PD! Dzięki za analizę, ja niestety mam lekko naderwaną wiarę w dobre intencje Petrola, już wyjaśniam dlaczego.
Parę miesięcy temu ogłosili, iż tajemniczy inwestor z Cypru ma 1mln akcji, domena tego inwestora faxfleet.com została zarejestrowana przez p. Macieja G. a serwer utrzymujący hosting był........w Gdyni !
Parkiet zainteresował się tą sprawą jak również KNF:
tuż po tym artykule zawartość strony znikła.......
Dodam, że mam spory pakiecik akcji OILa (średnia powyżej 17zł) i zastanawiam się czy my wszyscy (akcjonariusze) nie zaczynamy unosić się w oparach absurdu generowanych przez dział PR......realnych działań poszukiwawczo-wydobywczych może wogóle nie być...
"Dla realizacji przedsięwzięcia pan Skrobowski zorganizował zespół wysokiej klasy specjalistów posiadających wieloletnie doświadczenie w branży naftowej i wiertniczej z pracy dla takich firm jak Texaco, Amoco, AGIP, Saipem (część koncernu ENI) oraz Parker Drilling."
Ja to przynajmniej mam nadzieję, że w Silurianie wśród tzw. fachowców nie pracuje już:
1. Pani Małgosia Borkowska (prezes Willa Modra sp. z o. o.) specjalista od nieruchomości obecnie prezes Ascheberg Immobilien Sp. z o.o. - zarządzanie nieruchomościami
2. Pani Iwona Niewęgłowska prawdopodobnie związana z poradami prawnymi.
bo takie wrażenie można by odnieść czytając stronę:
Swoją drogą jestem ciekaw ile Panie dostały za sprzedaż Willi Modra.
W ogóle mogliby coś więcej napisać o fachowcach w Silurianie, bo mnie to zastanawia na ile można być fachowcem w danej dziedzinie np. w geologii jeśli po drodze zarządzało się firmami związanymi z gorzołą, kompami, chemią domową i ubezpieczeniami.
Dnia 2011-07-22 o godz. 10:43 ~PD napisał(a):
W ogóle mogliby coś więcej napisać o
> fachowcach w Silurianie, bo mnie to zastanawia na ile można
> być fachowcem w danej dziedzinie np. w geologii jeśli po
> drodze zarządzało się firmami związanymi z gorzołą,
> kompami, chemią domową i ubezpieczeniami.
a czego tu nie rozumiesz ????
wystarczy skończyć zaocznie marketing i zarządzanie - i już ..... jest się fachowcem ...... od tego ten ... zarządzania ..... proste nie :)))))
Możecie kupować i sprzedawać ale w rozrachunku ostatecznym przegracie, to ciągle jest tylko coraz tańsze. Drukarze drukują i wywalają nowe akcje. To musi spadać bo Wy my to kupowaliśmy jak zaczną handel pomiędzy sobą nie będzie im się to opłacało. To będzie obracanie własną makulaturą. Bez nas oni zginą. Dlatego zachecam nie handlujmy niech obroty będą znikome. To im się nie opłaca jedynie tyle możemy zrobić na szybkiego. Inne metody są bardzo długotrwałe. HANDEL STOP !!!!!!
Dnia 2011-12-12 o godz. 15:33 ~Możecie kupować napisał(a):
> Możecie kupować i sprzedawać ale w rozrachunku ostatecznym
> przegracie, to ciągle jest tylko coraz tańsze. Drukarze
> drukują i wywalają nowe akcje. To musi spadać bo Wy my to
> kupowaliśmy jak zaczną handel pomiędzy sobą nie będzie im
> się to opłacało. To będzie obracanie własną makulaturą. Bez
> nas oni zginą. Dlatego zachecam nie handlujmy niech obroty
> będą znikome. To im się nie opłaca jedynie tyle możemy
> zrobić na szybkiego. Inne metody są bardzo długotrwałe.
> HANDEL STOP !!!!!!
yes,yes,yes !!!!!!!!!!
