• Re: Przewidywany terminarz Autor: ~spek [95.215.232.*]
    Split zatwierdzony. Choć to tylko techniczna kwestia to z racji terminów dobrze, ze została ogarnięta. Patrząc na terminy split powinien zakończyć się przed głosowaniem układu. W ten sposób będzie można uchwalić emisję dla wierzycieli.
    Idąc w tym toku wychodzi, że terminy (split, spis wierzytelności, zamknięcia i wyjście pod glosowanie) zejdą się w okolicach września/października.
    To będzie dobry moment, bo już po zamknięciach i po okresie wyprawek szkolnych a więc po wynikach za wrzesień przez co wierzyciele będą mieli sporo danych by wyrobić sobie ocenę realności układu.
  • Re: Przewidywany terminarz Autor: ~dospek [89.65.197.*]
    proszę nie używaj terminologii której sam dobrze nie rozumiesz
  • Re: Przewidywany terminarz Autor: ~do_dospeak [89.77.12.*]
    A ty siedź cicho jak nie masz nic do powiedzenia.
    Spokojnie. Co prawda nie widzę ani błędu logicznego ani merytorycznego w poprzednim wpisie, ale i tak jestem otwarty na ew. odpowiedzi zwłaszcza, że dla 'dospek' jest w tamtym wpisie coś niezrozumiałe.
  • Re: Przewidywany terminarz Autor: ~txm [95.215.232.*]
    Ze strony txm. 298 marketów a więc spadek z 309 w ciągu niecałego miesiąca. Zamknięcia nierentownych sklepów postępują.
    Chcę w tym miejscu jasno zaznaczyć, iz nie stwierdzam powodzenia restrukturyzacji, bo przecież gdybym był pewien na 100% to ładowałbym pod tzw. korek.
    Jedynie co to monitoruję etapy restrukturyzacji co w połączeniu z liczbą danych pozwoli mi podejmować decyzje. (w tym doważać lub pomniejszać pozycję)

*automat podstawił w podpisie txm ma byc spek
  • Re: Przewidywany terminarz Autor: ~restruk [89.65.197.*]
    Znamy wyniki za 2Q i 6 mcy ?
    Proces restrukturyzacji oraz zamykania sklepów powinien pokazać to już w wynikach .
    Pogoda dopisała , był towar z zamykanych sklepów , wiec mieli co sprzedawać , Wyniki powinny
    powędrować w górę ; Zarzad jest zdeterminowany i kompetentny wiec czerwiec powinien być papierkiem lakmusowym dla kolejnych miesięcy ;
    Każdy ma własne założenia. Dla mnie wyznacznikiem będzie sprzedaż za wrzesień i częściowo za sierpień.
    To będą takie momenty w których będę wymagał i też taki moment na bazie którego będą wyrabiać sobie ocenę wierzyciele w tym banki zarówno gdy chodzi o wdrażanie restrukturyzacji (m.in. zamknięcia jak i sprzedaż)
    Jeżeli nie drgnie w wynikach za wrzesień (część w sierpniu) to szanse restrukturyzacji w mojej ocenie będą niskie natomiast jeżeli Txm podłączy się pod wrzesień i sierpień to będzie mocne wskazanie jako moment zwrotny.
    Z doświadczenia i obserwacji restrukturyzacji innych sieci można wyciągnąć wnioski, że zamknięcia najczęściej są głębsze niż wcześniej planowane (tak było w Tesco i Piotrze i Pawle) i tutaj też według mnie trzeba zrobić margines stąd zakładam, że po pierwszej fazie zamknięć do okolic 250-260 nastąpi dalsza restrukturyzacja (wyrównawcza i mniejsza) tym samym zakładam docelową sieć na poziomie ok. 220-230 marketów. To i tak będzie jedna z największych sieci w RP. I to będzie taki moment gdzie na swoje barki Txm będzie musiał wziąć Concordia lub inwestor.
  • Re: Przewidywany terminarz Autor: ~szeklownik [109.196.94.*]
    Z tym że mają co sprzedawać to nie przywiązywałbym się za bardzo.
    Sklep w Katowicach - co prawda przerobiony na Outlet - ale .... w te piękne czerwcowe dni oferta dla Eskimosów;) kurtki zimowe w atrakcyjnych cenach;-) ZERO oferty letniej
  • Re: Przewidywany terminarz Autor: ~restruk [89.65.197.*]
    Wg publikowanych danych sieć każdego miesiąca generuje ok 5 mln straty , wiec raczej nie ma co czekać do września bo będzie za późno . Jak wygląda aktualny kapitał obrotowy ? Tak jak w Outlecie w Katowicach . Wiec raczej mrozu i śniegu wcześniejszego się nie spodziewamy .
    Myśle że wierzyciele zostali wmanewrowani w temat restrukturyzacji i to jest zagrywka na czas .
    Za chwilkę spółka ogłosi całkowitą niewypłacalność przy takich wynikach jak ta z dzisiejszego poranka ;
    Niestety bez towaru i sprzedaży nie ma biznesu . Kroplówka się kończy .
    Spółkę mogła uratować jeszcze mądrze przeprowadzona upadłość w odpowiednim czasie i podzielenie tego biznesu na nowe spółki część których z renownymi lokalizacjami mogłaby zapewne przetrwać .Ale postanowiono inaczej .
    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak najbardziej szanuję Twoje przemyslenia, ale w mojej ocenie wynik 21 mln przychodów jest na tyle wysoki, że warto o taki kanał sprzedaży powalczyć.
    30% spadku sprzedaży przy 22% spadku sieci powoli realizuje się to o czym pisałem a więc krzywa spadku sieci goni krzywą spadku sprzedaży.
    Te 21 mln jest zrealizowane przez najlepsze lokalizacje i warto o nie zadbać.
    Czekajmy aż zamkną wszystkie nierentowne one dziś podbijają statystyki gdy chodzi o liczbę sklepów (i proporcjonalnie zaniżają sprzedaż na metr)
    Wrzesień będzie barometrem i wskazaniem. (takie moje zdanie)

