Grupa trzymająca władzę ma ok 70 % robi wezwanie np po 8zł kupuje 20 % i wycofuje z giełdy.
Oczywiście to jest tylko przypuszczenie ale skup na przemian prezesa i Knabe daje do myślenia.
TO nie jest korzystny scenariusz dla małych lepsze byłoby kontr wezwanie ale przesłanego nie widzę!
Mysle podobnie jak ty aczkolwiek w przeciwinstwie do ciebie widze wady takiego rozwiazania dla malych akcjonariuszy mianowicie wezwenie jesli zostanie ogloszone to pewnie za psie pieniadze a zarzad bedzie tylko przytakiwal bo to on bedzie chcial je wykupic i nie bedzie mowy ze cena w wezwaniu jest za niska i nie jest godziwa wycena spolki tak jak np. Oporoja w podobnym przypadku zarzady bodajrze mispolu i innych spolek. Jesli wezwanie byloby po np. 12zl ok bylbym usatysfakcjonowany ale w tym przypadku krzykna 8zl i bedzie koniec piesni a to wg mnie dla mniejszosciowego akcjonariatu najlepsze raczej nie jest bo zostana klasycznie wydymani i to w majestacie prawa.....
Demonie możesz się zdziwić co do Mispolu. Uchwały zostały oprotestowane i Bakaland w sądzie nie jest bez szans --- nie należy zapominać iż wk mispolu jest dużo większa od ostatniego wezwania pozatym sam zarząd uznał cenę w ostatnim wezwaniu za niegodziwą. Ustawa ma chronić drobnych akcjonariuszy przed stratą pieniędzy i uważam że przy dobrym prawniku Bakaland nie jest bez szans -- choć na 90 % obstawiam że aby nie drążyć tematu litwini odkupią te akcje poza rynkiem dużo drożej. hihi zupełnie na marginesie na ostatnim walnym mispolu był człowiek mocno wypytujący się o naszą perłę:):)
Co do kompapu wezwanie jeśli takowe by było ogłoszone przez pana prezesa lub pana profesora nic nie wniesie. Ale ogłoszone przez kogoś z zewnątrz po cenie nieco wyższej może nieco zamieszania wnieść. albo może ujawnienie się kogoś w akcjonariacie. Nie wiem nie wiem. Wert tak jak i prezes;) dużo gada a niekoniecznie to się sprawdza -- ale jak w życiu tak i w interesach trafia kosa na kamień nieraz w życiu.