Przeciez to jest artykul sponsorowany! Przestancie robic z ludzi w debili! Kto wam uwierzy ze kazdy moze zarobic 17% rocznie bez ryzyka! Bzdura...Poza tym w Polsce centralnej wiatru jak na lekarstwo...skoncza sie doplaty, zaczna sie straty...Niemcy juz sie wycofuja z atomu oraz wiatru i buduja elektrownie...weglowe!
Wiekszosc zysku elektrowni to zielone certyfikaty nie jest pewne jak długo będą, już cos kombinują!! Hiszpania Anglia zaczynają się wycofywać z dotacji do wiatrakow nie stać ich! Panstwo Polskie dzisiaj doplaca kilkaset tys do każdej elektrowni rocznie!! Cena energii to 180zl za mw/h a doplata(certfikat cos ok 200zl) INWESTYCJA bardzo ryzykowna za kilka lat może już nikt nie doplacac i co wtedy????
Bez dobrych układów nic się w energetyce wiatrowej czy jakiejkolwiek innej nie zdziała. Problemem nie jest brak kapitału, są ludzie którzy mają ogromną gotówkę do zainwestowania w tej branży, tereny, i mimo to mają spore trudności w realizacji inwestycji. Dlatego mocno wątpie w to, że jakiś fundusz który nazbiera kasy od leszczy będzie w stanie z sukcesem zainwestować. A ci co mają możliwości, nie potrzebują się z nikim dzielić zyskami.
Jak uruchomisz elektrownię do końca 2015r. to masz zagwarantowane Zielone Certyfikaty na 15 lat. Za kilka lat cena energii tak wzrośnie, że ZC nie będą potrzebne, a inwestycje zakończone przed końcem 2015 nadal będą je otrzymywały. Ponadto można po 2-3 latach sprzedać elektrownię zarabiając kilkaset procent. Jest mnóstwo opcji i zabezpieczeń w tym biznesie. W razie wątpliwości zapraszam do kontaktu: 793 111 271
Gdyby ten biznes był tak dochodowy jak piszesz to po co byłyby obecnie organizowane takie seminaria jak poniższe dla właścicieli farm wiatrowych, którzy nie są w stanie wypracować zysku pozwalającego spłacić wzięty na tą inwestycję kredyt z banku i którzy teraz stoją na skraju bankructwa http://psew.pl/wydarzenia/restrukturyzacja-zadluzenia-bankowego-farm-wiatrowych/ Z czego to wynika - można sobie sprawdzić notowania zielonych certyfikatów, których ceny na giełdzie towarowej nieprzerwanie spadają od 4 lat z ceny ok. 170 zł/MWh na ok. 25 zł/MWh obecnie i przy obecnej ich nadpodaży perspektywy są nieciekawe. https://tge.pl/pl/464/rynek-praw-majatkowych Nie pakujcie się ze swoimi oszczędnościami w wiatraki bo przy obecnej polityce rządu w zakresie OZE na tym biznesie jest bardzo ciężko zarobić a przepisy są nieprzewidywalne (zmiany w prawie są coraz bardziej niekorzystne dla inwestujących w wiatraki). Jeśli już jakiś doradca z takich firm budujących wiatraki próbuje wam wcisnąć udziały to poproście o sprawozdania finansowe za zeszły rok już funkcjonujących spółek, jakie zyski osiągnęły i jaką planują wypłacić udziałowcom dywidendę.
Mój znajomy zainwestował i nie żałuje. Sam polecił mi stronę ekologicznaelektrownia.pl . Z tego co czytam wszystko wygląda bardzo porządnie. Cieszy mnie fakt, że nie musze się na tym znać żeby móc zainwestować.
