• Re: Reakcja rynku mówi jak dobre było expose Premiera. Autor: laila__ [89.71.108.*]
    te biura maklerskie sa w Polsce, o ile jestem zorientowana, a nie w USA
    a napisales tak, ze wynikalo, ze to sa inwestorzy z USA
    a klienci biur maklerskich JPMorgan i Morgan Stanley oddzialow polskich sa chyba polskimi inwestorami - czyz nie ?
    poza tym te 2 biura lacznie maja 15% udzial w rynku akcji

czy ja cos zle odczytuje ?
  • Re: Reakcja rynku mówi jak dobre było expose Premiera. Autor: laila__ [89.71.108.*]
    moze pamietasz ten czas na GPW gdy amerykanskie banki emitowaly kwity depozytowe na akcje polskich spolek i jako powiernik skladaly zlecenia na polska gielde (w ilosci opiewajacych na te kwity), stajac sie inwestorem na GPW, rowniez w imieniu swoich amerykanskich klientow glosowaly na Walnych Zgromadzeniach

to byly pokazne ilosci kapitalu wtedy, a mnie interesuje ile tego jest dzis ? to jest obcy kapital, bo amerykanie musieli wtedy kupic PLN

pytanie dodatkowe - czy klienci biura maklerskiego Santander oddzialu polskiego to Hiszpanie ?
  • Re: Reakcja rynku mówi jak dobre było expose Premiera. Autor: ostry- [83.30.50.*]
    Dnia 2019-11-19 o godz. 16:43 laila__ napisał(a):
    > moze pamietasz ten czas na GPW gdy amerykanskie banki emitowaly kwity depozytowe na akcje polskich spolek i jako powiernik skladaly zlecenia na polska gielde (w ilosci opiewajacych na te kwity), stajac sie inwestorem na GPW, rowniez w imieniu swoich amerykanskich klientow glosowaly na Walnych Zgromadzeniach
    >
    > to byly pokazne ilosci kapitalu wtedy, a mnie interesuje ile tego jest dzis ? to jest obcy kapital, bo amerykanie musieli wtedy kupic PLN
    >
    > pytanie dodatkowe - czy klienci biura maklerskiego Santander oddzialu polskiego to Hiszpanie ?

1. Nie , nie pamiętam . Nie wiem.
    2. Nie sądzę, Santander przypuszczam że ma klientów głównie z przejętego biura BZWBK
    AD 2. A dlaczego tu zakladasz, ze Hiszpanow nie ma i nie wykorzystuja tego kanalu do spekulacji na GPW tak jak Amerykanie przez oddzialy polskie amerykanskich bankowych biur maklerskich ?
  • Re: Reakcja rynku mówi jak dobre było expose Premiera. Autor: ostry- [83.30.50.*]
    1. Morgan Stanley
    2. JP Morgan
    3. Merril Lynch
    4. Bank of America
    5. DM BH czyli Citi
    łącznie około 35%
    a kogo oni tam konkretnie obsługują to nie wiem , ale według mnie raczej inwestorów amerykańskich , w samym CD Projekcie udziały ma kilkudziesięciu inwestorów z USA głównie instytucjonalnych , może to są właśnie klienci tych biur.
    Gwarantuje Ci, ze jesli sa to polskie oddzialy to wiekszosc ich klientow stanowia Polacy,
    choc kapitalowo Polacy moga byc w mniejszosci - tego sie nie dowiemy, bo to tajemnica handlowa tych domow/biur maklerskich

pracownikami tych biur sa Polacy, wiec jesli znasz kogos z pracujacych w ktoryms z nich to pogadaj, to byloby najprosciej

IMO zakladanie, ze kapital, ktory przechodzi na GPW przez biura maklerskie, ktore wymieniles, jest amerykanski to jest blad w zalozeniu, to zbytnie uproszczenie

a poza tym jesli nawet policzysz 35% to nie jest to ponad polowa i jesli dodasz do tego porownanie obrotow z latami wstecz to wiesz jak bardzo zmniejszyla sie ekspozycja amerykanow na GPW - dodam, ze ich OFE nie obejmuje :) - pytanie wiec - co sie stalo z nimi ?
  • Premier jak ongiś na Wall St. Autor: zosia3005 [77.253.181.*]
    ... załatwił sesję z fantazją
  • Re: Premier jak ongiś na Wall Steet - otworzyłem swoje Archeo Autor: emeryt_giełdowy [83.11.194.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_wigometr-inwestorow-indywidualnych-2-01-4-01-2019-r,30575343.html 