Przyszła nazwa przedsięwzięcia też nie napawa mnie optymistycznie:
JVC - Joint Venture Company
Joint - slangowy termin używany do określania wyrobu przypominającego wyglądem papierosa, wypełnionego suszem z konopi, zwykle pomieszanym z tytoniem. Ustnik zazwyczaj wykonywany jest z kawałka zwiniętej tekturki bądź zastępuje się go fragmentem papierosa.
Wielki szacunek dla Ciebie "PD" za dociekliwość i analizę tego wszystkiego.
Jesteś chyba od kilku lat JEDYNĄ osobą która rzetelnie podchodi do tematu spółek ryżego.
Te spółki wielki pic na wodę i fotomontaż a mają jedynie na celu zbieranie pieniędzy jako "dobrowolne datki" z ulicy.
do tej pory myślałem, że ten pan Wiesław to człowiek z branży gazowej. A on zaliczył prace w wielu firmach. Podobno na forum parkietu wypowiadano sie o jego umiejętnościach menageerskich bardzo niepochlebnie.
Prawdopodobnie pomysł gazu łupkowego pojawił się w tym towarzystwie bo temat modny i można cos wyskubać z giełdy..
W Polsce są skończeni i nikt myślący nie kupi akcji takiej spółki. Myślą o Londynie, ale w Londynie nikt im za darmo pieniędzy nie da.
do tej pory myślałem, że ten pan Wiesław to człowiek z branży gazowej. A on zaliczył prace w wielu firmach. Podobno na forum parkietu wypowiadano sie o jego umiejętnościach menageerskich bardzo niepochlebnie.
Prawdopodobnie pomysł gazu łupkowego pojawił się w tym towarzystwie bo temat modny i można cos wyskubać z giełdy..
W Polsce są skończeni i nikt myślący nie kupi akcji takiej spółki. Myślą o Londynie, ale w Londynie nikt im za darmo pieniędzy nie da.
Dnia 2011-07-22 o godz. 12:20 ~ściema napisał(a):
> Jaki bank inwestycyjny zaryzykuje jak zobaczy historię
> powstania spółki i jej kadrę ??????
yes !!!!!!!!!!!!!
Dnia 2011-07-22 o godz. 11:20 ~dyrma ...zdzisław napisał(a):
> Wielki szacunek dla Ciebie "PD" za
> dociekliwość i analizę tego wszystkiego.
Jesteś chyba od
> kilku lat JEDYNĄ osobą która rzetelnie podchodi do tematu
> spółek ryżego.
Te spółki wielki pic na wodę i fotomontaż a
> mają jedynie na celu zbieranie pieniędzy jako
> "dobrowolne datki" z ulicy.
Też tak uważam.
~lok - tak trzymać, udało ci się znaleźć kolejnego fachowca Siluriana
wynika z tego że w przeszłości zajmował się:
Empik - Wszyscy znamy
Warner Bros - wszyscy wiemy
Coty Eastern Europe - chyba także perfumy
Retail Investment Concepts Inc. - RIC jest właścicielem spółki Wszystko dla Biura, (dawniej Potamkin International), która zarządza supermarketami z materiałami biurowymi oraz sprzedażą bezpośrednią pod marką Office Depot.
Studiując prywatnie linki z serwisu kto-kogo wyszło mi (mogłem się pomylić, jeśli tak to przepraszam), że pan Wiesław Jerzy Skrobowski zaliczył w kraju oprócz Siluriana (w obu jest prezesem) 9 innych firm i przedsięwzięć. Oprócz znanych wszystkim Optimus, Aviva, Wódka Polska czy Estee Lauder (kosmetyki i perfumy) były to prawdopodobnie:
Work Service s. a. - pośrednictwo pracy
Telesto sp. z o. o. - przemysł maszynowy
Komozja s. a.
Lux-med Investment S. A.
