Pytanie, bo jest oferta na zastępce głównego księgowego w Oknoplast Kraków. Czytałam, że oferują bardzo dobre warunki, ale jak gdzieś czytam coś takiego to wolę dowiedzieć się czy to jest prawdopodobne. Ogólnie jakie macie opinie o pracy dla nich i czy ktoś w biurze pracował - najlepiej dział księgowości.
Jak w każdej większej firmie tak i w oknoplast, plusy i minusy. Plusem, że mimo dosyć rozbudowanych struktur, nie ma zachodnich standardów korporacyjnych. Przyjazna atmosfera, ale minus w postaci różnej intensywności pracy. Wiosna-jesień na 120%, jesień-wiosna na 80...
Dnia 2013-10-15 o godz. 22:28 ~LITCHIDAYUO napisał(a):
> Jak w każdej większej firmie tak i w oknoplast, plusy i
> minusy. Plusem, że mimo dosyć rozbudowanych struktur, nie
> ma zachodnich standardów korporacyjnych. Przyjazna
> atmosfera, ale minus w postaci różnej intensywności pracy.
> Wiosna-jesień na 120%, jesień-wiosna na 80...
Ludzie zaczynają sobie doceniać stabilność pracy. To jest największa wartość, a nie nawet 5-10% więcej na wypłacie, które się może skończyć za pół roku. No ale problemem jest, że takich zrównoważonych firm nie jest dużo na rynku, wręcz przeciwnie nawet :/
Zgadza się, tym bardziej jest to ewenement jeżeli pracodawca prywatny traktuje pracowników miarką budżetówki. Nie znam dokładnie jakie tam są warunki, ale jeżeli są zachowane standardy europejskie i wszystko jest jak pisałeś stabilne to może to właśnie jest pierwszy dzwonek do jakiś zmian na lepsze. Oby.
Czytałem wywiad z byłym prezesem Moratim, albo kimś technicznym z zarządu ds. sponsorów w interze mediolan i żeby móc nosić tytuł nawet technicznego sponsora jakim jest oknoplast to trzeba audyt jak przed skarbówką przedstawić. To też ich bardzo uwiarygadnia w moich oczach jako firmę.
Przepraszam za ot, ale to raczej oczywiste, że taka drużyna nie dała by sobie wrzucić loga firmy krzak, która może później przynieść ogromne straty dla wizerunku klubu i jego wartości przy jakiejś "wtopie" ze strony firmy. Z drugiej strony, na pewno ten pierwszy duży sponsoring dla oknoplastu był dopiero oknem do kolejnych i najwięcej trzeba było wychodzić. Są jeszcze jakieś polskie firmy, które tak szeroko zainwestowały w sportowy marketing na zachodzie ?
Dnia 2013-10-19 o godz. 18:24 ~pałacky napisał(a):
> Czytałem wywiad z byłym prezesem Moratim, albo kimś
> technicznym z zarządu ds. sponsorów w interze mediolan i
> żeby móc nosić tytuł nawet technicznego sponsora jakim jest
> oknoplast to trzeba audyt jak przed skarbówką przedstawić.
> To też ich bardzo uwiarygadnia w moich oczach jako firmę.
Akurat Oknoplast jest top sponsorem we włoskim klubie, czyli w wyższym szczeblu relacji sponsorskich, co nie zmienia faktu, że na pewno trzeba sobie na taką możliwość zasłużyć odpowiednią działalnością.
Dnia 2013-10-27 o godz. 19:38 ~Tuszek napisał(a):
> No oni poza włochami jeszcze niemców i francuzów wspierają
> sportowo. Dobrze wiedzą co i jak w Europie się dobrze
> sprzedaje i jak tot promować.
Promują te kilka klubów na rynkach zagranicznych, dzięki czemu są bardziej rozpoznawalni. Nie jest tak łatwo wprowadzić zagraniczną firmę na rynek lokalny tak żeby zdobyć zaufanie, które przykładowo w Polsce budują już dobrych kilkanaście lat. Jak długo są już na rynkach zagranicznych tego nie wiem.
Nie wiem z jakiego jesteś kraju, ale musiałbyś mieć perfekt język danego kraju. Nie sądze nawet mimo to, że taki układ by przeszedł, ale sprawdź sam kto prowadzi ich salony w danym kraju - mniemam 100% miejscowi.
