwiek. Wyrażam jedynie swoją osobistą subiektywną opinię, którą się kieruję przy zakupie akcji. Dobrze, że możemy na forum przedstawić mój jaki i Twój sposób patrzenia na daną spółkę, który także wynika pewnie z doświadczenia twojego z lat uprzednich. Oczywiście "obrzydzanie" trzeba wziąć w duży cudzysłów, ponieważ jak wcześniej napisałem daleki jestem od zamiaru urażenia kogoś i , jeśli to zrobiłem, to wybaczcie.
Ja się nie obraziłem, mam nadzieję, że Ty i inni też nie czują się urażeni moimi wywodami (no chyba, że Prezes:)) Cieszę się, że możemy tutaj wymienić swoje zdania na temat Alty.
Dodatkowo gdyby ktoś chciał coś sprzedać. ... cokolwiek więcej niż 1000 akcji np: 10k to by się zatrzymał na 1,06 zł .... a cóż to jest 10k jak od funduszu odebraliśmy ponad milion jak wychodził...
Nie byłbym tego taki pewny, że fundusz sprzedał wtedy milion. Ja cały czas myślę, że to może być dalej właśnie ten fund i wychodzi już z resztek. Najgorsze, że na do końca roku znowu może przycisnąć. Wiadomo brak śmiecia w sprawozdaniu - będzie premia, że to komuś spuścił
Ale jutro będą jednak łzy. Moritz dalej coś kombinuje moim zdaniem. Za mało zwalili kurs ci co robią straty podatkowe, to trzeba coś z tym zrobić, żeby nie było zbyt różowo. No i bach wniosek o upadłość CP TYCHY. Najpierw wycenił CP na zero w księgach, teraz upadłość. No ciekawie się robi na koniec roku, tylko się zastanawiam jak z tego kasę wyciągnie. Oj przyjrzałbym się tej upadłości o ile do niej dojdzie. Coś to za szybko idzie i za gładko. A ta wycena w księgach na zero już kilka miesięcy temu??? Przypominają mi się czasy Modeny, też szybko sprzedana z hipoteką na 30mln. Od początku było wiadomo, że to żadne zabezpieczenie bo bank miał pierwszeństwo i to z dużo większą należnością, a potem szybki szpil, upadłość, nie ma jak odzyskać kasy, sorry. 30 baniek od ludzi poszło się......
To normalny straszak na wierzycieli. Nie wiem ile CP Tychy jest winien kontrahentom / bankom ale w sadzie maja dwa wnioski w razie gdyby nie dali rady wymusić dobrego układu ... to po prostu upadną i wierzyciele mogą zostać z niczym. Inna sprawa ze Moritz pogrywa sobie już nie tylko z akcjonariuszami ale i z bankami i wierzycielami firmy no... może być ciekawie...
"Zarząd CP Tychy w dniu dzisiejszym podjął decyzję o złożeniu wniosku sanacyjnego na podstawie art. 283 i n. ustawy z dnia 15 maja 2015 r. prawo restrukturyzacyjne, dostrzegając możliwość wdrożenia dalej idących środków restrukturyzacyjnych niż uproszczone postępowanie o zatwierdzenie układu. Jednocześnie, z ostrożności i w ramach przyjętej praktyki, zarząd CP Tychy podjął decyzję o złożeniu wniosku o ogłoszenie upadłości CP Tychy, na podstawie ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. prawo upadłościowe, a wniosek ten został złożony w dniu dzisiejszym do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych."
"Spółka będzie informować w kolejnych raportach bieżących o przebiegu postępowania o ogłoszenie upadłości CP Tychy, a także o złożeniu wniosku sanacyjnego. Jednocześnie Spółka zwraca uwagę, że zgodnie z obowiązującymi przepisami - w przypadku złożenia wniosku restrukturyzacyjnego i wniosku o ogłoszenie upadłości - w pierwszej kolejności sąd rozpoznaje wniosek restrukturyzacyjny. W przypadku powodzenia wniosku restrukturyzacyjnego, wniosek o ogłoszenie upadłości zostanie odrzucony."