• Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~Sadam [83.13.32.*]
    ten walor jest nie do przewidzenia rano 10 groszy w dół popołudni 10 groszy w górę można na nim nie żle przyciąć jak sie trafi
    a to dlatego że jest duża płynność i przez to domy maklerskie i fundy na nim grają DT dolatuje przez to takie jazdy i ludziska skołowani jeszcze nie raz nas zaskoczy jak w jedną tak i w drugą stronę
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~sicC [87.206.13.*]
    Obiecane wieczorne przemyślenia. dla moich fanów ;-)

Zwrócę uwagę na jeden istotny element, mianowicie:

„Rok 2011 był dla KOV rokiem udanym. Działalność spółki w kolejnych miesiącach szybko nabierała rozpędu. W ciągu roku jednoznacznie wykazaliśmy naszą wiedzę operacyjną, co przejawiało się nieustannym wzrostem produkcji netto i przychodów. Ta tendencja utrzyma się również w 2012 r. z produkcją przypadającą na KOV osiągającą w ostatnich dniach 14 MMcf/d"- powiedział Tim Elliott, prezes KOV źródło

Przy czym W 2011 roku produkcja gazu ziemnego netto dla KOV wyniosła średnio 6 mln stóp sześciennych dziennie (MMcf/d).

Mając na względzie wyczyszczony bilans z odpisu za Syrię. Raport, który ukaże się w maju za IQ wprowadzi KOV w nowy wymiar.

Streszczenie dla leniwych: w 2011 było 6 MMcf/d wydobycia gazu, obecnie jest 14 MMcf/d... spójrz teraz w raport roczny i zobacz jaki będzie wynik za 1 Q 2012 r.

KOV to fajna spółka bo tutaj jak sobie zbierzesz wszystkie informacje to bez problemu oszacujesz wartość po stronie przychodów za dany kwartał. Nie ma co się spieprzyć. Można pomylić się oczywiście, bo nie znamy cen gazu za obecny kwartał, ale skądinąd wiemy, że są one coraz wyższe.

Dlatego właśnie dzisiaj mieliśmy takie wyleszczenie na KOV. Jutro pan Korczak dokładnie to samo powtórzy, ładnie wytłumaczy i do niektórych dotrze, że KOV z beznadziejnych wyników i straty wychodzi na duuuuży zysk.

Zostaje jeszcze sprawa Nigerii.... debiutu na AIM. Wszyscy przyjęli, że są to naczynia połączone. Ja mam wątpliwości i nie jestem do końca przekonany. Jednakże połączmy dwa fakty, kov wyczyścił raport, wiedząc, że będzie pokazywał ZYSK, decyzja o AIM ma zapaść do 31 marca 2012 r. (6 sesji giełdowych).

Jakie wnioski z tego wyciągniesz, to Twoja sprawa drogi czytelniku. Każdy podejmuje decyzję w swoim imieniu i na swoją odpowiedzialność :-)

Pozdrawiam wszystkich,
    s'c
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~Lancet [95.40.132.*]
    Czy mógłbyś na SW zadać pytanie WD - co spowodowało zmianę dotychczasowego raitingu spółki z AA na BBB. Wykazują, że o interpretacji tej spółki nie mają bladego pojęcia. Wpadka z czyszczeniem postów, tytuł ostatniego artykułu o przerażonych akcjonariuszach KOV ogromnymi stratami i wyprzedaży akcji, ostatnie wypociny WD tłumaczone czystą matematyką - wydaje się, że w zakresie tej spółki ich oceny, to kompromitacja. Zadaj pytanie o raiting bo jakbyś zacytował dalej - to ban bankowy. Krytyki nie tolerują.
    Niestety Lancet nie mogę. Bo ja go po prostu nie trawię. Strasznie mnie wkurza ten jegomość po wymianie maili i paru banach pomimo posiadania konta premium. Zaglądam tylko na forum, przy czym on twierdzi, że SW to przede wszystkim jakieś tam narzędzie... dla mnie to forum...
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~B52 [62.75.215.*]
    Dnia 2012-03-22 o godz. 20:55 ~Lancet napisał(a):
    > Czy mógłbyś na SW zadać pytanie WD - co spowodowało zmianę
    > dotychczasowego raitingu spółki z AA na BBB. Wykazują, że o
    > interpretacji tej spółki nie mają bladego pojęcia. Wpadka z
    > czyszczeniem postów, tytuł ostatniego artykułu o
    > przerażonych akcjonariuszach KOV ogromnymi stratami i
    > wyprzedaży akcji, ostatnie wypociny WD tłumaczone czystą
    > matematyką - wydaje się, że w zakresie tej spółki ich
    > oceny, to kompromitacja. Zadaj pytanie o raiting bo jakbyś
    > zacytował dalej - to ban bankowy. Krytyki nie tolerują.

