• Re: ORTEX (15) Autor: ~Móchamed [31.61.249.*]
    Nowe droższe pożyczki zwiększają średni CTB portfela pożyczonych akcji (shares on loan). Jednocześnie musi wzrastać koszt już zaciągniętych pożyczek. Inaczej nie mielibyśmy takich zmian dziennych CTB przy niewielkich ilościach pożyczonych/oddanych.
  • Re: ORTEX (15) Autor: ~ka [78.30.67.*]
    Dnia 2025-11-03 o godz. 16:09 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-11-03 o godz. 14:51 ~Heizz napisał(a):
    > > Mega duży wzrost kosztu pożyczki - dobry prognostyk.
    > ##
    > W czwartek były brane nawet z oprocentowaniem do 8,81 %, to znacząco podbija tą podawaną średnią dla całości
    > Piątkowa średnia to 4,65%.
    ##
    Wczorajsza średnia z dnia narazie pokazuje już na 5,95%, gdzie rozrzut był od min 1,35% do nawet 18,97% (!)
    Wielkich różnic w oddawanych/dobieranych nie widać. Dane wrzucę wieczorem jak bedą jakieś znaczące.

• Re: ORTEX (15) Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Zmiany kosmetyczne, ale pozytywne :-).
    Wiem, że jestem niepoprawnym optymistą, ale podam kilka tematówm może ktoś zechce sie odnieść:
    1. rewizja MSCI - jeśli CCC nie wyleci z MSCI, czy kurs zareaguje pozytywnie?
    2. kurs dolara - dolar zauważalnie podrożał, a nasza giełda jest na szczytach i chyba ani myśli spadać. Kiedy pojawią się przesłanki za osłabieniem dolara, możliwe że nastąpi przepływ kapitału z USA na europejskie rynki (zwykle tak sie dzieje)
    3. Sygnały o ożywieniu w przemysle przetwórczym w Polsce. Jeśli się to potwierdzi, to moim zdaniem to jedna z lepszych wiadomości w ostatnim czasie. Jeśli pzretwórstwo będzie rosła, konsumpcja detaliczna dopiero co zaczęła odbijać, oszczędności społeczeństwa znacznie wzrosły, rośnie liczba otwartych i aktywnych rachunków maklerskich. - może wreszcie doczekamy się przepływu kapitału z lokat na giełdę (obojetnie bezpośrednio, czy poprzed TFI)
    4. Odczyt inflacji ponownie niższy niż spodziewany - czy będzie kolejna obniżka stóp jeszce w tym roku?

• Re: ORTEX (15) Autor: ~ka [31.0.4.*]
    Dnia 2025-11-03 o godz. 14:58 ~Antoni napisał(a):
    > Zmiany kosmetyczne, ale pozytywne :-).
    > Wiem, że jestem niepoprawnym optymistą, ale podam kilka tematówm może ktoś zechce sie odnieść:
    > 1. rewizja MSCI - jeśli CCC nie wyleci z MSCI, czy kurs zareaguje pozytywnie?
    > 2. kurs dolara - dolar zauważalnie podrożał, a nasza giełda jest na szczytach i chyba ani myśli spadać. Kiedy pojawią się przesłanki za osłabieniem dolara, możliwe że nastąpi przepływ kapitału z USA na europejskie rynki (zwykle tak sie dzieje)
    > 3. Sygnały o ożywieniu w przemysle przetwórczym w Polsce. Jeśli się to potwierdzi, to moim zdaniem to jedna z lepszych wiadomości w ostatnim czasie. Jeśli pzretwórstwo będzie rosła, konsumpcja detaliczna dopiero co zaczęła odbijać, oszczędności społeczeństwa znacznie wzrosły, rośnie liczba otwartych i aktywnych rachunków maklerskich. - może wreszcie doczekamy się przepływu kapitału z lokat na giełdę (obojetnie bezpośrednio, czy poprzed TFI)
    > 4. Odczyt inflacji ponownie niższy niż spodziewany - czy będzie kolejna obniżka stóp jeszce w tym roku?
    >

##
    Proponuję zrobić z tego 4 oddzielne wątki, bo z short parametrami i Ortexem, to nie ma nic wspólnego.
    W apce nie ma zakładki „przetwórstwo” dla shorta, ale może jakiejś marmolady w końcu doczekamy … :)))
    UTIL wrócił z powrotem na 100% :-D
    Oj, będzie się działo…
    Tu jest dzisiaj w ciagu 3,5 h wolumen jaki potrafi być normalnie w minutę.

• Re: ORTEX (15) Autor: ~realista [109.243.195.*]
    Dobrali cos wczoraj ? I jak CTB
    Brak podaży akcji. Jak tylko pokaże sie popyt kurs skacze do góry o kilka procent w 3 minuty. Jełsi UTIL znowu 100%, to czy znaczy, że żaden short nie zredukował pozycji (a może powiększył). Wczoraj ktoś zebrał w kilka minut 80 000 akcji. Myślałem, że może short...
    ~ka, nie trzymaj nas w napięciu :-), podaj reszte danych :-)
    Dnia 2025-11-04 o godz. 14:59 ~Antoni napisał(a):
    > Brak podaży akcji. Jak tylko pokaże sie popyt kurs skacze do góry o kilka procent w 3 minuty. Jełsi UTIL znowu 100%, to czy znaczy, że żaden short nie zredukował pozycji (a może powiększył). Wczoraj ktoś zebrał w kilka minut 80 000 akcji. Myślałem, że może short...
    > ~ka, nie trzymaj nas w napięciu :-), podaj reszte danych :-)

##

Dane z 03/11/25 :
    12,15 mln, kosmetyczny ‚spadek’ o 20 tys z 12,17 mln ;
    Util 100%, wzrost z 97,81 % ;
    CTB 3,63%, wzrost z 3,41% ;
    DTC (3 M) 23,85 dni , dla 2 tyg. 30,33 dni ;
    Short score 86,25/100, wzrost z 86,13/100 ;

oddane 91.776 szt ;
    dopożyczone 68.712 szt
    Cały czas ten sam trend wszystkich wskaźników. Brakuje tylko iskry.
  • Re: ORTEX (15) Autor: ~Mc1 [217.114.34.*]
    Iskra w piątek tylko w którą stronę ha ha ha. Sprzedałem dziś Selvitę ale wolałbym nie mieć możliwości dobrania w piątek
  • Re: ORTEX (15) Autor: ~Jełop [37.248.172.*]
    Miłek rzucił biały ręcznik, już mu się chyba nie bardzo chce
[x]
CCC 1,09% 138,70 2025-11-14 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.