Zajrzałem jeszcze na chwilę i tak się zastanawiam kto się u nas jeszcze nabiera na te numery z pokazem siły wbrew otoczeniu (choć inne EM też były silne). Zawsze u nas się kończy podobnie. Patrząc na logikę. Dni silnych wzrostów ciągnięcie dalej wbrew otoczeniu przed tyloma dniami wolnymi przy tak niestabilnym świecie. Jak ktoś ma mocny zysk na Lkach to aż się prosi by zysk zrealizować i mieć spokój na święta. Jak ktoś drobny otwiera L na takim rynku to wariactwo a zostawić co na weekend niepotrzebny stres. Mówiłem Wam kiedyś jak to wygląda że nawet imprezowanie w gościach to psuje.
7777 ETF jest dla strachliwych i to się nie liczy ;-) Weź otwórz np. 50 szt. L zostaw na święta i we wtorek pogadamy jak Ci z nimi było. Może nie miałeś takiego doświadczenia ale jak przetestujesz to pogadamy.
Zastanawia mnie Orlen. Marża marżą ale już jest majstrowanie przy spółce a to zawsze źle się kończy dla inwestorów. A w tle podatek od nadmiarowych zysków jakby co. Poza tym powinniśmy już dawno być na -2,5% ale bananem łatwo sterować nawet jedną spółką. Chyba że zrzut szykują na dogrywce ?
Myślę że u nas zasadna siła jest ... grają pod at w usa z wyprzedeniem a tam spadek będzie kupowany ... w drugim wpisie na wątku orzedstawiłem jak to i nich powinno wyglądać ...
Przyznam, że takiego sposobu zamknięcia, a przynajmniej zamazania luki się nie spodziewałem. Grubas faktycznie może wszystko i każdą metodą. I wymowa wykresu wygląda już inaczej.
Nie podniecajcie się tym końcowym szarpnięciem bo to była reakcja rynków na jakiś news. FW20 zareagował na to raczej chłodno.
Te 5 minut wyciągu 16:32 - 16:37 podbiły notowania: F&SP500 Future z 6570 na 6640, czyli + 1,07% FDAX Future z 23109 na 23424, czyli + 1,36% FW20 z 3394 na 2419, czyli 0,74%
Dzisiaj w USA giełdy mają wolne, podobnie jak i w Europie, ale amerykańskie kontrakty są notowane do godziny 15:15 czasu polskiego, na elektronicznej platformie CME Globex. Przed chwilą pojawiły się dane z amerykańskiego rynku pracy, lepsze od prognoz, czyli gorsze dla potencjalnej obniżki stóp procentowych. Kontrakty po początkowym wyskoku do góry zaliczają spadek, ale obecnie kontrakt ES ( E-mini S&P500 ) jest notowany na poziomie 6605,49, czyli o 0,2% niższym jak wczoraj o godzinie 17 gdy GPW kończyła swoją sesję. Wznowienie notowań amerykańskich kontraktów na CME Globex będzie w poniedziałek o godzinie 00:00 czasu polskiego.
Na tygodniowym S&p mamy klin w dół rozszerzajacy sie. Prawie zawsze jest wyjscie górą z takiego uklady. Ale mozemy pchać w dół ten klin spokojnie do 6k, albo i nawet do 5800, aby wyrownac ostatni spadek. Ciekawe czy sie spelni?
A ravcio nie mógł sobie wyobrazić 2700, a my juz 3433. Powiem Wam, że lepiej nie udzielać sie na forum, bo to psuje koncept. Hehehe, ciekawe kiedy ten gość (ravcio) zrozumie, że nigdy nie jest za wysoko, aby nie było wyżej - hehehe
Jankes przymierza sie do wybicia klina. Jak wybiją to ruch na północ - hehehe. Mozliwe, ze luka UP nas czeka i shorciarze znowu ugotowani będą na dzień dobry- hehehe
Jutro luka ale w dół. Nikt normalny nie zostanie z akcjami czekając na atak w związku z końcem ultimatum. A z każdą godziną spadek będzie się powiększał tylko.