Ja w nerwach napisałem im po francusku ( taki mają IP ) ,że grają na spadki , kasują pozytywne posty itd. gdy kurs był po 1,42zł w korekcie i nagle wybił. Dostałem bana do końca maja , pozdrawiam .
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: szybki7 [89.228.248.*]
    Ja dziś dwa razy sprzedałem, a tylko raz odkupiłem. Będzie trzeba to jutro dołożę. Takie życie i tak kończy się czasem zabawa na kilka groszy. A sam pisałem, że może uciec. Ale nie gańcie mnie - doceńcie , że przyznałem się szczerze.
    sprawa Nigerii czyli debiutu na AIM i na ten temat pewnie jutro się nic nie dowiemy

i zastanawiam się czy to nie aby rozgrywka pod to że na razie nici z AIM te infa jedno po drugim i wywiady w każdej gazecie i portalu oraz jutro wizyta w TVN czy to czasami nie gra

ale mogę sie mylić takie tam moje przemyślenia
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~Rozsądny [109.197.100.*]
    Nie którzy zostali wyrolowani dobrymi radami ja opieram się na swojej intuicji jak pisalem ze nie sprzedaję bo to jest dobra spółka- a dziś po 1,74 zl ładny pakiecik dokupiłem,bo taniej nie zdąrzyłem bawilem się z wnukiem później musialem przelać kasę do biura maklerskiego bo nie mam konta internetowego.Jutro powinniśmy przebić 1,91 zl
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~vitt [31.61.130.*]
    Sicc to co napisales to zadna rewelacja a 20 mceefow mili na kpniec roku obrachunkowego.Pochwale sie ze yrafilem z przychodami bo obstawialem okolice 11-14 baniek o nawet tu na forum.W 1Q przychody minimum to 18 baniek USD a jak w lutym dobrze sprzedali gaz to okolice 20
    Kluczowa wypowiedzia JK jest to ze 3 banki rozmawiaja z kloentami.Po co?Zeby zrezygnowac z Nigerii?Pytanie kiedu wchodzimy na AIM a nie czy tam bedziemy.
    Zysk za 1Q moze wyniesc nawet 10 mln USD dla calego KOV
    Uważasz Rabitt, że KOV ma 20 MMcf/d w pierwszym kwartale 2012 r. ? Jeżeli tak to dlaczego Elliot podał, że 14 ?

Co do Twojej fachowości w sprawie Ukrainy, jest ona poza dyskusją, nikt myślący nie ma co do tego wątpliwości.

Niestety ja już słyszałem tą śpiewkę z bankami inwestycyjnymi w zeszłym roku, dlatego dla mnie to żadna rewelacja. Ciekawe jest jaki komunikat padnie za 6 sesji... Biorąc pod uwagę szybkość ostatnich zakupów dużych podmiotów (grubasów) to byłbym zdziwiony, gdyby KOV znowu odwlekał w czasie decyzję o AIM...

Ale tutaj mam kolejną wątpliwość. Wszyscy założyli, że KOV najpierw kupi Nigerię a potem zadebiutuje. A co jeżeli debiut będzie pod kupno Nigerii. To tak jak było w przypadku Ukrainy i Kub-GAZU, debiut na GPW był po to żeby kupić tą spółką.

