Ja nie mam teraz narzędzi bo leżę na leżaczku. Ale zobaczcie epolus. Tam był długoterminowy klin zwezajacy spadkowy który został wybity. Zasięg wybicia w górę trzeba brać z niego. Na moje oko to mniej więcej jesteśmy na zakresie. To takie przepychanki teraz. Ale jak zacznie lecieć to nie bedzie zmiłuj- hihihihi
oczywiście masz rację, zbłaźniłem się i jest mi piekielnie wstyd za użycie tego skrótu myślowego, na przyszłość postaram się dołożyć wszelkich starań aby używana przeze mnie terminologia była adekwatna do merytorycznego poziomu forum
Nie chce mi się tego czytać odnoszę się do znaczenia słowa dźwignia jest z racji zwiększonej zmiany stanu posiadania, tak wynika z mnożnika kontraktu ale... . Jeżeli natomiast masz wpłatę 20% kapitału tytułem zabezpieczenia na nabycie określnoych akcji to nie można nazwać tego mnożnikem 5:1. - tak na szybko odpowiedź.
Obstaję przy swoim i obecnie wciąż jest dźwignia ok 10 ale tak mnożnik się zmienił więc wypowiedź Velon nie jest błedna. I tak masz rację szkoda "zaśmiecać" forum
A Pan Jacek odchodzi ze stooq. Hmmm a tak ladnie objęcie bessy wyczaił. Jesteśmy ca 120pkt powyżej tego co wyczaił. Może dlatego odchodzi? Ale mylić sie jest rzeczą ludzka
Wtedy to nie oszukujmy sie. Lądowali towar po korek. A taki ravcio sie cieszył. A teraz łezka za łezką leci i nie kuma, ze uroslo razy dwa. Wyrżną shortow jak nic.
U nas jakoś dziś przereagowali. Niemcy przecież najwięcej skorzystają na tym porozumieniu z Trumpem, a w domyśle i my. W Stanach futures SP500 na plusach i się podnosi. Sesja dopiero się na dobre zaczyna. Najlepsze wzrosty są po takim niby trudnym wyciąganiu ;))))) Dzisiaj to tak niby trudno, ale wystarczy nawet ostatnia godzinka Także nadal trzeba mierzyć w jakieś 3200, Trump nadrukuje kasy aż furczeć będzie :))))
To nie sztuka zrobić remontadę w 15 min. Żeby wyszła fajna remontada to musi indeks z minimum 2-3 h być w odwrocie. W samej ostatniej godzinie nie będzie bardzo dziwne jak wszystko się odrobi z nawiązką. Szorciarze poszli na wakacje :))))
Dnia 2025-07-28 o godz. 11:10 ~Hdhd napisał(a): > No faktycznie, remontada pełną parą, dax +0.4% a banan -1.1%
Tym co grają na opcjach przypominam, że po odcięciu dywidend PKO BP i Orlenu indeks spadnie ok. 56 pkt. przed rozliczeniem opcji sierpniowych 14.08. Uwzględniając ten fakt, droższe opcje put serii "T" są notowane bez premii. Nie można tego niestety powiedzieć o opcjach call. Jest tak, ponieważ wycena opcji uwzględnia "bazę" na kontraktach indeksowych.