Dnia 2026-04-17 o godz. 12:39 ~Oko napisał(a): > Gdzie oni księguję ye akcje po 40 zł ,możecie powiedzieć ? > > U ES-a księgują :)
Należy także podkreślić, że tylko posiłkując się informacjami ze sprawozdania skonsolidowanego Orlen SA za 2024 rok, można ustalić, że akcje mniejszościowe Energi są wyceniane na bilansie skonsolidowanym Orlen na ok. 30 PLN (co nie uwzględnia dodatkowych ok. 9 PLN/akcja związanych z aktywami OZE – elektrowniami wodnymi, które nie są na bilansie, ale Orlen w tym samym sprawozdaniu dokonał ich osobnej wyceny). Co ważne – nie są to puste zapisy księgowe – zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości Grupa Orlen musi testować regularnie aktywa na utratę wartości, a wartości te muszą być zatwierdzane przez audytorów (w przypadku aktywów i udziałów mniejszościowych Energa były badane przez co najmniej trzech różnych audytorów). W związku z tym, Zarząd Orlenu, zlecając (nieujawnioną) wycenę Energa w II połowie 2024 roku, musiał uzyskać wartości nie niższe niż zapisy w sprawozdaniach finansowych.
poniżej napisałeś, że nie będziesz kupował, więc napisz po prostu, że z zakładu który sam zaproponowałeś rezygnujesz. czyżbyś jednak przeanalizował temat i stwierdził, że są to bezsensowne mrzonki dywidendziarza-marzciela ?
przecież cały czas piszesz nie będzie dywidendy,nie ma szans na dywidendę itd,itd,a ja ci cały czas tłumaczę,że naszą racją stanu jest powrót dywidendy na Energę,ba jestem prawie pewien,że dywidenda za 25' jednak bedzie ponieważ bardzo wiele rzeczy na to wskazuje,za 8 sesji sie przekonamy kto ma rację.
Co do księgowania po 40 zł, przez Orlen, takie rozmowy usłyszałem na NWZ Energa S.A. między osobami, które się na tym znają. Za niecałe dwa tygodnie dowiemy się, o rekomendacji dotyczącej dywidendy.
dywidenda z Energi=2 pieczenie na jednym ogniu,ponieważ dywidenda to wyższy kurs,wyzszy kurs to wyzsza cena PP,wyższa cena PP to extra dywidenda(bez natychymiastowego podatku) tylko dla mniejszościowych,przy odpowiedim działaniu niewidzialnej ręki rynku cena PP to rozliczenie się Orlenu z zaległych dywidend itd,itd.ta emisja to niepowtarzalna szansa by obecny Orlen mógł zachować się jak nalezy względem drobnego akcjonariatu
kłania się czytanie ze zrozumieniem, wg ciebie stwierdzenie, że nie będzie dywidendy jest tożsame z tym, że jej nie chcę ? po prostu kontestuję twoje paruzyjne, oderwane od realiów klepanie dywidendowego różańca
Dnia 2026-04-17 o godz. 15:40 ~ArchiwumX napisał(a): > kłania się czytanie ze zrozumieniem, wg ciebie stwierdzenie, że nie będzie dywidendy jest tożsame z tym, że jej nie chcę ? po prostu kontestuję twoje paruzyjne, oderwane od realiów klepanie dywidendowego różańca
Wypłacą tylko w jednym przypadku ,gdy im minister zleci to wykonać ,budżet potrzebuje kasy .
Autor: ~darek [83.28.206.*]2026-04-17 15:48 dywidenda z Energi=2 pieczenie na jednym ogniu,ponieważ dywidenda to wyższy kurs,wyzszy kurs to wyzsza cena PP,wyższa cena PP to extra dywidenda(bez natychymiastowego podatku) tylko dla mniejszościowych,przy odpowiedim działaniu niewidzialnej ręki rynku cena PP to rozliczenie się Orlenu z zaległych dywidend itd,itd.ta emisja to niepowtarzalna szansa by obecny Orlen mógł zachować się jak nalezy względem drobnego akcjonariatu.
Takie samo mam zdanie, można pięknie rynkowo rozwiązać temat Energa S.A. i wszyscy będziemy się radować.
napiszę więcej,jezeli Orlen chce nas faktycznie wykupić,to nie będzie to wykup przymusowy za gotówkę,tylko parytet wymiany na Orlen a tam kolejna dywidenda w/g parytetu,nikt nic nie zaskarży bo nie bedzie miał najmniejszego powodu, a emeryci/martfe konta z Energi tez nic nie stracą bo dostana akcje Orlenu w godziwym parytecie,ludzie odrobinę optymizmu,tutaj nikomu nie zależy by nas okraść,tutaj nawet ci co obejmą nowe akcje też mają godziwe zarobić
Ja będę obejmował należne pp i uważam, że temat z Energa S.A., można załatwić w cywilizowany sposób. Rozumiem brak optymizmu, ale będziecie mocno zaskoczeni:, - oczywiście pozytywnie!
martwe;-) jedyni którzy chca nas okraść z akcji Energi to tabuny "dziadusiów dobra rada"pod róznymi nick-ami,z jedną narracją/już wszystko stracone,wykupią was za minima notowań/nawet wyroki sądu troskliwie podsyłają,my mamy własny prawomocny wyrok SA dotyczący Energi,tam jest wyrażnie napisane jaka ma być cena w ewentualnym wykupie przymusowym czy wymianie
Dziwne byloby gdyby tutaj nie było dziadusiow bo trwa walka o akcje i kasę.Co do dywidendy to wszystkim uczestnikom układanki jest ona potrzebna tylko czy na tym etapie wszystkim może przynieść korzyści.Jako że gra o akcje perełki toczy się od dawna to chyba przed zakończeniem sprawy praw poboru nic tutaj się nie wydarzy bo to spowodowałoby wzrost ich ceny a to nie leży w interesie głównych rozgrywających .Nawet przydzielenie pp na początku maja ma swoją logikę bo do końca kwietnia trzeba zapłacić podatek od giełdy i część z nas musiała sprzedać akcje często bądź co bądź dochodowej energii
komu jak komu,ale Tobie nie trzeba tłumaczyć,że ktoś kto od listopada kupuje za grube miliony zł akcje,od wystraszonej narracją trolli,zdezorientowanej emisją ulicy nie kupuje ich w ciemno i charytatywnie