Pozdrawiam wszystkich,
    s'c
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: stripebass [85.128.35.*]
    sam sobie odpowiedziales.
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~ZORBA [77.113.39.*]
    JAK MYSLICIE JAKI ZASIEG WZROSTU DZIS I JAKIE EFEKTY WYWIADU W TV ?
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~Blackwater [193.59.55.*]
    SicC tu mozesz miec racje.Najpierw przedluzenie finansowania przez KI finansowania udzialow KOV na jakies 2 miesiace.W tym czasie debiut na AIM i KI zawija kase z debiutu i NIgeria splacona.
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~vitt [109.173.155.*]
    Na dzisiaj dla KOV średnia za 2 pierwsze miesiące wynosi ok 12.5 MMcf/d
    za Luty ok 13 MMcf/d
    za styczeń 11.95 MMcf/d

Jak widzisz to zmienia się to co miesiąc.

Moje obliczenia biorę z informacji o produkcji gazu w Ukraińskiej prasie.

Przypomnę że za Styczeń-Luty sprzedaż była na poziomie 30.109.000 m3 i kondensatu 1.340 ton (przeliczając na baryłkę mnożysz przez ok 6.5)

20 MMcf/d dla KUBGAZ
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~Arwena [213.238.96.*]
    Po wywiadzie będzie spadek. Bo zawsze tak było jak mistrz promocji Pan Korczak pojawiał się w tv. Co może powiedzieć czego nie wiemy? A no nic. Nie poinformuje o debiucie, o Nigerii powie to samo że to super projekt. Cały wywiad jak to rośnie wydobycie na Ukrainie, ale to już wiemy. Za długo jestem na Kov żeby liczyć na Pana Prezesa. Prędzej usłyszymy że zysk tak ale na koniec roku.
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~Blokowy [95.144.188.*]
    Sprawdzimy na ile znasz Korczaka
    uwierz mi, że Arwena zna Korczaka. Ja też nie mam wątpliwości co do tego, że będzie spadek po wywiadzie. Zawsze był. Tyle tylko, że tym razem boję się sprzedać. Mam dobrą średnią wypadową (1,71) pod wybicie... którego zasięg przewiduję ponad magiczne 2 złote...

Chociaż ostatnio wpadłem na to, że na wzór Angoli KOV to spółka groszowa i lepiej mówić o 200 groszach niż o 2 złotych ! :-)
    SicC@ ja sprzedałem połowę przed spadkami, nie dokupiłem na dołku i teraz mam 50% akcji i 50% gotówki a pociąg odjechał. O ile tu o pociągu można mówić bo na Kov nie znasz dnia ani godziny. 1.7 fajna średnia ale mam lepszą i szkoda mi ją zawyżać kupując tak wysoko. Myślę że jeszcze nie raz zjedziemy do Twojej średniej. Pozdrawiam. Oops trochę naganiaczem zapachniało :)
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: gary77 [83.16.82.*]
    Ja oczywiście też nie naganiając zauważam że mamy małą, maluteńką luczkę 1,83 - 1,84. A jak to z lukami bywa lubią się domykać ale są wyjątki żeby nie było ;)
    Dobra domknęło się. Teraz na łasce szerokiego.
    Arwena ma racje całe to zamieszanie pod wywiad infa itd może zjechać
    i zjechało spekulacyjna zagrywka
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~zulus [77.113.39.*]
    no ladnie 1,79 a chcialem na 1,90 pogonic tylko ta pazernosc
    Kurwa co za mówca. Mówiłem Panowie Korczak to mistrz dyplomacji ale nie Kov. Przykro mi ale miałem rację.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.113.39.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    cos pierdyknelo wig -20 leci na morde co jest grane
    Na rynkach grana jest korekta (tak to widzę) a my próbujemy iść pod prąd.
    Jak ktoś sprzedał po 1,9 to winszuję. Ja bałem się, że nie zdążę wskoczyć.