Jeśli nawet w powyższym może być pomyłka, to powiedzcie mi drodzy Państwo jak pracując w tylu firmach (9) nie związanych z geologią, można zostać fachowcem w tej dziedzinie. Bo nie ogarniam.
No nie... Przekraczacie granice smiesznosci w ujadaniu.. Dajcie sobie juz spokoj, naprawde. JESLI ZNANA W AMERYCE FIRMA W BRANZY GAZOWEJ WCHODZI DO SPOLKI Z PETROLEM, TO WIE CO ROBI I Z KIM WCHODZI W BIZNES I NA JAKIEJ PODSTAWIE ORAZ Z JAKIMI ZAMIERZENIAMI I BIZNESPLANEM.. Ujadanie przez roznych pasozytow typu lok i innych ktorzy wiedza najlepiej, ze ktos sie nadaje do biznesu lub nie, jest komiczne. W takim razie, jesli sie nienadaje, to nierobcie z nim biznesu. Zwracam uwage, ze on tez z wami nie chce zadnego robic, he he he... Amerykanie chca akurat, a ja wole wierzyc im, niz roznym naganiaczom i ujadaczom. Naprawde,przekraczacie granice smiesznosci...To powazna firma. A wy jestescie tak powazni jak charli chaplin...
To co tutaj wypisuje się o Silurianie wbrew pozorom ma w moim mniemaniu jako akcjonariusza sens, bo rzeczy które wypłyną teraz zostaną zdyskontowane przez rynek i nie zaskoczą nas w przyszłości jeśli biznes się powiedzie.
Nawiązując do powyższego:
JEŚLI ZNANA W AMERYCE FIRMA W BRANZY GAZOWEJ WCHODZI DO SPOLKI Z PETROLEM, TO WIE CO ROBI I Z KIM WCHODZI W BIZNES I NA JAKIEJ PODSTAWIE ORAZ Z JAKIMI ZAMIERZENIAMI I BIZNESPLANEM..
Będąc na podobnym forum w USA mógłbym spokojnie napisać:
JEŚLI ZNANA W POLSCE FIRMA W BRANŻY WYDOBYWCZEJ WCHODZI DO SPÓŁKI Z HALLIWOOD, TO WIE CO ROBI I Z KIM WCHODZI W BIZNES I NA JAKIEJ PODSTAWIE ORAZ Z JAKIMI ZAMIERZENIAMI I BIZNESPLANEM
Dla przypomnienia firma HALLIWOOD to nie potentat na rynku szczelinowania hydraulicznego, którym jest firma HALLIBURTON (zbieżność nazw przypadkowa)
W chwili pojawienia się infa o JVC pisano tu m. in. o tym, że w 2009r firma Halliwood wniosła do sądu wniosek o bankructwo i były podane odnośniki do wyników finansowych z ostatnich bodajże 2 kwartałów. Odpowiednie informacje można znaleźć choćby na bloomberg'u.
Z ostatniego info nt. JVC wynika, że Petrolinvest objął 29% akcji JVC za cenę 580.000 zł, a więc cała firma warta jest 2mln złotych czyli po kursie dzisiejszym ~726 638 dolarów, a mówi się o emisji w Londynie, która da kapitalizację na poziomie 300mln dolarów.
Rozumiem że polska strona wnosi koncesje i być może pracowników, którzy pracowali na odwiertach np. Petrola w Kazachstanie. Nie wiadomo czy pracowali przy odwiertach gazów łupkowych, chociaż raport Petrola wspomina że:
Dla realizacji przedsięwzięcia pan Skrobowski zorganizował zespół wysokiej klasy specjalistów posiadających wieloletnie doświadczenie w branży naftowej i wiertniczej z pracy dla takich firm jak Texaco, Amoco, AGIP, Saipem (część koncernu ENI) oraz Parker Drilling.
No cóż firmy raczej nie związane z szczelinowaniem hydraulicznym, ale to nie powinno być problemem bo know-how i sprzęt dostarczy Halliwood. Ciekawi mnie czy ten know-how i sprzęt warty jest 1 420 000zł (może jakiś używany???).
