Jak wczoraj elliotowiec zajął pozycję L tam gdzie o tym napisałem czyli 2200... to obecnie jest na pozycji i analizuje dalej... faktem jest że poruszają się piątkami, natomiast również to że wczoraj był poniedziałek a dzisiaj godzina zero jeszcze nie minęła,
Tak więc trzeba analizować w kierunku najbliższego zakończenia struktury i patrzeć gdzie celują, narazie trzymamy się poprawnie wczoraj wyznaczonej fali B, skąd zakres wyznaczonego wzrostu, i nabliższe zakończenie struktury to wykonanie całej piątki od dna fali B, aktualnie wykonali 1,2,3,4.... lecą piątą w ktorej są po 1,2.... chyba wyprowadzają 3 albo kontynuują 2...
Natomiast można się jeszcze przyczepić do korekty 2203-2195 która może się okazać faktycznie falą 2..... ale wszystko co po niej to dopiero 3..... i aktualnie znajdowali by się w 3,3 analiza w tym kierunku poparta by była teorią że najczęsciej wydłuza się fala 3 lub 5.
Właśnie rozjechali 50% spadku od ostatniego szczytu do dołka. Dziękuję, nie szukam już gdzie zamknąć L-ki, wyłączam kompa i czekamy. Jeśli mamy falę 5 głównego trendu, a na to wychodzi, to lepiej nie patrzyć na notowania (mając L), bo zaraz zacznie się kombinowanie czy czasem nie przymknąć, w końcu tyyyyyyyle kasy wpadło. A to pojedzie dalej i dalej. Stop troszkę powyżej 2200 żeby choć na zero wyszło w razie W i spokój z giełdą na jakiś czas.
Dla Misia kłopotem może być zejście nisko .. .. jak w piątek na koniec kwartału .. lub bardzo niskie otwarcie .. ale tego motorniczy raczej nie stosuje natomiast lubi wyciągi ... a to jest dobre dla Misia .. :-)) Zwłaszcza kiedy słabość jest już wyraźnie widoczna ...
na S trzeba będzie jeszcze poczekać. po co igrać z z trendem głównym i szukać lokalnych obsunięć, zawsze na tym traciłem. Na indeksach takich jak fw20 już tego nie robię, interesuje mnie tylko trend w okresie kilku kilkunastu tygodni. Są inne, lepsze instrumenty do grania górka-dołek lokalnie.
Wygląda na to że mnie wyciulali... na 10pkt.... z tym dołkiem, struktura korekty jest spojna można to jeszcze w czasie poanalizować, ale obecnie patrząc na godzinę i wybite 2227 oraz że poruszają się 5, zostałbym na pozycji i obserwował co robią z kolejnymi fibami korekty, przekroczenie 2230 praktycznie oznacza minimalną strukturę... zamknięcie obszaru 2309-2175, okolice 2263.
Wygląd wolumenu także potwierdza punkt zwrotny z maksimum w dołku a teraz na niższych wolumenach powinni być już prowadzeni z trendem (wzrostowym ;))
Naprawdę nie przekonuje mnie to rozwalone 1:2 do dalszych wzrostów... samo wyjście z dołka też jest lewe... analizując historie, no nic ja analizuję w kierunku zakończenia tego wzrostu
Na tym wzroście prowadzona jest ulica... mocno wygląda 2241, i trade osobiscie na tym bym zakończył bo całość mnie nie przekonuje.
Nie lubię PKN tak jak KGHM .. ale czasem się proszą ... Przy dywidendzie 3 zł cena akcji 108 zł za PKN ( kontrakt jest niżej ) daje zwrot netto ok 2 % niewielka atrakcja ... ale chętnie dobiorę S po 120 zł jeśli wyciągną staram się szczególnie na akcyjnych mieć kilka w pewnych odstępach najwyższe zamykam i odświeżam ... .. jak to w zwykłej grze
Zosiu... a gdzie i jak odświerzałaś te skghm brane ponizej 107?, Zosiu naprawdę bo jeszcze młodzi uwierzą że te tak zwane "odświerzanie" jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności różni się od klasycznego wystawienia portefla na pozycję krótką w trendzie wzrostowym...
Może podam przykład..... Zosia blokuje stratną S kgh pozycją przeciwną L kgh na innej serii... i teraz "o o o ... to napewno szczyt likwiduję L aby wystawić się na S" iiiiiiiiiiiiiiii.................. bach.................. 7zł w plecy "ojej ojej to nie był szczyt znowu przeciwstawna L"......................oooooooooooooooo teraz to napewno szczyt zamykam L wystawiam S" iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bach 13zł w plecy bo to jednak trend wzrostowy ojej oejjej otwieram przeciwstawne L.... i tak again and again and again..... aż do właściwej korekty która ma miejsce... ale nie opowiadaj im że to odświerzanie to coś innego niż zwykła klasyczna gra pod prad i straty ponoszone są takie same jak ten co nie odświerza ... ;)
Napiszcie coś na temat a nie będziecie na literką dyskutować. Odnośnie JSW to reakcja prawidłowa - powódź w Australii - mniej węgla koksowego - cena węgla w górę - JSW w górę.
Zosiu naprawdę.... na każdy twój esowy tekst... jedno pytanie gdzie i jak odświeżałaś te skgh brane poniżej 107?
