• Re: SZczęście Pani Zofii że ma wyjazd. Autor: mruczek1969 [188.146.132.*]
    Witam.
    Rozumiem, że niektórzy zostali z L i boli.
    Wnioskuje po wpisach.
  • Re: SZczęście Pani Zofii że ma wyjazd. Autor: pati_ [87.205.41.*]
    Ciekawa sprawa z KGHM, podobno nie będzie w tym roku dywidendy, no to rząd znowu będzie szukał kasy, w innej dziurze :/
  • @mruczek1969: Radzę Ci nie wnioskuj S/L po wpisach!!! Autor: emeryt_giełdowy [83.20.201.*]
    Dnia 2016-02-08 o godz. 21:44 mruczek1969 napisał(a):
    > Witam.
    > Rozumiem, że niektórzy zostali z L i boli.
    > Wnioskuje po wpisach.

Podam ci przykład:
    Chyba ze 2 - 3 tygodnie wstecz napisałem, że S&P wyląduje na dolnym poziomie młotka z września 2014 r. (1800) i wtedy otrzymałem odpowiedź, że nie można czegoś takiego rysować (przewidywać).
    link

A jednak można być cierpliwym i spokojnie poczekać na ten fakt (brakuje tylko 3%). 
    Fundamenty, fundamenty o tym mówiły. Powiem więcej krzyczą.
    Można zaklinać rzeczywistość, ale trzeba wierzyć ekonomistom (Bolcowi).

Niestety kreski można rysować i na ich podstawie prognozować wzrosty i spadki dzienne, ale czy sprawdzają się na tygodniowych i miesięcznych wykresach??
    Kreski sprawdzają się pod dwoma podstawowymi warunkami. Są inwestorzy (dużo inwestorów) oraz są pieniądze. Jeżeli chociaż jeden z tych warunków nie jest spełniony to się bawimy w takt tych nielicznych inwestorów, którzy mają pieniądze.  

• Re: @mruczek1969: Radzę Ci nie wnioskuj S/L po wpisach!!! Autor: mruczek1969 [188.146.4.*]
    Witam.
    Pisze co widzę.
    Zachód uciekł. OFE poszły się paść a zostali duzi i próbują wymydlić małych.
    Pozd.
  • Re: SZczęście Pani Zofii że ma wyjazd. Autor: ~wwwmmm [188.33.120.*]
    Bardzo wielu wzięło L, a przaśny grugas nie tylko się śmieje..ale i pije za frajerów'
  • Re: SZczęście Pani Zofii że ma wyjazd. Autor: ~kredyt [178.183.135.*]
    Fundusze wyszły, zachód wyszedł. Walczą jedyne krajowi najmniejsi gracze, gdyż ci więksi zdają sobie sprawę z siły korelacji ze światem i wiedzą, że jest tanio, ale przecież będzie jeszcze taniej. Pytanie jak dużo jeszcze mają kapitału Kowalscy lub jak duże mają kochonez aby zaciągnąć kredyty na akcje. Czy ktoś może mi opowiedzieć dlaczego wig20 spadł 3 razy wiecej niż mwig40?
  • Do @jark Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Te instrumenty mają nieograniczoną plynnosc, to zwykle zakladanie się z animatorem a nie drugim inwestorem, dlatego tu nie ma zaleznosci pozycja krotka-dluga, i nikogo nie musisz szukac do sprzedazy ;D może to dziwnie wygladac wchodząc na wykres DT tego instrumentu bo przez caly dzzien moze niebyc ani jednego tiku ale pozycje kupna i sprzedazy zawsze wynoszą 20000szt a cena jednostkowa sztywno podąża za poziomem indexu, jednym slowem mozesz wsadzic w samiutki szczyt nawet 300tys zl nie robiąc spadku nawet o 1pkt i calosc pozycji zostanie tak zaksiegowana, minusem jest spory spread, tak więc ty zakladasz pozycje a animator się martwi jak szybko ją zrownowazyc realną transakcją na rynku będąc zawsze do przodu o spread.

