• Re: IPO Answear Autor: ~ben_ben [78.8.5.*]
    prospekt klepniety
    dzis ma byc harmonogram oferty
    czekamy więc
  • Re: IPO Answear Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Liczyłem na wycenę około 1 mld zł....
    A tymczasem:
    "Cenę maksymalną dla jednej akcji ustalono na 36,5 zł. Oznacza to, że łączna wartość oferty może wynieść nawet 159 mln zł i implikuje potencjalną wycenę całej spółki na poziomie około 645 mln zł.... "
  • Re: IPO Answear Autor: ~Jan [31.0.123.*]
    Skumulowana cena nabycia pakietu Answear to 46 ml zł, za połowę otrzymają ok. 90-100 ml zł. Więc chyba nie źle.
    Nie jest źle ba jest dobrze, ale liczyłem na nawet 2x przychody za 2020r. Wystarczy zobaczyć jak ceni się Dadelo
    ( sprzedaż rowerów)
  • Re: IPO Answear Autor: ~Kriss [79.185.5.*]
    W porównaniu do mocno zawyżonej wyceny Dadelo oferta Answear.com wyglada nawet zachęcajaco.A może jeszcze fundusze trochę zetną cenę? Czekam na prospekt aby wgłebić się w szczegóły.
    na answera sie zapisałem
    na dedalo nie ale moze zakupie jak juz bedzie na gpw
    zobaczymy co bedzie miec lepszy start
  • Re: IPO Answear Autor: bialoczerwony1972 [37.30.50.*]
    Kolejny czat z Answear chyba zapisy słabo idą....

https://www.pb.pl/czat-inwestorski-z-answear-com-1102714?utm_source=salesmanago&utm_medium=microsite&utm_campaign=default&timeZoneId=Europe%2FWarsaw&useCustomApi=false
  • Re: IPO Answear Autor: ~Mat [165.225.80.*]
    Słabo może nie, ale było kilka pytań w wywiadzie przez strefainwestorów
    Lepiej wiedziec więcej, ja sam osobiscie poczekam do jutra/srody na zapis
    musi byc sukces na przetarcie jak chca robic kolejne IPO
    No własnie zapowiadali IPO Morele w 1Q2021 jeśli powiedzie się IPO Answear, a wycena Answear cieniutka...

nie wiem na ile bedzie ipo morele
    ale moze oplaca sie pchnac answear taniej i zrobic mega debiut
    a pozniej morele drozej bez problemu pojdzie, jak tutaj bedzie sukces

A po czym sądzisz, że zapisy słabo idą??? Po kolejnym czacie? Przecież ostatni dzień zapisow to czwartek do końca dnia więc jest jeszcze duuużo czasu. Wiekszość zapisów robi się w ostatni dzień aby wczesniej nie zamrażac gotówki.
    Nawet jesli zapisy będą słabsze to spółka ma wiele instrumentów aby temu zaradzić. Może obniżyć cene, zaoferować mniej nowych akcji np. 1 mln zamiast 1,8mln i akcjonariusz większościowy tez może wycofać się z oferty sprzedaży bądź ja ograniczyc ilościowo.
    Ja robię zapis w czwartek i wtedy tez będę już wiedział jakie było zainteresowanie na akcje Dadelo. To,że pokryto ksiegę popytu przy cenie maksymalnej to trochę dziwne ale interesuje mnie też jaka redukcja wśrod detalu. Może nie być duża bo obnizyli im transze z 25% do ca19%.
    Spółka ma wiele instrumentów....
    1.Może obniżyć cenę- no może, tylko po co wtedy wchodzić na GPW skoro potrzebują na rozwój 65 mln zł a nie 40 mln zł?
    2. Akcjonariusz większościowy tez może wycofać się z oferty sprzedaży- no może, tylko przecież nie sprzedaje ani jednej akcji
    3. Bądź ja ograniczyć ilościowo.- a jak i w jaki sposób wyjdzie MCI ( chodzi o mniejszościowego ) bo to on chce sprzedać połowę swojego pakietu by pokazać że wyceny w księgach ma konserwatywne i exity to potwierdzają.

Zapowiedź czatu 9.12 trochę zmienia postać rzeczy. Mój faul bo go przeoczyłem.... być może już przed IPO spodziewali się, ze zainteresowanie nie będzie aż takie wielkie....
    Bo ile spółek podczas IPO robi czat co dwa dni???

Tylko, że Jeśli Answear ma wejść na GPW żeby pozyskać 40 mln zł to już niech lepiej nie wchodzi i niech MCI wyłoży cash jeśli spółka ma takie dobre perspektywy.
    I tak liczyłem na dużo wyższą wycenę podczas IPO, a ty mi tu piszesz że mogą obniżyć cenę....