Czy obecna korekta sprowadzi tam chociaż kghm? I czy odświeżyłaś lub wystawiłaś swój portfel esowy dokładnie na szczycie i będziesz mieć na tyle pary aby zamknąć go dokłanie w dołku?? jak to zrobisz (wyznaczysz dołek) jak nie masz o geometrii zielonego pojęcia?!
Nie martw się o mnie i moją kasę . Już tyle razy prosił Cię Ostry abyś nie zaglądał innym do kieszeni nie zamierzam Ci tłumaczyć detalicznie jak gram ale .... skoro jestem tu od wielu lat .. to znaczy że w sumie daję radę
PS Weszło S na FW20 i FPKO a skoro o tym mowa .. jestem przekonana , że KGHM będzie znacznie poniżej 100 zł
Prowadzicie bezsensowną dyskusję. Obydwoje nieźle uparci jesteście. Zosia jeśli mówisz o poziomach to w jakim horyzoncie czasowym to 100 zł na KGHM ? Bo że kiedyś będzie poniżej 100 zł to też uważam ale według mnie wcześniej jeszcze będzie w okolicach 150 zł i myślę że to w tym roku będzie.
jak na koniec sesji wolumen pozostanie taki sam wątły to bym zmykał.... zresztą osobiscie zamknął bym się przed 14:30 z L. obecnie wystrzał na 2241-3 widziałbym jako climax spadkowy.
A ja ustawiam S na 2242..... zobaczymy powinno wejść a moze nawet mnie ubiorą ;) btw ja tak mogę bo certy ściśle odpowiadają punktom wigu20 po przeliczeniu poziomu na cenę certu jest to znacznie bardziej precyzyjne niż zastanawianie się co zrobią z bazą na fw20.
Pytanie od poczatkujacego - jako doswiadczeni inwestorzy czy staracie sie miec zawsze otwarte jakies pozycje probujac dobrze wyczuc trend, czy czesto jestescie poza rynkiem i wchodzicie tylko wtedy gdy szansa powodzenia jest wysoka. Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. Jarek
Jarek, ja często nie gram , w niektórych okresach nigdy nie gram , np. pod wymianę serii albo FED i staram się wchodzić tylko kiedy widzę okazję .. ... no ale często okazuje się , że to nie była okazja tylko pułapka i później trzeba się długo z tego wygrzebywać żeby zminimalizować straty - ten okres ( wygrzebywania ) zabiera chyba proporcjonalnie najwięcej czasu ..... niestety ..... muszę ten fragment poprawić Pozdrawiam
Jarek nie ważne jest wejście tak do końca. patrz na trend główny, nigdy nie graj przeciwko niemu. Uda Ci się kilka razy z rzędu, ale przyjdzie taki moment, że przetrzymasz stratę i cały zarobek pójdzie.. Najcięższe jest trzymanie pozycji. Jak złapiesz, to nie puszczać, ale tu już jest psycha. Wejście to ew. strategia. Wyjście na stracie to Money Managment, a zyski to psychologia. 5% dla strategi czy wejścia, 25% to MM, 70% psycha czyli klucz to zarabiania. Do nie tracenia wystarczy Ci MM.
Zdecydowanie korzystniej jest zajmować pozycję gdy dostrzeże się sprzyjające warunki. Siedzenie na rynku cały czas bardzo często z inwestowania przeradza się w hazard i kończy dużymi stratami.
To prawda . Mogę dodać jeszcze 2 sprawy 1. PLAN - trzeba go mieć i się go trzymać -trudne ale bardzo pomocne 2. FUNDAMENTY - technicy grają inaczej ale ja nigdy nie gram przeciw fundamentom , jak np. ostatnio kupujący KGHM ze stratą 20 zł na akcję ... ostatecznie fundamenty zawsze wygrają z cwaniactwem , to kwestia czasu
PS Jeśli FPKN pozwoli to odświeżę S powyżej 107,50 ( zamknięte 105.90 )
Witajcie! Tak jak wspominałem, wycofuję się z rynku w kwietniu. Kwiecień miesiącem porażek. Zamknąłem wczoraj krótką na FW, z 24 pkt zyskiem. Dzisiaj żałuję, że nie odwróciłem, tak jak to mam w zwyczaju, ale cóż .... słowo się rzekło. Konsekwencja ponad wszystko :) Na koniec kwietnia dam znać, czy pluję sobie w brodę.
Zostawiam w grze FKGHM. Na razie przyzwoicie daje zarobić, chociaż to tylko trzy konie. Od 20.03 przybyło ponad 2.000-
Ciekawe czy przebije 2 230.. hmm. Jeśli tak to 2 260 to następny ważny poziom. Dziś to się nie rozstrzygnie. Mój scenariusz się realizuje na razie. Spokojnie można zostawiać L do jutra.
Ciekawe jakie ciężkie spółki z W20 miałyby to pociągnąć bo wszystkie są powyżej obecnej wartości .. .. banki raczej bez dywidendy , PZU bez szefa , PKN powyżej opłacalnej dywidendy KGHM .. szkoda słów .... wiec .. kto ma to pociągnąć i kto to kupi Nie twierdzę , że nie będzie wyżej , ale pytam o spółki .... z ciekawości ..no bo samo nie urośnie .... ??!