• Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~babol [109.243.96.*]
    czyli że mają w planach przeprowadzenie skupu akcji własnych, a jak to się będzie miało do kursu ??
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~ktk [79.184.235.*]
    Oczywiście dodatkowy popyt spowoduje spadek cen akcji. Tak książkowo!
  • jest INFO!!! jedziemy wysoko ;) Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    w koncy cos sie bedzie dzialo na ORLE
    pozdrawiam cierpliwych

• Re: jest INFO!!! jedziemy wysoko ;) Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    a nie sądzicie , że może być wezwanie...?
  • Re: jest INFO!!! jedziemy wysoko ;) Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    jesli TAK, to skup akcji wlasnych w celu umorzenia ma na celu podwyzszenie ceny ewentualnego wezwania.
    przy obecnej cenie i sredniej, wezwanie moze byc w okolicach 15PLN.
    jesli cena pojdzie do gory wezwanie realnie pojdzie do skutku w okolicach 20-25PLN.
    zycze cierpliwosci
    pozdrawiam
    Czyli zakładasz, że najpierw skupią a potem na resztę zrobią wezwanie? a dlaczego od razu nie mogą zrobić wezwania?
    Cena w wezwaniu na dzisiaj moim zdaniem nie przekracza 8PLN, nie jestem specem w tych sprawach, dlatego pytam.

Moim zdaniem kupiec już jest od dawna, ciekawe jeszcze po ile brały pozostałe fundusze.....

zeby oglosic wezwanie to trzeba sie dogadac z obecnymi akcjonariuszami spolki zeby sciagnac z rynku pow 90% za pierwszym razem.
    jest praktyka ze oferuje sie premie do kursu srednio z ostatnich 6 miesiecy teraz jest to 7,13PLN tutaj trzeba zobaczyc jak sie kurs ksztaltowal w historii i jak inni wchodzili w spolke , tutaj OFE wchodzilo ok 20 wiec jest to jakas baza do ceny wezwania.
    moim zdaniam minimum do wezwania obecnie to 15-20PLN
    jak oglosza skup wlasnych akcji to 20-25 PLN
    wesolo bedzie jak oglosza wezwanie i rynek nie odpowie wtedy zakladam nawet 50 PLN
    zycze cierpliwosci
    pozdrawiam
  • Re: jest INFO!!! jedziemy wysoko ;) Autor: ~ola [83.16.123.*]
    Po Bipromeci szykuje mi się kolejne zyskowne wezwanie. Wiadomo ,że obecny właściciel jako fundusz jest tylko " naprawiaczem "firmy i ją sprzeda. 29,6% jest im potrzebnych do zdjęcia z GPW ( mają wtedy > 90% ) .To jakieś 4 mln akcji , pozostałe 1,2-1,3 mln odbiorą obowiązkowym wykupem . Fundusze mają 17% + 22,5 % FF . Skup może też być w formie wezwania jednorazowego , najważniejsze aby klepneli kasę na ten cel. Na Yawalu np fundusze dostały 2x tyle co drobni w wezwaniu.Dzisiaj kurs i obroty pozytywnie. Czekamy na 2 z przodu.
    Ola ja tez siedzialem na Bipromecie, zwalali kurs caly rok, podawali negatywne informacje a to ze zle wyniki albo hipoteka na majatku i ze akcjonariusz wychodzi.
    Tutaj robia dokladnie to samo, tylko holendrzy maja strasznego weza w kieszeni. zamiast zaoferowac cos konkretnego to kosztem akcjonariuszy chca zwiekszyc swoj udzial w Orle.
    Pozniej zrobia wezwanie, ciekawe ile im sie uda uzbierac do 8 PLN. i za ile dogadaja sie z OFE.
    Ja siedze i dokupuje.
    Tutaj lada dzien moze wyjsc informacja a struna juz jest naprezona.
    pozdrawiam i zycze cierpliwosci
  • Re: jest INFO!!! jedziemy wysoko ;) Autor: ~babol [109.243.44.*]
    to dlaczego w tym raporcie ( czy jak to sie tam zwie ;) ) jest napisane że maksymalna cena wykupu nie może przekroczyć 8zł, a łączna planowana kwota na skup akcji to ok 52mln zł ??

