• Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~bogus [31.0.64.*]
    Ja i tak bede siedział do końca .Czy bedzie dywidenda czy wykup czy jeszcze ch... wie co. Nie mam zamiaru sie przejmowac na zapas .Jakies decyzje zapadną z biegiem czasu . Novita jest wyceniana dziś jako nowa maszyna plus materiały do produkcji na tę maszynę . Moze jest malutki kredyt, ale pozostały majatek to kilka złotych i z tych kilku złotych wartości była/jest w stanie wyciagnąć 10 mln netto.
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Dami [37.47.57.*]
    Może i masz rację skoro na giełdzie i tak bezruch
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~bogus [83.9.93.*]
    lentex podał wyniki ebitda włóknin było 15,9 mln a jest 11,3 mln. przychody spadły z 60,1 mln do 57,2 mln.
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Dami [37.47.18.*]
    Czyli wszystko wskazuje na to, że będzie tak jak ja mówię ale z popytem już tak jest Raz spada raz rośnie, ważna jest służba marketingowa, zobaczymy 13 b.m., jak sobie dali radę
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~bogus [83.9.73.*]
    To nie jest tak do końca .Był czas kiedy Novita zarabiała miesięcznie tyle co Lentex rocznie , a Lentex miał olbrzymie kłopoty do czasu kiedy z Novity sciągnęli Muzioła . Wtedy od razu wyniki poszły w górę . Z firmy co zarabiała 6 groszy na akcję rocznie od razu był skok na 60 groszy a potem nawet na 1,40 . Po odejściu Muzioła z lentexu kiedy został sprzedany z Novitą wyniki spadły na 70 potem 58 groszy a w tym roku wynik bedzie znów gorszy i mimo tego że zainwestowali w maszynę . Co sie stało w Novicie po przyjściu Muzioła pierwszego roku od razu wynik był o 50% wyzszy . Przez lata 6 mln było raz więcej raz mniej a tu od razu w okolice 10 mln netto rocznie i lepiej bo i 16 mln i 12 mln czyli 2-3 razy lepiej niż za poprzedniego prezesa który był na tle poprzedników rewelacyjny do kwadratu. Przez lata Muzioł terminował u Kaczmarka jako wiceprezes do czasu kiedy zmamiony obietnicami poszedł do Lublińca. Tam okrzepł nabrał k...skości , bo zeby pracować w Lentexie trzeba być szują i bydlakiem w jednym i jeszcze sie uśmiechać. Kiedy była sprzedaż dla Tabazy wyceniłem Muzioła na 20-25 mln i jak widać mozna jeszcze mówic o niedoszacowaniu .
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Dami [37.47.57.*]
    Wszystko się zgadza Muzioł jest, maszyna jest ale jak wyżej, może być różnie w zależności od obłożenia no i taktyki tebesy, jeśli będą chcieli być konsekwentni to mogą się nawet posunąć do splitu, żeby zdegradować akcję a później się ich nażłopać ponieważ mam niejasne wrażenie, że oni nie chcą za bardzo wypłacić dywidendy nikomu poza sobą i ewentualnie z musu J.P.... oraz dla garstki co nie zwątpi.
    Ciekawe, czy na split też mają szlaban od J.P. w świetle statutu?
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~bogus [83.6.87.*]
    co do obłozenia maszyny to przypomnę fakt z czasów jakże zamierzchłych i emisji akcji lentezu w 2006 roku celem pozyskania środków na zakup maszyny . maszyne zakupiono ale pełne obłozenie uzyskano dopiero jak przyszedł do lentexu Muzioł i to też nie od razu . Chodza słuchy że trwało to 5 lat . Na tej najnowszej maszynie w L cos pewnie robią , ale mineły juz dwa lata i sprzedaż nie drgnęła a nawet spadła. To zapewne frustruje włascicieli i zarząd L , ale tendencja jest jasna co rok to gorzej . Szeregowy akcjonariusz nie ma juz praktycznie nic ani do gadki ani do dywidendy , ale NieKtórzy maja za to sowite pensje , apanaże za zasiadanie w radach , zarządach. Wystarczy pobiezna lektura raportu lentezu i widac gdzie idzie szmal . W Novicie tego nie ma JP dostaje 2 tysiaki na miesiac i cała Novita wydaje tylko 24 tysiace rocznie na rady nadzorcze . W Lentezie który ma kilka firm zaleznych idą na to MILIONY.
