Pytanie stawiam, bo tak jak wiele razy pisałem ta ogólnoświatowa układanka mi się nie składa w całość. A że chcę się poważnie ustawić w opozycji do optymistów, czekam na właściwy moment. A żeby zrobić prawie 2% to trochę tych akcji musieli pchnąć, mało, musiał być ktoś kto je od nich odebrał.
Może sentyment do EEM.US osłabł bo spadają już drugi dzień a i nasze bratanki (Węgry) wczoraj mocno zanurkowali. Dokładnie to nikt tego nie prześwietli.
Mi osobiście sentyment osłabł do nich, zobaczymy co będzie. A będzie ciekawie - rekordy wszechczasów, zyliardy kasy na rynkach, problemy jak cholera nierozwiązane ...
To wszystko codzienność, było, jest i będzie a gruby MUSI zarabiać, ale żeby zarobić musi spowodować znaczny ruch (trend) i tu go mamy, żeby go troszkę obskubać.
Witam Mi się chłopcy bardzo wasz optymizm i entuzjazm podoba , pozwolę sobie jednak mieć swoje zdanie a co do wyborów to zauważyliście pewnie jak wczoraj oberwała miedź a dziś kontynuuje , a może pamiętacie jeszcze jak się zachowywała przed poprzednimi ważnymi wyborami tj.prezydenta USA. Otóż co mnie wtedy bardzo zdziwiło już kilka dni przed wyborami zaczęła rosnąć. I to jakby zapoczątkowało rajd który właśnie skończył się dzisiaj ( a przynajmniej mam taką nadzieję że skończył się dzisiaj ) Pozdrowienia i do zobaczenia w przyszłym tygodniu.
Z tego co wiem to nie kandydujesz na prezydenta żabojadów, więc zobaczyć się nie zobaczymy, ale do usłyszenia. Może miedź tanieje, bo karakale będą robić z aluminium albo z węgla koksującego albo z plasteliny? A czy Cu wyszła dołem z trójkąta, czy nie, to chyba za wcześnie wyrokować ... W każdym razie dzisiejsza sesja z górnym cieniem na pewno daje wiele do myślenia. Scenariusze, jak zawsze są dwa. Niestety.
Mogę się zgodzić z bykami, że jedna jaskółka ..... Dzisiejsza sesja, technicznie nie zmienia jeszcze nastawienia na niedźwiedzie, ale to poważne ostrzeżenie. Kreski tego nie pokazują, ale: Czarna (jak kto woli - czerwona) świeca z istotnym górnym cieniem, całość dobrze ponad 50 pkt, przy obrocie na kontraktach prawie 26000, to nie jest do pominięcia. Po LOP-ie widać, że spora część graczy uciekła z rynku (lub została zamknięta na stopach) - w ostatnich trzech godzinach zniknęło prawie 2000 kontraktów. Zejście poniżej 2340 na FW to może być ostatni dzwonek dla byków. Ponowne wyjście ponad 2400 powinno uspokoić byczki.
Proponuję uważać na piątek i poniedziałek. Mimo optymizmu w sondażach makaron może sporo stracić, a opublikowanie sondażu lub dwóch z różnicą jedynie kilku punktów spowoduje lawinę. Mimo sondaży to gówniarz i francuzi mogą (współczuję im wyboru)zagłosować odmiennie w ostatniej chwili, a wówczas poniedziałek będzie ... nawet nie chcę tego widzieć.
Według mnie, wygrana Maclon może spowodować niewielki wzrost (i raczej chwilowy) jeżeli w ogóle. Natomiast wygrana Le Pen da impuls dużo silniejszy. Możemy gwałtownie zdołować, tak, że nie będziemy nadążyli sprzedawać. Być może dzisiejszy dzień to ochrona kapitału. Kliku grubasów stwierdziło, że wolą spać spokojnie w weekend.
Macron jest zwolennikiem nałożenia sankcji na Polskę .. ucieszyć się z jego wygranej mogą Niemcy , Hiszpanie i Unia jako całość ale Polska raczej nie będzie miała powodu do radości ... Z punktu widzenia Polski to wybór między .. .. no nie będę powtarzała ale taki jak to określił Min. Morawiecki w odniesieniu do ostatnich wyborów w USA
Właśnie temu dali chyba dzisiaj wyraz więksi gracze na W20 .
Spadek cen miedzi to ogromne zapasy połączone ze słabymi danymi z Chin .
USA ma własne problemy .... ...boryka się z limitem zadłużenia i niezdolnością Prezydenta Trumpa do realizacji swojej polityki - brak poparcia w Kongresie , nawet wśród przedstawicieli własnej partii
Chyba tak .. chyba coś Ci się miesza Napisałam kilka słów komentarza do sytuacji ale jak widać i tak za dużo .. Nie napisałam żadnego ostrzeżenia .. i nie zamierzam .
O ile wygrana Macrona zrobi dobrze dla tych samych instrumentów co w I turze czyli dax, cac, euro to nasz wig cholera wie jak zareaguje. I to pokazuje chyba dzisiejsza sesja. Dużo kontraktów pozamykanych na weekend i tyle. Wydaje się, że Macron wygra spokojnie. Cały czas zastanawiam się czy nie zagrać daxa lub cac pod lukę? Ktoś planuje takie zagrywki?
sprzedaż faktów na pewno, ale czy od razu w poniedziałek? ja obstawiam dopompowanie indeksów jeszcze 100-150 punktów w górę na daxie lub cac nie powinno być jakąś abstrakcją.