I czemu wyniki za 1 kwartał takie słabiutkie ?? Poprzesuwali co się dało na II qw ?? średnia cena z 6 ostatnich miesięcy ok 7 zł ?? Jak mi ktoś to wytłumaczy to będę wdzięczny bo zielony jestem w sprawach wezwań.
    akcji jest 16 650 000 +/- a oni mają ok 10 000 0000, żeby je wszystkie skupić i móc sprzedać firmę potencjalnemu nabywcy który już jest od dawna moim zdaniem, muszą skupić 6 milionów z kawałkiem, stąd przy cenie 8 PLN max kwota 52 milony PLN, tak to czytam.
  • Re: jest INFO!!! jedziemy wysoko ;) Autor: ~babol [109.243.44.*]
    ok, ale przy cenie 8zł co niektórym ( w tym np. mnie :) ) nie opłaca się tego sprzedawać. Podobnie jeżeli np. jakiś fundusz obejmował akcje po 16 - 20 PLN ?? Nigdy nie brałem udziału w wezwaniu do sprzedaży przez spółkę stąd jestem ciekawy jak to wygląda w praktyce.
    Aby przeprowadzić wezwanie muszą się chyba dogadać z większością akcjonariuszy ?? maks. 8zł coś nisko bardzo biorąc pod uwagę te wszystkie inwestycje i ten nowy zakład prod. a przecież orzeł by swego czasu notowany po ok 18 - 20 PLN na gpw . Jakby ktoś to umiał ładnie wytłumaczyć na pewno będzie pomocne dla wielu laików którzy też mają być może akcje.
  • Re: jest INFO!!! jedziemy wysoko ;) Autor: ~papa [178.235.139.*]
    a gdzie napisali że 8 , napisali że 52 miliony , skupuje spółka a nie główny właściciel i nie wiadomo ile chce kupić może chce kupić
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~Ian [77.255.76.*]
    • No i się wyjaśniło z tym skupem. Patrząc na wyniki to chyba raczej chodzi o sztuczne podtrzymanie popytu i ratowanie ceny przed zwałą, a nie faktyczne ograniczenie FF. Gdyby nie to za chwilę bylibyśmy na poziomie 6.
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~papa [212.75.109.*]
    co ty piszesz za bzdury , chcą przeznaczyć 52.568.261  zł na skup,  wszystkich wolnych akcji jest 6.568.261 a nie wiadomo ile chcą skupić , po 9 będzie niewielu chętnych , nie dać się oskubać i kupować  -  tak jak to robią na dudzie
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~papa [212.75.109.*]
    przepraszam , doczytałem chcą skupić wszystko do 8 zł , ja trzymam i dokupuje
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~babol [109.243.221.*]
    Panowie ale co z tego wynika mnie interesuje...Bo stanęliśmy w miejscu trochę. To że chcą skupić akcje maks. do 8 zł za kwotę ok 52mln. to każdy z nas wie bo przecież chyba wszyscy czytali ? Natomiast mnie i pewnie większość pozostałych posiadaczy akcji interesuje co się stanie z tymi, którzy nie będą chcieli tych akcji sprzedać po tej cenie. Ogłoszone zostanie wezwanie po cenie 8 zł ??

