jj, Ryszard, orzel74 i jeszcze was paru stanowicie zorganizowaną grupę przestępczą. A to jest o wiele bardziej karalne niż jednoosobowa manipulacja. Co wy myślicie? Że macie kretyna naprzeciwko? Na was są paragrafy. Wy już jedną nogą siedziecie w pierdlu. Pyskujcie dowoli. Ja się za was wezmę.
HanSolo idź odpocznij od giełdy bo źle CI na głowę działa... Jeżeli podejmujesz decyzje inwestycyjne na podstawie wpisów innych ludzi na forum to abstrahując od tego czy były one merytoryczne i sensowne czy nie.. sukcesów Ci nie wróżę. Zakończ przygodę z giełdą tak będzie dla Ciebie najlepiej ;) Dla Ciebie i innych bo czytać tego się nie da :D
Zorganizowana grupa jest to zgrupowanie co najmniej trzech osób, które charakteryzuje się na ogół niskim stopniem zorganizowania, zaś jego celem jest popełnianie przestępstw. Niektóre elementy wewnętrznej organizacji mogą polegać na podziale ról i koordynacji działania. Członkowie zorganizowanej grupy nie muszą znać się osobiście, jednakże konieczne jest, aby mieli świadomość, że działają w zorganizowanej grupie przestępczej. Wystarczy zatem ustalić, że grupa jest zorganizowana, w odróżnieniu od innych grup niezorganizowanych, które określa się czasami mianem szajki.
Jak wspomniano na początku, przestępstwo brania udziału w zorganizowanej grupie przestępczej zostało opisane w art. 258 k.k. Jest to przestępstwo formalne, a zatem, aby możliwe było skazanie za jego popełnienie nie jest konieczne wystąpienie jakiegokolwiek skutku. Wystarczy, że stwierdzi się samą przynależność do grupy, bez konieczności wykazania popełnienia w ramach tej grupy jakichkolwiek przestępstw. Wystarcza zatem, że sprawca do grupy przystąpił dobrowolnie, nawet jeśli nie pełni w niej żadnej funkcji. Musi mieć tylko świadomość istnienia grupy, akceptować jej cele i co najmniej godzić się na ich przestępczą realizację. Nie jest przy tym wymagane, aby znał szczegóły dotyczące organizacji, osób, które ją tworzą, a także mechanizmów funkcjonowania. Przestępstwo to jest zagrożone karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.
Hansolo. W dzisiejszej Polsce już nic mnie nie zdziwi. Tak jak nie dziwi mnie twój hejt. Wyluzuj. Ja też straciłem sporo kasy na CFG. Zamiast obwiniać innych robię rachunek sumienia i przyglądam się co zrobiłem źle. Żeby na przyszłość nie popełnić podobnych błędów.
Orzeł nie przejmuj się. Potwierdzam twoje słowa. Czytałem twoje wpisy na cytowanych forach. Mieliśmy różnice zdań na F51 przy okazji get even. Nie pamiętam żebyś gdzieś sugerował komukolwiek żeby kupował akcje na górce. Tyle w temacie.