Widzę, że na forum Bankiera stabilnie można się pokłócić o wszystko, łącznie z tym, które oceny mają znaczenie, a które nie :D Fakt jest taki, że premiera Solar Expanse zaskoczyła chyba nawet największych optymistów. Przed nami weekend po którym prawdopodobnie przeczytamy o wynikach sprzedażowych. Tym czasem udanego weekendu!
Jutro w nocy ląduje misja artemis II i masa ludzi sięgnie po dobra gre w tej tematyce. Myślę ze zwrot za produkcje juz mamy. Ładnych kilka baniek nam dolazy Solar do wyniku rocznego.
Mamy nowy max peak. Oceny wciąż znakomite. Myślę, że jutro powinno być jeszcze wyżej. Może nawet z 1400. Mam nadzieję, że będzie publikacja raportu sprzedaży po 72h.
Najwyższy peak prawdopodobnie zanotujemy jutro i przekroczymy barierę 1500. Oceny świetne a zważywszy, że to EA to wręcz wyborne. Trzeba iść za ciosem i przygotować kolejną grę do wydania z tego uniwersum https://steamdb.info/app/1252070/ Tutaj gra tworzona jest przez dewelopera Digifox i jakość może się znacząco różnić ale warto wykorzystać obecny sukces i zainteresowanie tą tematyką :-)
Kilka baniek to przesada. Gra powstawała dość długo więc jeżeli jedna osoba jej nie tworzyła to budżet pewnie wyniósł około 1,5-2mln PLN.
Dlatego też na koniec roku albo się zwróci albo może zarobi 1-2 mln.
W sprawie dywidendy spółka zaskoczyła mnie na plus, szacowałem 90 groszy a będzie 1,10 ale jeszcze większe zaskoczenie jest w przypadku premiery Solar Expanse. Ponad 1000 w peaku a przypominam, że gra wydana jest w formule wczesnego dostępu wiec apetyt rośnie w miarę jedzenia. Będzie nas czekała jeszcze kolejna "premiera" wersji 1.0.
Wyglada na to, że będzie to jednak następny tytuł w porfolio spółki generujący stabilne, powtarzalne przychody. I to właśnie w tym chodzi, by prócz kluczowego IP w postaci IFZ trafiały się takie budżetowe gry jak Solar Expanse, przy których nie ma większych oczekiwań a zwrot kosztów nadchodzi niespodziewanie szybko. Jestem ciekaw co do planów dywidendowych, zbliża się czas decyzji.