• Re: Zmiana OFE czy warto? Autor: ~annastepka [83.27.80.*]
    Wygodniej jest oczywiście mieć OFE i konto w jednej instytucji finansowej. Ja mam OFE właśnie w PKO PTE. Mój rachunek jest zintegrowany z kontem w PKO. Uważam, że jeśli jest się niezadowolonym, jak najbardziej powinno się zmienić OFE. Można to zrobić 4 raz w ciągu roku.
  • Re: Zmiana OFE czy warto? Autor: ~Sewerryna [31.63.97.*]
    Częste zmiany nie są wskazane, bo jak ktoś poświęci chwilę na analizę, to z pewnością dobrze wybierze i nie będzie musiał często zmieniać. Najlepiej brać ten, który się zna, bo wiarygodność marki też jest istotna.
  • Re: Zmiana OFE czy warto? Autor: nowicjuszka56 [79.191.185.*]
    Lepiej wybrać raz a dobrze. W momencie kiedy czekamy na transfer nasze pieniądze są zamrażane przez ZUS, a my nie odnosimy żadnych zysków.
  • Re: Zmiana OFE czy warto? Autor: ~Nikolla [79.162.242.*]
    Jeśli ktoś uważa, że wyniki w OFE do którego jest zapisany nie są korzystne, to powinien się przepisać do innego funduszu. Różnica jest widoczna już po dwóch latach. Nie trzeba ciągle siedzieć przed komputerem i śledzić wyników, warto zajrzeć co pół roku i wybrać OFE, które ma stabilne wyniki.
  • Re: Zmiana OFE czy warto? Autor: nowicjuszka56 [79.191.200.*]
    To oczywiste, że najbardziej wiarygodne są wyniki inwestycyjne w długim okresie. Niemniej jednak jestem za tym, ażeby śledzić poczynania Funduszy i być na bieżąco. Zawsze można w porę wyciągnąć wnioski.
  • Re: Zmiana OFE czy warto? Autor: ~OlOlka [89.72.214.*]
    Praktycznie we wszystkich rankingach na pierwszym miejscu jest ING. Ale ja na samo OFE nie liczę. Uważam, że dobrym rozwiązaniem są inne produkty z III filaru. Dodatkowe oszczędności mogą okazać się potrzebne.
  • Re: Zmiana OFE czy warto? Autor: nowicjuszka56 [83.6.56.*]
    To prawda, nasza przyszła emerytura nie zapewni nam życia na dotychczasowym poziomie. Coraz bardziej zastanawiam się nad dodatkowym oszczędzaniem. Poszukałam już trochę informacji i z tego co wiem produkty te są uprzywilejowane podatkowo, a odkładać można nawet niewielkie kwoty i regulować je w zależności od zasobności domowego budżetu.