tak Mars,Orlen karty rozdaje,ja wiem o tym od 6 lat,ty chyba dopiero to zauważasz,z czasem zrozumiesz,że żadne jednostkowe rumakowanie nic nie da,gdy po drugiej stronie nie będzie akceptacji czy odrobiny dobrej woli
Masz rację. Rumakowanie nie ma sensu. Lepiej i zdrowiej żyć w błogiej nieświadomości. Zamknąć się w swojej bajce i czekać aż Orzeł nas "wybawi" z problemu posiadania akcji ENG.
więc nie żyj w błogiej nieświadomości,zapytaj,jako współwłaściel Energi panią prezes co sądzi o tej emisji,na co spółka planuje przeznaczyć te pieniądze,czy są one spółce niezbędne itd,itd,tak zachowuje się odpowiedzialny współwłaściciel nie pilnuj tylko swojego interesu 2-33-5 zł więcej,ale pilnuj również interesu spółki której jesteś niby współwłaścicielem,chociaż drobnym,ale współwłaścicielem
Wszystkim nam powinno zależeć ,na zatrzymaniu emisji ,chyba , że ktoś zamierza kupić akcje nowej emisji Niska cena (18,50 zł): Ustalając niską cenę przy wysokiej wartości księgowej, Orlen "wymusza" na Nas decyzję. Jeśli nie masz x tys. zł na dopłatę, Twój udział w majątku wartym 40 zł na akcję drastycznie spada, a udział Orlenu rośnie "tanim kosztem".
Panie Darku nie będę z Panem dyskutował- moje argumenty są zbyt słabe. A może bardziej przeszkadza Panu że artykułuje je pospolita plewa- tak czy inaczej dyskusja bezcelowa. Ale bardzo, bardzo Pana proszę. Niech się Pan skontaktuje jak najszybciej(najlepiej zanim popełni Pan kolejny wpis) z Panem Janem z GG. Niech on Panu wyjaśni to zagadnienie. Może uda mu się uzmysłowić Panu że Pana założenia są błędne i całe Pana analizy można o kant ...y potłuc. (Czy poczuł się Pan może urażony jednym z moich wcześniejszych wpisów,że zgłosił go Pan do usunięcia??? Pragnę Pana najserdeczniej za niego przeprosić. Dla usprawiedliwienia powiem tylko że jestem zwykłą prostą Plewą. Serdeczności łączę tym razem...
W tej formie dokapitalizowanie jest szkodliwe dla wszystkich mniejszościowych. Korzystne jest tylko i wyłącznie dla Orła. Może ewentualnie jeszcze jednemu akcjonariuszowi wydawać się korzystne- tego z akcjami kategorii"elitarnej". Dla plew, drugich gatunków, gorszych sortów akcjonariuszy ta emisja oznacza ich krzywdę. Elita jest tak elitarna że stawia się na równi z Orłem. Dopiero gdy orzeł przekroczy 95% dotrze do niego że ma takie same akcje jak my... Będzie się cieszył że Eng pięknie się rozwija, ja też się będę z tego cieszył (każdy sukces Polskiej myśli mnie cieszy). Ale ta radość będzie miała gorzki smak, bo będzie przypominała że właściciel tej Eng swego czasu odebrał mi jej akcje za ułamek wartości!!!
Ptaku. Ci mniejszościowi którzy planują objąć akcje też po tej emisji będą w gorszej sytuacji niż są teraz. Choć ich udział procentowy w kapitale spółki się nie zmieni, również Wk jak i inne wartości będzie przystająca do obecnych, to zmieni się zasadniczo ich pozycja w spółce. Mianowicie będą udziałowcami mniejszościowymi w spółce, w której Orzeł przekroczył 95%. Czyli ich dni w tej spółce są policzone. To pewnik!!!
Darek to obłudnikiem jakich mało. Już Pan Jan wysłał powiadomienia do członków GG że ta emisja jest niekorzystna ale teraz darek będzie udawał że nie zna Pana Jana i myśli błędnie tak jak pozostały 1000 akcjonariuszy. Ma 2 pomocników ale jeden ptak1234 już wwytrzeźwiał a tor jeszcze pijany. To przypadek nieuleczalny
Dnia 2026-03-03 o godz. 10:52 ~Pepe napisał(a): > Ptak1234 to jak obecni Huni czy nie Huni
Pepe wiele razy Ci pisałem co tzw Hunty zrobiły z firmą w której pracuje i zdania nie zmienię i o to się z tobą kłóciłem,co do Energi to też bardzo dużo strat na robili . Po wycenie akcji Energa to tamci byli Hunami(8 zł ) . Choć tanio kupiłem przed wyrokiem sądu o wycofaniu z giełdy , trochę ryzykowałem . Teraz musimy się zjednoczyć i dołożyć się do procesu zablokowania emisji, na której wszyscy mniejszościowi akcjonariusze tracą,Ci co się nie zapiszą ,a nawet teraz można kupić taniej niż emisja .