Obecnie nie widzę perspektyw na większy odwrót.... jakieś nurkowania po wyborach korekty w locie ok, ale wyjscie górą po ostatniej 135, to minimum 240pkt od 2270. czyli 2500 jak nic ;)
A kolega Jason no.... fajnie fajnie macie bardzo mało czasu w trendzie wzrostowym na takie wpisy tak więc korzystaj. I odpowiedz sobie na pytanie po co ktoś zamykał 500 kontraktó na samym fixingu skoro miałby wierzyć w dalsze spadki, gdyby zamykał uciekający byk i nowy gracz wierzył w dalsze spadki lop został by bez zmian. Wy tak prostych rzeczy nie ogarniacie że ręce opadają. Coś tam o Elliocie mruczałeś..... chyba żartujesz że Elliot wskazuje Ci być S.
Nie mówiąc już o matematyce... ale najpierw trzeba znać Elliota aby poprawnie stawiać mate i dlatego też jutro mocno się zdziwisz.;P zwłaszcza jak nie zamknąłeś S ze "zmniejszoną" stratą... bo o zysku nie oszukujmy się nie ma tu mowy.
Dnia 2017-05-04 o godz. 21:55 sakitoru napisał(a): > po co ktoś zamykał 500 kontraktó na samym fixingu skoro miałby wierzyć w dalsze spadki, gdyby zamykał uciekający byk i nowy gracz wierzył w dalsze spadki lop został by bez zmian...
Ostatni tydzien przed rozliczeniem serii marcowej zostalo zamknietych 40 tys kontraktow. Z ukrytego zlecenia ktos ostwieral i zamykal po 500 szt (w jednym zleceniu) na starej serii i w tej samej sekundzie otwieral i zamykal na nowej serii.
Naprawdę w .... mam co robią sobie maszynki hft, do zarabiania wystarczy mi to co wiem o lopie...... już jeden taki był co był specem od wolumenu kontraktów no i niestety jego teorie musiały uledz moim. Zdecydowanie w dłuższym terminie opisują co się dzieje. Trochę popisz i poczytaj i dołączysz do tych co wklejają kilkadziesiąt czerwonych albo kilkadziesiąt zielonych. Zależnie czy się upierasz. Ostatecznie i tak sumuje tą liczbę ;)
Btw.... masz na myśli fałszywe sygnały z wolumenu? czy bardziej wyszukana teoria? Narazie nie widzę aby VSA nie działało na interwałąch >1dzień a DT nie jestem.
Saki , tak na spokojnie to na 2363 wypadalo 1:1 ostatniego ruchu wzrostowego z 2172... zagrali to w punkt dopiero jak peknie 2363 to miski moga miec nadzieje... a dopiero spadek poniezej 2200 odwroci trend
Korekta trendu wzrostowego trwa. O poważnym zagrożeniu kanału wzrostowego można by mówić dopiero jeśli przełamałoby się poziom 2172. Nie przeszkadza to jednak absolutnie żeby teraz zarabiać na S-kach. Jeśli korekta ma mieć jakieś znaczenie i być korzystna do obydwu stron to powinna zejść i odbić się od poziomu 2300-2310.
@saki : z ortografii się poprawiłeś - jesteś już lepszy niż Komorowski. Ale co ci tu zadać na poprawkę z poczucia humoru... Gdybym chciał napisać prognozę zrobiłbym to swoimi słowami.....
@benitor 20 punktów z rana zachęcało do skasowania. Generalnie jestem zwolennikiem księgowania takich zysków. Zawsze można później odświeżyć - lub zmienić zdanie , ale ..... szkoda to odpuścić i zostawić Grubemu . Miłego weekendu
Gra systemem AT nie polega na tym że otwieramy/zamykamy pozycję bo mamy zarobione/wtopione .... 20 czy 120 pkt, tylko na sygnał systemu. W systemie AT dochód przynosi tylko żelazna dyscyplina. Bez dyscypliny to jest gra "na czuja" co równa się wtopa.
Zosiu a co powiesz o wynikach...? kgh? przecież tu miały być mldy na minusie.... a jest 0,5mld na plusie co jest?!! i sierra gorda zwiekszyła przychody o 45% Zosia co jest?! uciekać z S?? już teraz czy poczekać na 3500pkt? Te PO was zgubi... Petru już zgubiła ;) wyleszczyli go jak dziecko używając terminologii naszej.
Ja napisałem żeby wyjaśnić dlaczego Benitor nie zamknął jak dawali mu 20 pkt. Natomiast że Zosia nie stosuje AT tylko "drabinkę" to przecież "widać, słychać i czuć" od lat. O efektach tego nie będę się rozpisywał.
Wyniki KGHM są lepsze niż rok temu i to było oczywiste że takie będą biorąc pod uwagę zwyżkę cen miedzi ale rok temu KGHM kosztował połowę obecnej ceny. Można więc śmiało powiedzieć że te wyniki są już w cenie akcji . A perspektywy na przyszłość nie są wcale świetlane - skoro od wielu lat stopy % utrzymywane są niemal na całym świecie na poziomach bliskich zeru to powinniśmy być świadkami boomu w budownictwie a wiadomo że budownictwo to miedź. Powinien być więc duży popyt na miedź , nic takiego się jednak nie dzieje. A skoro go nie ma gdy stopy są na poziomie 0 , no to chyba nie ma się co spodziewać że to się zmieni gdy będą wyższe.
Generalnie W20 odrobił spadki powstałe od wyboru nowego Prezydenta i dojściu do władzy rządu PIS . Teraz kiedy straty spowodowane spadkami od połowy roku 2015 zostały zniwelowane , akcjonariusze głównych spółek z W20 mają okazję do zdecydowania o tym czy zatrzymać te papiery z nadzieją na wzrost ich wartości , czy jednak pozbyć się ich zanim wrócą do poziomów z roku 2016 , lub niżej. Oczywiście ja tego nie wiem a domysłów wolę tu nie prezentować .