Światowy deficyt cukru w kampanii 2009/2010 wzrośnie do 8,4 mln ton z przewidywanych wcześniej 4,5 – 5 mln t, powodując dalszy wzrost cen surowca.
Niedobór cukru na świecie rośnie. Tymczasem w Unii Europejskiej obowiązują limity jego produkcji.
Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO z Londynu podaje w najnowszej prognozie, że produkcja cukru wzrośnie do 159 mln ton ze 154,2 mln w 2008/2009 r., ale będzie nadal niedostateczna wobec spodziewanego spożycia 167,4 mln ton w porównaniu do 164,6 mln t w ostatniej kampanii.
– Wyraźny niedobór utrzyma się przez co najmniej 12 miesięcy – podkreślają eksperci ISO. – Zapasy na koniec kampanii 2009/2010 zmaleją do 53,2 mln ton z 61,7 mln rok wcześniej, a współczynnik zapasów do spożycia wyniesie 31,8 proc., najmniej od 20 lat – dodają.
Ceny surowego cukru w transakcjach terminowych skoczyły we wtorek do 24,85 centów za funt, do najwyższego poziomu od lutego 1981 r. Głównymi powodami ponad dwukrotnego wzrostu cen cukru w tym roku były duży apetyt Hindusów na słodycze, kiepskie zbiory i słaby monsun.
Analityk z firmy maklerskiej Czarnikow Tobby Cohen wyjaśnia: – Rosnąca produkcja nie wystarcza na pokrycie zwiększającego się popytu, dlatego ceny cukru stale rosną, a kraje importujące dosłownie walczą o ten towar, mimo że jest najdroższy od 28 lat. Ponadto światowy rynek nie potrafił się zabezpieczyć przed deficytem cukru ze względu na niskie zapasy tego towaru.
Główny ekonomista z ISO Lindsay Jolly przewiduje, że cukier będzie drożeć przez następnych sześć miesięcy, nawet do 28 – 30 centów. Zrównoważenie rynku jest bardziej prawdopodobne w kampanii 2010/2011 r.
Witam ,
więc jadę do Biedronki kupię pare kilo,bo nie zanosi się żeby nam jako akcjonariuszom
dali darmowe deputaty,a tu Święta coraz bliżej może by ukręcił trochę siwuchy...:-)))
Pzdr
co jest z tym papierem czemu ludzie to wywalaja skoro ma takie wysmienite wyniki, cukier drozeje a firma ma swietlana przyszlosc przed soba, czy oni sa nienormalni ?
Narazie wszystko wstrzymuje wzrosty,wręcz powoduje spadki: kurs hrywny,niskie ceny
pszenicy ,korekta kontraktów na cukier,ale tak jak oloo pisze ,bądżcie cierpliwi.
Za parę miesięcy będziecie z uśmiechem patrzeć na kurs.
Pzdr
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Komentarz-surowcowy-Korekta-rekordowych-cen-na-rynku-cukru-2012911.html
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Komentarz-surowcowy-Dobre-zbiory-na-Ukrainie-ceny-pszenicy-na-historycznych-poziomach-2012884.html
Pompowanie wyników, czyli jak spółki próbują ukryć złe dane za II kwartał
Kończy się sezon publikacji raportów półrocznych spółek giełdowych. W trakcie ich lektury trzeba być nadzwyczaj czujnym. Niektóre firmy próbują w nich ukryć kiepskie wyniki drugiego kwartału.
Jak wygląda kreatywna księgowość w wypadku raportu półrocznego? Banalnie. Z tym, że aby przynajmniej na papierze było dobrze w połowie roku, księgowi musieli pomyśleć już wcześniej. Pierwszym krokiem było napompowanie wyników za pierwszy kwartał. W tym celu spółki powrzucały co mogły złego do ostatniego raportu rocznego, poprzesuwały co mogły złego na II kwartał tego roku i trzy miesiące temu pochwaliły się zaskakująco dobrymi danymi, jak na świat, w którym wszyscy mówią o kryzysie. W danych za drugi kwartał już tak się nie dało. Spółki podają więc bolesne aktualne wyniki i liczby, których dłużej nie można przesuwać, ale całość informacji trafia do raportu półrocznego, gdzie plusy kwartału pierwszego przysłaniają nędzę drugiego.