Kolejnym minusem jest nabycie wprawy w szybkim przeliczaniu poziomu indexu na cene instrumentu bo nie mając do dyspozycji wykresu DT certyfikatu trzeba bazowac na indexie i obliczeniach czyli kupilem INTLW20 po 0.86 i indexie 1726 chcę sprzedac przy 1780 jaka bedzie cena certyfikatu? 1,40 ;) akurat tutaj 1p=1gr.
  • Re: Do @jark Autor: ~Jark [87.206.124.*]
    Dzięki Sakitoru za odpowiedź.
    Ale na INTLDAX06502 nie ma animatora  od wczoraj. Tego właśnie nie wiem dlaczego.
    Na innych widzę że stoi 20k albo 10k  na kupi lub sprzeda i  nie było by problemu ze sprzedażą instrumentu.[ ze stratą ] 
    Na  INTLDAX06502 został bym ze stratną pozycją i nie mógłbym jej zamknąć . Na pozostałych instrumentach widzę że stoi animator a na tej jednej co ja miałem nie ma. Jednym słowem jakbym wczoraj nie zdołał tego opylić to zostało by mi tylko obserwowanie jak dax leci w dół. I jaką  mam gwarancje że na innych takich instrumentach nie kiedyś będzie podobnie . Zostanę wtedy ze stratnym papierem a animator ucieknie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~dubecik [92.73.81.*]
    Wczoraj o 1 w nocy cytujac uwazalem:

Re: @ostry Autor: ~dubecik [88.78.203.*] 2016-02-08 01:24
    jutro spadki.. godzinowy zbyt spompowany, strach inwestorow przez obsrancow... nie wspominajac juz o swiecy doji/ szpulki, ktore pojawiaja sie na wig20 bardzo czesto ostatnio... zobaczymy jakie to spadki i czy cos z nich wyniknie... potem bedzie mozna ocenic dalszy ruch

Dzis uwazam, iz sesja wtorkowa bedzie prowzrostowa, nawet jesli zaczniemy na mnusie, reszta sesji powinna byc pozytywna i zielona, poniewaz w porownaniu do swiatowych gield znizka wig20 byla kosmetyczna, a wyjscie z trendu bocznego intra gora i utowrzenie kolejnego lokalnego od 15 do 17, podczas gdy DAX budowal nowe minima, daje szane na podejscie pod 3 luke bessy. Zreszta nasz rynek wygladal jak by tylko czekal na impuls wzrostowy z zewnatrz, a taki nastapil, niestety po zamknieciu naszej sesji, w stanach zbudowano ladne odbicie, ktorego jeszcze nie ma w cenach.

Moj prywatny analizator nastrojow wsrod leszczy, potwierdza ta teze, bowiem ci ktorzy mieli/kupili dzis rano l-ki przerzucili sie pod koniec sesji na s-ki.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~Pit [188.146.4.*]
    S kghm  po 62.29 zaksięgowane po 61.11

