• Sąd apelacyjny Autor: ~emeryt [37.248.171.*]
    jak uwazałes i nadal niby tak uważasz to dlaczego nie odpowiedziałes na zaproszenie w tej cenie ba mogles sorzedac nawet na gpw po nawet 21 ,90 zl ba sam dzwoniles do Orlenu i pisales ze kupuja w transakcjach pakietowych / oczywiscie pozniej aktualiziwales informacje ze wstrzymali skup / na co liczyles niesprzedajac skoro uwazasz tak jak uwazasz

• Re: Sąd apelacyjny Autor: ~Akcjonariusz [79.184.30.*]
    Oprócz wyczekiwania na ruchy Orlenu istnieje również coś takiego jak organiczny wzrost wartości firmy, który w przypadku Energi jest na właściwej trajektorii. Energa niedługo odpali 2 elektrownie gazowe i zacznie generować dodatkową ebitdę. Inwestuje, więc nie wypłaca dywidendy. Nie jest to zbyt trudne do wydedukowania. Tak jak pisałem mam ponad sto tysięcy akcji i nie wypuszczę ich w jednym ruchu, chyba że w pakiecie. Po 21,90 to można było tysiąc akcji sprzedać i tyle
  • Re: Sąd apelacyjny Autor: ~Jachu [195.160.174.*]
    Jak to z wyceny im wyszło??? Jak by chcieli to równie dobrze mogliby zlecić ŻEBY wyszło 15,70 no albo 22,70. Poza tym z wyceny??? To już przyznają że Energa to nie jest spółka publiczną? Ceny nie ustala rynek tylko wycena? Chyba zaprzeczają sami sobie. Poza tym od momentu wyceny inne energetyki poszły z 20% w górę - więc tamtą jest nieaktualna. Poza tym jak porównywać czystą Energę z zawęglowymi energetykami? Gdyby mieli dobrą wolę mogliby z nami grać fair i Orlen by nie stracił!
    Tak tak, Jachu. A potem tłumaczysz panu prokuratorowi, że zleciłeś “niezależnemu” doradcy ile miało wyjść. To spółki państwowe. Zlecają na zewnątrz wszystko i biorą w ciemno co wyjdzie. I jeszcze muszą przetargi na wszystko robić.
  • Re: Sąd apelacyjny Autor: ~emeryt [37.248.171.*]
    Dlaczego nie upublicznia tego cio maja ..Pytanie co maja z wywiadow zarzadu mozna wnioskowac / na ile slusznie ze maja Fairness opinion a to nie stanowi formalnie wyceny spółki objętej wezwaniem.Fairness opinion stanowi niezależną opinię na temat godziwości warunków finansowych proponowanych w transakcjach....Oczywiscie moze i maja jednak wycene ..a jesli nawet tp czekamy na nowa

Analityk Michał Kozak rozpoczęcie pracy dwóch CCGT + 5 mld do wyceny

https://www.bankier.pl/forum/temat_analityk-michal-kozak-rozpoczecie-pracy-dwoch-ccgt-5-mld-do-wyceny,72819643.html
    Nie mają Fairness Opinion. Jeśli wierzyć mediom, że pracowało dla nich Pekao, to mają zleconą indywidualną rekomendację ceny na potrzeby transakcji. A tego się nie upublicznia, bo to jest rekomendacja dla konkretnego klienta, a nie dla całego rynku.
  • Re: Sąd apelacyjny Autor: ~Openerem [79.184.13.*]
    Akcjonariusz jeśli byłby wykup ogłoszony przez Orlen cena może być wyższa niż zaproponowana w zaproszeniu i wyższa niż średnia z 3-6 miesięcy bo np doliczą 2-3zl wypracowanego zysku w okresie między zaproszeniem a finalnym wykupem. Jeśli będziesz chciał aby odkupili akcje od ciebie pewnie będą płacić tyle co w zaproszeniu więc to żaden zysk po pół roku
    No dlatego ja liczę, że emisja się powiedzie i będzie wykup przymusowy. Po drodze jeszcze sprzedam prawa poboru. W mojej ocenie uda się osiągnąć prawie 20 złotych. Martwi mnie tylko, że według prawników, dobrych specjalistów, obecnie się wykupu przeprowadzić nie da, bo TK wyłączył przepisy. Jak znam spółki państwowe to będą czekać na nowe przepisy. I to takie w sumie niewiadomo co się robi
  • Re: Sąd apelacyjny Autor: ~darek [83.28.206.*]
    sprzedawaj sobie jak masz co,po ile chcesz,ale skończcie już wreszcie tępą narrację,wykupią nas za minima,Orlenma wycenę na 18,87 zł,brednie,brednie i jeszcze raz brednie,może ciebie wykupią,wykup przymusowy,jeżeli będzie w co wątpię,będzie w cenie godziwej,reszta to tylko brednie z podprogowym przekazem /sprzedaj akcje,już nic dobrego się tutaj nie wydarzy,po co tracić czas/
  • Re: Sąd apelacyjny Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Tylko to też nie sprawiedliwe że tyle lat nie ma dywidendy bo składamy się na budowę CCGT zatrzymujemy pieniądze w spółce a jak przychodzi do uruchomienia tych inwestycji które będą zarabiać i generować ebitda i to szybko przed ich uruchomieniem daje się minimum ile można w tym momencie.
    Składasz się dopiero teraz, o ile obejmiesz nowe akcje. Finansowanie to akurat 100% dotychczas zapewniał Orlen. Dla nas był wzrost kursu akcji, w moim przypadku ponad 100%
  • Re: Sąd apelacyjny Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2026-05-11 o godz. 06:36 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Składasz się dopiero teraz, o ile obejmiesz nowe akcje. Finansowanie to akurat 100% dotychczas zapewniał Orlen. Dla nas był wzrost kursu akcji, w moim przypadku ponad 100%

piszesz tak, jakby Orlen nie dostawał odsetek
    piszesz tak, jakby Orlen nie dostawał odsetek
    -tylko to świadczy jak tępy jest ten podprogowy przekaz/sprzedaje PP dzwonię by zabrali pakietówką,uzbiera się z 20 zł i adios Energo/
    Energa od zawsze była płynna, mimo że Orlen ma ponad 90%. Jest pełna spekulantów, sam kupiłem średnio nieco ponad 9. Dzisiaj bym chciał żeby sprawa się zamknęła. Jeszcze niedawno Orlen robił transakcje pakietowe, ale już skończyli i jak sami mówią - czekają na klarowne przepisy. Mam nadzieje ze emisja jednak wypali, sprzedam PP, a następnie będę prosić o pakietówkę i adios!
    Zobacz wątki dotyczące EnergaZobacz profil Energa
    Autor: ~Akcjonariusz [188.146.172.*] 2026-05-06 09:00
    Opublikowano przy kursie:  20,65 zł , zmiana od tamtej pory: -8,77%
    Re: PRAWA POBORU
    Ja jestem jednym z wnoszących pozew i właśnie się zastanawiam czy to ma sens

-to ty "świadomy"/akcjonariuszu/?
[x]
ENERGA 0,21% 18,78 2026-05-18 16:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.