Ja i tak bede siedział do końca .Czy bedzie dywidenda czy wykup czy jeszcze ch... wie co. Nie mam zamiaru sie przejmowac na zapas .Jakies decyzje zapadną z biegiem czasu . Novita jest wyceniana dziś jako nowa maszyna plus materiały do produkcji na tę maszynę . Moze jest malutki kredyt, ale pozostały majatek to kilka złotych i z tych kilku złotych wartości była/jest w stanie wyciagnąć 10 mln netto.
Czyli wszystko wskazuje na to, że będzie tak jak ja mówię ale z popytem już tak jest Raz spada raz rośnie, ważna jest służba marketingowa, zobaczymy 13 b.m., jak sobie dali radę
To nie jest tak do końca .Był czas kiedy Novita zarabiała miesięcznie tyle co Lentex rocznie , a Lentex miał olbrzymie kłopoty do czasu kiedy z Novity sciągnęli Muzioła . Wtedy od razu wyniki poszły w górę . Z firmy co zarabiała 6 groszy na akcję rocznie od razu był skok na 60 groszy a potem nawet na 1,40 . Po odejściu Muzioła z lentexu kiedy został sprzedany z Novitą wyniki spadły na 70 potem 58 groszy a w tym roku wynik bedzie znów gorszy i mimo tego że zainwestowali w maszynę . Co sie stało w Novicie po przyjściu Muzioła pierwszego roku od razu wynik był o 50% wyzszy . Przez lata 6 mln było raz więcej raz mniej a tu od razu w okolice 10 mln netto rocznie i lepiej bo i 16 mln i 12 mln czyli 2-3 razy lepiej niż za poprzedniego prezesa który był na tle poprzedników rewelacyjny do kwadratu. Przez lata Muzioł terminował u Kaczmarka jako wiceprezes do czasu kiedy zmamiony obietnicami poszedł do Lublińca. Tam okrzepł nabrał k...skości , bo zeby pracować w Lentexie trzeba być szują i bydlakiem w jednym i jeszcze sie uśmiechać. Kiedy była sprzedaż dla Tabazy wyceniłem Muzioła na 20-25 mln i jak widać mozna jeszcze mówic o niedoszacowaniu .
Wszystko się zgadza Muzioł jest, maszyna jest ale jak wyżej, może być różnie w zależności od obłożenia no i taktyki tebesy, jeśli będą chcieli być konsekwentni to mogą się nawet posunąć do splitu, żeby zdegradować akcję a później się ich nażłopać ponieważ mam niejasne wrażenie, że oni nie chcą za bardzo wypłacić dywidendy nikomu poza sobą i ewentualnie z musu J.P.... oraz dla garstki co nie zwątpi.
Ciekawe, czy na split też mają szlaban od J.P. w świetle statutu?
co do obłozenia maszyny to przypomnę fakt z czasów jakże zamierzchłych i emisji akcji lentezu w 2006 roku celem pozyskania środków na zakup maszyny . maszyne zakupiono ale pełne obłozenie uzyskano dopiero jak przyszedł do lentexu Muzioł i to też nie od razu . Chodza słuchy że trwało to 5 lat . Na tej najnowszej maszynie w L cos pewnie robią , ale mineły juz dwa lata i sprzedaż nie drgnęła a nawet spadła. To zapewne frustruje włascicieli i zarząd L , ale tendencja jest jasna co rok to gorzej . Szeregowy akcjonariusz nie ma juz praktycznie nic ani do gadki ani do dywidendy , ale NieKtórzy maja za to sowite pensje , apanaże za zasiadanie w radach , zarządach. Wystarczy pobiezna lektura raportu lentezu i widac gdzie idzie szmal . W Novicie tego nie ma JP dostaje 2 tysiaki na miesiac i cała Novita wydaje tylko 24 tysiace rocznie na rady nadzorcze . W Lentezie który ma kilka firm zaleznych idą na to MILIONY.
Skoro tak, to koszta ogólnozakładowe jako narzut kalkulacyjny w wyrobie powinny być nieporównywalnie niższe aniżeli w Lentexie stąd na tych samych produktach,
zakładając, że r +m +k.w. +k.s. są podobne, powinniśmy ich wyprzeć z rynku.
jesli chodzi o o mnie to patrzę na to zupełnie inaczej . W 2006 roku na koniec najniższa płaca w Polsce 900 złotych kurs Novity 35 po 13 latach najnizsza płaca 2250 a kurs 40 pln . Płaca poszła o 2,5 raza .Ceny w sklepach sie podwoiły , mieszkania poszły w góre przynajmniej 100% . Tu juz nawet nie chodzi o to zeby zarobić ale zeby nie stracić kasy w czasie . Jaki jest sens inwestowania jeśli po inwestycji tracisz połowę wartości nabywczej zainwestowanej kasy ?
Boguś podobne mam zdanie gorzej jak nam życia braknie na to rozwiązanie.... Zobacz minęło 13 lat ... Dziś też cosik dokupie jeżeli spadnie poniżej 40 zł ... A ty Boguś coś kupujesz Novita ?
Dokupujesz coś w najbliższym czasie przed lub po wynikach...? Jakieś grosze wystawiam do kupna po 39,10 , 39,20 czy 39,30 stoi ten pakiecik po 39,80 ale liczę że ktoś zejdzie z ceny jak nie sprzedam trudno a jak u was Dami czy Boguś ???
jakiś czas temu w tych cenach co teraz są to
dokupiłbym ale teraz ta giełda może być lada moment zbyt przesiąknięta polityką i nie wiadomo co jest grane również i po stronie samej firmy dlatego trzeba rozważyć, czy się nie wstrzymać z dodatkowymi zakupami- moim zdaniem
Wyglada na to że przy takim podejściu politycznym 2600-3000-4000 w banku 1% przyjdzie moment ,ze to albo pier....albo w druga stronę , bo gdzieś te kasę która jest trzeba ulokować.
Jak masz kasę to możesz ją ulokować np. w nieruchomościach natomiast za 39,80 nawet JP przestał brać stąd nie ma się co dziwić temu co napisałem- to po pierwsze. Natomiast jeśli idzie o procent udziału wartości akcji w stosunku do średniego wynagrodzenia to jest to zupełnie inny temat aniżeli balon wypłat w Lentex dla personelu zarządzającego, który zawsze stanowi koszta ogólnozakładowe tym samym na podobnych wyrobach w obu spółkach powinna powinna wygrać ta która te koszta ma niższe.
Otóż nie, przykładowo ostatnio byłem na Podlasiu, gdzie mieszkania poszły w górę ni stąd ni zowąd o 30% bo ludzie wiedzą lub przypuszczają, że wiedzą co się kroi i kupują między innymi nieruchomości aby nie stracić parytetu tutejszej monety