Panie Adam321. Jestem w jednej spółce do ktorej namówił mnie Tomasz Wiśniewski Z Pracowni Finansowej. Wybudowali wiatraki mieli zalatwic refinansowanie i dupa. Ja, jak i kilku inwestorow chcemy wyjsc z inwestycji. Na samym poczatku mowili, ze sprzedaz udzialow w juz dzialajacych turbinach nie sa dla nich problemem, a tu Ch...! W dodatku piszecie swoje opinnie przedstawiajac sie jako jedni z wspolnikow robiac sztuczny PR w okol jakiegos Gó... z ktorego pozniej nikt nie odzyska zainwestowanego kapitału! Nawet na GwZ sa ogloszenia osob ktore chca wyjsc. Jako obecny wspolnik. NIE POLECAM!! I Nie pozdrawiam
Panie Anonim InwestorZkonstancina vel konkurencja. Elektrownia o której mówimy działa i ma się dobrze. Nikt nie chce z niej występować. Na www.ekologicznaelektrownia.pl można nawet znaleźć informację jak podglądać cały park wiatrowy w web camerach na żywo. Za szybko, żeby mówić o stopie zwrotu, bo minęło zaledwie pół roku, które w dodatku jest mniej wietrzne, niż druga połowa, ale już jesteśmy zadowoleni z produktywności i właśnie rozpoczęliśmy zbiórkę kapitału do kolejnej elektrowni, która będzie zarabiała ponadprzeciętne stopy zwrotu, kilka razy wyższe, niż na lokacie, bez żadnego finansowania bankowego, bez wsparcia i bez dotacji. Zapraszamy po szczegóły na powyższą stronę.
Witam, spotkalem sie z firma ktora reprezentuje Pan wisniewski obiecywali nowe turbiny ktore maka dzialac pd zeszlego roku. A tu dupa. Przylacze w tej inwestycji na 0.2 MW ma gamesach ktore zaraz sie zepsuja. Jedziecie na uzywkach. Dobrze, że tylko wszedlem na minimum. Jak sie nie pokaże te 19% które obiecaliscie to uciekam bo coraz bardziej jestem przekonany, ze to kit. Panie Tomaszu pan to umoe makaron na uszy zawinąć.
Ja byłem na spotkaniu z Panem który proponował mi wejście w spółkę, która uruchamia turbiny lada dzień. Super okazja i w ogóle zaraz się będzie zarabiało...a tu czytam post na tym forum z 12.2012, że też już uruchamiają i już zbierają kasę na nową fermę bo tamta już jest skończona...ale wałki.
Panie anonimie, gdybyśmy wybudowali elektrownie na nowych turbinach z dużym kredytem, mielibyśmy teraz niezły orzech do zgryzienia. Niczego nie obiecujemy, tylko przedstawiamy rzetelne, ostrożnie liczone biznesplany a inwestowanie zawsze wiąże się z ryzykiem. Nigdzie Pan nie "ucieknie" bo nie jest naszym inwestorem, tylko się pod niego podszywa, a wyjść z inwestycji można zawsze. Są w końcu bardzo atrakcyjne lokaty bankowe, giełda, waluty i setki innych ciekawych inwestycji, gdzie zysk jest mikroskopijny, lub wpływ na niego mamy żaden, albo jest wynikiem szczęścia a nie świadomego działania i ciężko go powtórzyć w przyszłości. W przypadku elektrowni, mówimy o realnej wartości, którą możemy zarządzać i my to robimy, jak widać skutecznie, reagując na zmieniające się środowisko prawne i polityczne. W każdej spółce mamy swoje udziały, co jest dla inwestora gwarancją, że będą one zarabiały tak dużo jak tylko się da.
Witam! To ja sie juz pogubilem. Rozmawiam z kilkoma firmami ktore proponuja rozwiazania jak wy tzn. Energy Invest Group, power4power i future. Mowi Pan, ze wybudowaliscie elektrownie na uzywanych turbinach, a od kilku miesięcy na Państwa stronie piszecie, ze one są nowe... Zdecydujcie sie! Albo nie klamcie w zywe oczy. Future zebralo kupe kasy, a nic nie ida do przodu. Power4power tez ale nic nie postawili jeszcze bo procesowane są pnb czyli realnie mogą wybudowac bądź nie. Najlepsza oferte ma Energy Invest Group bo przebrneli proces kredytowania z BOŚ Bankiem czyli firma nie ma nic do ukrycia. Maja projekty pod nową ustawe, oraz projekty ktore pracują i można jeszcze do nich przystąpić. Moj znajomy ma używaną turbine. Podobna wietrzność jak u was o ktorej mowił mi jakiś Pan Przemysław 5,6 m/s. Turbina jest sciagnieta z niemiec i robi mu 5 % rocznie. Wszystko sprowadza sie do tego, że ne wyglądacie mi na dobrych partnerow biznesowych... W rankingu prowadzi EIG i jesli ich projekty wygrają pierwszą aukcje tak jak zakładają to wchodze do nich... I Tak podsumuje Pańską wypowiedź!