Ja jestem inżynierem z uprawnieniami i pracuję w swoim zawodzie bez przerwy od końca studiów, więc być może jestem fachowcem ze swojej branży.
Ale zastanówmy się jak zrobić z tego wydawałoby się bałaganu firmę za 300mln dolarów. To proste. Wystarczy w prospekcie emisyjnym powołać się na PERSPEKTYWICZNOŚĆ I EWENTUALNY POTENCJAŁ ZŁÓŻ GAZÓW ŁUPKOWYCH NA KONCESJACH. Z pewnością musi paść wysoka liczba (strzelam np. 100mld msz). Dobrze by było gdyby zrobiła to jakaś szanowana firma zajmująca się tym tematem od lat i mająca jakąś renomę, a nie jakiś Makdonalc czy inny BergerKing. Działalność tego typu firm mi (prywatna opinia) przypomina trochę działalność amerykańskich firm ratingowych z dziedziny finansów:
Zresztą taki scenariusz wydaje się prawdopodobny bo w raporcie nr 100/2010 czytamy:
"W ocenie firm wyspecjalizowanych w szacowaniu zasobów gazu niekonwencjonalnego m.in. Advance research Int. oraz Wood Mackenzie, zasoby gazu łupkowego w Polsce wynoszą od 1,4 biliona m3 do 3 bilionów m3."
Nasi inwestorzy przy takiej przebitce z początkowych 72 000zł zainwestowanych przez Petrol w Silurian, z których udało się po otrzymaniu koncesji i zorganizowaniu zespołu fachowców zrobić JVC za 727tyś dolarów (z czego petrol wycenił swoje aktywa już na 210tyś dolarów) pewnie byliby podejrzliwi przy emisji zakładającej kapitalizacje na poziomie 300 000 000 dolarów, znając historię kursu Petrola, ale w Londynie kto wie. Może się uda, a wtedy będziemy tu wszyscy zarobieni po uszy.
Panowie to jest naprawdę piękny przykład jak się robi interesy. Uczyć się uczyć i jeszcze raz uczyć.
I na koniec drobna łyżka dziegciu do tej miodnej sytuacji:
"Postulat wprowadzenia w UE zakazu wydobycia gazu łupkowego przy pomocy szczelinowania skał jako metody szkodliwej dla środowiska przekazał polskiemu rządowi wiceszef komisji rolnictwa Parlamentu Europejskiego Jose Bove."
Przypominam, że Francja jest na nie, Niemcy raczej też (Nordsteam), Rosja zdecydowanie też na nie. Nikt nas nie lubi bo mamy węgiel i może gaz. W USA niektóre ze stanów zastanawiają się nad wprowadzeniem moratorium na wykonywanie nowych odwiertów ze względów ekologicznych. A więc Polska, z jej potencjałem i chwilowym brakiem szczegółowych uregulowań w tej kwestii wydaje się być dla firm z Ameryki prawdziwym Eldorado.
Troszkę weekendowo zagaję i mam nadzieję, że parę osób uśmiechnie się pod nosem:
Zupełnie świeża historia. Kto pamięta SOLARIS GATE ? Niejaki Piotr Tymochowicz uruchomił platformę, która w swoim zamierzeniu miała uwiecznić użytkowników portalu. Miał być to taki płatny FACEBOOK z możliwością tworzenia map świadomości. Z tym całym projektem powołał firmę INFINITY S.A. (dumna nazwa!). Wystartował z notowaniami na NEW CONNECT, które poleciały na pysk (i lecą dalej) z tym, że teraz firma zmieniła nazwę na GREEN TECH.
Ale przechodząc do sedna, firma posiadająca wirtualne biuro za parę stów miesięcznie chciała wejść na NASDAQ !!! Przypomina Wam to coś ?
