Nawiązuję do przewidywanego przez Rhetta spadku WIG20.
A konkretnie jakie wydarzenia powinny na to wpłynąć: - zawieszenie broni / zakończenie wojny na Ukrainie ? - masowy napływ środków z KPO ? - cięcie stóp ?
Można jeszcze dodać spodziewane masowe dywidendy spółek SP.
Ja przewiduje odwrotnie i tak gram. Oczywiście pierwsze cięcie stóp to będzie sygnał ostateczny, żeby zapakować się pod korek.
Dnia 2025-01-08 o godz. 12:27 ~Edi napisał(a): > Nawiązuję do przewidywanego przez Rhetta spadku WIG20. > > A konkretnie jakie wydarzenia powinny na to wpłynąć: > - zawieszenie broni / zakończenie wojny na Ukrainie ? > - masowy napływ środków z KPO ? > - cięcie stóp ? > > Można jeszcze dodać spodziewane masowe dywidendy spółek SP. > > Ja przewiduje odwrotnie i tak gram. > Oczywiście pierwsze cięcie stóp to będzie sygnał ostateczny, żeby zapakować się pod korek.
Mnie nie interesują żadne wydarzenia ani z gospodarki ani polityki ani rynków. Mnie interesuje jedynie reakcja dużego kapitału na dane wydarzenia. A wynikiem tej reakcji będzie wzrost lub spadek danego aktywa. A to zobaczę na wykresie.
Do Wig20 jest od dłuższego nastawienie negatywne. Podaż przewyższa popyt. Dlatego indeks spada w długim terminie. Jak to się zmieni, popyt będzie przewyższał podaż wówczas zmieni sie też moje podejście. Ale najpierw muszż to zobaczyć na wykresie.
Działo się wczoraj na giełdach! Bardzo ładna sesja była na Dax i Wig20. Dax kolejny raz po obronie w nocy PP dał sygnał do gry L z celem R1 co wykorzystałem. Natomiast Wig20 jak to zwykle robi w południe runął w dół co też rozgrywałem. Na pozycji S wpadło mi 25 pkt co jest moim rekordem jeżeli chodzi o zagranie skalpowe :) Nie spodziewałem się że może spaść ponad 30 pkt w ciągu dwóch godzin a jednak!
Dzisiaj nie ma jankesów więc sesja będzie nudna. jednak Dax jest ponad PP więc dla mnie jest sentyment pozytywny więc będę grał skalpowo L natomiast nie nastawiam się na długie ruchy.
Wig20 dzisiaj pewnie będzie spał
Na złocie czekam na podejście do strefy 2700-740 gdzie będe chciał rozegrać pozycje S
Dnia 2025-01-09 o godz. 08:54 ~Daro napisał(a): > Rhett ale Dax jest poniżej PP więc chyba S gramy a nie PP.
Kolego masz rację! Źle rano policzyłem pivoty! Coś mi tu nie grało. Oczywiście PP jest na 20504 czyli w nocy był test od dołu ale sentyment jest negatywny. Co skutkuje obecnie zejściem do S1
ja próbuję L z celem PP ale z szybkim przejsciem na BE
Dzisiaj Łorlen przedstawił nową "strategię" :) Trochę posłuchałem, śmiechu było co niemiara :) bo kierownik w sumie nic nie powiedział. Zresztą jak dla mnie wszystko było wiadome od dawna a fundusze wielce zdziwione i kursem miota jak żyd...po pustym sklepie. Zwykły bełkot. Ale w sumie co miał powiedzieć, przecież to jest fabryka co robi benzynę i ma CPN-y więc nagle nie zacznie robić koszy zwikliny albo haftować obrusów. Dlatego dziwi mnie reakcja rynku... No... za Łobajtka to były konferencyje :) Ten to miał dopiero gadane, a zęby mu się świeciły jak psu ja...a :)
Dlatego cienko widzę kurs w długim terminie choc średnioterminowo zakładam podbicie zdechłego kota do 54-60 w ciągu miesiąca -dwóch.
Na Dax z mozołem podchodzą do PP więc skasowałem zysk +70 pkt i kończę na dzisiaj Czy Wig20 dojdzie do mojej strefy podaży 2320-350? Hm....ciężko będzie, bardzo ciężko.
Rhett,
Do wyboru Trumpa nie będzie spadków a co najlepsze mogą wystrzelić żeby pozycji L się pozbyć i wziąść duże S i spadki do marca/kwietnia i poziom grubo poniżej 2000pkt u Nas
Mamy dzisiaj negatywny sentyment na rynkach. Ale są też wszystkie indeksy ( poaz wig20 ) na wsparciach z interwałów H1/H4 więc jak dla mnie jest pewna dywergencja nakazująca ostrożność w handlu intraday. Sam skupię się dzisiaj na spekulacji skalpowej na eur/usd gdzie gram wbrew trendowi pozycje L oraz na złocie gdzie gram zgodnie z trendem pozycje L.