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~Szuwarek [194.50.61.*]
    Ale jazda, na wszystkim, kontrakty USA, surowce.
    no to od nowa S kghm 61.99
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    teraz graja inaczej bez luk przytrzymuja a potem walą akcjami, musza być niezle zapakowani w akcje i nie chca wyjśc na duzych stratach stad nie ma luk
    Teraz się okaże że przy zerowym ruchu bazowych my będziemy cały tydzień nadrabiać bez żadnego powodu. Strach czegokolwiek ruszać :)
    s kghm 61.99 zaksięgowany po 61.23...
    koniec tego dobrego wracam do roboty....
  • No to teraz zapraszam wszystkich na S. Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Nic tak nie ciagnie w gorę jak uciekajacy niedzwiedz.
  • Re: No to teraz zapraszam wszystkich na S. Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    nie rozumiem twojej wypowiedzi jest w niej jakas sprzecznosc zapraszasz na s a piszesz o uciekajacych niedzwiedziach
  • Re: No to teraz zapraszam wszystkich na S. Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    To jest po prostu sarkazm ;) od dluzszego czasu piszę o L, i tak też obstawiam, widząc na rynku lokalny dolek i gosci co lapią po 100groni na esach postanowilem (w dolku) sarkastycznie zaprosic ich do sprzedarzy w takim fajnym miejscu.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: mielonka [77.65.20.*]
    Zastanawia mnie jak piszecie o sztucznych "wyciągach" kto się na to niby nabiera? Czy uważacie, że kiedy DAX jest na -3%, my na -1% leszczyna wielką hordą siada do komputerów i wykorzystując "relatywną siłę" kupuje PKC wszystko jak leci? I tak ciągle, od iluś tam lat ta leszczyna odbiera na "podbitkach", "wyciągach" i "mataczeniach"? A może śpiące na pieniądzach OFE kupują, bo widzą oRGR i grubas im rysuje, a oni biorą aż im się oczy świecą? Albo klienci TFI stoją w kolejkach, nabywając za oszczędności życia, bo p. Rzeźniczek napisał scenariusz wzrostowy?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    MMyślę ze jedynie AT może być sumą wszystkich strachów i radości, ubieranie tego w jakieś tam gornolotne stwierdzenia typu falszywy wyciag nie ma sensu, najpierw piszecie ze gielda dyskontuje i wyprzedza a pozniej "fundy" się boją kupować bo rzeź w ekonomii.... no tak ale rynek zawraca zanim nastąpi epilog dramatu o czym skutecznie informuje AT.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ostry- [83.30.195.*]
    no bo naturalnie może tylko spadać .
    a jak rośnie to mataczą .
    nie wiesz o tym ?
    Ktoś przecież te wyciągi robi. Nie wierzę że nie ma w tym celu skoro za kilka dni potrafi otworzyć się luką w dół a wcześniej wszyscy piszą o relatywnej sile naszego parkietu.
    Czasem to widać jak cholera. Pojawiają się w setkach sztuk zlecenia po którejś ze stron, nagle zaczynają znikać, pojawiają się po przeciwnych stronach. Czy zauważyliście jak potrafią zlecenia znikać a nikt nie kupuje. Wygląda jakby się rzucali na kupno a tak na prawdę to one po prostu znikały po dziesiątki sztuk. Albo pojawiają się na kilka sekund i znikają. Przecież to ewidentnie robią komputery. Człowiek nie jest w stanie tak szybko reagować. Ja zanim odświeżę zlecenie czy się zrealizowało to świat mi zmienia się przed oczyma a co dopiero 5 razy go zmodyfikować, usunąć i wprowadzić 5 nowych.
    Tak więc skoro robią to komputery, to scenariusz jest już ustalony wcześniej, dlatego takie cuda. Chyba że grubasy mają klawiatury z trzema przyciskami: ZWAŁA, RYSUJ POZIOMĄ LINIĘ, KOSMOS.
    Jeszcze można dodać przycisk CUDOFIXING.
    Przeczytaj Błyskawiczni chłopcy.
    Będziesz wtedy wiedział wszystko .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~qwerty [188.146.75.*]
    Jakby nie patrzec i analizowac to rynki sa na skraju paniki.
    albo paru bardzo bardzo dużych chce aby tak to wyglądało...
    Pewnie że przeczytam. Ciekawie się zapowiada.
    Moja przeglądarka nie daje sobie rady z rysowaniem wykresów na ES.F. Raz na czerwono raz na zielono. Jak się zdąży wykres odświeżyć to już tyle samo jest ale w innym kolorze. Total dezorient.
    Taki dokument dodaj... "Wladca wszechswiata" o bankierze niemieckim,