Lecimy raczej z szerokim, niestety wywiad Korczaka zbiegł się z pierdyknięciem na WIG20... taka karma...
    Ja zrobiłem manewr ale aż mnie serce boli z emocji ;). Skutek raczej marny (3 gr udało się ominąć ;D). Z moim refleksem jest coraz gorzej.
    Potwierdzam - Korczak niewinny.
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~ZORBA [77.113.39.*]
    utknelismy na 1,82 co dalej?
    Patrz na S&P500 FUTURE + DAX + WIG20 one prawdę Ci powiedzą. KOV ślepo powiela ruchy.
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~LuQ [83.25.49.*]
    Ja sprzedałem rano po 1,87 i srałem jak szło na 1,90 czy nie odkupić drożej, ale Pan Korczak działa na korzyść akcjonariuszy KOV (hehe) i odkupiłem po 1,80 i 1,79 :)

Spokojnie - jeszcze dziś wróci pod 1,86 - 1,89
    Arwena
    Wywiad był ok.
    Nie powiedział nic co by mogło zaszkodzić kursowi a uważam że wprost przeciwnie.

Strach zostać na noc bez papiera
    Ja mam strach odchodzić od komputera
    (bez akcji) ;))))))))))))))))))))))
    wywiad był ok ?
    nic nie powiedział o czym byśmy nie wiedzieli
    wykorzystała to spekula i taki mamy efekt kto wyskoczył przed ten zyskał reszta siedzi do 31.marca bo wątpie by sie coś zmieniło do tej pory i tak jak myślałem wywiady infa artykuły by cena za bardzo nie zjechała
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~HENIEK [93.174.93.*]
    jak masz stracha to ustaw stop losa i się nie martw do góry nie pójdzie najwyżej zjedzie i po to stop los wymyślili
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~B52 [82.165.130.*]
    Nie wystarczy wam ,że powiedział " Afryka jest bardzo interesująca do inwestycji" a co do Nigerii to się uśmiechał.Będzie OK.
    Trzeba się dowiedzieć gdzie gość mieszka zabrać na wódę i będziemy mieć info wcześniej ;). W przeciwnym wypadku będziemy spekulować do momentu rozwiązania. Też znam parę tematów, które uważam za interesujące co nie oznacza że w nie wejdę.
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~B52 [82.165.130.*]
    Dnia 2012-03-23 o godz. 12:35 gary77 napisał(a):
    > Trzeba się dowiedzieć gdzie gość mieszka zabrać na wódę i
    > będziemy mieć info wcześniej ;). W przeciwnym wypadku
    > będziemy spekulować do momentu rozwiązania. Też znam parę
    > tematów, które uważam za interesujące co nie oznacza że w
    > nie wejdę.

Odpowiedź masz w działalności Kulczyka .Jego dobre układy z Morganami .Liczysz na duży up to trzeba spokojnie czekać a drobnymi się bawić.Trzeba wszystkie " POSZLAKI" zebrać i ocenić prawdopodobieństwo dobrego infa. Na giełdzie inaczej się nie da.Dlatego banan dobrze pisze ,że nie każdy zostanie szejkiem.
    Afryka to nie tylko Nigeria.
    Przecież mamy jeszcze koncesję na wodach terytorialnych Mauretanii a ostatnio jest moda na ropę z oceanu (czytaj są tam duże zasoby)

Czy ktoś może interesował się tym co to za działki?Jaka powierzchnia?w którym miejscu?
    W raporcie jest napisane że mają w planach w przyszłości sprawdzić te koncesję,na dzisiaj brak funduszy i doświadczenia morskiego.
    W Brunei też mamy tereny przybrzeżne ale ich nie ruszamy.
    wazne jest ze ktos ze kto wysysa papier od spanikowanuch coraz niej i nizej co oznacze ze robia sie przyszykowania na dzialanie.a jakie ?
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~zulus [77.113.217.*]
    bolek wielki ibabelki sprawa sie rypla ktos dal ciala nedza
    Słuchałem też wywiad Korczaka był okej - optymistycznie mówił nie dał nic od siebie wyciągnąć od redaktora - mówił mu wszystko w swoim czasie.Dlatego kto bez akcji ten ma do myślenia
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~dmirek62 [46.169.173.*]
    siC cel okolice 2,01 potem korekta,trzeba zwrócić uwagę na ułożenie świec może być podwójny szczyt potem spadamy ma 1 jak przebije to lecimy -0,8 albo niżej.
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~sicC [83.22.75.*]
    jestem dużo bardziej byczo nastowiony. Historyczne maksima są moim zdaniem w zasięgu tego ruchu, który mamy okazję obserwować. W ogóle to jest wiekomna chwila dla spółki, chciałoby się napisać. Już za 5 sesji dowiemy się, czy KOV jest prężnie rozwijającą się firmą o zasięgu lokalnym (Ukraina), czy może ma zadatki za globalnego gracza...

