• Re: Perspektywy Autor: ~TodoVaBien [89.67.188.*]
    Mam nadzieje, ze masz racje. Sam na poczatku grudnia pisalem ze moje oczekiwania to chociaz 450 mln przy przychodach 3,4 mld. Nie powiem co zmienilo moje nastawienie do wynikow, ale mimo wszystko akcje trzymam. Wychodze z zalozenia ze ja operuje akcjami wartymi ledwie kilkaset k a Milek kilka miliardow. I jemu musi zalezec na wzroscie kursu, zwlaszcza jak ma zastawione 9 mln akcji. Dlatego licze, ze pomimo slabego Q4 kolejne kwartaly beda po prostu lepsze
  • Re: Perspektywy Autor: ~Mc1 [188.146.18.*]
    Powiem Wam, że tak sobie czytam Wasze wpisy i jest w nich widać ogromne różnicę w podejściu do spółki. Widać tez ze coraz bardziej zaczynacie niedowierzać w możliwe dobre wyniki
    To ja napiszę nieco inaczej. Jesteśmy wnerwieni tym marazmem ktory obecnie tutaj panuje, sam mam parę tysięcy akcji i też boli zjazd od 240 ale zwroćcie uwagę na jedno. Nie mamy na nic wpływu a rycie sobie psychy i dołowanie się permanentne dostarcza nam tylko niepotrzebnego stresu. Nie wiem czy zwracacie uwagę jak jedna sesja na sporym plusie potrafi zmienić Wasze-nasze nastawienie. Wszyscy wtedy piszą mamy to, jedziemy z szortami, zaczynamy jazdę na północ i takie tam. Dajmy sobie jeszcze chwilę i wyobrazmy sobie sytuację w której są ze trzy sesję na plus po kilka procent. Wyobraźcie sobie swoją euforię. Myślmy pozytywnie ze bedzie dobrze a nie tylko sie dołujemy. A co do wyników wiem że niestety w HP szału nie było ale liczmy na styczeń ktory jest od conajmniej 10 lat najbardziej zimowy. Bedzie dobrze
  • Re: Perspektywy Autor: ~Nowy [83.28.203.*]
    Jeśli w HP szału nie było, to znaczy, że cały wynik będzie co najwyżej bardzo średni. Jeśli w takich warunkach nie uda się dowieźć, to nie wiem, co musiałoby się stać, żeby raptem te wyniki mocno poszły w górę - poza tym to Half Price miał być nowym kołem zamachowym biznesu, a staje się obciążeniem.
  • Re: Perspektywy Autor: ~realista [193.106.209.*]
    Mc1 rozumiem ze masz dostep do kilku kilkunastu sklepow ?
    Jesli HP dalby ciala w tym kwartale to nie bylby dobry zwiastun konceptu ktory najbardziej skaluja. Ale tez oparcie na podstawie kilku sklepow moze byc mylace
  • Re: Perspektywy Autor: ~Max [37.47.144.*]
    Co za bzdury HP jest absolutnie wyprzedany z kolekcji zimowej, na szybko było ściągane byle coś na wieszaki powiesić, w wielu HP na pustych regałach kładzie się walizki, w niektórych to nawet w miejscach kurtek to po 10stycznia pojawiły się letnie stroje sportowe, a w puste miejsca w dziale butów - zimą zaczynają ładować białe tenisówki hilfigera i wiele innych wiosenno-letnich kolekcji.
  • Re: Perspektywy Autor: losowy [83.220.108.*]
    I dzięki temu, niektórzy, w tym i ja, będą mogli jeszcze dobrać na trochę niższych poziomach, także nie ma tego złego : )
    W q3 chyba jezdzili jednak na wrotkach bo mieli ppwierzchnie wieksza o 200k czyli o 20% a wynik im spadl o 20%.
    Czyli musisz sprzedać. Byle szybko, bo jeszcze trochę spadnie : )
  • Re: Perspektywy Autor: ~Wynalazca [89.79.144.*]
    Smentalista, ty juz jedziesz ba oparach absurdu, co?
  • Re: Perspektywy Autor: ~Mat [194.35.232.*]
    No ale rozumiem ze nie wygodnie ci wspomnieć że większość z tych 200tys otwarło się w 3q a do tego w tym kwartale poniesiono koszty otwarć 4q
    Startowali z powierzchnia +20% r/r popatrz w raporty z q2.
    W q2 tez poniesli koszty otwarc wg zarzadu, a co bylo w q3 to wszyscy

Wg mnie nie bedzie 500mln ebitdy ale nawet jak bedzie 450 to zablokuje dalsza wyprzedaz
  • Re: Perspektywy Autor: ~Żorż [37.109.148.*]
    co do rezygnacji z ceny minimalnej- czytał ktoś CV nowego członka RN? facet ogarnia rynek kapitałowy, jak mało kto, mam zatem pewną teorię, że to za jego sprawą odpuścili sobie 130, przecież szorty mają taki kapitał, że te dwa lata mogliby dusić kurs poniżej 130 i w drugą kieszeń zbierać na L, póki co fundy ładują do wora, a głupie chyba nie są, może mało się znam na finansach spółek, ale staram się obserwować i wyciągać wnioski dla siebie, ja trzymam mocno i nie popuszczam...
    Przy odpowiednich wynikach nie dało by rady na przez długi czas dusić kurs. Tu wszystko wyniki wyjaśnią, jednak moim zdaniem ta ebida w okolicy 550mln powinna sama w sobie podnieść i zablokować spadki na najbliższe miesiące. Rok temu ebida byla na poziomie okolo 450mln. W tym te 550mln powinno być do zrobienia zwłaszcza ze pogoda np w takim styczniu siadła dobrze. Dlatego te, liczę na to ze skup zacznie sie na dniach bo to potwierdzi że zarząd wie ze po wynikach taniej nie kupi.
  • Re: Perspektywy Autor: ~Antoni [5.173.186.*]
    ~Mat, dokładnie tak samo myślę. I nie zgadzam się z twierdzeniem, że wiara w spółkę upadła albo że spadkowa sesja psuje nam humory. Nie w tym rzecz. Tu chodzi o wyniki spółki, a nie o kurs. A ten kwartał jest kluczowy w tej branży. Oczywiście, że byłoby lepiej gdyby zima była już w listopadzie. Ale czy ktoś jeszcze pamięta zimę w listopadzie, czy na początku grudnia? Fakt jest taki, że warunki w tym kwartale są niemal optymalne. Wierzę, że spółka to wykorzysta. Wierzę w EBITDA w przedziale 550-600 mln zł. Więcej niż 600 byłoby cudem. Jeśli w Q4 nie dowiozą dobrego wyniku, to jakim cudem mieliby zrobić dobry wynik w kolejnych kwartałach. Dlatego przy EBITDA niższej niż 500 mln zamykam pozycję. Ale wierzę, że wynik będzie lepszy.
    Zobaczymy co będzie, Stelmach mówił o tym przedziale. Zakładam że w swoich prognozach obstawiali pogodę typową dla ostatnich zim. Tymczasem w listopadzie padał śnieg no i od końca grudnia do teraz mrozy i konkretna zimą. Jesli oni nie wykręca tych 550mln EBIDA to ja nie wiem jak prezes musiał by to wytłumaczyć. Co do skupu to tak sobie teraz pomyślałem że w sumie miało by to sens jak by oni zaczęli go dopiero od 1 lutego czyli n
    od nowego roku obrotowego.
    Zqzwyczaj najlepszy jest q3.
    Warunki w tym kwartale Antoni sa bardzo dalekie od optymalnych, listopad na poczatku byl cieply o czym informowalo m.in Allegro mowiac ze sprzedaz zimowa jest slaba na poczatku miesiaca potwm bylo odbicie jak sie zrobilo chlodniej ale znowu grudzien byl bardzo cieply. Takze na 2 najwazniejsze miesiace kwartalu mielismy 2,5tyg dobrych warunkow do sprzedazy w miare w pierwszych cenach ktore robia wyniki calego kwartalu. Nadzieja w HP w sprzedazy swiatecznej i troche w tym styczniu ale to bardziej ze zejda sporo ze zapasu bo ciezko robic wynik na pernamentnej wyprzedazy -40%. Ale zobaczymy za 2 tyg obym sie mylil
  • Re: Perspektywy Autor: ~Mat [143.58.243.*]
    Ty ciągle o tym jednym. A jaki wg powinien byc początek listopada? - 20 i pół metra śniegu? W listopadzie padał deszcz a temperatura byla listopadowa w okolicach 20stego spadl śnieg. Grudzień podobnie, zimno tyle ze moze nie padało tak bardzo a o okolicach świat juz bylo zupełnie zimno i zaczął padać śnieg. Zimy gdzie kupa śniegu była na początek grudnia to ja pamiętam 20 lat temu. Więc to co bylo teraz to częściowo standard ale jednak z pogoda namieszała trochę i dalej zapowiada sie mroźno.
    Masz akcje? Jeżeli tak i masz takie myślenie, to sprzedaj. Jutro i w poniedziałek prawdopodobnie będzie niżej, więc lepiej sprzedać od razu, niż tak się zadręczać : )
[x]
MODIVO -0,31% 111,50 2026-02-26 15:19:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.