Zapewne ceny nie obniżą i będzie maksymalna. Zapewne też mimo twoich obaw redukcja zapewne sięgnie ca 90%. A to,że robia kilka czatów inwestorskich nie musi oznaczać,że słabo idzie im sprzedaż. Dziś był o 12-ej czat w Pulsie Biznesu. A gdzie ty jeszcze znalazłeś inny czat bo szperałem po necie i zapisu z tego wczesniejszego czatu nie znalazłem. A kto ten czat robił ?

Słabo szperasz....
    Był w piątek link był w Pb.pl ( o tktóym wspominasz) dziś prezes się udzielał na stockwatchu: link 

Patrząc na Dadelo nie dość, że masakrycznie drogie to dali radę i bez tylu czatów! No i Czechowicz się schował i cicho siedzi, ani słowem się nie wychyli nt. IPO... Ciekawe dlaczego??? :)
    I jeszcze jedno. Czat z Answear.com na łamach Pulsu Biznesu na dziś 14-go grudnia był zapowiadany już 9-go grudnia czyli dzień przed rozpoczęciem zapisów mna akcje. Tak więc nic to nowego ani niepokojacego.
    I w podłodze tez byli wczoraj: link boję się otwierać lodówkę haha

No tak. Troche duzo tych czatów ale czy to ma swiadczyc o słbym zainteresowaniu akcjami spółki ? Przecież te czaty są w roznych mediach giełdowych ( pb.pl czy stockwatch). I tak o sukcesie oferty zdecydują fundusze bo dla nich jest przeznaczone 85-90% akcji.
    Dla drobnych jest pakiet o wartosci ca 16-24 mln zł więc i tak nie obędzie się bez sporej redukcji. Skoro inwestorzy łykneli mało znane i drogie Dadelo to dlaczego nie mają wykupić akcji jednego z większych, bardziej rozpoznawalnych graczy rynku e-commerce?
    Bo te same fundusze są potem dymane tak jak choćby na PEMie, bo w Dadelo nie ma pewnego akcjonariusza, ale trzymam kciuki żeby się udało choć i tak liczyłem na wyższą wycenę podczas IPO.
  • Re: IPO Answear Autor: ~Trom [93.95.88.*]
    Czy coś już wiadomo o zainteresowaniu ofertą IPO ?
  • Re: IPO Answear Autor: ~jkmate [89.64.41.*]
    Przy takiej ofercie redukcja ~90% na pewno
    dadelo redukcja 91,4 %
    omg nie spodziewałem się
  • Re: IPO Answear Autor: ~Kris [79.185.5.*]
    Skoro redukcja takiego Dadelo to 91,4% ( aż nieprawdopodobne! ) to w przypadku Answear.com może to siegnąć 95% a może i więcej ???
  • Re: IPO Answear Autor: ~Zdegustowany [89.67.242.*]
    może ja coś źle liczę ale czy C/Z dla Dadelo nie wychodzi znacznie korzystniejszy niż dla Answear?
    Popraw mnie jesli sie mylę
    przew. kapitalizacja Dadelo - 220 mln vs zysk do q3 - 5,1
    przew. kapitalizacja Answear - 645 mln vs zysk do q3 - 4,3
    ???

• Re: IPO Answear Autor: bialoczerwony1972 [37.30.55.*]
    Wychodzi! No i....
    skad założenie że redukcja na answear ma byc wieksza i ze jest to bardziej atrakcyjna oferta?
  • Re: IPO Answear Autor: bialoczerwony1972 [37.30.55.*]
    Bo Answear wycenione na niecałe 2x przychody a Dadelo po 4x przychody. Na rentowność przyjdzie czas. Już wkrótce...
    spoko. zapisac sie i tak trzeba. czy tam bedzie 90 czy 80% redukcji.
    Cena link ustalona na 25 zł, maksymalna wynosiła 36,5 zł.
  • Re: IPO Answear Autor: lamiee [80.238.108.*]
    Kiedy będzie znana ewentualna redukcja?
    no raczej w dniu przydzialu, czyli 23 bodajze
  • Re: IPO Answear Autor: ~aq [89.66.187.*]
    czy ktoś może wytłumaczyć co to oznacza, że taka cena została ustalona? Małe zainteresowanie wsród inwestorów? Indywidualnych czy instytucjonalnych?
    czy może to powód do zadowolenia bo większy potencjał do wzrostu po debiucie?
  • Re: IPO Answear Autor: ~Robert [205.201.55.*]
    Haha dobre. Po IPO dadelo i takiej redukcji gdzie przydzielili mi jakieś ochłapy, podwyższyłem zapis 4 x na Answer. A tu taka niespodzianka.
  • Re: IPO Answear Autor: ~jkmate [89.64.41.*]
    Zainteresowanie indywidualnych nie ma realnie żadnego wpływu na ostateczną cenę w IPO.
    Obnizenie ceny może iść w parze z redukcją na poziomie 80-90%. Niekoniecznie musi to oznaczać potencjał do większych zysków, ale absolutnie nie oznacza też, że cena będzie wolniej rosnąć.
  • Re: IPO Answear Autor: pluto85md [188.146.68.*]
    Strasznie niską cena. Nigdy nie biorą udziału w IPO-nie lubię mrozić gotówki, ale jak debiut będzie poniżej 30 to wskakuje.
    Rynek kocha Czechowicza :)
    @Kriss

