Nowe droższe pożyczki zwiększają średni CTB portfela pożyczonych akcji (shares on loan). Jednocześnie musi wzrastać koszt już zaciągniętych pożyczek. Inaczej nie mielibyśmy takich zmian dziennych CTB przy niewielkich ilościach pożyczonych/oddanych.
Dnia 2025-11-03 o godz. 16:09 ~ka napisał(a): > Dnia 2025-11-03 o godz. 14:51 ~Heizz napisał(a): > > Mega duży wzrost kosztu pożyczki - dobry prognostyk. > ## > W czwartek były brane nawet z oprocentowaniem do 8,81 %, to znacząco podbija tą podawaną średnią dla całości > Piątkowa średnia to 4,65%. ## Wczorajsza średnia z dnia narazie pokazuje już na 5,95%, gdzie rozrzut był od min 1,35% do nawet 18,97% (!) Wielkich różnic w oddawanych/dobieranych nie widać. Dane wrzucę wieczorem jak bedą jakieś znaczące.
Zmiany kosmetyczne, ale pozytywne :-). Wiem, że jestem niepoprawnym optymistą, ale podam kilka tematówm może ktoś zechce sie odnieść: 1. rewizja MSCI - jeśli CCC nie wyleci z MSCI, czy kurs zareaguje pozytywnie? 2. kurs dolara - dolar zauważalnie podrożał, a nasza giełda jest na szczytach i chyba ani myśli spadać. Kiedy pojawią się przesłanki za osłabieniem dolara, możliwe że nastąpi przepływ kapitału z USA na europejskie rynki (zwykle tak sie dzieje) 3. Sygnały o ożywieniu w przemysle przetwórczym w Polsce. Jeśli się to potwierdzi, to moim zdaniem to jedna z lepszych wiadomości w ostatnim czasie. Jeśli pzretwórstwo będzie rosła, konsumpcja detaliczna dopiero co zaczęła odbijać, oszczędności społeczeństwa znacznie wzrosły, rośnie liczba otwartych i aktywnych rachunków maklerskich. - może wreszcie doczekamy się przepływu kapitału z lokat na giełdę (obojetnie bezpośrednio, czy poprzed TFI) 4. Odczyt inflacji ponownie niższy niż spodziewany - czy będzie kolejna obniżka stóp jeszce w tym roku?
Dnia 2025-11-03 o godz. 14:58 ~Antoni napisał(a): > Zmiany kosmetyczne, ale pozytywne :-). > Wiem, że jestem niepoprawnym optymistą, ale podam kilka tematówm może ktoś zechce sie odnieść: > 1. rewizja MSCI - jeśli CCC nie wyleci z MSCI, czy kurs zareaguje pozytywnie? > 2. kurs dolara - dolar zauważalnie podrożał, a nasza giełda jest na szczytach i chyba ani myśli spadać. Kiedy pojawią się przesłanki za osłabieniem dolara, możliwe że nastąpi przepływ kapitału z USA na europejskie rynki (zwykle tak sie dzieje) > 3. Sygnały o ożywieniu w przemysle przetwórczym w Polsce. Jeśli się to potwierdzi, to moim zdaniem to jedna z lepszych wiadomości w ostatnim czasie. Jeśli pzretwórstwo będzie rosła, konsumpcja detaliczna dopiero co zaczęła odbijać, oszczędności społeczeństwa znacznie wzrosły, rośnie liczba otwartych i aktywnych rachunków maklerskich. - może wreszcie doczekamy się przepływu kapitału z lokat na giełdę (obojetnie bezpośrednio, czy poprzed TFI) > 4. Odczyt inflacji ponownie niższy niż spodziewany - czy będzie kolejna obniżka stóp jeszce w tym roku? >
## Proponuję zrobić z tego 4 oddzielne wątki, bo z short parametrami i Ortexem, to nie ma nic wspólnego. W apce nie ma zakładki „przetwórstwo” dla shorta, ale może jakiejś marmolady w końcu doczekamy … :)))
Brak podaży akcji. Jak tylko pokaże sie popyt kurs skacze do góry o kilka procent w 3 minuty. Jełsi UTIL znowu 100%, to czy znaczy, że żaden short nie zredukował pozycji (a może powiększył). Wczoraj ktoś zebrał w kilka minut 80 000 akcji. Myślałem, że może short... ~ka, nie trzymaj nas w napięciu :-), podaj reszte danych :-)
Dnia 2025-11-04 o godz. 14:59 ~Antoni napisał(a): > Brak podaży akcji. Jak tylko pokaże sie popyt kurs skacze do góry o kilka procent w 3 minuty. Jełsi UTIL znowu 100%, to czy znaczy, że żaden short nie zredukował pozycji (a może powiększył). Wczoraj ktoś zebrał w kilka minut 80 000 akcji. Myślałem, że może short... > ~ka, nie trzymaj nas w napięciu :-), podaj reszte danych :-)
##
Dane z 03/11/25 : 12,15 mln, kosmetyczny ‚spadek’ o 20 tys z 12,17 mln ; Util 100%, wzrost z 97,81 % ; CTB 3,63%, wzrost z 3,41% ; DTC (3 M) 23,85 dni , dla 2 tyg. 30,33 dni ; Short score 86,25/100, wzrost z 86,13/100 ;