Tym którzy te akcje nabywali po ok 8.40 - 9zł nie bardzo się to opłaci nie pisząc o tych którzy kupowali po xx zł za starych czasów. Ktoś to potrafi wyjaśnić na tym forum ?
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~babol [109.243.221.*]
    acha no i druga sprawa, skup ma być prowadzony do 2017 roku. Widać po wczorajszej sesji jak nerwowo zareagował rynek na ujemne wyniki za 1qw z których pewnie maks. tego co się dało zostało przełożone na raport IIqw. Interesuje mnie jaki wpływ będzie miało to ich całe nabywanie akcji po tej cenie do 8zł na sam kurs na gpw w całym tym okresie ?? To jest dosyć istotna sprawa nie uważacie ??
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~ByeByeBird [83.9.4.*]
    Obawiam się, że to jest trwała utrata rentowności w tej branży. Widać chyba wpływ nowej ustawy bateryjnej. Do tego zafundowali sobie jakieś opłaty licencyjne, które zjadają cały wynik a w zarządzie lecą już głowy. Dywidendy szybko tu nie zobaczymy chyba, że jakaś symboliczna. Dużo powyzej 8 do końca skupu to tu raczej nie będzie, więc... ale zależy też kto na jakim poziomie wchodził w tą spółkę i co ma obecnie w portwelu
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    a ty ile masz akcji czy ile akcji zamierzasz kupic ? ze tak piszesz?
    ja siedze na swoim pakiecie i tanio skory nie oddam

• Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~BBB [83.9.141.*]
    Pytacie o zdanie to odpowiadam. A co do akcji to większość sprzedałem na szczęście powyżej ceny skupu. Ale przyglądam się bo spółka mimo wszystko ciekawa ;) życzę cierpliwości
  • Re: a co sądzicie o tym...????? Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    to dobrze ze sprzedales i obserwujesz. Ja Kupilem i nie zamierzam sprzedac, moj cel jest wysoko.
    dobrze ze jest duzo ludzi zainteresowanych ta spolka, znaczy sie ze to interesujace aktywo.
    zycze cierpliwosci
    pozdrawiam

• Re: tu będzie się działo Autor: ~babol [109.243.221.*]
    ktoś coś się wypowie odnośnie mojego wcześniejszego postu ?? Każda sugestia mile widziana :)
  • Re: tu będzie się działo Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    a co ty taki nerwowy jestes?? podaja negatywne informacje zeby zwiekszyc plynnosc papiera zeby sprzedawali ci co maja juz dosyc wtopy, zeby sie uruchamialy stop loss, standardowe dolowanie papiera przez zainteresowanego do zebrania akcji.
    to samo robili na bipromecie az zebrali go z gieldy za grosze.
    P/BV 0,55 to bardzo dobry wskaznik juz do zbierania, spolka po modernizacji, dzialalnosc niszowa w Polsce, w okregu gdzie jest automotive. rynek najblizej granicy wschodniej.
    Ja siedze i trzymam mam srednia ok. 8 i nawet nie oddaje. Mnie interesuje 20 PLN.

• Re: tu będzie się działo Autor: ~babol [109.243.221.*]
    nie to że nerwowy, długo zbierałem też mam podobną średnią zakupu za ok 100k razem, po prostu chciałbym wiedzieć jak to wygląda z tym całym wezwaniem, bo może warto jeszcze brać...... a cena dużo niższa
  • Re: tu będzie się działo Autor: ~papa [178.235.139.*]
    ja podobnie , średnia 8,2 nie oddaje , dokupuje , może tu się im nie uda tak jak na Bip. zebrać za grosze pozdrawiam cierpliwych dużo zależy od PZU
  • co dalej??? Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    Jak to widzicie? według mnie zaczęła się gra na zniechęcenie, począwszy od wyników, ostatnich notowań, jedyna nadzieja, że jest kupiec i szybko muszą mieć te 95% by zrobić wezwanie, z pozostałymi funduszami są pewnie dogadani. Śpieszy im się , to widać po tej rezygnacji wiceprezesa który był ostatnią liczącą się osobą ze starej ekipy nie powiązanej z nowym inwestorem, tak to widzę, przy czym uważam też, że nowy kupiec niekoniecznie jest pewnie zainteresowany pozostałym majątkiem takim jak np. przepompownia więc ciekawe co chcą z tym zrobić.
  • Re: co dalej??? Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    oczywiscie ze sa juz dogadani, maja ok. 90% akcji i teraz wezwanie to tylko formalnosc.
    tylko jaka premie zaoferuja w wezwaniu?
    zniechecenie do akcji jest juz totalne.
    zycze cierpliwosci.