Lok dobry przyklad z tym Infinity hehe. W kwestii wyjasnienia co się stało z użytkownikami Solaris Gate....... za któryś kwartał a może za rok 2010 firma podała przychody w wysokości haha 2 tys zł (więc leszczy na to nie znaleźli raczej), od tego momentu co miesiąc są sprawozdania....hmm opisowe :), pzdr
Dnia 2011-07-22 o godz. 15:33 ~lok napisał(a):
> Drogi kolego PD!
Troszkę weekendowo zagaję i mam
> nadzieję, że parę osób uśmiechnie się pod nosem:
> Zupełnie świeża historia. Kto pamięta SOLARIS GATE ?
> Niejaki Piotr Tymochowicz uruchomił platformę, która w
> swoim zamierzeniu miała uwiecznić użytkowników portalu.
> Miał być to taki płatny FACEBOOK z możliwością tworzenia
> map świadomości. Z tym całym projektem powołał firmę
> INFINITY S.A. (dumna nazwa!). Wystartował z notowaniami na
> NEW CONNECT, które poleciały na pysk (i lecą dalej) z tym,
> że teraz firma zmieniła nazwę na GREEN TECH.
Ale
> przechodząc do sedna, firma posiadająca wirtualne biuro za
> parę stów miesięcznie chciała wejść na NASDAQ !!!
> Przypomina Wam to coś ?
> http://www.internetstandard.pl/news/356646/Solaris.Gate.uwi
> ecznienie.czy.backup.danych.html
Portal solarisgate.pl
> już nie istenieje, ciekawe co się stało z jego
> użytkownikami, którzy kupili WIECZNY abonament...?
> Przyłożyli się też dziennikarze pb.pl, którzy wytropili
> całą tą lipę:
> http://newconnect.pb.pl/2171222,60281,infinity-czyli-grosze
> -za-szklo
szkoda ,że pudelek dzisiaj tak nie tropi !!!!!!!!!!!
PD, brawo za dociekliwosc. Niezłe, dwóch bankrutów skrzyknęło się, zróbmy coś z niczego i przy okazji wydymajmy leszczy z kasy. Skrobowski to taki sam ekspert od gazu łupkowego jak Le Guern od ropy. Po prostu jego zadaniem jest twarzować i uwiarygadniać jak Grupy robi wałki za jego plecami.
Taką stronkę to bym skręcił w jeden wieczór.
Poza tym wszystko w budowie ... trochę długo jak na szumne JVC.
Pamiętajcie, że rząd przewiduje rozpoczęcie zyskownej eksploatacji łupków za 5 do 10 lat - nikomu nie życzę źle, ale część z akcjonariuszy może nawet nie dożyć dobrych czasów.
Do tego czasu SILURIAN ENERGY SERVICES będzie mogło tylko zbierać fundusze na dalsze przygotowania do eksploatacji - jeżeli w ogóle będzie w stanie sklecić jakiś odwiert na przerdzewiałych rurkach od chińczyka, z których bym nawet krzesła nie zrobił bo się pod tyłkiem łamią...
Tabacchi Enterprises Ltd - nic na nich nie można znaleźć, jedynie przetłumaczyć z włoskiego
Przedsiębiorstwo tytoniowe ltd + firma hotelarska + amerykański bankrut + Szczery Rysiek = dojenie frajerów ciąg dalszy
Też trochę szukałem i lipa. Jedyne co mi się nawinęło to
http://www.manta.com/c/mm7y7g1/tabacchi-ent
Trochę zbieżne z karierą Finance Director at Silurian Energy Services Sp. z o. o.. W , ale to pewnie nie to. Z pewnością chodzi o jakąś poważną instytucję, zarządzającą milionami dolarów i inwestującą w firmy z branży wydobywczej, jakiś fundusz private equity czy coś w tym stylu. No w każdym razie gdyby ktoś, coś, gdzieś, kiedyś znalazł to prosiłbym o podanie do wiadomości dla szerszego grona forumowiczów.
