Strata mni wynika z odpisu po za tym mni już nie prowadzi dzialalności operacyjnej która została przeniesiona na ogniwa psanie że mni ledwo dyszy jest nie dorzeczne co do pakietu hyperiona jest od dawna traktowany jak pakiet inwestycyjny dlatego jest nie rozliczany zresztą uaktualnili wycene pakietu by nie robić rezerw na akcje hyperiona dlatego jest odpis
To są fakty a nie teorie
dobrze zatem MNI w ogóle nie dyszy nie prowadzi dział operacyjnej jest to bankrut skończony. jedyna szansa na spłatę chociaż części zobowiązań to sprzedaż udziałów w Hyperionie po nie przecenionej cenie, czyli minimum po 1,8 PLN bo taka jest średnia z 6 miesięcy. chyba że chcą przewalić po 40 groni i może o to chodzi. Zdaje się jednak że te udziały są zajęte przez komornika zatem nie pójdzie im tak łatwo. Czyli jednak 1,8 za akcje minimum jeśli nie 3,40 będą musieli chętni wyłożyć.
w dodatku MNI poręczył kredyty dla Hyperiona, i z tego tytułu jest prowadzona windykacja na aktywach MNI, dlatego w interesie większościowych akcjonariuszy może być zbycie większościowego pakietu w Hyperion SA np. firmie Exatel, Orange, T-mobile, Netia, INEA, czy GTC. W przypadku tego ostatniego Jarek z Antkiem bardzo się ucieszą. Może zatem najpierw będzie jakiś słup w postaci Ryśka z Ałma-Aty, a potem dopiero GTC. Tym bardziej że są kolejne środki z UE na tzw. "ostatnią milę" i to miliardy złotych. Zatem chętnych nie zabraknie.
nie ma inf że jest prowadzona windykacja z tytułu zabezpieczenia kredytu na akcjach hyp
mni ma zastaw rejsetowy hyp a to różnica
co do mnicu to dogadali się z bankiem
fakt jest taki że wcześniej chcieli wyjść z hyp a od lutego zmienili strategie
podpisali umowy z najlepszymi prawnikami z dziedziny restrukturyzacji
czas pokarze co będzie
a bankructwo jest w oczach drobnych akcjonariuszy
jak wiadomo kurs jest oderwany od rzeczywistości od dawna
Rzeczpospolita pisała: "W lutym br. do drzwi grupy zapukał komornik, domagając się blisko 37 mln zł. Zajął m.in. konta grupy oraz 5,1 mln akcji Hyperiona należących do MNI".
przecenili udziały Hyperiona w MNI, znaczy chcą je sprzedać , próbują przekonać komornika że to nic nie warte i sprzedać zaprzyjaźnionej firmie za pół darmo czyli po 1,80 na przykład. Po to zwalili kurs żeby przejąć tych parę milionów akcji. Nie sądzisz? A jednocześnie negocjują zbycie całego pakietu 90% np. po 3,40. Trzyma się kupy ? Zaś samo MNI- popatrz na stratę operacyjną. Popatrz na zobowiązania. Tam nie ma już nic. Jedyna szansa to sprzedaż udziałów Hyperiona żeby przedłużyć agonię. (i wyjść z pakietu na podbitce). Ewentualnie zbyć akcje Hyperiona i zainwestować w MNI, ale wątpię żeby było ich na to stać... moralnie.
ciągle mylisz pojęcia mni nie prowadzi działalności operacyjnej tak jak MCI skupia tylko ogniwa które pracują na zysk analizując obecne wyniki widzisz straty ale to paradoks systemowy raporty porównuje się '16 wtedy to były sprz akcje hyp które robiły zysk operacyjny w obecnej chwili powinno być zero a nie minus dlatego analitycy zwracają uwagę na porównanie 1kw 2kw i tu pojawia się ciekawostka dług zmalał o klikanaście mln to dowodzi że strategia zaczyna się sprawdzać
dlatego nie ma mowy o bankructwie bo posiadają ogniwa które pracują na nich ...
co do hyp to akcje zostały rozliczone z powodu tworzenia ciągłej rezerwy którą muszą odliczać od zysków
W sądzie odwoławczym sytuacja bez zmian tzn. nie został jeszcze wyznaczony termin rozprawy. Ponownie poinformowano mnie, że sprawa zażalenia będzie rozpatrzona poza kolejnością.
Lark dostosował się do zaleceń audytu logiczne jest że musi dogadać z bankiem
podwyższenie kapitału i wejście nowego inwestora pokazuje że ma plan dalszego rozwoju tworzą ekskluzywną marke zilea cały czas odbywały się badania rynku tzw sprawdzanie popytu....jestem tylko ciekawy kto jest wspólnikiem domyślam się że włosi....
zobaczymy każda sprzed i zysk mile widziany! dla całej grupy
Ostatnio w Sądzie Okręgowym XXIII Wydziale Gospodarczym Odwoławczym (informacja telefoniczna) natrafiłem na formalistkę, która odmówiła mi udzielenia informacji nt złożonego zażalenia informując, że jako akcjonariusz nie jestem stroną postępowania i nie mogę być informowany o stanie sprawy - także dla akcjonariuszy Hypka w Sądzie Okręgowym XXIII Wydziale Gospodarczym Odwoławczym jest szlaban na informacje.
W sadzie powiedzieli ze tylko wierzycielom moga udzielic ibformacji. A nieoficjalnie - termin bedzie znany jak referent go wyznaczy, a poki co go nie wyznaczyl.
Zadzwoncie do nich powiedzcie ze dzwonicie od Ziobry i ze jak beda zwlekac to wszystkie sady w Krakowie odetna od internetu i beda pisac na maszynach do pisania :)
Skończy się tak, że Hyperion zostanie bankrutem i nikt nic nie dostanie . To wszystko poprzez biurokrację i opieszałość sądów a raczej ludzi tam pracujących. W mojej prywatnej sprawie gdzie Hyperion był no nikim innym jak pozwanym odwołali sędziego do Okręgowego i po interwencji mojej dobitnej mailowej po dwóch tygodniach przyszedł termin rozprawy Zobaczymy czy się odbędzie . Mam wątpliwości