Oglądałem
    Nic ciekawego.
    Hmm... myślę że początkujacym to fajnie przybliza realny rynek i to jak wszystko jest mhhhh trywialne, kogo ma dziwic ze w grecji grają na Esach? a to że realną gospodarkę obracają w zgliszcza..... who cares..
  • Panika dodatnia ;) Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    No tak... formacja ciekawa klin rozszerzajacy mówiący o duzych rozterkach emocjonalnych inwestorow, ale z 2 strony klin jest zwyzkujacy i często kliny to formacja kontynuacji, a falowo, zrobili umocnienie na 3 a teraz są w korekcie po 1 impulsie... fali ktora powinna ich miec 3 albo nawet 5 patrząc na zakres tego pierwszego, powinnismy byc wysoko o czym swiadczy rownież masywny klin.
  • Re: Panika dodatnia ;) Autor: mielonka [77.65.20.*]
    wyciągi wyciągami, a spróbuj na rynku z takim obrotem, gdzie w dodatku pewnie 1/3 to "animacja" sprzedać/kupić jakiś porządniejszy pakiet i to jeszcze jak masz jakieś ciśnienie na czas (zbliżają się wyniki).
  • Re: Panika dodatnia ;) Autor: ~Szuwarek [194.50.61.*]
    Animacja przez animatorów kojarzy mi się z jakąś kreskówką czyli tak jakby rysowali wykresy a w rzeczywistości kurs jest zupełnie inny :) Może to z tego powodu te wyciągi ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~Old123 [83.23.254.*]
    Wyrysowaliśmy formacje RGR o której wczoraj pisałem. Pytanie, czy dojdzie do jej realizacji? "Klimat" obecnie temu nie sprzyja więc może dojść do jej zanegowania. W przypadku realizacji potencjalny zasięg wypełnienia w/w formacji to 1715/1710.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~Old123 [83.23.254.*]
    Potencjalnie może dojść do wyrysowania ORGR na KGHM właśnie rysują lewe ramie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~xtmy [153.19.32.*]
    S or L?
    Przyznać trzeba że nasz rynek trzyma się mocno.
    Zupełnie nie zwraca uwagi na to co dzieje się na zewnątrz.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~hmm [88.156.136.*]
    Osobiscie wzialem S bo moze za chwile urwac...
    No właśnie widzę jak urywa. Zero reakcji na spadek. Jak tylko przestaje spadać na bazowych to u nas podbijają.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: kplaja [159.205.10.*]
    Na razie mamy rekordowo niskie obroty. nikogo tu nie ma.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~aga [178.37.45.*]
    Książka ma tytuł "Błyskotliwi chłopcy. Rewolta na Wall Street ", jak byś szukał.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~hmm [88.156.136.*]
    Jestesmy nad przepascia i jak przebijemy 1741pkt to wtedy urwie

Opor 1761pkt nad glowa to gram krotkie

Niech kazdy robi jak widzi ale ja oceniam po prostu prawdopodobienstwo

Dlugie otwierac przy takiej sytuacji technicznej balbym sie otwierac jak cholera bo pod prad juz nie ide...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Nie wiem co to ostatnio z tą GPW jest, ale dzisiaj to na takich obrotach chyba tylko trzymają wysoko by nabrać S.
    Po prostu nie wierzę w to.

Albo mamy jakiś mocny fundament, może wycofanie 500+ i podatku bankowego? Wtedy uzasadniona byłaby ta siła GPW, a wręcz i za słaba, bo jakby nie patrzeć spadek od ponad 2000 do teraz jest w większości spowodowany tym.

Nie wiem gdzie podziewa się Pani Zosia, ale mogłaby przyjść i podtrzymać na duchu jej podopiecznych, niedźwiadków.
    Pani Zosiu, dopomóż nam, chociaż jedno zdanie.

Czekam teraz aż panowie ze stooqa będą pisać o słabości GPW, kiedy zaczniemy zrównywać się z bazowymi. Wtedy będą godzinne rajdy w dół, przed fixem. Lepiej teraz czekać z S, ale każdy gra swoją forsą!