Dnia 2018-10-05 o godz. 09:47 gim napisał(a):
    > Stawiam ,że to sukces na miarę naszych kopaczy.

link 

i 66% naiwnych, nie czytających, nie myślących samodzielnie, ale wierzących hipokrytom i faryzeuszom.
    To będzie sukces , dla tych którzy wiedzą jak wykorzystać realizowaną przez Premiera Morawieckiego koncepcję J.K. Bieleckiego repolonizacji i polonizacji oraz wskaźnika SZYBKIEGO OBROTU KAPITAŁEM.
    Plan na następne 5 lat zakłada wzrost Prywatnego Kapitału Emerytalnego i emerytury o minimum 100%.
  • Re: @laila & Zosia Autor: saintclair [188.117.177.*]
    @ laila, chej dobrze kombinujesz jak posokowiec z tymi kanałami dzięki którym u nas kombinują. Pisałem wiele razy że jeszcze jedna fala wyprzedaży, do tego lop powiększają bo są pazerni, ale nie chce mi się już tego tłumaczyć.
    Bardziej mnie zastanawia co aleep odiwania, masz z nim dobry kontkt?, kilka razy mnie zmylił z tropu....., pytałem o LL silver jak się kumulowało na 15,00$ i nie pomógł pytałem też o platynę LL na 876 i też nie pomógł - gdybym znalazł potwierdzenie to bym mógł przez rok odpocywać. Gdzie on gra, bo słabo pomaga.

@ Zosia z tym gongiem Matołusza na WS we wrześniu to idealnie trafił - był film na YT to skasowali. Pamiętam mu że sprzedał BZWBK po 400 bo wiedział że będzie taniej, ale to tylko taki medialny Pinokio
  • @SaintClair Autor: laila__ [89.71.108.*]
    Dnia 2019-11-19 o godz. 17:28 saintclair napisał(a):
    > @ laila, chej dobrze kombinujesz jak posokowiec z tymi kanałami dzięki którym u nas kombinują. Pisałem wiele razy że jeszcze jedna fala wyprzedaży, do tego lop powiększają bo są pazerni, ale nie chce mi się już tego tłumaczyć.
    > Bardziej mnie zastanawia co aleep odiwania, masz z nim dobry kontkt?, kilka razy mnie zmylił z tropu....., pytałem o LL silver jak się kumulowało na 15,00$ i nie pomógł pytałem też o platynę LL na 876 i też nie pomógł - gdybym znalazł potwierdzenie to bym mógł przez rok odpocywać. Gdzie on gra, bo słabo pomaga.
    >
    > @ Zosia z tym gongiem Matołusza na WS we wrześniu to idealnie trafił - był film na YT to skasowali. Pamiętam mu że sprzedał BZWBK po 400 bo wiedział że będzie taniej, ale to tylko taki medialny Pinokio

ja kontaktuje sie z alepp na Jego watku tylko, dawno juz tam nie pisalam, ale ostatnio zajrzalam, bo wiele watkow pootwieral
    rozbawilo mnie Jego pytanie, wiec odpowiedzialam, ale mysle, ze spodziewal sie innej odpowedzi ??? ta przyszla mi pierwsza na mysl :D
    nie zawsze Go rozumiem, dlatego pewnie odbieram to troche tak, ze On ma swoje humory, ale moze po prostu nie bardzo ma czas ? w koncu kazdy z nas ma swoje prywatne sprawy oprocz forum :)
  • dziwne zagranie dzisiaj Autor: nif [185.233.26.*]
    Zrobiłem dziś bardzo dziwne zagranie - nabrałem elek na fixie- i co śmieszniejsze nawet nie wiem, czy ten mój niewytłumaczalny niczym ruch, jest zgodny z rynkiem czy też nie...
    I nie wiem nawet, czy mam się cieszyć czy martwić tym moim dziwnym ruchem...
    To nonsens...