Pepe trzeba pamiętać że rozpoczął całą brzydka zabawę nami(albo raczej nami) Pcimiak(najpierw szkodliwe decyzję w Eng, potem ustawka z muSasim, wezwania, tlłamszenie drobnych itp). W najgorszym możliwym dla giełdy momencie(mam jak najgorsze zdanie o tych panach)i w ogóle mógłbym dodać 9 gwiazdek. Ale nie o politykę tu chodzi. Po Pcimiaku przyszła nowa ekipa na którą naprawdę bardzo liczyłem. Może na początku chcieli... A może od razu kontynuowali dzieło(ustawka esaliansem to nie zasługa tylko przewina- pieniądze które oni zarobili powinny zostać u drobnych!!!) obie ekipy wyrządziły wielkie szkody nam mniejszościowym Eng. Takie same szkody wyrządzili całej giełdzie. Jak mieć tutaj zaufanie. Skoro wszyscy regulatorzy śpią, albo nawet działają na rzecz tych którzy chcą nas okraść. A okraść chcą nas Ci którzy powinni być wzorem etyki i przejrzystości???!
lekarstwem na epicką furię troli jakim "złem"jest emisja po 18,5 zł,może być zaproszenie do kupna PP po cenie x zł,żeby tak się jednak stało kurs powinien być znacznie wyżej ceny emisji
Zaproszenie do sprzedaży praw poboru (PP) to proces, w którym podmiot (zazwyczaj główny akcjonariusz, inwestor strategiczny lub spółka) ogłasza chęć odkupienia od pozostałych akcjonariuszy ich praw do objęcia nowych akcji po określonej cenie, zazwyczaj w ramach procedury podwyższenia kapitału spółki
uwazam,że Orlen powinien ogłosić zaproszenie do kupna naszych PP po 1,5 zł+odsetki od zaległych dywidend i problem toczących się pozów dywidendowych byłby jakoś tam załatwiony,mało prawdopodobne,ale cóż szkodzi pomarzyć,że takim drobnym gestem mogloby być normalnie
Dnia 2026-03-04 o godz. 07:50 ~darek napisał(a): > uwazam,że Orlen powinien ogłosić zaproszenie do kupna naszych PP po 1,5 zł+odsetki od zaległych dywidend i problem toczących się pozów dywidendowych byłby jakoś tam załatwiony,mało prawdopodobne,ale cóż szkodzi pomarzyć,że takim drobnym gestem mogloby być normalnie
Oni wam kible zamknęli ,może gdybym był a mam akcje orlenu to może by mnie wpuścili .
i cyk kolejna pakietówka,razem już 191888 akcji poszło w trasakcjach pakietowych,jak sternik zrobi taką cenę na gpw bo bedziemy błagali Fąfarę by emisję po.18,5 przeprowadził,skonczy się to rumakowanie bez sensu ENG ENERGA 4 mar 2026 15.00 18.46 -18.74% 25,000
marsjanie bedzie najodpowiedniejszm słowem,dopóki nie zrozumiesz,że sianiem paniki wsród zdezorientowanych akcjonariuszy ,że już wszystko przepadło,jedynym celem emisji jest wykupienie nas po 18,87 pchasz ich akcje w łapska Orlenu,czym pomagasz Orlenowi nie nam.
możesz ze swoim PP robić co zechcesz,odesłać,czy w innym miejscu powiesić swoje PP,jednak tak i tak ktoś,(najpewniej( Orlen je obejmie.Wszyscy oburzeni emisją koniecznie muszą być na nwza,dzień rejestracji mija 17.marca,bo bicie piany na bankierze to za mało,by emisję zablokować,najpierw trzeba się na nwza zarejestrować.
Po prostu gigant... A dlaczego po emisji c/Wk wzrośnie??? Bo będzie "rozwodnienie" i wk na akcje spadnie. Ja wolałbym jednak by c/Wk wzrosło przez wzrost c...