Czas na przykłady. Zacznijmy od BRE Banku. Bardzo ładny raport półroczny. Przychody ze sprzedaży 2,26 mld zł, zysk brutto ponad 16 mln zł, a netto ponad 10,5 mln zł. Pozornie nie jest tak źle, jak na instytucję finansową w czasach Wielkiej Recesji. Niestety, gdy rozbijemy dane półroczne na kwartalne, świat przestaje być różowy. W II kwartale spółce spadła sprzedaż o blisko 69 mln zł w stosunku do danych z I kwartału. Zamiast zysku netto w kwocie prawie 76 mln zł w pierwszych trzech miesiącach roku, mamy stratę ponad 65 mln zł. W raporcie półrocznym te złe dane kwartalne stają się niewidoczne.
Popatrzmy na wyniki Seco Group. Z raportu półrocznego producenta pieców dowiadujemy się między innymi, że przychody ze sprzedaży wynoszą blisko 64 mln zł i firma jest mocno rentowna, bo jej zysk netto to ponad milion złotych. Jednym słowem OK. Raj to może nie jest, ale jak na spółkę przemysłową teraz, wręcz wyśmienicie. Rozbijamy jednak raport półroczny na dwa kwartały i... król jest nagi. Przychody ze sprzedaży spadły w II kwartale do 24,47 mln zł z 39,47 mln zł kwartał wcześniej. Zysku netto nie ma. Spółka poniosła stratę w wysokości 2,88 mln zł, podczas gdy w pierwszym kwartale udało jej się zarobić na czysto niecałe 4 mln zł. Znowu więc raport półroczny przysłonił prawdę o wynikach spółki.
I na koniec zobaczmy, jak raportują niektórzy deweloperzy. Polnord w raporcie półrocznym podaje swoje przychody ze sprzedaży - 103,5 mln zł to całkiem nieźle. Jak to rozbijemy na kwartały dalej jest dobrze. W pierwszym kwartale sprzedaż wynosiła 22,5 mln zł, w drugim dużo więcej, bo ponad 81. Niestety na zysk to się kiepsko przełożyło. W ciągu pół roku Polnord zarobił na czysto ponad 15 mln zł. W tym ponad 12 mln w pierwszym kwartale i tylko 3,33 w drugim. Jak w wypadku wcześniej przedstawionych spółek wyniki półroczne przysłaniają nienajlepsze dane za II kwartał.
Z powyższym stylem raportowania zetkniemy się również między innymi w wypadku takich spółek, jak np. Kogenera i Jupiter. Ich wyniki w II kwartale były złe. W raporcie półrocznym tego jednak nie widać. Dane z pierwszego kwartału zaciemniają obraz.
Korzystając z zestawień w portalu StockWatch.pl zawsze sprawdzisz jakie są rzeczywiste kwartale wyniki finansowe spółek giełdowych.
a wy dalej zaklinacie? kupiliśmy i siedzimy jak kura na jajach czując lisa w kurniku. Nie wiadomo czy wysiadywać, czy ratować życie. To są dziwne akcje, ciułacze siedzą i czekają póki jakiś fundusz nie ruszy kursu w górę. To nie są akcje dla cierpliwych, to są akcje dla szamanów od cukru, którzy podniecają się tym co na rynkach światowych dzieje się z cenami cukru, a nie potrafią wytłumaczyć dlaczego nie przekłada się to na wzrostu AST. Pocieszacie się w tym klubiku wzajemnych adoracji, uprawiacie dziwne placebo, karmicie się tym co ktoś napisze, a w głębi ducha wszyscy się boicie.