Jeśli chodzi o Hallwood Energy to na razie szału niema:
Hallwood Energy przechodzi reorganizację po złożeniu wniosku o bankructwo, w związku z czym pracowników niewielu, trochę roboty z pozwami na jakieś 200 000 000 USD, ale firma optymistyczna jeśli chodzi o rozwiązanie na jej korzyść, chwilowo nie chwalą się jakimiś oszałamiającymi zyskami z działalności wydobywczej. Holding na szczęście nadrabia tekstyliami.
To chyba dobrze bo jej słynny know-how (usługi doradcze, usługi wsparcia, prawa własności intelektualnej) oraz technologia w zakresie szczelinowania hydraulicznego w obecnej sytuacji faktycznie nie powinny być zbyt drogie.
może p.Wiesiu to jest ten sam.............co obecny prezes Optimusa......również Wiesław Jerzy Skrobowski.........skądinąd powiązany z Asseco Słovakia.......poszukajcie.........http://krs.serwisprawa.pl/wies%C5%82aw+jerzy,skrobowski,icx44auwqflpglncybmvh075b53sewbrk1ekpf8gp501c18ywr.html
Spokojnie, poczekamy co pojawi się w zakładce "ludzie" na stronie Silurianu. Wówczas będziemy wiedzieć jaką mają bazę, na razie ustaliliśmy 2 nazwiska. Dziwi mnie jednak fakt, że prasa tak bez krytycznie rozpowszechnia materiały prasowe z biura tej firmy "Skrobowski wchodzi w łupki", "Petrolinvest przyspiesza na łupach" itd...
plsn jest taki, petrol po 120 PLN a bioton po 4,6 i Pan RK wskakuje na 1 miejsce na liste 100 najbogatrzych polaków, a niektórzy z nas na 100-tne Pozdro :-)
jestem w szoku po przeczytaniu tego wątku.
Ale zarazem jestem pewna, że ni im nie wyjdzie z tego łupkowego interesu. W Polsce są skończeni, a czy w Anglii znajda pieniądze. ? Raczej nie .
powiązania prezesa Skrobowskiego............DANE PODSTAWOWE
Nazwisko:
SKROBOWSKI
Imiona:
WIESŁAW JERZY
Rok urodzenia:
1954
Występuje w KRS także jako:
WIESŁAW SKROBOWSKI, WIESŁAW JERZY SKROBOWSKI, WIESŁAW JERZY SKROBOWSKI
DANE KRS
Zarejestrowana w KRS dnia: 12 marca 2001
Ostatni wpis do KRS dnia: 11 czerwca 2011
Liczba powiązań: 19 (aktywnych: 6)
Sąd rejonowy ostatniego wpisu: SĄD REJONOWY DLA M.ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, XII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Aktywny na terenie:
WARSZAWA (MAZOWIECKIE)
FIRMY POWIĄZANE Z OSOBĄ
AVIVA TOWARZYSTWO UBEZPIECZEŃ NA ŻYCIE SPÓŁKA AKCYJNA (od 31 stycznia 2005 do 30 czerwca 2009)
„OPTIMUS" SPÓŁKA AKCYJNA (od 18 lutego 2009 do 20 czerwca 2010)
ESTEE LAUDER (POLAND) SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ (od 12 czerwca 2001 do 7 października 2004)
„ZACHODNIA GRUPA INWESTYCYJNA" SPÓŁKA AKCYJNA WE WROCŁAWIU (od 26 stycznia 2011 do teraz)
TELESTO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ (od 22 lutego 2007 do 23 listopada 2009)
WÓDKA POLSKA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ (od 20 stycznia 2005 do 8 grudnia 2005)
LUX-MED SPÓŁKA AKCYJNA (od 30 sierpnia 2006 do 30 października 2007)
WILLA MODRA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ (od 16 marca 2011 do teraz)
WELLNICE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ (od 7 stycznia 2009 do teraz)
„KOMOZJA” SPÓŁKA AKCYJNA (od 31 grudnia 2007 do 5 lutego 2009)
SILURIAN SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ (od 11 czerwca 2011 do teraz)...........Wiesio to koleś.z asseco Rysia