• Re: dziwne zagranie dzisiaj Autor: ravcio [37.30.50.*]
    Czy dziwne. Takie w moim stylu choć ja dziwny to mam dziwne zagrania. Gdybym był do końca kto wie może bym też L na Fixie spróbował. Ale trzeba być z nimi ostrożnym.
  • Re: dziwne zagranie dzisiaj Autor: arbez [217.96.203.*]
  • Re: dziwne zagranie dzisiaj Autor: ravcio [37.30.50.*]
    Dobre :-)
  • Re: dziwne zagranie dzisiaj Autor: alienn [88.156.135.*]
    ;-))))))ale się uśmiałem

• Re: dziwne zagranie dzisiaj Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Narazie co kilka pkt odbicia to zaraz je sprzedają.
    Narazie co kilka pkt odbicia to zaraz je sprzedają.
    Mamy chwilowy dołek na 2196 ?
    Z takim Daxem to możemy jeszcze sporo zejsć.
  • Wesołe jest życie seniora. Ubawiłem się serdecznie. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.88.*]
    Dnia 2019-11-19 o godz. 22:58 arbez napisał(a):
    >link

Uwielbiam kreatywność i umiejętności rodaków w wyszukiwaniu takich perełek.

• Re: Wesołe jest życie seniora. Ubawiłem się serdecznie. Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Mam w sumie jedną zagadkę. Czy na bazowych rozwija się już to o czym wspominałem i czekałem czy jednak jeszcze nie ten moment i Janki rynek obronią.
  • Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: emeryt_giełdowy [83.11.88.*]
  • Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Według mnie na ten moment kluczowy jest 2196. Miś musi go pilnować.
  • Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Jak tak marnie reagujemy na odbicie DAXa to chyba jeśli on znów się cofnie to u nas pójdzie poprawka.
  • @Ostry Autor: laila__ [89.71.108.*]
    Zeby tutaj nie zabierac miejsca komentarzom biezacym rynku swoj post podsumowujacy nasza dyskusje umiescilam w osobnym watku, ponizej link do niego

https://www.bankier.pl/forum/temat_dla-ostry,34063441.html

pozdrawiam

laila__

• Re: @Ostry Autor: ostry- [83.30.50.*]
    Niepotrzebnie , nie widzę potrzeby drążenia tematu i dzielenia włosa na czworo.
    Wszystko co miałem na ten temat do powiedzenia już powiedziałem.
    Pozdrawiam.
  • Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: emeryt_giełdowy [83.11.88.*]
    Dnia 2019-11-20 o godz. 10:32 ravcio napisał(a):
    > Według mnie na ten moment kluczowy jest 2196. Miś musi go pilnować.

@ravcio - to pilnuj. Ja jadę na kawkę, zrobić przegląd prasy oraz omówić jak zrobić dobrze ..... - załatwić Św. Mikołaja ...... - rozliczenie straty podatkowej emerytowi.

• Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: laila__ [89.71.108.*]
    A ja patrzac na wykres 1H dochodze do wniosku, ze to nie SP500 pokazal kierunek dla fw20, tylko odwrotnie :DDD

to zreszta zgadzaloby sie z logika, ze kapital najpierw ucieka z rynkow o wyzszym ryzyku

ostatni szczyt fw20 byl 5 listopada, a SP500 zaczal spadac wczoraj, Dax tez

Od pilnowania to jest kierownik ruchy ja co najwyżej mogę próbować dołączać do tego ruchu co on robi.
    Szkoda oczu na gapienie się. SL postawiony i przechodzę na taktykę Arbeza. Choć mój SL dużo bliższy niż Arbeza.
  • Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: arbez [217.96.203.*]
    Dnia 2019-11-20 o godz. 11:05 ravcio napisał(a):
    > Szkoda oczu na gapienie się. SL postawiony i przechodzę na taktykę Arbeza. Choć mój SL dużo bliższy niż Arbeza.