Dnia 2013-11-28 o godz. 17:50 ~Szamil napisał(a):
> Nie wiem z jakiego jesteś kraju, ale musiałbyś mieć perfekt
> język danego kraju. Nie sądze nawet mimo to, że taki układ
> by przeszedł, ale sprawdź sam kto prowadzi ich salony w
> danym kraju - mniemam 100% miejscowi.
Oczywiście, że werbujesz sprzedaż wśród miejscowych, ale to jest wyjątkowa sytuacja gdzie akurat cudzoziemiec jest zainteresowany takim wejściem na rynek. Niekoniecznie wyklucza go to z takiej możliwości, zależy jak się zapatrują na taką opcję.
To trochę jakby Levi`s miał na swoje sklepy w Polsce ściągać amerykańców...nie bardzo logiczne, ale też pamiętajmy że właściciel to nie sprzedawca, a przynajmniej nie musi być.
Dnia 2013-11-30 o godz. 14:42 ~GERVAZY napisał(a):
> To trochę jakby Levi`s miał na swoje sklepy w Polsce
> ściągać amerykańców...nie bardzo logiczne, ale też
> pamiętajmy że właściciel to nie sprzedawca, a przynajmniej
> nie musi być.
Przecież to jest oczywiste i z ekonomicznego punktu widzenia jedyne właściwe rozwiązanie, żeby taki punkt prowadził native, no chyba że komuś zależy na jakiejś egzotyce, a raczej w przypadku oknoplastu i tym podobnych firm o stabilnym wizerunku nie o to chyba chodzi.
We Włoszech widziałem ich punkt w Mediolanie i prowadził to Włoch. Jeżeli już Polak chciałby coś takiego prowadzić to na pewno łątwiej by było na wschodzie.
Dnia 2013-12-27 o godz. 21:47 ~luigigolo napisał(a):
> We Włoszech widziałem ich punkt w Mediolanie i prowadził to
> Włoch. Jeżeli już Polak chciałby coś takiego prowadzić to
> na pewno łątwiej by było na wschodzie.
Ok, a możliwość pracy w oknoplaście na zachodzie jest dla polskich monterów ? Jestem zainteresowany, a akurat na południu wykonuje prace instalatorskie, ale jako podwykonawca realizacji, a nie pod producentem. Czy w takim układzie jest szansa na pracę ?
Próbowałem otwierać z myślą o eksporcie na południe - Czechy i Słowacja. Próg wejścia i obwarowania były wysokie, ale to było 3 lata temu kiedy jeszcze tak mocno się nie promowali jak teraz. Wszystko się opłaca jak jest ruch i zbyt. To jest branża typowa dla specjalistów i osób, które się znają. Na pewno to nie jest franczyza a`la małpka czy żabka.
Dnia 2014-01-21 o godz. 13:51 ~Davidoff napisał(a):
> A praca w samym punkcie na zachodzie jest możliwa dla nich
> ? Czy są jakieś oferty na Niemcy ?
Na pewno nie na polskich serwisach. Dwa, jeżeli już szukasz to raczej jako monter, a nie sprzedawca, a ktoś nawet pisał że szuka pracy jako monter. Szybciej jako brygada jest szansa, mniejsza jeżeli nie macie ogranej grupy.
Pamiętaj, że to jest duża firma - korpo. Żeby się dostać na samą górę musisz mieć już renomę. Pytanie czy podlecają montowanie zewnętrznym firmom, które mają akredytacje czy mają wałsną grupę montującą jedynie ich okna.
Dnia 2014-02-09 o godz. 22:01 ~dante-okna napisał(a):
> No nie do końca. Czasami się zdarza, że klient ma swoją
> ekipę monterską i robi oknoplast na własną rękę.
Czy montaż przez ekipę z ich firmy daje jakąś dodatkową gwarancję ?
Jest oferta na sprzedawce, ale lokalnego tj. obsługującego klientów detalicznych. Tylko trzeba spełnić kilka istotnych kryteriów, najważniejsze doświadczenie.