Ale ja się nie spieram z wynikiem bo to prosta matematyka i wskaźnik wzrośnie. Cieszysz się z tego że c/Wk wzrośnie nie dlatego że wzrasta cena tylko dlatego że spada Wk(na akcję). Do takiego samego wyniku doszedłbyś gdyby Wk spadło poprzez odpisy. Więc może zamiast emisji niech zrobią te odpisy na parę miliardów by Wk spadło, a c/Wk niebotycznie wzrosło. Poraża mnie Twój geniusz!!! Spadam stąd bo jeszcze się uwstecznię...
Może Pan zaproponuje lepiej zamiast emisji odpisy na 5 mld i wtedy c/Wk wzrośnie w okolice 1... Geniusz!!! Proszę sprawdzić czy teoretycznie i matematycznie wynik by się zgadzał!!!
Dnia 2026-03-05 o godz. 08:49 ~Mars napisał(a): > Może Pan zaproponuje lepiej zamiast emisji odpisy na 5 mld i wtedy c/Wk wzrośnie w okolice 1... Geniusz!!! Proszę sprawdzić czy teoretycznie i matematycznie wynik by się zgadzał!!!
jeszcze próbujesz odwracać kota ogonem,bo ja bym się ze wstydu spalił po samokompromitacji z c/wk post wyżej-ale każdy ma swoje "poziomy samozaorania";-)
matematyka ptaszku,obecna cena(teoretycznie) na gpw=18,5 obecna wk grupy=30 więc c/wk=0,61,po rozwodnieniu wk grupy będzie ok.25,5 zł,więc obecna cena 18,5/25,5 daje c/wk 0,72-czego chłopaki nie rozumiecie
oczywiście leszczyk,że powinna być notowana po c/wk 1,5,więc łatwo obliczyć jakie jest obecne niedoszacowanie Energi na gpw,nawet po Nowej Energi dokapitalizowanej 5,1 mld zł,pamiętajmy,że w normalnych warunkach,zakładając,że Orlen obejmie wszyskie możliwe PP,na gpw ff będzie jedynie nadal ok. 35 mln akcji przy 690 mln dopuszczonych do obrotu,wtedy z kursem można wszystko,albo zejść do podziemi,albo w kosmos,jezeli bedzie dywidenda już za 25',to raczej w kosmos
A jak po dokapitalizowaniu zaraz zrobią kolejne odpisy na to i owo?
Ten zarzad od 2 lat jawnie działa na szkodę spółki i mniejszosciowych akcjonariuszy i dlatego dopóki nie zobaczymy dywidendy nie wierzymy w kolejne genialne inwestycje które zaraz okażą się stratą
jeżel to ciebie Ambroży choć odrobinę uspokoi,to walczymy o dywidendę,walczymy i walczyć nie przestaniemy,bo tylko wtedy ma sens obejmowanie swoich PP gdy będzie gwarancja dywidendy,raz w IPO dałem się oszukać,drugi raz,gdy nie będzie gwarancji dywidendy z Energi nawet grosika nie zainwestuję w nowe akcje;-)
Dnia 2026-03-05 o godz. 08:03 ~darek napisał(a): > jeżel to ciebie Ambroży choć odrobinę uspokoi,to walczymy o dywidendę,walczymy i walczyć nie przestaniemy,bo tylko wtedy ma sens obejmowanie swoich PP gdy będzie gwarancja dywidendy,raz w IPO dałem się oszukać,drugi raz,gdy nie będzie gwarancji dywidendy z Energi nawet grosika nie zainwestuję w nowe akcje;-)
Co Ci z gwarancji jak za 2 lata ,przyjdą stare Huny i powiedzą ,że figa
Dnia 2026-03-05 o godz. 07:47 ~darek napisał(a): > matematyka ptaszku,obecna cena(teoretycznie) na gpw=18,5 obecna wk grupy=30 więc c/wk=0,61,po rozwodnieniu wk grupy będzie ok.25,5 zł,więc obecna cena 18,5/25,5 daje c/wk 0,72-czego chłopaki nie rozumiecie
Nie wiem, dlaczego zaniżasz nic nie piszesz o 6 miliardów ebitda itp 414 067 114 liczba akcji wartość księgowa 32 zł to jak Ci wychodzi jak nie obejmiesz akcji ,że będzie lepiej dla Ciebie . Ja najwyżej pożyczę na resztę akcji i obejmę wszystkie i nie zostanę w...chany na obecną chwilę . Tak pisałeś o dywidendzie też będziesz miał mniejszą jak dojdzie do emisji i nie kupisz akcji .Tamte huny były złe te po 2 latach nic nie robienia wymyślili jak w...chać emerytów i pracowników co dostali akcje pracownicze . Taka jest prawda a Pepe będzie się z Ciebie śmiał
pepe jako jedyny policzył,że jest matematyczna szansa,że Orlen 95% nie przekroczy,ale warunkiem tego jest przedewszyskim nie sprzedawanie teraz akcji,a wy chorą narracją/Orlen nas wykupi po 18,87,już wszystko przepadło/pchcie akcje niezdecydowanych akcjonariuszy w łapska Orlenu,ile razy trzeba to tłumaczyć by dotarło?