Panie Daszek, przez chcilę myślałem że pisze Pan do EIG bo to oni piszą o nowych turbinach a budują używane. My wybudowaliśmy póki co tylko używane, bo okazało się to jedynym słusznym rozwiązaniem w tych warunkach. Podobnie postąpiło EIG, z tym, że na 2 maszyny BOŚ bank zdążył udzielić im finansowania, zanim zamknął udzielanie kredytów całkowicie w oczekiwaniu na nową ustawę. Oczywiście ma Pan prawo wybrać ofertę i firmę bardziej odpowiadającą jego potrzebom i robić swój własny ranking. Na szczęście w rankingu większości inwestorów dotychczas wygrywa Pracownia Finansowa. Mamy projekty, które czekają na aukcje i są to bardzo nowoczesne maszyny na 125m masztach, mamy też takie, które nie wymagają żadnego wsparcia i ruszą już we wrześniu, niezależnie od tego, czy i w jakim kształcie ustawa jedna i druga zacznie funkcjonować. Projektu EEW15 nie można porównać do turbiny Pana znajomego, bo to absolutnie okazyjnie pozyskana maszyna i projekt, w przededniu wejścia w życie nowej ustawy, która ma zarabiać ponad 2x więcej i to bez Zielonych Certyfikatów - na samej sprzedaży energii. Wietrzność mamy wyższą niż Pan napisał, bo 6,28 na 80m a maszt jest 100m.
Tylko zapominasz o paru kluczowych rzeczach (nie)Doświadczony - Umowy spółek są tak skonstruowane, że jak nie będzie zysku, to żadna z tych firm również nic nie zarobi, bo zarabiają tylko na udziale w zysku. Jak turbiny nie pracują, to spółki otrzymują odszkodowanie w takiej wysokości jakby pracowały. Dlaczego nie negocjować zakupu kolejnych turbin, skoro ma się zagwarantowaną na 15 lat cenę odkupu, która pozwala z dużą dokładnością przewidzieć jaki będzie zysk? Mając 4 letnią historię produkcji turbiny Pracownia Finansowa chyba lepiej wie ile jej nowa turbina wyprodukuje energii, a ponieważ będzie sprzedawać energię bezpośrednio do odbiorcy końcowego po 250 - 300zł - skąd Ci się wzięła cena 170zł?? Do czego jest potrzebny obowiązek odkupu przez zakłady energetyczne? Żadne z tych elektrowni nigdy nie korzystało z tego obowiązku, bo więcej płacą pośrednicy np. szwajcarska firma Axpo. Jakie zatem umowy z zakładami energetycznymi będą rozwiązane?
Nie daj sobie robić z mózgu wody, tylko zapoznaj się z faktami.
Gościu co ty gadasz jakie odszkodowanie? Leitwind za chwile ogłosi upadłość, przez gmine Moszczenica trasą 91 przejeżdżam codziennie nawet kilka razy.. Tam nie widać serwisu turbina po prostu stoi jeśli producent nie ma kasy na utrzymanie sprawności to skąd weźmie na odszkodowania?? Kolejna sprawa kto ci wmówił ze cały zarząd EIG lub pracowni finansowej pracuje za darmo?? Zysk z działalności najpierw pokrywa koszty tj pracownicy, paliwo, reklama auta służbowe a reszta dzielona jest miedzy udziałowcami.. Chcesz komuś wmówić ze Panowie i Panie robią to charytatywnie? Nawet zewnętrzni pośrednicy za namówienie do zainwestowania mają szanse na wypłatę prowizji. Pracownia finansowa ma 4 letnią historie z czego? wszystkie turbiny uruchomili w grudniu 2015 roku, jedynie 4 letnia historia będzie przy turbinach 2 x 2MW która o ile wiadomo nie jest ich własnością tylko człowieka z Konina, pracownia zbiera kase na ten produkt jak uzbiera to może przejmie, dlaczego nikogo nie informujecie o kosztach bilansowania energii, o podatku od nieruchomości który wzrósł o 300% fakty są takie a nie inne, średnia cena wynosi 170 + zielony certyfikat czyli razem 210 zł minus koszty bilansowania. Axpo da wam 100 złotych więcej tylko po co? Max co możecie uzyskać to 10 -15 zł/MWh więcej niż zakład energetyczny. Cała akcja z pozbawieniem gwarancji sprzedaży energii jest po to aby kupować energie z OZE jeszcze taniej niż dotychczas. Dla nowych inwestycji opartych o używane urządzenia można liczyć na przychód ze sprzedaży 1 MWh energii nie większy niż 170 zł gdyż są pozbawione zielonych certyfikatów a przecież takie turbiny sa planowane. Nie daje sobie robić wody z mózgu gdyż mam dwie elektrownie wiatrowe i wiem na ile jest to opłacalne. Po prostu wkurza mnie gdy czytam te bzdury i szkoda mi ludzi którzy w to inwestują.
