• Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~exX [82.170.233.*]
    Strumyczek nowych srodkow Ponziemu wysycha to i zatory sie robia coraz wieksze. Lepiej juz niestety nie bedzie. Moze powinien zmienic regulamin i wyplacac kase tylko tym ktorzy przyprowadza klienta gotowego zalozyc lokate na minimum sume wyplacanego kapitalu i odsetek? :)
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [37.31.96.*]
    I jeszcze jedna refleksja – to co Polaczku? bądź biedny albo oszczędzaj na bida-lokatach. Bogacić się to MY, zachachmęcimy tak Wam w głowach, w prawie, w przepisach…. i będziemy sobie łatwo łowić “rybki” czyli Was frajerów.
    Życzę Amberowi jak najlepiej i wygrania wszystkich procesów KNF z wielkimi odszkodowaniami za odgonienie potencjalnych klientów
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~mike [195.89.18.*]
    oj stasiu stasiu, widze ze siedzisz tu caly dzien, czyli chyba nie masz za duzo nowych klientow tam w Amberze a twoja praca polega na calodziennym siedzeniu przed kompem i naganianiu naiwnych ludzi....
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [37.30.111.*]
    Po pierwsze

Działalność Spółki Amber Gold w myśl obowiązującego prawa, nie należy do działalności reglamentowanej na podstawie ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, co przyznaje sama Komisja w oficjalnej odpowiedzi do spółki. Nie jest więc, ani wymagana, a co nawet ważniejsze, nie jest możliwa zgoda KNF-u na taką działalność w myśl obowiązującego prawa.

Po drugie

Wypełnienie rekomendacji KNF-u polegające na rejestracji Amber Gold jako domu składowego, nie miało dla KNF-u żadnego znaczenia. Warto podkreślić, iż Amber Gold 6 stycznia 2010 r. został pierwszym i jedynym domem składowym. Wynika to z faktu, iż działalność jaką prowadzi spółka nie jest reglamentowana, tak więc inne podmioty na rynku nie rejestrowały swej działalności jako domy składowe, gdyż takiego wymogu nie ma. Spółka jednak chciała wykonać rekomendację KNF-u, co niestety później okazało się bez znaczenia dla samego KNF-u.

Po trzecie

Spółka Amber Gold sama zwróciła się do KNF, aby uzyskać jednoznaczną wiążącą odpowiedź, dotyczącą udzielania zgody i nadzoru nad firmami zajmującymi się obrotem i przechowywaniem metali szlachetnych. Tak więc Amber Gold podjęło z własnej inicjatywy próbę uzyskania wiążących interpretacji przez KNF. Takiej informacji jednak nie sposób znaleźć w różnego rodzaju artykułach w których są cytowane wypowiedzi urzędników KNF. Można natomiast znaleźć insynuacje, iż Amber Gold po ostrzeżeniach KNF przekształciła się w dom składowy. Tymczasem kolejność zdarzeń było dokładnie odwrotna. Rejestracja jako dom składowy była wynikiem rekomendacji KNF, po tym jak Amber Gold zgłosiła się do KNF o opinię. Jak widać fakt wykonania tej rekomendacji nie miał później i tak znaczenia dla KNF. W konsekwencji działania KNF przyczyniły się do stworzenia nieprawdziwego obrazu sytuacji w mediach.

Po czwarte

Spółka Amber Gold, jest jedynym podmiotem zajmującym się obrotem i przechowywaniem metali szlachetnych, który znalazł się na liście, pomimo iż, podmiotów zajmujących się taką działalnością jest na rynku więcej. Wypacza to istotę równego traktowania podmiotów funkcjonujących na rynku. Co więcej, KNF w komunikacie podanym na liście ostrzeżeń podaje, aby to Klienci sami zgłaszali podmioty, co do których zachodzi obawa, że mogą działać bez zezwoleń. Już sam ten fakt, jest niejako przyznaniem, iż lista jest niekompletna, a więc podmioty znajdujące się na liście są w gorszej sytuacji konkurencyjnej. Dodatkowo zdziwienie budzi fakt, iż Komisja argumentuje, że prowadzenie listy ma charakter edukacyjny, podczas gdy sama oczekuje, iż to Klienci będą jej wskazywać podmioty, które powinny się na liście znaleźć. Oczywistym wydaje się więc wniosek, że dla wielu Klientów taka forma prowadzenia listy jest myląca, gdyż sugeruje, iż firmy które nie znajdują się na liście, posiadają zezwolenie KNF, co jest oczywiście nieprawdą.

Po piąte

Brak podstawy prawnej, a nawet regulaminu czy zbioru zasad na podstawie których prowadzona jest owa lista. Wydaje się więc zasadnym oczekiwanie spółki, że prowadzenie takiej listy nie może podlegać na swobodnej interpretacji ustawowych obowiązków KNF, gdyż wypacza to istotę równego traktowania podmiotów funkcjonujących na rynku. Szczególny sprzeciw musi zaś budzić fakt, iż nie ma jasnych kryteriów dających podstawy do wykreślenia przedsiębiorcy z listy ostrzeżeń. Powoduje to sytuację, że w przypadku pojawienia się danej firmy na liście, nie ma ona żadnej możliwości zmienienia tego stanu rzeczy.

Po szóste

Brak formalnych zarzutów względem działalności spółki. KNF od wielu miesięcy, pomimo wielokrotnych pism nie przedstawiło, które przepisy prawa według KNF spółka przekroczyła w wykonywaniu swojej działalności. Spółka więc do dziś nie wie jakie są względem niej zastrzeżenia. Uniemożliwia to spółce uwzględnienie ewentualnych zarzutów, czy choćby odniesienie się do nich. Umieszczenie informacji o spółce na liście jest więc pewną formą “wydania wyroku” zanim będzie jej cokolwiek udowodnione, przy równoczesnym braku możliwości obrony.

Po siódme

Uzależnienie zdjęcia wpisu o spółce po uprawomocnieniu się orzeczenia Prokuratury Rejonowej w Gdańsku. KNF nie przedstawia podstawy prawnej czy zbioru regulaminów, zasad prowadzenia listy, natomiast uzależnia zdjęcie wpisu o firmie po uprawomocnieniu się orzeczenia Prokuratury. Problem w tym, że to właśnie KNF, złożyła wniosek do Prokuratury Rejonowej w Gdańsku, aby ta przeprowadziła czynności sprawdzające, a gdy Prokuratura po dokonaniu czynności sprawdzających odmówiła wszczęcia postępowania, KNF złożyło odwołanie od decyzji Prokuratury. W oczywisty sposób wydłuży to uprawomocnienie się orzeczenia, a KNF będzie wciąż uzależniał od tego decyzję o zdjęciu firmy z listy ostrzeżeń. KNF swymi działaniami ma więc wpływ na termin uprawomocnienia się orzeczenia Prokuratury, jednocześnie uzależniając od tego faktu zdjęcie informacji o spółce z listy ostrzeżeń.

Po ósme

Brak dostępu do informacji publicznej. KNF najpierw nie odpowiada na oficjalne żądania spółki o udostępnienie informacji publicznej dotyczącej regulaminu/zbioru zasad/procedur regulujących zamieszczenie przedsiębiorców na liście ostrzeżeń publicznych, a następnie argumentuje, że informacji takiej dać nie może i nie musi bo jej nie posiada. Mamy więc do czynienia z taką sytuacją, że KNF przyjmuje określoną interpretację wypełniania swych funkcji, jednak na zapytanie jakie normy prawne to regulują nie odpowiada. Dopiero po skierowaniu sprawy do Sądu udziela odpowiedzi. W odpowiedzi jednak argumentuje, że nie musi dawać takich informacji, gdyż ich nie posiada. Innymi słowy brak jasnych norm prawnych wg KNF zwalnia go z udzielania odpowiedzi, ale jednocześnie jak widać wg KNF brak takich jasnych norm nie przeszkadza w przyjęciu własnej ich interpretacji. Problem jednak w tym, iż taki sposób interpretacji praktycznie uniemożliwia, po pierwsze uzyskanie przez spółkę informacji dlaczego i na jakiej podstawie się tam znalazła, a co się z tym wiąże, nie ma możliwości uzyskania informacji, jakie trzeba spełnić kryteria, aby zostać z niej usuniętym. Nie ma bowiem nie tylko jasnych norm prawnych, ale nawet wewnętrznego regulaminu KNF, do prowadzenia takiej listy.

Jak więc widać, lista zastrzeżeń, jak się wydaje bardzo uzasadnionych, jest duża. Amber Gold jak każdy inny podmiot funkcjonujący na rynku, ma prawo do równego traktowania. W aktualnym stanie rzeczy niestety spółka jest ewidentnie dyskryminowana. Jednocześnie przez brak jednoznacznych norm prawnych regulujących funkcjonowanie listy, spółka nie ma możliwości uzyskania informacji, jakie kryteria należy spełnić aby zostać z niej usuniętym, gdyż takich przepisów nie ma.

Aktualnie w WSA w Warszawie prowadzone są 2 sprawy gdzie stroną skarżącą jest Amber Gold. Spółka liczy na to, iż niezawisły Sąd rozstrzygnie w końcu kwestię prowadzenia listy ostrzeżeń, co do której KNF nie potrafi jednoznacznie wskazać przepisów prawa. Trudno na dziś wyrokować, jaki będzie werdykt Sądu i kiedy go poznamy. Z pewnością jednak poinformujemy o nim opinię publiczną
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [213.158.216.*]
    Co do inwestycji w Amber Gold to ryzyko jest takie same jak w obligacje korporacyjne a nawet mniejsze - spółka z obligacjami sie zwinie i potem pisz wezwanie do zapłaty .Natomiast AG uważam jest spółka bardziej znaną niż niejedna spółka emitująca obligacje - dlaczego ponieważ AG jest na celewniku KNF i medium i to ją mobilizuje żeby była wiarygodna a że sprawa oparła sie w sądzie to uważam za Atut dla AG
    wyobrażmy sobie co by sie stało jak by AG wygrało sprawe o wielomiliardowe odszkodowania BANKi by nie mogły powtrzymać klientów z ucieczkę do AG ale -Polak potrafi podkladać świnie i uważam tą sprawe za polityczną i działa tu niewidzialna ręka

• Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~R.M [46.169.83.*]
    Na dzień dzisiejszy uważam się za osobę oszukana przez Amber Gold. Moją lokata zakończyła się 10-07-2012 powinna być wypłacona 12-07. Dzisiaj mamy 17-07 a pieniędzy jak nie było na moim koncie tak niema. W między czasie szereg rozmów z infolinią Amber różne wersje: wysyłamy, już wysłaliśmy, wyślemy potwierdzenie że wysłaliśmy (na razie nie dostałem) mam nadzieję że to problemy związane ze zmianą banku (teraz Amber jest w Toyota Bank) ale to nie zmienia faktu że jak ktoś twierdzi że coś wysłał w piątek a ja we wtorek wieczorem jeszcze tego nie dostałem to coś jest nie tak...
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~kolezanka stasi [46.76.35.*]
    A tam. Marudzisz. Ciesz sie,ze masz super %. Ja tez wiele razy mowie,ze cos zrobilem a nie zrobilem. Samoloty teraz kupujemy.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~R.M [46.169.83.*]
    Super procent, na razie jakieś -100% Może mi w biletach wypłacą...
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [188.147.56.*]
    Przypuszczam, ze gdyby AG dawało tak jak inne banki 6-7%procent na lokatach byłaby cisza. Da zarobić klientm, nie tylko sam zarabia i jeszcze ma z tego powodu problem. Przez ostatnie 3,5 rokuwszyscy otrzymywali pieniadze na czas, nie było chociażby jednej osoby, któraby pieniędzy nie otrzymała i to sporych pieniędzy. Większość z Was zarobiło kupę kasy dzięki AG i jeszcze źle. Jak myślicie komu zależy na stracie AG, czy nie bankom? Nie mogą zniechęcić klientów mówiąc, ze oferta jest zła. Więc co robią? Piszą rózna rzeczy na temat firmy, urtudniają przelewy, bo wiedzą, ze AG potrzebuje banków by pieniądze przelewać. Gdyby było coś nie tak z AG dawno by ogłosiło upadłość, a nie zakładało kolejne oddziały, zatrudniało ludzi. Straszny jest nasz naród- jak tylko komuś coś wychodzi, to zaraz trzeba go utopic w łyżce wody
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~firstly [74.63.112.*]
    Klienci Amber Gold od kilku dni czekają na pieniądze

18 lipca 2012, godz. 08:00 (41 opinii)
    Plakat reklamowy Amber Gold. Po raz pierwszy klienci tej firmy nie dostali na czas pieniędzy z lokat. Firma uspokaja, że to problemy wynikające z przeniesienia rachunków do innego banku.

mat. prasowe

Plakat reklamowy Amber Gold. Po raz pierwszy klienci tej firmy nie dostali na czas pieniędzy z lokat. Firma uspokaja, że to problemy wynikające z przeniesienia rachunków do innego banku.

Klienci Amber Gold informują o kłopotach z wypłatami odsetek z lokat. Zaległości sięgają na razie tylko kilku dni. Spółka przyznaje, że miała chwilowe kłopoty z terminowym regulowaniem zobowiązań, ale wynikło to jedynie z przeniesienia rachunku do innego banku. Jak poinformował nas przedstawiciel Amber Gold wszelkie zaległości powinny być uregulowane już w najbliższych dniach.

- Od 12 lipca codziennie słyszę od konsultantów, że moje pieniądze, czyli 1181 zł, zostały przelane na moje konto. Ale to nieprawda - twierdzi nasz czytelnik, pan Paweł. - Konsultanci tłumaczą to problemami technicznymi i twierdzą, że wszystkie zaległe płatności od 10 lipca zostały już wypłacone.

Pomimo tego, że lokata założona przez pana Pawła skończyła się 10 lipca, a wypłata odsetek miała nastąpić w terminie do dwóch dni roboczych od tej daty, pan Paweł dotąd pieniędzy nie dostał.

- Poinformowano mnie telefonicznie, że pieniądze zostały przelane w ostatni piątek. Kiedy w poniedziałek sprawdzałem konto, nadal ich nie było - opowiada pan Paweł. - Zapewne jest sporo innych klientów tej spółki w podobnej sytuacji.

Amber Gold tłumaczy, że opóźnienia wynikają z tego, że przeniósł rachunki bankowe do Toyota Bank. Pieniądze z lokat wypłaca jednak częściowo ze starych rachunków.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [188.147.56.*]
    @firstly -- Spokojnie konkurecja(BANKI) chwilowo ŚWINIE PODKŁADAJĄ wszystko wróci do normy
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~R.M [91.198.246.*]
    Witam, pani Stasiu czy Pani oferta zwracania pieniędzy osobom oszukanym przez Amber Gold (na dzień dzisiejszy dalej się do takich zaliczam) jest nadal aktualna?
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~Olga Seperska [89.68.170.*]
    Witam zostałam oszukana przez AG na 52 000 PLN. Sprawe po 6 dniach od niewyplacenia pieniędzy, skierowalam do prokuratury. Rozmawiając z aspirantem, wiem że nie była to pojedyncza sytuacja, a spojrzawszy na forum, widze że oszukani idą już w tysiącach.
    Więc taki apel do poszkodowanych - zamiast tracić czas na forum, zgłaszajcie sie z dokumentami na posterunek policji i złóżcie doniesienie o przestępstwie. To znacznie przyspieszy, blokowanie środków na kontach i szanse odzyskania pieniędzy. Dyskusje i raban na forum nic nie dają - naganiacze będą uspokajać, zyskując na czasie dla swoich szefów. Tylko zdecydowane działanie przynosi skutek, pozdrawiam.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~murcza [95.171.120.*]
    @Olga Seperska
    Co ty bredzisz. Jakiej prokuratury. A co ona ma do tego. Możesz wystąpić na drogę sądową ale w Sądzie Cywilnym.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~slan1975 [78.8.205.*]
    Wyłudzenie pieniędzy, zawłaszczenie mienia, doprowadzenie do niekorzystnego nim dysponowania ... to wszystko jest przestępstwem droga ~murczu, a zwalczaniem przestępstw zajmuje się policja i prokuratura. Zatem to nie brednie @Olga Seperska ma sporo racji. Trzeba walczyć z przestępczością, czy nie? W jednym i Ty masz rację sprawę trzeba szybko kierować do sądu, by mieć prawny nakaz zwrotu swojej własności.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [46.204.125.*]
    Destrukcyjne wypowiedzi na tym forum należą albo do frustratow, ktorzy stracili pieniadze na funduszach lub gieldzie i teraz nawet na piwo nie maja lub do bankowych ratlerkow. Moga szczekac… to jest cecha wolnego rynku, lecz zapewne nigdy nie dowiemy sie kto szczeka… to jest cecha internetu
    Dzwoniłam przed chwilą do AG- wg oświadczenia w zakładce
    aktualności- więcej , 17.07. zakończyli przenoszenie kont.
    Konsultant poinformował mnie, że już teraz nie ręcznie a automatycznie mają iść przelewy i od dziś ma być porządek .
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~R.M [91.198.246.*]
    Moja lokata z datą wypłaty 12.07 wreszcie dotarła na konto, wiec oficjalnie wypisuje się z grona poszkodowanych przez Amber Gold mimo wszystko uważam że podawanie informacji że przelew został wysłany w poniedziałek a potem przysyłanie potwierdzenia z datą 18.07 nie najlepiej świadczy o podejściu do klienta. Wolałbym usłyszeć wprost że są kłopoty ze zmianą konta i szybciej niż 18 nie będzie przelewów.

Pozdrawiam.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [37.30.17.*]
    Amber Gold poinformował dziś w komunikacie, że 13 lipca złożył do Sądu Okręgowego w Warszawie pozew przeciwko Komisji Nadzoru Finansowego. - Komisja Nadzoru Finansowego swoimi celowymi działaniami w istotny sposób wpływa na dobre imię, wiarygodność i renomę firmy Amber Gold, podważając podstawy jej działalności i przyczyniając się do powstania negatywnych komentarzy medialnych – pisze firma w komunikacie. Biuro zarządu spółki twierdzi jednocześnie, że ani firma Amber Gold ani opinia publiczna nigdy nie otrzymały od KNF informacji o tym, co konkretnie Komisja ma spółce do zarzucenia.

• Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~mietek [195.89.18.*]
    tak, teraz wiec kiedy AG padnie to ebdzie mial super wymowke, zrzuci to na KNF i powie ze to nie wina AG tylk otej nagonki, tylk oco z tego skoro wszyscy ludzie utopia swoej oszczednosci???!!! mysle wiec ze takei dzialanie jest na reke AG
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [37.31.85.*]
    A ja myśle że - system III-Rzeczpospolitej powoli Bankrutuje - jest medialna nagonka na PARABANKI
    żeby odwrócić uwage od bankrutujących masowo spółek - nadchodzi KRYZYS gospodarczy na niespotykaną skale rządzocy szukają spekulantów winnych tego co sie dzieje - państwo zadłuzone po USZY bezrobocie wzrasta BANKI mają problemy a winnych trzeba pokazać ludziom i zrobic im medlik w głowach żeby wiedzieli oco chodzi
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~szuja [95.171.120.*]
    @mietek. Kto nie z mieciem ,tego zmieciem.Oj Mieciu...........
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~Pawel [78.88.173.*]
    Jestem klientem spółki Amber Gold, z dniem 07/07/2012 wygasla miesięczna lokata założona przeze mnie na kwotę 14 000 PLN - środki jak dotąd nie trafiły na moje konto. Odwiedzam placówkę Amber Gold w Elblągu codziennie, za każdym razem karmiony jestem pokrętnymi wyjaśnieniami o kłopotach technicznych związanych ze zmianą operatora bankowego spółki Amber Gold. Wg. tychże wyjaśnień, spółka nie sprawdziła czy nowy partner bankowy (bank Toyota) ma możliwość dokonywania przelewów czy nie (sic!!). W końcu otrzymalem e-mail z informacją, że pieniądze zostały przelane - w zalączniku dostarczono dowód przelewu w formie pliku PDF z moimi danymi - tylę, że obok mojego nazwiska widniał zupełnie nie znany mi numer konta bankowego. Pracownicy zaslaniają się pomyłką - pieniędzy nadal nie otrzymałem. Ciężko mi wyobrazic sobie pomyłke: wczesniej już przesylali mi pieniądze na własciwe konto. Posiadają u siebie dokument gdzie podaje sie swoje dane bankowe - wypełnilem tylko jeden taki formularz z wlasciwym numerem konta bankowego.
    pawel.bukowiec@yahoo.com
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~exX [167.202.201.*]
    Gdybym byl zlosliwy, to bym napisal ze mozesz spac spokojnie bo niejaka Stasia zobowiazala sie placic kazdemu oszukanemu 1000PLN i pokryc kapital jesli nie zostal zwrocony.

Cytuje za Stasia z postu otwierajacego watek:
    "Jeśli takie osoby które zostały oszukane przez Amber Gold i udowodnią to ze nie dostały odsetek od kapitału płacę 1000 zł .Natomiast jeśli nie otrzymały zwrotu całego kapitału i udowodnią to ZWRÓCE cały kapitał tym osobom poszkodowanych ."

Swoja droga w sytuacji gdy dzis anonimowosc w internecie jest iluzoryczna moze warto by poszkodowani wysuneli roszczenia na drodze formalne.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~tom [95.40.34.*]
    Bardzo mnie ciekawi, czy to , co wy tu wszyscy wypisujecie,przychylnie i nieprzychylnie, na temat tej firmy, czy to w ogole prawda. Jak na razie nie wierze nikomu. Firma ma rewelacyjny procent,ale cala reszta to jedna wielka niepewnosc. To,ze dostal ten i tamten nie jest jednoznaczne,ze dostane ja lub ty albo odwrotnie. Nie znam Plichty,nie znam jego zagrywek,wiec nie bede sie wypowiadal. Albo super oferta albo jedna wielka sciema. Albo cos jest legalne albo nie jest.Albo sie dziala zgodnie z prawem albo nie. Dziwi mnie to, ze w naszym kraju pierwsza lepsza firemka moze tak sobie swobodnie pozyskiwac wplaty od wszystkich. Co oni deklaruja a co tak naprawde z tym robia? Oto jest pytanie.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [37.31.41.*]
    Wczoraj jeden z forumowiczów dostał wszystkie swoje oszczędności + odsetki z lokaty zakończonej 11,07 jednak zapomnieła się tym pochwalić. Może zrobi to dziś. A tak swoją drogą to dlaczego krzyczycie, że nie dostajecie kasy, a potem jak już u was jest to cisza?????? Ja kiedyś czekałam na zwrot lokat z getin 5 dni od zakończenia i nie robiłam z tego tytułu larma na forum. Dziwi mnie taka postawa. Moja lokata kończy się pod koniec września, trochę mnie to całe zamieszanie zaniepokoiło jednak dziś postanowiłam o przedłużeniu jej na kolejne 6 miesięcy. Juz od prawie 2 lat firma AG mnie nie zawiodła, a inne podobne instytucje owszem.
    Pozatym jrstem ciekawa ile osób zostało OSZUKANYCH przez spółki państwowe Banki i Fundusze pod nadzorem KNF - a jak NAS OSZUKANO z OFE II-filar składki miały być dziedziczone po śmierci i CO - ZUS zagrabił - SKANDAL

• Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [188.146.150.*]
    Ja mimo wszystko życzę aby Amber Gold,nie dał się PO-stkomunie- bo dają godziwe warunki i grają wszystkim na nosie: KNF, instytucjom finansowym i tym wszystkim mądralińskim, którzy z góry zakładają, że musi to być piramida finansowa. To takie alibi,żeby w skazać spekulatów finansowych gdy się nie ma wystarczających danych, a jednocześniej chce się błysnąć "wiedzą", że się nie da. Pamiętać trzeba, że jesteśmy przyzwyczajeni do bankowych ochłapów. 15% w skali roku spokojnie da się wycisnąć. Możliwości jest wiele.
    Kibicuję AG, bo chcę, by oni nadal oferowali tak dobre warunki w stosunku do zakłamanej i sfrustrowanej "finansjery". Kibicuję AG, bo chcę, by ludzie otrzymali powierzone pieniądze z odsetkami.

z ostatniej chwili- MF dołoczyło sie wraz KNF do walki że spekulacją i wskazać ludowi winnych KRYZYSU
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: robert_witt [89.68.170.*]
    Pani ~stasiu, sam osobiście miałem jakiś czas temu lokate w Amberze, nim zrobiło się głośno i nikt mnie nie okradł.
    Prawdą jednak jest że ludzie zostali wychowani, w przekonaniu że pieniądze nie biorą się znikąd i 6% rocznie to jest nieprzekraczalny zysk. W przeszłości byłem przedsiębiorca i te 15% zysku AG, miałem w miesiąc, a czasem nawet w tydzień, więc rocznie tyle można zaproponować klientowi samemu zarabiając i 10 razy tyle.
    Niestety banki próbują przekonać ludzi że jest inaczej. Jednakże... prosze zdać sobie sprawę że część Polaków jest narodem szczególnym- zawistnym, nieuczciwym i dosiębiernym. Były dziesiątki sytuacji gdy przeróżne złote interesy były przykrywką pod przekręt na którym traciło pieniądze wielu.
    Myślę że jedyną skuteczną strategią na ataki ze strony KNF, banków oraz MF, jest może uchylenie rabka tajemnicy na czym AG robi pieniądze - osobiście, jako człowiek rozsądny, dość zamożny i orientujący się w rynku, byłbym skłonny trzymać w Amberze nawet pieniądze na stałe, ale... nie utnie się głowy plotkom o piramidach finansowych, tak długo jak firma nie zdecyduje się zdradzić choć najbardziej podstawowych informacji na jakich rynkach, pomnaża fundusze.

pozdrawiam.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [178.180.32.*]
    robert_wit@ panie Robercie czy poszczególne TFI zdradza swoje w jakie spółki inwestują
    NIE bo to tajemnica inwestycyjna przed konkurencją - dalej czy SKOKI i inne BARABANKI w swej ofercie nie proponujują lokat i pożyczek - co nato KNF-MF - to wszystko jest CHORE póki nie zmieni sie system III-RP
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~szuja [95.171.120.*]
    Dnia 2012-07-21 o godz. 16:24 ~stasia napisał(a):
    > to wszystko jest CHORE póki nie zmieni sie III-RP

Z ta djagnoza sie całkowicie zgadzam
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [46.205.95.*]
    http://www.ekonomia24.pl/artykul/705501,916529-Marcin-Plichta--prezes-Amber-Gold--odkrywa-karty.html
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [46.204.114.*]
    KNF wysłała pisma do Banków żeby spółce Amber Gold odmawiały zakładania konta firmowego jednocześnie MF wsparło KNF
    Obecnie z tego co wiem AG jest w trakcie umow z zagranicznymi bankiami – zostal zapewniony przez konsultanta ze juz niedlugo nie bedzie zadnych opóznien – wszystkie gazety i osoby prywatne ktore wprost oskarzały AG ze jest piramida i cialem niewyplacalnym beda pozwane bo juz sa pozwy pisane min dla pulsu biznesu.

• Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [46.204.55.*]
    Na rynkach krąży informacja,że Chiny są zainteresowane zakupem złota z rezerw zgromadzonych przez bankrutujące kraje południa Europy. Odpowiednio ;przygotowana informacja, wypuszczona we ;właściwym momencie może nieźle zdołować cenę złota. Zapewne w ostateczności do transakcji dojdzie poza rynkiem, a ceny złota osiągną nowe szczyty.
    Czy Polska zamiast pożyczać pieniądze BANksterom nie powinna zwiększać swoich rezerw złota tak jak to robią inni ??

.Rosja w każdym miesiącu powiększa swoje rezerwy złota o ok.200.000 uncji.

Rosja (oficjalnie) i Chiny (nie jawnie) zwiększają swoje rezerwy złota od paru lat. Dodatkowo zdaje się, że chiny w ograniczyly możliwośc wywozu złota za granicę.
    Oba te kraje skupują swoją całą wewnętrzną produkcję oraz skupują złoto za granicą. w ten sposób próbują się zabezpieczać na wypadek rozpadu UE czołowych walut i scenariusza inflacyjnego(nawet hiperinflacyjnego).

• Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [37.30.3.*]
    Amber Gold znalazł naślodowce - jest to spółka-- Socket Resources GmbH - Oferty podobne oraz mocniejsze gwarancje kapitału
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [37.30.107.*]
    Biorąc pod uwagę ostatnie rewelacje o wypowiadaniu przez banki umów AG to wygląda to co najmniej szaro. Mogę zrozumieć, że banki podejmują decyzję o wypowiedzeniu umowy z powodu konkretnych powodów, np. wyrok sądu. Ale pod wpływem pisma KNF? I to bez zachowania np. miesięcznego wypowiedzenia?

I teraz dochodzi ostrzeżenie MF… mam nadzieję, że ludzie zdołają odzyskać swoje oszczędności.

Życzę stalowych nerwów wszystkim, którzy powierzyli AG swoje oszczędności i czytającym najnowsze wieści z frontu.

• Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~Endriu [37.209.133.*]
    Dla mnie to jakiś pic z tymi niby odmowami założenia rachunku. KNF nie może zakazać bankom prowadzenia rachunku konkretnym firmom. A jeśliby nawet mógł, to pozostaje wiele innych możliwości, chociażby założenie rachunku w jakimś SKOKu, którym KNF nie może nic zalecać.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~Stasiek [83.29.199.*]
    Nie rozumiem po co zakładac jakieś pozwy sądowe jak Stasia wszystkim wypłaci.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [178.182.218.*]
    Panowie i Panie dużo osób jest Pokrzywdzonych przez spókę Amber God ponieważ BANKI wypowiedziały z dnia na dzień prowadzenia rachunków AG - były to zalecenia pisemne przez KNF i MF i to bez wyroku sądu na takie działania - z tego wynika ze są problemy z patnosciami konczących sie lokat - ludzie są Pokrzywdzeni taką sytuacją przez spókę AMBER GOLD która póki co działa nie powinien czuć sie OSZUKANY
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~fikuś [91.231.24.*]
    stasia nie mędrkuj tylko wypłacaj kasiorę, tym którzy jej nie dostali od AG. I to już!
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~anonim [89.230.167.*]
    Ja wczoraj mialem dostac pieniadze z lokaty natomiast nic nie dostalem,zas prezes mydli ludziom oczy i mowi ze firma ma sie dobrze a wcale tak nie jest...zostalem oszukany gdyz firma nie wywiazala sie z umowy
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [178.182.86.*]
    Pokrzywdzeni przez AG powinni słać pisma do KNF i mediów że mają trudności w odzyskaniu kasy z lokat póki co nie czujcie sie OSZUKANI przez spółka AG póki działa i nie ogosiła bankructwa
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~staszek [89.174.254.*]
    Teraz pieniążki klientów Amber Gold trafią do Finroyala - super!
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~slan1975 [78.8.185.*]
    Stasia! Dlaczego okłamuje się klientów, że przelewy rzekomo idą skoro nikt jeszcze nie odzyskał pieniędzy? Ja jestem z 15-go lipca i dostałem nawet potwierdzenie wykonania dla mnie przelewu z 30-go (jakiś lipny PDF-ik) i mogę się tym podetrzeć(?), bo kasy nadal nie mam, a wiem o ludziach z początku zeszłego miesiąca i absolutnie nikt nie potwierdził że otrzymał swoje środki. Sprawa jest zgłaszana do Prokuratury, a pozwów sądowych także jest coraz więcej, ciekawe co Ty na to? Party is over! Z nakazem sądowym do komornika, póki Plichta ma choćby ostatni garnitur, który będzie można zlicytować i odzyskać może część!
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [37.31.5.*]
    @slan- Wiem co czujesz - aby upomnieć sie sensownie o zwrot kasy z zakonczonej lokaty
    musisz wysłac list polecony aby został slad że sie upomniałeś o środki pieniężne
    to jest WEZWANIE DO ZWROTU śrsodków z lokaty nr,........ trzymaj sie mam nadzieje ze skonczy sie dobrze
    Stasia
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~Kaznodzieja [178.36.147.*]
    Witam oferuje lokaty w kościoły w Polsce, oprocentowanie na poziomie 10-15%, zależne od datków na danej diecezji, i woli Pana Boga. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę napisać wyśle mu broszurę informacyjna. Gwarancja ochrony kapitału 100% w Kościelnym Funduszu Gwarancyjnym, zaufało nam już setki klientów. Szczęść Boże!
  • OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Autor: ~hamon [79.133.199.*]
    AAAAAAAAAA, CZY W ZESTAWIE DO LOKATY SĄ CUKROWE JEZUSKI?
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~slan1975 [78.8.205.*]
    Droga Stasiu! Uczciwie dbam o to by śladów mojego upominania się o powierzone Amberowi pieniądze było jak najwięcej. Mam złożone dwukrotnie reklamacje - ich przyjęcie potwierdzone jest pieczątkami i podpisem kierownika placówki, gdzie domagałem się zwrotu swojego kapitału po zakończonej lokacie - mam to na piśmie, kopię maila, kopię bilingu na którym są dwie rozmowy tel. z telecentrum (szkoda, że ich nie nagrałem, choć podobno są nagrywane, więc teoretycznie do odtworzenia) i to tyle. Limit dobrej woli się skończył.
    Sprawa jest już w sądzie, gdzie sądowy wyrok zapłaty zostaje wystawiony zaocznie od 2 tyg. do 1 mies. bez rozprawy. Temat prosty DŁUŻNIK- WIERZYCIEL. Moje roszczenia bezsporne. Koszty sądowe i windykacja dodatkowo obciążają dłużnika. Dopóki firma funkcjonuje pieniądze teoretycznie odzyskam - na szczęście to tylko część moich oszczędności, więc nawet jeśli to potrwa i komornik będzie się grzebał to i tak jestem spokojniejszy. Zaryzykowałem z piramidą i liczę się z tym.
    Perełką i dowodem na prymitywne granie na zwłokę jest pokazywanie klientom potwierdzeń dokonywanych rzekomo przelewów ze zwrotem ich lokat. Mi taki dowód wydrukowano, jest podbity i podpisany w placówce Ambera. I tu jest ewidentna sprawa dla Prokuratury, po pierwsze jest to fałszywka dokumentu bankowego do złudzenia przypominająca druk generowany przez system bankowy (nawy banku nie podam), czyli jest to podrabianie dokumentów bankowych! FAŁSZERSTWO!!! ... zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 5-ciu, po drugie dowód celowego działania, by wprowadzić w błąd, czyli oszukać wierzyciela. Proszę to rozważyć.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~bajurak [195.89.18.*]
    do slan1975: pytanie tylko czy jeszcze zdazysz???? dzis w trybie natychmiastowym AG zawiesilo udzielanie wszelkich pozyczek co rownoznaczy sie tylko z jednym, do konca tygodnia ich juz nie bedzie, tak samo jak przewidzialem z OLT. Wiadomo pzzeciez ze udzielanie pozyczek przez AG bylem ich glownym pomyslem i sposobem na zarobek tych procentow dla was, skoro juz tego nie ma, nie bedzie tez i kasy.....
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~stasia [46.204.69.*]
    Słuchałam wywiadu TV-INFO Plichty bardzo przekonywująco powiedział ze kasa klientów jest niezagrożono tylko dzieki działaniom ABWi KNF technicznie nie można przelać kasy
    Obiecał ze wszyscy co mają lokaty zakonczone bedą wypłocone po wyjaśnieniu blokady kont firmowych
    Dlatego ludzie Pokrzywdzeni przez KNF i działaniami ABW nie powinni sie czuć OSZUKANI
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~Towarzysz JAJEC [212.180.149.*]
    Ja absolutnie wierzę Plichcie. Na pewno dostanę kasę wraz z odsetkami.
  • Re: Szukam osób Oszukanych przez AMBER GOLD płacę 1000 zł -------------- Autor: ~nikodem [89.230.167.*]
    problemy problemami ale powinien sie wywiazywac z umowy....czlowiek jak u nich zechce wczesniej kase wyciagnac to ze 30% jest stratny a oni w kulki sobie leca..napewno prezes i caly zarzad ma kase na wyplaty i takie tam ale tylko dla siebie a ludzi robia w bambuko...ile osob jest poszkodowanych bo niedostalo kasy...powinien dbac o wizerunek firmy i wyplacic kase ludziom,nawet pracownicy nic nie dostali mimo zapewnien Amber Gold ze kasa zostala juz przelana