• Re: co dalej??? Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    oficjalnie z funduszami mają ok 78%, uważasz, że te pozostałe 12% też mają?
    jeśli faktycznie tak jest to jest pozamiatane.....ale wydaje mi się, że muszą mieć 95% żeby wezwać i wycofać spółkę z giełdy bo chyba o to chodzi?

• Re: co dalej??? Autor: ~ztal [83.19.44.*]
    witam ; proszę rozwinąć tezę o dogadaniu z funduszami .
    Jaki interes miały by fundusze ( wchodziły w spółkę - chyba - na wyższych poziomach ) ?

musza sie dogadac z funduszami przy jakiej cenie odpowiedza na wezwanie zeby zgarnac 90%,
    Reszte dokona prawo jak beda mieli wiecej jak 90%+ oglaszaja squezze out i zbieraja wszystko z kont.
    Nawet jak nie bedziesz chcial to cie wykupia po cenie z wezwania.
  • Re: co dalej??? Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    1.muszą mieć powyżej 95%:
    za Wikipedią:
    Instytucję "squeeze out" wprowadzono do polskiego systemu prawnego w 2001 roku w art. 418 (przepisy o walnym zgromadzeniu) Kodeksu spółek handlowych. Zgodnie z art. 418 ksh squeeze out może być podjęty wobec akcjonariuszy posiadających nie więcej niż 5% akcji spółki, przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiadających łącznie nie mniej niż 95% kapitału zakładowego, z których każdy posiada nie mniej niż 5% kapitału zakładowego, jedynie w drodze uchwały walnego zgromadzenia akcjonariuszy. Za przymusowym wykupem muszą opowiedzieć się akcjonariusze posiadający 95% oddanych głosów."

2. gdyby nie byli dogadani z funduszami to na pewno cena nie była by dzisiaj poniżej 8PLN, myślę, że fundusze nie stracą, jak to zrobią między sobą to już inna sprawa ale oczywiście mogę się mylić.
    zobacz ostatni case Mieszka i Biprometu
    Poziom Squeze out w Polsce to 90%
    i musza zaoferowac premie zeby to sciagnac
    bo nie mysle ze uda im sie duza zebrac na poziomie do 8PLN
    i tak bedzie ciekawie
    pozdrawiam

• Re: co dalej??? Autor: ~ztal [83.19.44.*]
    Z innej beczki ; czy wybiera się ktoś z Państwa na walne w dniu 29/05/2015 ??
    a po co? tam jest 3 kluczowych rozgrywajacych. Holendrzy i OFE.
    Ja czekam jak sie dogadaja i co ja bede z tego mial, zaparkowalem sie i czekam.
    pozdrawiam

• Re: co dalej??? Autor: ~Ztal [81.210.91.*]
    To że projekty uchwał zostaną przegłosowane jest bezdyskusyjne .
    Ale chodzi o klimat panujący wśród mniejszościowych
    Jeżeli przyjąć za prawdziwą tezę o dogadaniu się już z funduszami - to nie będą protestowć , tylko grzecznie poprą wszystkie uchwały . A jeżeli jest inaczej powinni na znak protestu głosować przeciw każdej uchwale ( w szczególności o udzieleniu absolutorium dla zarządu ) .
    Tak więc myślę , że warto wschłuchiwać się ton wypowiedzi mniejszościowych . A w komunikacie po walnym będą tylko suche fakty
    Pozdrawiam
    Ps
    Skoro będą chcieli skupować akcje po maks. 8 płn to jaki interes będą z tego miały fundusze ???
    Pozdrawiam
  • im dalej tym lepiej Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    najwazniejsze ile zbiora po 8PLN i ile umorza, wtedy Wasz udzial wzmacnia wartość.
    Moim zdaniem wykup im sie nie uda i beda musieli oglosic wezwanie.
    ten wykup tez ogloscili po to zeby srednia trzymala sie w okolicach 8PLN, zeby pozniej przy wezwaniu nie oferowac wysokiej premii.
    Pamietajcie ze przed tym ogloszeniem akcje chodzily juz w okolicy 9PLN.
    Ja swoj pakiet trzymam, pamietajcie ze tutaj jest bardzo niska plynnosc wiec zrobienie z kursu 20PLN to nie problem.