Z perspektywy dostawców trzeba patrzeć na to jak na kanał dystrybucji z 21 mln z tego jak podaje spółka ok. 70% krajowej produkcji.
    Oczywiście w takim podejściu jest pytanie o rentowność, która to jest pochodną realnego spływu pieniędzy za towar do dostawców.
    I dziś po okrojeniu sieci trzeba dostosowac koszty dystrybucji, logistyki i finansowe (w tym miejscu mowa a częsciowej zamianie długu na akcje)
    Druga część restrukturyzacji to zatowarowanie i w mojej ocenie w tym miejscu potrzebne będzie finansowanie z Concordii lub od inwestora.

Z dzisiejszego raportu odczytuję, że spadek wielkości sieci przyspieszył a spadek sprzedazy wygładził się i to jest jakiś pierwszy sygnał.
    Niepodważalnym dowodem, że duża część sieci jest (jeszcze) statystyczna jest porównanie sprzedaży maja i czerwca
    W obu tych miesiącach sprzedaż wyniosła 21 mln natomiast w maju sieć liczył (statystycznie o czym też wam pisałem) 348 lokalizacji natomiast po czerwcu siec liczyła 298 lokalizacji i patrząc z tej perspektywy sprzedaż na sklep wzrosła.

Jednak aby nie zamazywać rzeczywistości trzeba uwzględniać to, że realnie sieć w maju była już znacznie mniejsza niż 348 lokalizacji, ale i tak mimo tej wiedzy i tej świadomości czerwiec wypadł znacznie lepiej w przeliczeniu na sklep niż maj.

Z końcem sierpnia gdy umowy wypowiedzeń w większości dojdą do skutku będziemy mieli już realne odniesienie.
    Po wrześniu powinien nastąpić przegląd związany z wyrównawczymi zamknięciami (myślę, ze będzie to maks 20-30) i to powinna być już optymalna sieć około 220-230 lokalizacji.
    Do tego trzeba dostosować koszty logistyki, dystrybucji i finansowe (plan naprawczy uwzględnia restrukturyzację kosztów finansowych)
[x]
TXM -14,10% 0,10 2020-03-19 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.