Może za mało tych czatów zrobili, żeby tak jeszcze 10 to może IPO udałoby się, a tak...

przy tej cenie oby redukcja byla jak najnizsza a najlepiej w ogóle żadna. tak wiem marzyc sobie mozna....
    Miałes racje,ze im wiecej czatów tym słabiej idzie sprzedaż akcji. Już się boję o debiut bo może być pod kreską.
    Czy to jest zgodne z prawem,że społka przydziela na siłę detalowi 20% akcji zamiast zapisanych w prospekcie 10-15% ???
    Czy to akceptuje KNF ??? Takie odstępstwo od zasad.
    Dla tych co biorą udział w IPO sytuacje wcale nie jest zła, może okazać się że niska cena spowoduje jakiś tam zysk/
    Dla mnie dla akcjonariusza MCI to kolejny sygnał ostrzegawczy że o ile do innych funduszy Czechowicz może coś sprzedać z ładnym przyrostem wartości to na GPW raczej już nie da rady, po tych wszystkich jego kiwkach to nie dziwota! No bo ile razy można...

@Jan
    Też myślałem, Answear to perełka, być może tak jest choć ja zmieniłem zdanie. Gdyby tak było że ta platforma miałaby przed sobą świetlane perspektywy MCI nie wychodziłoby tylko wyłożyło kasę na kolejną rundę inwestycyjną, tak jak to robili wielokrotnie w innych spółkach jak choćby dołujący Gett czy bardzo nieudana inwestycja w Windeln. Bo co to jest dla MCI obecnie wyłożyć 45mln zł po exicie z ATMu??? To jedna 10 tego co do nich wpłynie, a jeszcze emisja obligacji za rogiem i wile innych pomniejszych exitów.
    Jednak MCI nie wykłada ani złotówki, ciekawe dlaczego?

• Re: IPO Answear Autor: ~Jan [5.172.238.*]
    Tym razem Instytucje 1:0 Czechowicz. Ale przed Answear dobre perspektywy i Czechowicz będzie jeszcze bardzo zadowolony że nie sprzedał w IPO.
  • Re: IPO Answear Autor: ~Gotfryd [89.64.77.*]
    Answear może być bardzo dobrą spółką, ale jak finansowi nie chcieli tego w IPO (być może z powodu Czechowicza) to raczej na giełdzie też nie będą kupować na gwałt
  • Re: IPO Answear Autor: ~Mat [83.26.225.*]
    Galerie zamnkięte,e-commerce na fali. Cena Answear poniżej 30 zł. Prezent od Mikołaja nic więcej.
    I dlatego MCI mając 530 baniek gotówki za ATM chciało sprzedać Answear podczas IPO zamiast poczekać bo e-commerce na fali.... Czechowicz o tym nie wie???
  • Re: IPO Answear Autor: ~arturrroooo [89.234.250.*]
    Dlatego właśnie chciał sprzedać bo e-commerce na fali, ale chciał za 36,5,
    ale jak fundy tak ostro obniżyły to już się wycofał bo za tanio,
    ja zapisywałem się po 36,5 cena ustalona to piękny prezent bo wskaźniki świetne :)
    Możesz napisać jaka redukcja?
  • Re: IPO Answear Autor: ~Floresy [77.111.247.*]
    Jaka redukcja?
    MCI stwierdziło,że cena 25 zł jest zbyt niska ale żeby oferta doszła do skutku musiało częśc akcji jednak sprzedać bo przepisy o IPO nakazują określony poziom kwotowy transakcji. Tak stwierdził facet z MCI.
    Natomiast podwyższenie transzy dla detalu do 20% a nie 10-15% wynika ze zmniejszonej oferty ilościowej po wycofaniu się z częsci sprzedaży przez MCI. Ilość akcji dla detalu się praktycznie niewiele zmieniła ale od niższej ilościowo oferty daje wyższy procent.
    Cena 25 zł jest naprawdę atrakcyjna a co będzie na debiucie czas pokaże. Fundusze nieźle powalczyły o niższą cenę ale wielką niewiadomą jest faktyczne zainteresowanie funduszy. Przed debiutem Answear.com móglby podać choc dobre przewidywane wyniki sprzedaży za 2020r bo to by nakręciło sprzedaż.
  • Re: IPO Answear Autor: pluto85md [188.146.68.*]
    Zdaje się ze TV jest pod presją likwidacji i sprzedawać musi. EV mogłoby resztę odkupić od TV po rynkowej już niedługo cenie. Oczywiście jeśli MCI nadal wierzy w Answear.com
    Ale dlaczego pod presją? Mają jeszcze 3 lata ( a może 4 nie pamiętam) ....
[x]
MCI -0,69% 28,90 2025-10-16 15:20:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.