Zakończyłem już prawie sesję, wszystko oprócz jednej rzeczy zdane, co znaczy że jestem na kolejnym (IV) semestrze.
  • Hossa Morawieckiego...... Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    hehehe.... skoro moglismy zbijac rynek do usranej smierci pod byle jakim fundamentem tak samo moze rosnąć... i tak znajdzmy cos... plan morawieckiego na lokalnym rynku to dobrze brzmi. A Hossa Morawieckiego jeszcze lepiej.
  • Re: Hossa Morawieckiego...... Autor: ~Jark [87.206.124.*]
    Dzięki Sakitoru za odpowiedź.
    Ale na INTLDAX06502 nie ma animatora  od wczoraj. Tego właśnie nie wiem dlaczego.
    Na innych widzę że stoi 20k albo 10k  na kupi lub sprzeda i  nie było by problemu ze sprzedażą instrumentu.[ ze stratą ] 
    Na  INTLDAX06502 został bym ze stratną pozycją i nie mógłbym jej zamknąć . Na pozostałych instrumentach widzę że stoi animator a na tej jednej co ja miałem nie ma. Jednym słowem jakbym wczoraj nie zdołał tego opylić to zostało by mi tylko obserwowanie jak dax leci w dół. I jaką  mam gwarancje że na innych takich instrumentach nie kiedyś będzie podobnie . Zostanę wtedy ze stratnym papierem a animator ucieknie.
  • Może dlatego animek uciekł z DAXA Autor: ostry- [83.30.195.*]
    Europa boi się nie tylko ChinSaxo Bank - Biznes
    9 Lut 2016, 10:10

Tydzień zaczął się fatalnie, i to mimo spokoju, jaki zapanował w Chinach, które od wczoraj świętują swój Księżycowy Nowy Rok. Okazało się, że godnym następcą Pekinu w roli szwarccharakteru jest nie tylko ropa (Crude: CL.F, 29.90-0.76%, News, Brent: SC.F, 33.01-0.54%, News), ale i banki. Pogłoski, że Lehman Brothers ma już swojego brata, i to bardziej wyrośniętego niż amerykański kuzyn, i że jest to Deutsche Bank, zrujnowały giełdy, waluty i cały rynek finansowy. Bankowe tuzy przeżywały wczoraj horror przypominający sceny z 2008 r. W fatalnych nastrojach zakończyła dzisiejsze notowania japońska giełda. Za to jen jest mocny. Na rynkach rządzi awersja do ryzyka.Okazało się po raz nie wiadomo który, że rynek pozbawiony twardych danych z gospodarki pędzi na oślep i robi co chce. Wczoraj kalendarz makro był prawie pusty, dzisiaj jest podobnie. Filmową karierę robiły za to pogłoski, plotki i nieoficjalne informacje agencyjne. W poniedziałek błysnął Reuters, według którego Chesapeake Energy - firma wydobywająca gaz łupkowy - wynajęła specjalistów od restrukturyzacji długu. Spanikowali nie tylko akcjonariusze, ale i spora część bankowej finansjery, kredytująca coraz bardziej deficytowy gazowy biznes.
  • Re: Może dlatego animek uciekł z DAXA Autor: ostry- [83.30.195.*]
    Wykres Deutsche Bank 10 letni
    http://stooq.pl/q/?s=dbk.de&c=10y&t=l&a=lg&b=0
    na miejscu misiów nie życzyłbym sobie "zrównywania" naszego indeksu do bazowych - SPX przez ostatnie 5 lat wzrósł o 36%, my spadliśmy o 36%. Żebyśmy się zrównali SPX musiałby spaść ponad 50%, albo my wzrosnąć też ponad 100% :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ ÓSMY Autor: ~ja [185.113.224.*]
    niby wskazniki na wigu wskazuja na spadki ale trudno podjac decyzje, osobiscie trzymam dlugie po 45
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.