Szkoda na ciebie czasu. Nie rozumiesz nawet co napisałem. Poza tym, nie przeczę, że sytuacja w branży jest różowa, spotkały ją wszystkie nieszczęścia zgotowane przez kretyńskie, nielogiczne decyzje rządów. Jednak to sprawia, że teraz powstające, lub kupowane elektrownie są okazjami inwestycyjnymi, mają zupełnie inne koszty funkcjonowania. Jeśli nie zrobiłeś nic, żeby obniżyć koszty w swoich elektrowniach, ani zwiększyć cenę odkupu, to zamiast wylewać żółć, ucz się od tych firm - piszą nawet na swoich stronach o projektach zwiększających rentowność elektrowni wiatrowych. Elektrownie budowane np. 10 lat temu są już nie do uratowania przy tych cenach i zaczną padać, ale jak coś zarabia teraz, w najgorszym dla wiatraków okresie, to jak sytuacja wróci do normy, będzie bardzo rentowne.
Szkoda na mnie czasu bo co bo mam doświadczenie i potrafi wskazać wam błędy?? Bo elektrownie wiatrowe to część mojego majątku i znam się na rzeczy?? Czego mam się od was uczyć tego jak dobrać turbine aby przez większość wietrznych dni stała bezczynnie lub abym produkował bitcoiny w turbinie?? To jest jakiś kiepski żart ciekawe co na to ZE ;D
Przecież już się odnosiłem do tego co pisze - wystarczy przewinąć wyżej. Widać Pan doświadczony nie szuka rozwiązań, nie widzi ich nawet kiedy podsuwa mu się je na tacy. Taki przedsiębiorca to powinien wrócić na etat. Axpo to obecne rozwiązanie a chodzi o to, żeby sprzedawać energię do odbiorcy końcowego, lub nawet zużywać samemu. W domu kosztuje ona 600zł. za 1MWh a nie 170zł. Sam twórca ustawy zarzekał się, że nie było jego intencją zwiększanie podatku, a że tak to zostało zapisane jak zostało, że podatek od nieruchomości płaci się również od jej wyposażenia, to trzeba czekać na rozpatrzenie przez sądy, lub nowelizację ustawy. Kiedy są wątpliwości to wg polskiego prawa, powinny być rozpatrywane na korzyść podatnika. Dlaczego budowane 10 lat temu turbiny są w gorszej sytuacji? bo wówczas wszystko było droższe i budowało się w 80% w kredycie, który teraz przy tych cenach trudno spłacać. Przykro mi, że Doświadczonemu tak kiepsko idzie i to jest skandal, co robi rząd, ale nie znaczy to, że trzeba siedzieć z założonymi rękami - zawsze jest jakieś wyjście!
ja zainwestowałam trochę pieniędzy w udzielanie prywatnych pożyczek, znalazłam platformę która sprawdza ludzi, generuje umowy. A do tego Pożyczkolandia jak ktoś nie chce mi oddać kasę pomaga ją odzyskać. Zerknijcie i sami oceńcie.
Na temat firm się nie wypowiem, ale osobiście nie mamy w Polsce innej alternatywy. Coś musi pomału zastępować energetykę węglową, ponieważ zasoby węgla się kurczą.
Pytalem o to juz w innym wpisie. Jak wygladaja inwestycje w wiatraki z punktu widzenia inwestorow? negatywów sie naczytalem i bylbym wdzieczny za opinie od ludzi, którzy posiadaja wlasne elektrownie lub udzialy.
Ja właśnie dostałem przelew z elektrowni 7 Pracowni Finansowej. NIe ma tego dużo, bo podobno rok był słabo wietrzny, ceny odkupu niskie i okres rozruchowy, bla bla, ale kasa jest. Odliczyli podatek Belki.
