W analizie rocznej jest spadek, ale ja mówię tutaj o spojrzeniu na ostatnie miesiące gdzie sytuacja zaczęła się poprawiać i kurs szedł w górę. Spółka na swoich obecnych działalnościach kręcą zyski wiec to chyba najważniejsze, że są dochodowi ?
Nie widzę potrzeby abym ujawniał Tobie mój wiek, taka informacja nic nie wnosi do dyskusji ;)
Widzę, że jest tutaj sporo "specjalistów" którzy siedza na gieldzie tyle lat wiec zadam trafne pytanie :)
Od kiedy wedlug was to kurs wyznacza faktyczna wartosc spolki ? :D Skoro spolka jest duzo duzo wiecej warta a kurs nie wysoki to czemu twierdzic od razu ze spolka zaraz upadnie ? Sporo spolek jest sporych, maja potencjaly a kursy niskie lecz stabilne. Takie spolki maja wieksze szanse na przetrwanie i zyski i do nich zalicza sie Cyfrowe Centrum.
Poprę zdanie, że kurs nie oddaje prawdziwej wartości spółki ze względu na kapitał i zyski jakie mają ze swojej działalności. Nie są one tak wysokie jak podczas współpracy z Samsungiem ale mimo tego iż teraz są mniejsze to wcale nie są one złe. Nie wiem jak waszym zdaniem ale według mnie gdyby kurs miał oddawać faktyczną wartość na ten czas to spokojnie mógłby być o 2 lub 3 złote większy
Chyba Samsung ma wiekszych dystrybutorow niz CCS. Teraz CCS musi szukac innego towaru do dystrybucji. I to nie chodzi o telefony, bo znane marki maja rozbudowane kanaly sprzedazy, a male to trzeba wydawac na marketing. Czy nadal chociaz sprzedaja Alcatela?
Nieznane są powody zakończenia ich współpracy więc nie ma co się tutaj zastanawiać. Lukę z Samsungiem na pewno kiedyś zastąpią inną wartościową marką. Jest to raczej pewne ze względu jaki zyski może to im przynieść. Jaka będzie to marka ? Zobaczymy
Nie wiesz Zdrojek o czym piszesz. Firmy takie jak Samsung nie kończa współpracy ot tak. Powód i to poważny musiał być . Zastąpić Samsunga? A niby czym?
Powód na pewno był ważny ale nie wiemy jaki ani z czyjej strony bo równie dobrze CCS mógł chcieć zrezygnować..
Jest kilka marek na rynku, którymi można byłoby zastąpić. Oczywiści nie byłby z tego na pewno tak wysoki dochód ale mógłby być przynajmniej porównywalny
Nie znacie wagi i ważności Samsunga. Powtarzam - jest nie do zastąpienia . Kto twierdzi inaczej , nie wie o czym mówi . O tym dobrze wiedział Zygmunt i Fraczek
Nie wydaje mi sie aby CSS bardzo chcialo rezygnowac ze wzglednie stabilnego zysku; dla CSS to byla kura znoszaca jajka, czy zlote - na podstawie raportow finansowych takie sie wydawalo.
NIestety nigdy nie poznamy faktycznych powodow dlaczego obydwie firmy zrezygnowaly. Dla samsunga to zadna strata, ich stac na wiele.
Skoro dla nich żadna strata a dla CCS już tak to ciężko stwierdzić jakie mogły być powody zerwania tej umowy i wątpię, że ktokolwiek nam o tym powie ;)
Wiem, że waga Samsunga jest ogromna i ciężko byłoby ją zastąpić w obecnym czasie . Tutaj potrzebne byłyby przynajmniej 2 wartościowe umowy z markami na pokrycie tego zysku. Ale nie mówmy, że nie jest to możliwe bo w biznesie jest wszystko możliwe ;)
Takiej wielkiej drugiej marki nie ma, ale czy muszą mieć kolejną taką, żeby zaczeli wracac do formy ? Lepiej na początku mniejsza a wartościową umowa to zyski i kurs zaczną wracać do zadowalającej wszystkich wielkości
Czyli nie wiesz o czym mówisz . Samsung jest tylko jeden. Bez niego nigdy nie powrócą tam , gdzie przez moment byli. Zarząd wiedział o tym wyprzedając sie akcji po 3-5 Pln
A wy dalej z Samsungiem.. To że nie będą powiązani z Samsungiem to od razu oznacza, że nigdy nie mogą wrócić do swojej dawnej formy ?
Fakt, że Samsung jest liderem samym w sobie ale nie zapominajcie, że jest sporo marek telefonów na których można się spokojnie dorobić podobnego poziomu. Nie twierdzę, że jedną umową jest to możliwe ale kilkoma tak
Tak ! Samsung jest popularny ale nie niezastąpiony. Tak jak mówisz, kilka dobrych umów i CCS podnosi się. Czy tak zrobią ? Ja nastawiałbym się na to z nowym rokiem :D
Nigdy nie mów nigdy ;) Fakt faktem, że niczego nie można być pewien ale też nie wiemy jakie plany ma spółka na nowy rok. Równie dobrze mogą szykować się na nowe umowy
Tylko w twoich oczach, spółka dalej warta jest sporo na giełdzie. Mamy dopiero początek roku a i tak trzymają się lepiej niż pod koniec poprzedniego, dajmy im czas :)
Ja już dawno temu pisałem jak łatwo podciągnąć kurs do góry. Wystarczy kilku chętnych do kupna i tak się stało dziś.Zleceń aż tak dużo nie leży./mogą być ukryte/.Teraz wystarczy kupic tylko 6000 akcji i jesteśmy już na 1,18 .Co to jest 6000.
Masz rację, kurs zależy od nas więc czas zacząć skupować. Kurs spokojnie powinien być jak na nich większy a skoro zaczęło ruszać coś do góry od nowego roku to można być spokojnie nastawionym pozytywnie
Zdrojek a może dasz analizę raportu.Chętnie się z nią zapoznam bo może inaczej interpretujemy dane. Przykład: zysk za 2013 to 10 000 000 jest większy niż 2 000 000 za rok 2014 - to u mnie a u ciebie ?
Z tego co ja zauważyłem to specjalnie mylisz to co on interpretuje :D Jemu ewidentnie chodziło o to że raport nie wykazuje aby spółka miała spaść do groszy kursem a nie zyskami. Ja bym nie trzymał się tak jest zależności że rok temu był zysk pięcokrotnie większy niża za IV kwartał 2014r tym bardziej, że w 2013 posiadali poważniejsze umowy co dawało im tak duży zysk
Przychody od tego czasu q/q rosną. Skala działalności się nie kurczy, a rozwija. Oczywiście czas wszystko zweryfikuje - również rentowność z prowadzenia takiej działalności, jednak nie skłaniałbym się ku temu, że jest tutaj tragedia porównywalna do masakrycznego spadku kursu..
Mizerka bo każdy liczy, że kurs wróci sam z siebie na 1zł i wtedy zaczną ponownie kupować. Może tak lepiej zacząć kupować kiedy cena lepsza i można nabyć więcej ? Z kupnem kurs wzrośnie, tak to działą
Mogę zrozumieć tych co mają obawy patrząc na to co było rok wstecz ale jeżeli spółka wychodzi nam z pomocną dłonią starając się nadrabiać ile się da to raczej można podejmować ryzyko i w nią wchodzić. Zresztą... kto chce to i tak kupi akcje