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Dami [37.47.49.*]
    Skoro tak, to koszta ogólnozakładowe jako narzut kalkulacyjny w wyrobie powinny być nieporównywalnie niższe aniżeli w Lentexie stąd na tych samych produktach,
    zakładając, że r +m +k.w. +k.s. są podobne, powinniśmy ich wyprzeć z rynku.
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~bogus [83.6.98.*]
    jesli chodzi o o mnie to patrzę na to zupełnie inaczej . W 2006 roku na koniec najniższa płaca w Polsce 900 złotych kurs Novity 35 po 13 latach najnizsza płaca 2250 a kurs 40 pln . Płaca poszła o 2,5 raza .Ceny w sklepach sie podwoiły , mieszkania poszły w góre przynajmniej 100% . Tu juz nawet nie chodzi o to zeby zarobić ale zeby nie stracić kasy w czasie . Jaki jest sens inwestowania jeśli po inwestycji tracisz połowę wartości nabywczej zainwestowanej kasy ?

• Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Mikus [94.254.144.*]
    Boguś podobne mam zdanie gorzej jak nam życia braknie na to rozwiązanie.... Zobacz minęło 13 lat ... Dziś też cosik dokupie jeżeli spadnie poniżej 40 zł ... A ty Boguś coś kupujesz Novita ?
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~bogus [83.9.113.*]
    Czas leci nie tylko nam . Im też .
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Mikus [5.173.56.*]
    Dokupujesz coś w najbliższym czasie przed lub po wynikach...? Jakieś grosze wystawiam do kupna po 39,10 , 39,20 czy 39,30 stoi ten pakiecik po 39,80 ale liczę że ktoś zejdzie z ceny jak nie sprzedam trudno a jak u was Dami czy Boguś ???
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Dami [5.184.223.*]
    jakiś czas temu w tych cenach co teraz są to
    dokupiłbym ale teraz ta giełda może być lada moment zbyt przesiąknięta polityką i nie wiadomo co jest grane również i po stronie samej firmy dlatego trzeba rozważyć, czy się nie wstrzymać z dodatkowymi zakupami- moim zdaniem
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~jw [89.229.210.*]
    zarmen przejmie zydkow po 3 zeta
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~bogus [83.9.78.*]
    Wyglada na to że przy takim podejściu politycznym 2600-3000-4000 w banku 1% przyjdzie moment ,ze to albo pier....albo w druga stronę , bo gdzieś te kasę która jest trzeba ulokować.

• Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Dami [46.134.79.*]
    Jak masz kasę to możesz ją ulokować np. w nieruchomościach natomiast za 39,80 nawet JP przestał brać stąd nie ma się co dziwić temu co napisałem- to po pierwsze. Natomiast jeśli idzie o procent udziału wartości akcji w stosunku do średniego wynagrodzenia to jest to zupełnie inny temat aniżeli balon wypłat w Lentex dla personelu zarządzającego, który zawsze stanowi koszta ogólnozakładowe tym samym na podobnych wyrobach w obu spółkach powinna powinna wygrać ta która te koszta ma niższe.
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~bogus [83.9.118.*]
    Nieruchomości mozna było kupowac 20 lat temu . Wtedy ceny były adekwatne do zarobków , a teraz sa adekwatne do kredytów na 30 lat. Jutro wyniki .
  • Re: Czy jest możliwe.. Autor: ~Dami [5.184.228.*]
    Otóż nie, przykładowo ostatnio byłem na Podlasiu, gdzie mieszkania poszły w górę ni stąd ni zowąd o 30% bo ludzie wiedzą lub przypuszczają, że wiedzą co się kroi i kupują między innymi nieruchomości aby nie stracić parytetu tutejszej monety
[x]
NOVITA 2,68% 99,60 2025-10-23 17:04:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.