Indeksy obserwuje może w ciagu dnia coś sie wykreuje.
Brak pozycji to też pozycja. Gotówka nie parzy w kieszeni :)
Zupełnie nieudany dzień wczoraj. Dobrze oceniłem że indeksy sa na wsparciach i powinny odbić jednak ocena a rozegranie to inna kwestia. Za to spekulacja na eur i złocie przyniosła mizerne zyski bo i eur spadało i złoto też sie zakisiło.
Dzisiaj mamy dax na d pp zatem sentyment pozytywny dlatego próbuje grać L z celem R1 pod warunkiem utrzymania pp.
Wig20 wczoraj był jak zwykle bardzo słaby za to dzisiaj jak nie będzie luki na otwarciu tez próbuję spekulowac L z celem 2270-80
Generalnie coś rynki są mizerne, a może to moje złudzenie?
generalnie spojrzenie na rynek przez pryzmat funduszy nie ma dla fw sensu - dobremu funduszowi wystarczy +5% rocznie wzrostu kursu +5% dywidendy i ma w 7 lat 100%. Grajkowie kontraktowi przez ten czas by umarli z nudów...
Bardzo udany dzień był wczoraj. Dax doszedł do R2 co wykorzystałem na 2 zagrania. następnie zrobił zejście, co od R2 mnie nie zdziwiło. Wig20 otworzył się mała luką ale zrobił zejście co tez wykorzystałem do handlu L.
Co dzisiaj? dax w nocy zbliżył się do PP i wykonał podejście do R1. Dlatego utrzymanie powinno dać ruch do R2. Tylko aby to rozegrac powinna byc jakas korekta, idealnie aby byla do PP ale watpię aby było takie zejście
Wig20 gdyby przed południem lekko zszedł wówczas też intraday gran L z celem strefy 2260-80
Na złocie wpadła mi w nocy pozycja L przy 2686 i celem jest 2703
Patrzę na Pzu. jak wyjdzie ponad strefę 48,50 - 49,30 wówczas powinien być dalszy ruch w górę do strefy 52 - 52,50 I myślę że taki ruch będzie wykonany.
Indeksy rosną. Nawet Wig10 :) Tak jak pisałem kilka dni wstecz że indeksy sa na wsparciach dlatego ładnie odbiły. Dax nawet wykonał kolejny ath. Nie mam pomysłu na dzisiaj. Wczoraj wpadło kilka tp więc dzisiaj zrobię przerwę w handlu.
Indeksy są wysoko i przydała by się jakaś korekta ale póki sie nie pojawia jakies wskazania na wykresach nie ma sensu łapać szczytów. Są takie dni kiedy warto tylko obserwoać.
Dnia 2025-01-16 o godz. 08:49 ~janek napisał(a): > Rhett, > > Pisałeś , że nie wierzysz że fw20 dojdzie do 2300-2320... > > 2320-2360 i stąd duża korekta u Nas ... Ja oddaje wszystko przy poziomie 2320
Kolego nic takiego nie napisałem. Napisałem że moim zdaniem nie wybije górą poziomu 2320-60 W dodatku pisałem to w zeszłym roku. I nie wybił.
Natomiast w tym roku napisałem że jeżeli wig20 wybije górą i utrzyma poziom 2320-60 wówczas powinien byc dalszy ruch w górę do strefy 2400-420 ( ceny bossafx) Natomiast jeżeli przyjdzie korekta na giełdach zagranicznych to gpw spadnie więcej.
Rhett,
Przepraszam. Źle zrozumiałem widocznie.... 2360-2320 także myślę nie do przejścia... I z tego miejsca sporą korekta się szykuje .
KGHM sprzedany a zamiast niego kupno allegro . Cdr pierwszy raz od dwóch lat powyżej 200 się zamknie.
Różnie rynki się zachowywały wczoraj. dax kolejny raz wybił ath a jankesi lataja z dołu do góry i z góry na dół. Natomiast wig20 zrobił to co zwykle robi kiedy rano rośnie po otwarciu. Oczywiście zaczyna korektę intraday. I to było jedyne co grałem wczoraj. Dzisiaj przypuszcza m że Dax wykona kolejny raz podejście do ath i małą korektę intaday. To mój plan. Na złocie czekam na zejście do okolic 2700 gdzie bede grał L Na ropie jak jeszcze trochę podbiją spróbuję zagrać S Na wig20 jak rano będzie wzrost to też zagram S na korektę intraday
Bardzo silny trend wzrostowy jest na Dax na wykresie świec miesięcznych i tygodniowych. Od października 2022 była tylko jedna właściwa korekta. Przydała by się kolejna ale na razie nie widać oznak. tak więc na tych świecach rynek może rosnąc. Co innego na świecach D1 i H4 tu biorąc pod uwagę zasięgi impulsów już powinna pojawić się jakaś korekta, choć by 400-700 pkt.