• Re: im dalej tym lepiej Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    a co dzisiaj cisza wyborcza dotyczy tez ORLA BIALEGO?
  • Re: im dalej tym lepiej Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    czy ktos ma akcje orla? straszna cisza?
    jak pisalem wczesniej tutaj jest bardzo malo akcji i maly popyt robi duzy wzrost.
    dzisiaj spadki na wgpw a orzel +7%
  • Re: im dalej tym lepiej Autor: ~papa [178.235.139.*]
    ja mam i tanio nie oddam
  • Po Walnym Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    3 fundusze maja blisko 79%, wcześniej 77%, ktoś zwiększył, tak mi się wydaje.
    Cena maksymalna skupu 8,65, brak dywidendy, ciekawe co dalej.....
  • Re: Po Walnym Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    zwiekszyli udzial akcji o 179k.
    cena skupu akcji mi wychodzi 8,60PLN
    ciekawe ile zbiora do tej granicy
    obstawiam kurs w tym roku jeszcze w okolicy 15PLN.
    pozdrawiam

• Re: Po Walnym Autor: ~babol [46.113.222.*]
    może tak być, bo jest dosyć mało akcji na rynku i każda niewielka podaż ma widoczny wpływ na kurs, co od jakiegoś czasu idzie zaobserwować. Tak więc może być "dwucyfrówka" w tym roku.
  • Re: Po Walnym Autor: ~New [77.255.76.*]
    Wszystko zależy od wyników. Jak będą słabe to cena będzie się utrzymywała w okolicach 8-9 zł i będą pomału kumulować od nerwowych.
    juz widac ze nie ma chetnych do oddawania
    Ja tutaj widze 15PLN w tym roku.
    wyniki tez beda coraz lepsze.
    siedze i trzymam swoj pakiet.
    pozdrawiam

• Re: Po Walnym Autor: ~babol [46.113.71.*]
    biorąc pod uwagę fakt o ustawie bateryjnej, oraz to że pierwszy kwartał był naprawdę cienki, bo sam spodziewałem się że jednak firma, która wychodzi z restrukturyzacji da przynajmniej jakiś niewielki plus, byłem rozczarowany.... tak więc w tym roku nie spodziewałbym się rewelacji jeżeli chodzi o wyniki. Podejrzewam że drugi kwartał może być lepszy ale nie wiele. Zresztą podobno dywidendy ma nie być i tak..... Skup według opublikowanego infa do 2017r. tak więc dopiero za 2 lata się okaże co dalej :) Mnie pasuje bo jestem długodystansowiec :) Dwucyfrówka jest możliwa ale tylko jeżeli okaże się że na akcje jest popyt w tym roku, bardzo dobry free float więc odzwierciedlenie popytu i podaży widać na kursie....
    a co jest w ustawie bateryjnej?
    dla mnie jak bedzie cisnienie na akcyjki to wyniki nie beda mialy nic do tego. Orla warto miec troszke w portfelu.
    pozdrawiam
  • Re: Po Walnym Autor: ~luk [78.8.42.*]
    nie dajcie się będzie lepiej
    czasami im gorzej tym lepiej

• Re: Po Walnym Autor: ~lukas [78.8.3.*]
    lecimy w dół a chętnych do oddawania niema
[x]
ORZBIALY 1,58% 38,60 2025-10-27 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe