No i wycofano tenisówki i strata. No i wycofywanie węgla z energetyki i same straty.
No i bardzo dobry przykład podałeś. Obydwie rzeczy z powodu KE.
Gdybyś wiedział że KE nie lubi rakotwórczych trampek to byś kupił? A no pewnie nie. A energetyke węglową której też nie lubi i też twierdzi że jest rakotwórcza to kupujesz.
Trampki to była ironia. Aczkolwiek Ty jej nie zauważysz nawet, jak wejdzie Ci na głowę i strzeli plaskacza.... Sam napisałeś, że odchodzenie od węgla będzie przejściowe i tak, jak już Ci wałkuję od początku tego wątku rozłożone na kilkadziesiąt lat. Między innymi po to jest rynek mocy zaakceptowany przez KE żeby kasa szła na transformację. Okazuje się, że sam potwierdzasz to, o czym Ci piszę od początku. Zmień tok myślenia bo to, że jakiś tam urzędas/polityk w Brukseli coś Ci mówi nie oznacza, że jest to jakaś prawda objawiona. Politycy/urzędnicy lubią lobbować i już nie mam tutaj konkretnie na myśli węgla czy tych trampek. Po prostu tak jest, a Ty ich chyba traktujesz jak wyrocznię. Ostatni raz Ci napiszę, że porównywanie zachwiania stabilności (przez to również wytwarzania prądu) spółek energetycznych w 38 milionowym kraju do wycofania trampek ze sklepu to totalna głupota. Nie rozumiesz, ale nie musisz. Twoja sprawa.
Jakie przejsciowe odchodzenie od wegla? Rozlozone w czasie a nie przejsciowe.
Ale ja nie porownuje stabilnosci spolek do zadnego wycofania trampek.
Pytales o to jaki biznes zniszczyla komisja KE to ci podalem ze biznes tradycyjnych zarowek. Gdybys mial wtedy udzialy w fabryce takich zarowek to bys stracil swoje pieniadze.
Tak samo straci kazdy kto inwestuje w wegiel bo wegiel odchodzi. Tak samo jak zarowki tradycyjne, tak samo jak silniki wolnossace, odkurzacze o wysokiej mocy, silniki diesla bez katalizatora. Wszystko to Komisja europejska. I tak samo teraz komisja rozprawia sie z weglem.
To nie jest zadne widzimisie politykow tylko globalny swiatowy trend. A komisja europejska to tylko srodek aby tym trendem podazac.
A Ty teraz tu ? Juz kupiony tauron czy czekasz ? Wskazniki na poziomie bardzo mocnego wyprzedania powinno w poniedzialek odbic. Powoli kurz osiada. Czekam na Kruka przy 151
Sly - postanowiłem przesunąć jeszcze SL w dół i wziąłem po 1,895 i 1,884. Ja generalnie nie mam w zwyczaju uśredniania ceny w dół. Aczkolwiek zazwyczaj takie paniki na TPE były okresem "ostatniej wymiany". Do tego na kontraktach LOP rośnie aż do 3,8k pozycji z 3,1k. Wydaje mi się, że gdyby coś szykuje i dlatego dałem jeszcze jedną szansę. Zobaczymy :)
Sly - poprzednim razem od września do grudnia plus kółka zarobiłem tyle na TPE, że tym razem mogę sobie pozwolić nawet na 8% straty. Tak zdecydowałem....
super. Życzę powodzenia na TPE. a co sądzisz o enei ( dziś zarząd rekomenduje przesunięcie zysku na kapitał zapasowy, ale to chyba już w cenie) i pge na tych poziomach? Energę jeszcze masz ?
Sly - nie mam już Energii. Według mnie brak dywidendy na Enei jest w cenie. Przecież nikt normalny nie spodziewa się wypłaty z energetyki. Jedynie jakieś trolle piszą tutaj lub na innych spółkach o dywidendzie :)
A co do dywidendy- chyba spółki energetyczne będą ,,musiały" zyski wpakować w rozwój- inwestycje typu kopalnia, której prowadzenie nikomu się nie opłaca albo jakieś dziwne wiatraki, które później pan minister każe zdemontować.
Bedzie spadac jeszcze przez dekade az w koncu przetransformowana na produkcje ekoenergii zacznie rosnac.
Ale do tego czasu bedzie tylko spadac pod kroplowka roznych programow to transformacji energetyki.
Inwestorzy o tym wiedza. Jest to spolka zbyt wielka i wazna zeby upasc wiec bedzie dotowana i zadluzana ale nie po to zeby byly z niej zyski. Nikt sie nie bedzie martwil jak zrobic zyski tylko aby to jakos dzialalo i prad zeby byl.
@Eskimos, rozumiem że TPE juz posiadasz?. Ja się zastanawiam ale chyba delikatnie wejdę w TPE. W poprzednim tygodniu przy wzroście pożegnałem się z JSW i PEO. Teraz siedzę na Enei i od piątku na PGE.