Z tą niewielką różnicą że "taktyka Arbeza" miała początek 24 godziny wcześniej.....niewielka różnica, ale jednak....:))
    ......i taka rada, nie przechodź na niczyją taktykę bo źle na niej wyjdziesz, tylko stosuj własną.....:!
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ TRZECI Autor: zosia3005 [165.225.192.*]
    No i tym sposobem ... już nie mam Orlika ..
    Wszystkie szorty mi wykupili ... :-))
  • Przypominam Autor: ostry- [83.30.50.*]
    wsparcie rejon 2176 , potem 2150
  • Re: Przypominam Autor: zosia3005 [165.225.192.*]
    2176 jest raczej bez znaczenia - jeśli już to może mały przystanek,
    moim zdaniem - głównie spadki będą jutro i w piątek,
    2150 powinno być złamane w tym tygodniu bez problemu.
  • Re: Przypominam Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Wróciłem i zmiana planu. Pozamykane bo muszę zniknąć na kilka godzin a potem się zobaczy. Mogło by odbić to bym wrócił.
  • Re: Przypominam Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Arbez pamiętasz co pisaliśmy o przejściu na dłuższe granie ? Nie jest prosto przestawić psychikę. O ile przy 2193 łatwo mi było postawić SL na 2197 i nastawiać się na dłuższą grę o tyle 10 pkt. niżej już się żądza kasowania zysku załączyła ;-) Ale jak wyjdą nad 2190 jestem gotów wrócić. Choć narazie to znikam i nie wiem czy dziś wrócę ale może na wejście jankeskiego smoka zdążę.
  • Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: emeryt_giełdowy [83.11.88.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sklepokalipsa-na-Wall-Street-7775510.html
    co się stanie w Stanach i u nas.

Nie wiedzieć czemu założyłem, że do Black Fridey Stany utrzymają poziomy co najmniej 3080-3090.
    Widzę, że Stany w jeden dzień potrafią załatwić ten poziom jedną czarną świeczką. 20-25 pkt w jeden dzień to pestka
    A co będzie, jeżeli po Black Fridey zrobią czarną świeczkę 100-200 pkt.????
    A swoją drogą jak Stany zaczynają to z reguły zaczynają optymistycznie - do góry. My kończymy jak za ........ też.
    Pod koniec sesji i w nocy Stany robią świeczkę wzrostową z knotem dolnym (tzw. wisielec). My śpimy i budzimy się w optymistycznych nastrojach.
    Następnego dnia zabawa trwa ..... na Tytanicu????
  • Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: nif [185.233.26.*]
    Janki są zadziwiający- co rypnie im na dół tak jak przed godziną to od razu powrót do góry- jakby mieli magnes na górze wykresu- niesamowite..
    Czytałem niedawno mądry artykuł, w którym autor opisuje finansjerę amerykańską- różnej maści analityków, traderów, maklerów, ekspertów itp
    Oni są nowym pokoleniem wychowanym na hossie i nie umieją sobie wyobrazić że wykres będzie szedł w jakims dłuższym horyzoncie na dół- skoro całe ich życie zawodowe szedł do góry.
    Patrząc w ten sposób, wszelkie spadki wykorzystywane są natychmiast do kupowania "przecenionych" akcji
    I to jest chyba przyczyna "mienia" magnesu ciągnącego wykres do góry
  • Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: ostry- [178.215.207.*]
    Wszystko się kiedyś kończy , skończy się też kiedyś wieczna hossa u nich.
    Przypuszczam że ta chwila jest nie tak daleka i będzie mieć związek z zadłużeniem , inflacją i obligacjami .

• Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: nif [185.233.26.*]
    No oczywiście że się skończy...no ale gdy dajmy na to u nich hossa sie dzisiaj skończyła , to i tak mieli 10 lat hosanny....a my co??
    Co będzie wtedy u nas??
    Pewnie pierwsze w historii rynków finansowych zejście wykresu na minusowe wartości..
    U nas jest to możliwe...ot choćby w taki sposób że akcje będą miały warotość zero i każdy kto połakomi się na taki zerowartościowy papier - jako akcjonariusz będzie płacił dywidende odwrotną= czyli do spółki
    Po wielu latach na bananie nic mnie nie zdziwi
  • Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: arbez [217.96.187.*]
    W "Nowym Świecie" to nie piekarze czy nafciarze lub szewcy brylują, ale rozrywka.

link

• Re: Mam przeczucie, że Black Fridey - będzie kluczowy dla tego Autor: ostry- [83.30.47.*]
    Dnia 2019-11-21 o godz. 00:01 arbez napisał(a):
    > W "Nowym Świecie" to nie piekarze czy nafciarze lub szewcy brylują, ale rozrywka.
    >
    >link
    >
    >

Yo , moje dwie ulubione spółki od kilku lat Netflix i Disney
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ TRZECI Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    Jutro będziemy maszerować do góry pchani KGHM-em po super wynikach (zysk prawie 2 razy większy niż rok temu) i zbyt mocno przecenionymi nafciarzami (znowu fundusze uwierzyły w fałszywą rekomendację tym razem dla Orlenu). Podskoczyć może Dino i CCC jak będzie atmosfera wzrostowa. USA wciąż na wysokim poziomie blisko rekordu a nawet złe wiadomości nie powodują paniki albo po krótkiej panice jest zaraz powrót na szczyty. Jutro wyniki podaje JSW. Ta spółka może sprawić miłą niespodziankę posiadaczom jej akcji. Ma 10 razy większy zysk i 10 razy mniejszą kapitalizację od faworyzowanego przez fundusze CD Projekt-u (chyba indywidualni dawno z tego balonu uciekli). Nawet przy planowanym przez tę spółkę wzroście zysku w przyszłym roku to i tak jej wartość godziwa będzie kilka razy mniejsza od ceny obecnej. Ta wczorajsza i dopołudniowa dzisiaj mocna zwałka była sterowana aby wycisnąć krótkich. Teraz Kierownik ma same długie i będzie dbał o przyrost ich wartości.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ TRZECI Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    Jutro to znaczy dzisiaj. Nie spojrzałem na zegarek.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ TRZECI Autor: ravcio [212.160.230.*]
    No to mamy chyba to co misie lubią najbardziej czyli zmienność. ( nie chodzi mi o "misie" giełdowe tylko o powiedzenie ).
    Coś się zaczęło dziać a może i u Janków wreszcie zaczną się mocniejsze ruchy.
    Przy okazji ponawiam pytanie grał ktoś na Vixie ? Indeksie zmienności ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ TRZECI Autor: nif [185.233.26.*]
    Ostatnio gdy Trump podwyższał cła chińczykom to taka "podwyższona zmienność" była na całym świecie..
    A kto zgadnie na jakiej giełdzie wtedy były największe spadki..?? ( oh, pardon, najwieksza zmienność)
    ...na amerykańskiej??? niee...
    ...to może na chińskiej??? niee...
    ,,,,no to może na DAXie chociaż..??? nieee

Odpowiedź jest prosta, jak wszytko na krzywej bananowej giełdzie

Największe spadki były wtedy na GPW
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ TRZECI Autor: ostry- [83.30.47.*]
    Alior może na 35
    Buciarz słabiutki ale kto wie , siedzą tam na krótko 3 hedge , kiedyś w końcu będą odkupować .
    Nad 115 można by się zastanowić , jak nie to pewnie 100
    CDR - mocny trend wzrostowy , wiadomo - siedzą tam jankesi i pompują balona , na wiosnę premiera Cyberpunka , spodziewana sprzedaż jakieś 20 mln kopii , mogliby zarobić nawet 2 mld zł wtedy , pytanie co jak gra się okaże słabsza niż się publika spodziewa.
    W każdym razie trend wzrostowy ma się na razie dobrze a z koniem kopać się nie warto , można albo płynąć z nurtem albo stanać obok i pokibicować .
    W razie gdyby pierwsze recenzje były niekorzystne to wtedy można zaryzykować krótką.
    Cyfrowy Polsat -nuudaaa ale idą w górę , akurat są na wsparciu więc do brania , następne 25
[x]
FW20 0,69% 2 898,00 2025-10-02 17:04:33
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.