Akwizycja złóż ropy w Nigerii niesie ze sobą szereg ryzyk. Przede wszystkim politycznego ale również i ekonomicznego. KOV zaczął wychodzić na prostą a jeżeli wejdzie w Neconde to jego zobowiązania sięgnął kosmosu. Wszyscy pogodzili się z rozwodnieniem kapitału nęceni lepszą wyceną na AIM i tutaj muszę przyznać, że podzielam pogląd, który każe tak myśleć.

Jak zauważyliście mój wywód jest mało spójny, bo nie ukrywam, że sam ze sobą toczę wewnętrzny bój. Chyba, każdy kto gra pieniędzmi, które mają dla niego znaczenie, ma taką samą rozterkę w tym momencie. Jesteśmy po lekkiej korekcie, która wydaje się, że była naturalna, ale widać gołym okiem akumulację papieru...

Czekanie do 31 marca jest strasznie ryzykowne, zakładam, że jeszcze z raz będziemy mięli taką windę jak dwie sesje temu, ale KOV jest spółką wysoce ryzykowną i trzeba zacisnąć zęby.

Złoto dla zuchwałych moi drodzy. Mam nadzieję, że nie wypękam, jak wyskoczy na 2,5 w nadchodzącym tygodniu, bo właściwa wycena na AIM może dla nas być absurdalnie wysoka. Tak na prawdę większość pewnie kombinuje w ten oto sposób, że poczekamy na cenę emisyjną na AIM i będziemy wiedzieli wszystko... Tylko najwięksi twardziele zostaną z akcjami do debiutu.... chociaż cena nie może być zbyt wysoka, angole muszę przecież mieć cień szansy na zarobek na debiucie.

Ciężki orzech ten KOV, oj ciężki...
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~krkb [213.134.163.*]
    sicC AIM około 4 zeta kulczyk niżej nie da jemu się nie spieszy wie co ma.Mówił też, że całe ryzyko bierze na siebie.Emisja będzie przecież pod konkretne aktywa i do wybranych inwestorów. Życzę cierpliwości i nie warto grać na grosze co niektórzy się przekonali np.szybki.
    Wczoraj na CNBC wieczorem na bilansie była rozmowa o spólkach i czy gielda ma jeszcze sily na wzrosty analityk z Pioniera mówił że są jeszcze perełki które mogą rosnąć szczególnie o wydobywczych nie podając nazwy spółki a prowadzący sugerował o K czy P analityk wybrał spółkę o nazwie K
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~Obserwator [87.99.109.*]
    Mówił jeszcze ,że z sektora IT ale na spółce na K sie wypowiedż zatrzymała.
    Nie mam akcji z IT mam BBIDEV i BBIZEN i większość KOV
    znowu ludziska się nakrecają spólka na K równie dobrze KGHM
    a nowe inwestycje w Afryce to także Syria odłożona jak sie znam na geografii to też tam leży
    i to co powiedział Korczak w wywiadzie wcale nie będzie się mijało z prawdą bo nic nie powiedział o czym nie było w raporcie

coś mi sie wydaje że na razie AIM sie przesunie w czasie a jeśli chodzi o inwestorów z londynu to oni mają kilkadziesiąt takich perspektywicznych spółek na swojej giełdzie
    a my jedną bo o petrolu to chyba nie ma co wspominać

na razie walnego nie było chociażby dyrektorów

także te 3- 4 złote to na razie marzenia wydaje mi się że emisja bedzie ale dużo niżej od obecnej ceny i to może być niespodzianka i chyba nie stanie się to do 31 marca

ale mogę się mylić
  • Re: wujek sicC radzi... cz. 2 Autor: ~leo [87.106.11.*]
    Geograf nie rób sobie siary !!!!!!!!!! Syria to Bliski Wschód , Azja a dokładnie Azja mniejsza .Finansista pewnie taki sam jak geograf !!!!!!!!!!!!!!
[x]
SERINUS -1,29% 0,71 2025-05-19 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.