Ale to jest oferta od przedstawiciela, a nie od producenta. Czytać ze zrozumieniem. Do centrali oknoplast nei ma teraz przyjęć, wiem bo to śledzę na bieżąco.
Dnia 2013-11-10 o godz. 23:10 ~Sławek napisał(a):
> Tak jest, ale wymagania bajońskie. Nie wiem czy to jest
> kwestia firmy, ale się cenią. Czy ktoś dostał zwrotke z
> aplikacji ?
Dostałem informacje o odrzuceniu, ale po telefonie dowiedziałem się, że będzie jeszcze prowadzony nabór na przełomie roku - do wiosny. Czy oficjalnie i rzeczywiście - nie wiem.
Dnia 2013-11-22 o godz. 12:25 ~Matys napisał(a):
> Dziękuję za informację, gdyby ktoś był łaskaw przesłać
> takie informacje na mail mlody.poler@interia.pl byłbym
> bardzo wdzięczny.
kolego - pracuj.pl, zresztą powinieneś dostawać maile o nowych ofertach pracy jak sobie ustawisz.
Dnia 2013-12-08 o godz. 22:38 ~cooler@interia.pl napisał(a):
> Czy to prawda, że Oknoplast w Łodzi rekrutuje ?
Może rekrutować lokalny przedstawiciel, ewentualnie wnd z łodzi, ale to nie oknoplast chyba, że się podpisują jako oknoplast. Co za galimatias (wnd jest w grupie oknoplast).
Czy ktoś z facetów mógłby się wypowiedzieć czy na hali pracują również kobiety ? Wiem, że w magazynie nie jest to jakiś problem. Nie ma żadnych informacji przy ofercie, że jest przeznaczona dla faceta.
Dnia 2013-12-22 o godz. 22:29 ~isaura napisał(a):
> Czy ktoś z facetów mógłby się wypowiedzieć czy na hali
> pracują również kobiety ? Wiem, że w magazynie nie jest to
> jakiś problem. Nie ma żadnych informacji przy ofercie, że
> jest przeznaczona dla faceta.
No co ty żartujesz sobie chyba. A w kopalni widziałaś kiedyś kobietę na dole ? Na produkcji nie ma dziewczyn, ale w samym oknoplaście jest pełno bab. Cała papierkologia, ale nie fizola.
W promocji, księgowości, kadrach masz dziewczyny. Ale tam jest bardzo ciężko się przebić i to chyba nie o to pytałaś. Jest bardzo dużo firm przemysłowych na strefie, więc zawsze jest duży potencjał żeby się złapać gdzieś bez parytetu ;)
Dnia 2014-02-15 o godz. 20:17 ~Dron napisał(a):
> Produkcja stricte tak, ale to przecież cała infrastruktura
> gdzie kobiety nadal pracują. Sekretarzy raczej nie uraczysz
> ^^
tak jak kolega Ci napisał. do handlu, marketingu, biurwowania tak, do produkcji nie.
Na stanowiska kierownicze przy produkcji przecież można aplikować. To nie jest praca stricte fizyczna, tylko kwestia doświadczenia i jakiś referencji w podobnej branży.
Ale dziewczyna pytała, czy może iść na prace fizyczne. Ok, na wózek widłowy tak, ale to jest praca z cięzkimi podzespołami. Coś dźwignąć, przesunąć. Jeżeli chciałaś takiej odpowiedzi to ją już masz. Tak dla oknoplast, ale nie na produkcje.
Wybijcie sobie z głowy, żeby kobiete wpuścić na magazyn. Bez seksizmu, ale tam zwyczajnie jest potrzebna nie raz duża siła, no chyba że kobieta anomalna ;)
Aplikuj jeżeli masz jakieś doświadczenie. Teraz tyle się pracuje na komputerach, że może niepełnosprawność nei jest problemem, a na pracownika współfinansowanego przez pefron każda firma patrzy dobrze.
Prowadziłem współpracę z salonem Oknoplast na zasadzie wykonywania podzleceń dla nich (montażowych). Jedna z najbardziej profesjonalnych i słownych sieci z jakimi miałem do czynienia. Wszystko zapięte na ostatni guzik, praca na najlepszych materiałach i $$$ zawsze się zgadzał. Szkoda, że rynek się już trochę wysycił i eldorado na okna już minęło.