witam,
~student,
ja tam nie narzekam, i generalnie nie przejmuję się :), jedna uwaga do Ciebie, pamiętaj ,że nie zawsze (natychmiast) zarobisz na spółce. Domyślam się, że koledzy nieustannie zarabiają......(przynajmniej chyba tak piszą :) ), i z tego powodu popadasz we frustrację. Spokojnie
Ja, na żadnej ze spółek, których nazwę tu podawałem nie straciłem, lecz godziwie zarobiłem choć czasami trzeba było CIERPLIWIE poczekać ...:)
~gieroj,
nikt tu nic nie zaklina, każdy może wyjść z akcji, kiedy uzna zastosowne, my tu tylko wskazujemy na ogólną sytuację na rynku cukru i na samej spółce Astarta,
~dick,
dzięki za dobre słowo :), ale podziękowania również dla wszystkich innych forumowiczów za merytoryczny wkład do wątku i za wszelkie uwagi (również negatywne),
jeżeli nadejdzie korekta a bankowo nadejdzie, a mam tutaj na myśli gruby zjazd, to obniżka również będzie na AST i nie pomogą tu znakomite wyniki, nic tu nie pomoże...
po prostu kurs zjedzie w dół na wszystkim, więc jeżeli ktoś wychwyci dobry moment, żeby z tego wyjść to chwała mu za to. na moje oko w tych warunkach to okolice około 30zł,
bo wolę teraz to oddać i później kupić za 18 niż trzymać długoterminowo
~dick,
spółka jest za krótko na GPW, żeby można było wychwycić jakieś zdecydowane tendencje. ale mimo tego coś tam można wywnioskować z jeje wcześniejszego zachowania.
Jeżeli przyjąć, że spółka w następnych okresach będzie zachowywała się pozytywnie , (czyli nie nastąpi to co było w IV kw. 2008 r) to obecnie (historycznie patrząc) właśnie jesteśmy w okresie marazmu, stagnacji i zmiany planktonowego akcjonariatu (oczywiście bez urazy za wyrażenie).
Zdecydowany ruch na spółce winien nastapić moim zdaniem ( i zachowania kursu):
1/ na miesiąc przed wynikami za III kw/
2/ w grudniu, na zamknięcie 2009 r.
3/od pażdzierniaka 2009 do maja 2010 r,. kurs winien stopniowo pełzać do góry
oczywiście o ile nie wydarzy się nic niespodziewanego w przyszłości.
Ja nie sugeruję nigdy nikomu co ma robić, bo każdy z nas ma inny punkt krytyczny
( oznacza to zadowolenie lub nie , z zainwestowanych swoich środków) w danym momencie. Osobiście uważam , że tytuł tego forum nadal jest aktualny.
@oloo
miesiac czasu to duzo , korekta powazniejsza na ogolnym bardzo prawdopodobna w międzyczasie , czy rozsadniej nie byłoby sprzedac ja teraz i w czasie korekty ponownie ja skupic , poleci wtedy myślę do wsparcia 18-19
Oczywisćie strategie kazdy powinien miec , ja sie w tej chwili waham troche jestem napokowany w nią po srednim kursie 20 i szukam rad , dlatego Ciebie pytam , o Twoją strategię przed tą prawdopodobną korektą , trzymasz i przeczekujesz ja , czy sprzedajesz i ładujesz się ponownie w Astre w czasie tej korekty
~dick,
Moja strategia odnośnie tej akurat spółki jest znana od I części wątku, sprowadza się do zdania : MNIE SIĘ NIE SPIESZY,
ale, wynika ona z tego, że:
1/ zainwestowana jest w astartę tylko część środków przeznaczonych na zakup akcji
2/ środki są moje ( a nie np. banku)
3/ mam niską cenę zakupu spółki ( niższą niż Ty), dodatkowo zabezpieczoną
4/ uważam, że ryzyko pozostania na spółce i czas jej trzymania, jest warte osiągniętych w przyszłości zysków z niej
5/ nie jest to jedyna moja inwestycja,
Kiedyś tu napisałem, że jak ktoś czuje się niepewnie na walorze i ma zysk, to niech sprzedaje. Zawsze można na spółkę wrócić. A z zysku, także trzeba umieć się cieszyć , a nie tylko na niego patrzeć... :)
Chiny gromadzą surowce miedż , ropę ,gaz-wyzbywają się wszelkimi sposobami dolara
ostatnio mają na oku ponad 400 ton złota z MFW.
