AXA ? pod warunkiem,że już dzisaj wiesz,że na pewno będziesz płacić przez min.11 lat. Inaczej koszty likwidacji po;isy zabiorą Ci wszystko. Niestety ZERO przez pierwsze 5 lat. A jesli bessa na giełdzie to możesz płacić przez wiele lat, aby na końcu .... ZAwiesić opłacanie składek też możesz dopiero po 5 latach, jeśli przerwiesz po 3,4 niestety
Dnia 2008-08-21 o godz. 20:57 ~Nika napisał(a):
> AXA ? pod warunkiem,że już dzisaj wiesz,że na pewno
> będziesz płacić przez min.11 lat. Inaczej koszty likwidacji
> po;isy zabiorą Ci wszystko. Niestety ZERO przez pierwsze 5
> lat. A jesli bessa na giełdzie to możesz płacić przez wiele
> lat, aby na końcu .... ZAwiesić opłacanie składek też
> możesz dopiero po 5 latach, jeśli przerwiesz po 3,4
> niestety
Przecież na tym forum i w tym Planie jest mowa własnie o regularnym oszczędzaniu na emeryturę a to przecież trwa wiele lat . Jesli będzie to min. 10 lat , co jest najczęstszym przypadkiem, to żadnych opłat likwidacyjnych sie nie ponosi . Opłaty te wogóle go nie dotyczą. Nie decydujemy sie na takie rozwiązania jeśli już z góry planujemy zamknięcie polisy lub przejście na bezskładkowe po zaledwie 2, 3 czy 4 latach. Nie zbierzemy zbyt wielkiego kapitalu w krótkim okresie czasu wplacając miesięcznie jakąkolwiek składkę. To musi byc proces wieloletni. Zatem nie wprowadzajcie proszę ludziom zamętu w głowach bo Plan Inwestycyjny AXA jest dla tych co chcą zebrać kapital ale po wielu latach oszczędzania. Żadne rozwiązania we wszystkich firmach nie dadzą wielkiego kapitału po 2, 3 ,4 ..latach oszczędzania bo niby skąd . Nadmieniam dodatkowo że w Planie AXA jesli ktoś oszczędza min. 10 lat i osiągnie w tym czasie 60 lat życia to zamknięcie polisy jest całkowicie pozbawione jakichkolwiek opłat , Wybiera sie zgromadzony kapitał taki jaki mamy na koncie wraz z zyskami.
każdy powinien inwestować jest wiele ofert na rynku, ale ja nie będę nikomu nic sugerował... widzę, żę ludziom nadal brakuje wiedzy każdy chciałby zarobić jak najwięcej tylko nie wiedzą co to horyzont inwestycji i ryzyko...
moim zdaniem nie warto korzystac z doradztwa darmowego ... im zalezy tylko na kasie.
zainwestuj w jakiegos zawodowego doradce, to chyba podstawa.
ja inwestowalem kiedys w SKANDI, nie jestem zadowolony z serwisu i z doradztwa. niestety rozmawialam z roznymi ludzmi i nikt nie poradzil mi niczego poza prezentacja swoich produktow :/ skontaktowalem sie z doradca, o ile dobrze pamietam ta pani brała 500 zł za godzine doradztwa i nie zaluje. i moge ja polecic dalej, o ile numeru nie zmienila to 514128401 a jesli zmienila to poszukaj kogos w necie albo szukaj polecen.
Ja właśnie bardzo mocno zastanawiam się nad tym produktem i nie wiem czy dobrze robię.
Chcę oszczędzać przynajmniej 10 lat, możecie podać jakieś inne prodobne produkty.
Może Super Fundusz Compensy? min 150 zl przez pierwsze 2 lata horyzont to 20 lat zerwanie polisy np po 10 latach to utrata 60% sumy wpłat w pierwszych 2 latach po 15 latacc to utrata 30% po 20 latach 0%
Chociaż... jak to jest z tą Belką w UFK? W OWU Planu Inwestycyjnego AXA czytamy:
"Kwoty otrzymane przez osoby fizyczne z tytułu ubezpieczeń na życie są wolne od podatku, z wyjątkiem dochodu z tytułu inwestowania składki ubezpieczeniowej w związku z umową ubezpieczenia, w przypadku ubezpieczeń związanych z ubezpieczeniowymi funduszami kapitałowymi."
Zgodnie z powyższym rozumiem, że podatek 19% jest odprowadzany przez Towarzystwo Ubezpieczeniowe od zysku niejako "automatycznie"; po 10 latach klient dostaje pieniądze, z których zysk został uszczuplony o tą kwotę? Czy jak to wygląda?
jeżeli masz umowę na 10 lat, to podatek pobierany jest jednorazowo po 10 latach.. czyli przez te 10 lat niezapłacony podatek przynosi Ci zysk, bo pracuje tak samo jak reszta kapitału..
osiągając zysk 10% średniorocznie przy inwestycji 500zł miesięcznie przez 10 lat wygląda to tak jak poniżej (porównanie z opcją w której płaciłbyś podatek co rok):
podatek płatny po 10 latach - wartość kapitału 105000zł, a po zapłaceniu podatku 96600zł;
podatek płatny co rok - 83870.
jak widzisz różnica w wartości Twojego kapitału to 12730zł.
zanim podpiszesz jakąkolwiek polisę wybadaj czy agent, który Ci ją chce sprzedać będzie pomagał Ci w trakcie umowy i poczytaj Ogólne Warunki Ubezpieczenia (OWU).
zapoznaj się również z artykułami dotyczącymi inwestowania za pomocą polis inwestycyjnych takich jak axa.
zapraszam też na moje strony, na których znajdziesz troszkę wiedzy finansowej:
www.lukas-finanse.prv.pl
www.LukasFinanse.prv.pl
www.finanse-lukas.prv.pl
A jaką można mieć pewność, że osoba która pokazała mi PLAN INWETYCYJNY AXA będzie ze mną przez 10 lat jego trwania? Albo że będzie ze mną w kontakcie tak jak obiecuje. Gwarancji żadnej.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Odnośnie tych artykułów na temat polis inwestycyjnych, to jakie by Pan polecił? Ja przeczytałem poniższy, jednak w komentarzach poczyniono zarzuty - nie wiem czy słuszne - że daleko mu do obiektywności:
Wszystko może zależeć od zarządzania funduszami. Plan Axa to narzędzie. Jeśli pozostawisz je samemu sobie, to rzeczywiście przyniesie marne efekty. Wykorzystując strategię Darwin + Defender do zarządzania funduszami w ramach polisy inwestycyjnej uzyskuje się średniorocznie stopę zwrotu 23%: www.darwindefender.pl
Ludzie, czemu wy wogóle bawicie się w takie rzeczy jak polisy, plany i takie inne świństwa. Wszystko to jedeno wielkie mamienie.
Opłaty, prowizje, zakazy, nakazy.
Masakra, w życiu nie oddałbym moich pieniędzy do takiej obróbki. Inwestuje w fundusze, lecz są to fundusze ETF. Fundusze takie notowane są na giełdzie. Zawsze widzę cenę, kupuje, sprzedaje, elegancko. Sam jestem sobie Panem i okrętem.