Dnia 2026-03-05 o godz. 09:28 ~darek napisał(a): > pepe jako jedyny policzył,że jest matematyczna szansa,że Orlen 95% nie przekroczy,ale warunkiem tego jest przedewszyskim nie sprzedawanie teraz akcji,a wy chorą narracją/Orlen nas wykupi po 18,87,już wszystko przepadło/pchcie akcje niezdecydowanych akcjonariuszy w łapska Orlenu,ile razy trzeba to tłumaczyć by dotarło?
Jeżeli ktoś wielki poczuje biznes i skupi pp z giełdy i zapisze się na dodatkowe, akcji to znowu nic nie osiągną, Tak jak pisałem na GPW, jest długo i różne, emisję widziałem . Co będzie zobaczymy ja na tą chwilę czekam ,może akcje w notowaniach spadną to sobie, dokupię, bo to będzie taniej niż w emisji .
ptaku,nie wk wzrośnie tylko współczynnik c/wk wzrośnie przy założeniu obecnej ceny rynkowej,więc gdy tą oczywistą oczywistość już sobie wyjaśniliśmy przejdżmy dalej,jak wygląda twoja "troska"o emerytów posiadających akcje Energi którzy nie mają kasy by przepadające im z PP nowe akcje Energi objąć,do tego momentu to prawda,dodam,że nie tylko ci emeryci nie mają kasy,ale zdecydowana większość z nas jest w takiej sytuacji.Ale skupmy się na emerytach,średni czas życia mężczyzn to 75 lat,ci ludzie mniej więcej sa w takim wieku,a ty/wy troszcząc się niby o nich proponujecie,zablokujmy emisję,w konsekwencji czego oni należnej im chociaż części kasy nie ujrzą przez kolejne 4 lata(czas trwania pozwu)gdy w tym czarnym scenariuszu,który tutaj wieszczycie,czyli wykupie przymusowym po 18,87 mogliby już chociaz połowę tej kasy dostać 3 miesiące po zarejestrowaniu nowych akcji w krs,bo w takim czasie Orlen musi zdecydować o wykupie przymusowym po 18,87 zł,czyli teoretycznie do września 26'-gdzie sens,gdzie logika,bo "troski o emerytów z Energi nie ma w tym żadnej?
Dnia 2026-03-05 o godz. 08:53 ~darek napisał(a): > ptaku,nie wk wzrośnie tylko współczynnik c/wk wzrośnie przy założeniu obecnej ceny rynkowej,więc gdy tą oczywistą oczywistość już sobie wyjaśniliśmy przejdżmy dalej,jak wygląda twoja "troska"o emerytów posiadających akcje Energi którzy nie mają kasy by przepadające im z PP nowe akcje Energi objąć,do tego momentu to prawda,dodam,że nie tylko ci emeryci nie mają kasy,ale zdecydowana większość z nas jest w takiej sytuacji.Ale skupmy się na emerytach,średni czas życia mężczyzn to 75 lat,ci ludzie mniej więcej sa w takim wieku,a ty/wy troszcząc się niby o nich proponujecie,zablokujmy emisję,w konsekwencji czego oni należnej im chociaż części kasy nie ujrzą przez kolejne 4 lata(czas trwania pozwu)gdy w tym czarnym scenariuszu,który tutaj wieszczycie,czyli wykupie przymusowym po 18,87 mogliby już chociaz połowę tej kasy dostać 3 miesiące po zarejestrowaniu nowych akcji w krs,bo w takim czasie Orlen musi zdecydować o wykupie przymusowym po 18,87 zł,czyli teoretycznie do września 26'-gdzie sens,gdzie logika,bo "troski o emerytów z Energi nie ma w tym żadnej? Czyli wszyscy się mylą ,tylko Ty Darku masz rację ,może i tak, bo gdy Orlen dopnie swego może np wykup zrobić p 30 zł ,ale tego nie wiemy ,wiem, tylko że to dokapitalizowanie jest niepotrzebne, bo Energa nie jest w takiej sytuacji jak GA . Pooglądaj filmiki na Facebooku tam nie słyszę jakoś pieśni w stylu brawo Prezes ,Tusk a słyszę co innego .