Biorą na widelec również cukier szkoda ,że preferują tańszy z trzciny,z Brazylii i Kuby.
Ale to wpłynie na cały rynek-miliard ludzi po kilogramie tu nie trzeba wyobrażni tu są cyfry.
A to cały artykuł trochę slabe tłumaczenie:-)))
Pzdr Ile cukru do Chin?
Przywóz cukru w Chinach
W pierwszym półroczu 2009 wielkości dostaw cukru w Chinach stale rośnie. Tak więc, zgodnie z General Administration of Customs Chin za pierwsze sześć miesięcy tego roku Chiny przywożone 730 000 ton produktów - to o 38,8% więcej niż w tym samym okresie w 2008 r. wartość importu osiągnęła 240 milionów dolarów, co stanowi wzrost o 15 , 4%. Podczas tego ograniczenia na import cukru w tym roku jest 1,945 milionów, można powiedzieć, że przez pierwsze sześć miesięcy limit został wykorzystany do 37,5% (a kontyngent na przywóz wzrósł o 10,5% w porównaniu z ubiegłym rokiem). Jeśli weźmiemy pod uwagę sytuację szczegółowo, możemy zwrócić uwagę na następujące punkty:
- Ilość cukru przywożonego zaczęło zwiększać się istotnie od lutego tego roku. W kwietniu dotarł do 184 000 ton - tak wysokich poziomach nienotowanych od sierpnia 2007 roku, jednak zaraz potem, wielkość przywozu zaczął spadać, aw czerwcu już osiągnęły 91 000 ton - do 35,5% mniej niż w maju 2009 i 35,7% niż w czerwcu 2008 r. W tym samym okresie wzrosły ceny na przywóz cukru - z USA 278,1 dolarów za tonę w styczniu do 349,9 dolarów za tonę w czerwcu 2009 r. (która jest niższa niż w czerwcu 2008 roku, kiedy średnia cena importowa za tonę cukru wyniosła $ 401,1);
- Publiczne i prywatne przedsiębiorstwa w pierwszej połowie 2009 r., przywiezione w przybliżeniu równe części cukru. Tak więc, państwowych przedsiębiorstw w ciągu pierwszych sześciu miesięcy tego roku przywieziono 358 000 ton cukru (o 3,9% więcej niż w tym samym okresie w 2008 r.), prywatne - 320 000 ton (1,4% więcej). Innymi słowy, państwowych przedsiębiorstw należało 49% importowanego cukru do Chin, w szczególności - 43,9%;
- Główni dostawcy cukru w Chinach - Kuba, Brazylia i kraje ASEAN. Tak więc, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2009 roku, Chiny przywożone 282 000 ton cukru z Kuby (plus 5,4% w tym samym okresie w 2008 r.), 190 000 ton z Brazylii (szacuje się, że to nie wystarczy, co najmniej 1 tysięcy ton ), z krajami ASEAN - 121 tysięcy ton (plus 1,9%). W sumie ponad trzech dostawców stanowią 81,2% całości przywozu cukru Chin.
W tym roku wzrost importu cukru w Chinach był spowodowany przede wszystkim do zmniejszenia produkcji krajowej, jak również fakt, że ceny na rynku światowym są niższe niż chińskie. Ze względu na fakt, że w tym sezonie wielkość produkcji spadła do 2,409 milionów ton, możemy mówić tylko o podniesienie cen krajowych w odniesieniu do produktu i zawsze utrzymanie zainteresowania na przywóz cukru z ChRL w niedalekiej przyszłości. Według wyliczeń Związku Przemysłu Cukrowniczego w Chinach, jeżeli na koniec czerwca 2009 r. średnia cena cukru przez chińskie spółki wyniosły około 539 dolarów za tonę, cena importowa - tylko 367,6 dolarów za tonę. W takiej sytuacji, nawet biorąc pod uwagę transport, cła importowe i wielu innych czynników, cukier przywożony jest bardziej konkurencyjna na rynku chińskim.
A to z rynku rosyjskiegoHurtowe ceny cukru w Rosji systematycznie maleje od początku września.