11-12 to również nie realne.. Max co możesz u nich dostać to 4%, tłumaczenie ze zeszły rok był słaby w związku z okresem rozruchu turbin jest idiotyczne.. Rozruch trwa max dwa tygodnie, tak naprawdę od pierwszych godzin pracy elektrownia pracuje pełną mocą.
Żeby chociaż dali 4% to znaczyło by że są wypłacalni ale nic co mówili się nie sprawdziło....więc w 4% też już zaczynam wątpić. Pytanie co można zrobić donieść do KNF? Cóż człowiek był naiwny i uwierzył w te ich gwarancje. Te Gwarancje nadal mają na stronie internetowej i zachęcają kolejnych naiwnych. Pokazywali projekty budowlane z pozwoleniami ale takie EIG po 2 latach nadal nie wiadomo kiedy powstanie i czy w ogole powstanie...
Dnia 2017-07-06 o godz. 13:20 ~inwestor napisał(a): > Żeby chociaż dali 4% to znaczyło by że są wypłacalni ale nic co mówili się nie sprawdziło....więc w 4% też już zaczynam wątpić. Pytanie co można zrobić donieść do KNF? Cóż człowiek był naiwny i uwierzył w te ich gwarancje. Te Gwarancje nadal mają na stronie internetowej i zachęcają kolejnych naiwnych. Pokazywali projekty budowlane z pozwoleniami ale takie EIG po 2 latach nadal nie wiadomo kiedy powstanie i czy w ogole powstanie...
Donieść możesz do Brukseli albo do wszystkich Świętych na polski Rząd, który ten biznes stara się zabić. Na szczęście z ustawy antywiatrakowej już niewiele zostało i jest pierwszy wyrok międzynarodowego sądu arbitrażowego, który nakazał rządowi Hiszpani wypłatę odszkodowań producentom OZE za zmianę zasad w trakcie gry. Trudno też oczekiwać utrzymania rentowności, kiedy ceny Zielonych Certyfikatów spadły z prawie 300zł do 30zł za MWh.
Dobrze ok ale po co karmią informacjami że będzie jakaś wypłata 4% w bliżej nieokreślonej przyszłości kiedy to się nie odbywa, po co pisza na stronie ze elektrownia zarabia dla inwestorów skoro inwestorzy z tego mają tylko stratę bo zysku nie widzą a pieniądze leżą u nich już ponad 2 lata? Czemu to inwestorzy ponoszą koszty ? Gdzie etyka w tym biznesie? jak można pisać i podawać też wyliczenia z których wynika ze to przynosi dochód 7-12% ?komu przynosi?
Dzień dobry. Co do współpracy z Pracownią Finansowa. Czytając sobie artykuły o firmie w większości komentarzy są wykorzystywane wizerunki, Imiona i nazwiska wspólników bez ich zgody min Moje!! W dodatku nie jest to takie kolorowe jak by miało wyglądać. Proszę przynajmniej o rzetelne traktowanie wszystkich. Widać to forum jest stworzone tylko dla robienia sztucznego tłoku dla PT i ludzi tam pracujących! Radzę szczerze się zastanowić przed przystąpieniem do ich inwestycji!
Jest znacznie prostsza metoda weryfikacji je ktokolwiek dać im pieniądze o proszę ich poprosić nie jakieś prognozy zysków czy inne marketingowe sztuczki tylko o pokazanie ile i w jakiej spółce wypłacili dywidendy. PROSTE ?
Byłem ostatnio na webinarze pracowni finansowej i zauważyłem, że w przypadku proponowanej inwestycji przez Pana Bentyna. Czyli kopanie kryptawalut wygląda na piramidę finansową bo spółka komandytowa zaciąga pożyczki od inwestorów i rozlicza się na zakontraktowanych spłatach pożyczki z góry ustalonych rat ( z wpłat przyszłych inwestorów / pożyczkodawców ) Więc warto by było żeby KNF się temu przyjrzał! Generalnie to pachnie mi taką piramidą Madoffa ! Mimo medialnej Twarzy Pana Szczepana Bentyna uważał bym na to co oni proponują. A co do for internetowych to się z Panią zgodzę...
Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli :-) 90% inwestorów inwestuje na "górce" tylko 10% ma jaja inwestować, kiedy jest źle, a wtedy są najlepsze okazje.