Czyli wszyscy się mylą ,tylko Ty Darku masz rację ,może i tak, bo gdy Orlen dopnie swego może np wykup zrobić p 30 zł ,ale tego nie wiemy ,wiem, tylko że to dokapitalizowanie jest niepotrzebne, bo Energa nie jest w takiej sytuacji jak GA -to nie chodzi,czy jam mam rację czy inni,(chociaż wiem,że mam)bo emisji z pp nie da się zablokować,czy emisja jest zła,czy dobra,chodzi o to,że zarówno ja jak i ci emeryci mamy swoje lata,każdy z nas chciałby doczekać finału tej nierównej walki Dawida z Goliatem,odwlekanie tego o kolejne lata nic nam nie da,nie poprawi naszej sytuacji,a "darmowe"5,1 mld to bardzo duży zastrzk gotówki dla Energi
Dnia 2026-03-05 o godz. 09:43 ~darek napisał(a): > Czyli wszyscy się mylą ,tylko Ty Darku masz rację ,może i tak, bo gdy Orlen dopnie swego może np wykup zrobić p 30 zł ,ale tego nie wiemy ,wiem, tylko że to dokapitalizowanie jest niepotrzebne, bo Energa nie jest w takiej sytuacji jak GA > -to nie chodzi,czy jam mam rację czy inni,(chociaż wiem,że mam)bo emisji z pp nie da się zablokować,czy emisja jest zła,czy dobra,chodzi o to,że zarówno ja jak i ci emeryci mamy swoje lata,każdy z nas chciałby doczekać finału tej nierównej walki Dawida z Goliatem,odwlekanie tego o kolejne lata nic nam nie da,nie poprawi naszej sytuacji,a "darmowe"5,1 mld to bardzo duży zastrzk gotówki dla Energi
Ja się spodziewałem po nich czegoś innego i wielu akcjonariuszy . Gdyby to robili dla SP a nie dla ..... funduszy w Orlenie
Dnia 2026-03-05 o godz. 10:12 ~darek napisał(a): > aha,czyli po 8,35 zł dla funduszy w 20' było lepiej,niż teraz po 18,5 dla tych samych funduszy-nie pojmuję takiego myślenia
To chodzi o fundusze, które są w akcjonariacie orła to dla nich robi to nominat, kosztem akcjonariuszy Energa .
Dnia 2026-03-05 o godz. 09:43 ~darek napisał(a): > Czyli wszyscy się mylą ,tylko Ty Darku masz rację ,może i tak, bo gdy Orlen dopnie swego może np wykup zrobić p 30 zł ,ale tego nie wiemy ,wiem, tylko że to dokapitalizowanie jest niepotrzebne, bo Energa nie jest w takiej sytuacji jak GA > -to nie chodzi,czy jam mam rację czy inni,(chociaż wiem,że mam)bo emisji z pp nie da się zablokować,czy emisja jest zła,czy dobra,chodzi o to,że zarówno ja jak i ci emeryci mamy swoje lata,każdy z nas chciałby doczekać finału tej nierównej walki Dawida z Goliatem,odwlekanie tego o kolejne lata nic nam nie da,nie poprawi naszej sytuacji,a "darmowe"5,1 mld to bardzo duży zastrzk gotówki dla Energi
z naszego punku widzenia grają nie fair,z punktu widzenia Energi i sytuacji do jakiej doprowadzili poprzednicy dokapitalizowanie 5,1 mld zł,pod warunkiem,że ta kasa będzie mądrze wykorzystana jest ok.to szansa na narodziny Nowej Energi
Nie taki Fąfara straszny jak go malują,wystarczy nie sprzedawać swoich akcji
Wniosek dla akcjonariuszy Energi:W kontekście planowanego dokapitalizowania przez ORLEN i dążenia do 95% głosów, kluczowa będzie cena emisyjna (ustalona w projektach na 18,50 zł) oraz historyczne kursy z ostatnich 12 miesięcy. Jeśli płynność na walorach Energi spadnie drastycznie przed samym wykupem, do gry może wejść niezależny audytor w celu wyznaczenia wartości godziwej. https://x.com/PremiumGPW