Aktywny zdanie cukru z buraków-2009 ma swoje zadanie. Tak więc, w regionie cen Rosja - ceny Krasnodar spadła do 23,30 rubli / kg. Szczególnie szybko września, spadku cen regionalnych - cukier trafia do regionów.
Dokonując tego sezonu (sierpień-luty) Oczekuje się, że nieco mniej niż 3,0 mln ton cukru. Maksymalnej produkcji cukru z buraków będzie 2 połowa października i wyniesie 37-39 000 ton dziennie, przy średnim rocznym zużyciu około 16 tysięcy ton na dobę.
Obniżka cen w Rosji, a także przyczynia się do korekty na rynku światowym, gdzie przed-miesięcznego kontraktu Październik spadł z 24,85 do 21,91 p / af. Najwyraźniej spadek Rosji w hurtowych będzie kontynuowana w październiku.
Trochę slHurtowe ceny cukru w Rosji systematycznie maleje od początku września.
* Na metoda obliczania wskaźników ISCO
Aktywny zdanie cukru z buraków-2009 ma swoje zadanie. Tak więc, w regionie cen Rosja - ceny Krasnodar spadła do 23,30 rubli / kg. Szczególnie szybko września, spadku cen regionalnych - cukier trafia do regionów.
Dokonując tego sezonu (sierpień-luty) Oczekuje się, że nieco mniej niż 3,0 mln ton cukru. Maksymalnej produkcji cukru z buraków będzie 2 połowa października i wyniesie 37-39 ton dziennie, przy średnim rocznym zużyciu około 16 tysięcy ton na dobę.
Obniżka cen w Rosji, a także przyczynia się do korekty na rynku światowym, gdzie przed-miesięcznego kontraktu Październik spadł z 24,85 do 21,91 p / af. Najwyraźniej spadek Rosji w hurtowych będzie kontynuowana w październiku.
Trochę słabe tłumaczenie :-)))
nie wiem czy zauważyliście, ale wczoraj na fixie rozebraliśmy sporego jak na klimat astarty batona 1500 akcji, uwazam ze to poczatej przelamania trendu bocznego.
do tego na macd pojawil sie znowu sygnal kupna.
najgorsze mamy za soba .... ?!
tutaj widzę zamarło forum, tak więc zapraszam na forum które założyliśmy jakiś czas temu z kilkoma wirtualnymi znajomymi właśnie z forum bankiera.
jest już tam pare znanych Wam forumowiczów.
ja osobiście nie mam z kim tam o astarcie rozmawiać, więc .... :)
www.vipexpress.pl/bsk
P.S.
wszedłem znowu w msx po 2,13 zobaczymy jak z tymi milionerami będzie tym razem :)
pobudka :))) , robi sie coraz ciekawiej na naszej słodkiej PANI zaczynają znikać batoniki (jak na warunki Astrowe ) po prawej stronie , sterniku pora się ujwanić hehe ))))
ja syn marnotrawny proszę o wybaczenie Was ojców wiary w Astartę. Astarta będzie nadrabiać w zabójczym tempie. Ostatnimi czasy wzrosty cen cukru prawie wcale nie przekładały się na cenę akcji Astarty, stąd Ast będzie nadrabiać, zresztą jak cała giełda warszawska, której wzrosty są sporo opóźnione w stos. do wzrostów na giełdach azjatyckich czy też amerykańskiej.
następnym razem zanim otworzysz paszczę, żeby pouczać (i Twoi poplecznicy również), weź głęboki oddech i policz do 10...,
................
na Astarcie nic się nie zmienia, o czym bym wcześniej nie pisał...6.10 rząd Ukrainy podniósł ceny minimalne na cukier...:)
Azja -marzenie -)))ale może niedługo mnie też będzie stać. Narazie pilnuje Naszej Pani
żeby nie spadła gdzieś w dziurę,Ale myślę że ma zappewnione wzrosty do 12 listopada.
Ładować Panowie ,bo już przed 30 niewiele zostało,
coś się kroi większego, na astarcie, lentexie i azotach- spółkach, które mam w portfelu idą takie pakiety, że głowa boli. Wszystkie spółki mają jedną cechę wspólną - od dłuższego czasu są w konsolidacji.