Warto mieć na uwadze, że indeksy zachodnie są tak pomyślane i tak sa dobierane spółki aby rosnąć. Na ndax jak jakaś spółka ma kłopoty albo nie rośnie to ją wymieniają na inną. Proste.
Dzisiaj Denis Drump będzie w centrum uwagi. Zacznie się okres nagłych mocnych ruchów na giełdach podobnie jak to było poprzednio.
Dax ma lokalny opór na 21040-50 a wsparcie na 20950 Co za liczby. Pamiętam jak zaczynałem spekulować na cfdok 8 lat wstecz to dax był na poziomie ok 10000 a Wig20 ok 2600 Dzisiaj po 8 latach Dax jest ponad 100% wyżej a Wig20 ponad 10% ....niżej :)
Pomału będę szukał zagarnia S na Dax w ramach korekty mocnych wzrostów. Ale na spokojnie. Wówczas również zagram S na Wig20 bo wykres pokazuje że spadek powinien być wówczas mocny.
To się zaczęło. Czas Drumpa na rynkach. Okres dużej zmienności. Dzisiaj intra nie handluje bo jestem zajety. Natomiast swingowo mam pierwsze pozycje Short na Dax 21160 sl 21320 tp 20520 oraz Short na Wig20 2350 sl 2380 tp 2270
Jak zaczną się spadki będe dokładał pozycji S zmniejszając sl. jak mi wybiją sl będę szukał kolejnego wejścia w S.
Indeksy dalej rosną. Nie ma zmiłuj. Myślę, że moje pozycje D wylecą dzisiaj na sl. Ale takie jest ryzyko gry przeciw trendowi. Tak czy inaczej mam 3 próby do rozegrania swinga spadkowego.
W zeszłym tygodniu miałem pozycje S na ropie, zamknąłem na zysku kilku usd a widzę że mogłem zarobic kilka tys usd :)
Gram też skalpowo S na Dax, ale to handel na kilkanaście pkt.
Coś za mocno i za szybko to wszystko idzie, nie ma co wróżyć ale pachnie mi to jakąś końcową euforią, patrząc na to gdzie jest RSI Dax czy Nasdaqa, pachnie mi to wyciskaniem ostatków ale zobaczymy. Wig20 powoli dochodzi do 2400, Ja obstawiałem od początku, że to będzie sufit dla tego odbicia ale widzę też, że nawet największe misie zaczynają powątpiewać:)
Dax 23000, nasdaq 23000, Sp500 6400. Takie poziomu powinniśmy zobaczyć ...
W20 2400 dalej niech idzie beze mnie , ale to już końcówka według mnie .
Cdr 240
Ja też choć teoretycznie jakbyśmy mieli tam spadać to jakoś za chwilę Xd bo długość korekty po spadku już jest prakrycznie równa tej po sierpniowych spadkach. Nie wygląda mimo wszystko spadkowo i też dzieją się trochę anomalia bo takie PKO zrobiło ATH po tym jak MACD na miesięcznym przecięło się od góry co zawsze było w historii sygnałem albo spadków albo boczniaka, coś takiego się nie wydarzyło.
Tak ja przewidywałem wczoraj wybili mi sl. Jest silny trend wzrostowy na indeksach zachodnich wię jest ryzyko handlu S. Tak czy inaczej ponowiłem pozycję Short na Dax przy 21450 sl 21610 tp 20970 strategia bez zmian - jak będą spadać dpokładam S jak wybija sl wówczas szukam ostatniego wejścia w S.
Intraday Dax jest ponad pp więc handel S jedynie z bliskim sl
Wig20 jest ponad strefą dawnego oporu 2320-70 więc albo albo, utrzymanie powinno dać ruch do 2430-2500 ale możliwy jest spadek jak by zaczęły się spadki na zachodzie ( ale tych na razie nie widac )
Dzieje się na rynkach! Dax dzień za dniem wybija nowe ath. Potężny trend wzrostowy. Drugi raz wybili mi sl. Ostatnia próba rozegrania swinga S będzie albo z okolic 21850-90 ze sl na 160 pkt albo kiedy zejdą poniżej 21550 i nie wybiją w górę tego poziomu
Wpadł mi ładny zysk na L eur/usd oraz L cooper oraz L na złocie
Wig20 jest na strefie albo albo. Utrzymanie powinno dać mocny ruch w górę. Wybicie dołem mocny ruch w dół. Trzeba obserwować i dołączyć do kierunku.
Zobaczymy czy i jak rozpędzą sie spadki na indeksach. Czekałem czekałem aż się może doczekałem. Ale nic pewnego Na Dax ma 3 pozycje Short, 21590 21550 i 21500 Przestawiam sl na 21390 a tp otwarty jak zejdą poniżej 21250 wówczas sl przestawię na kroczący 130 pkt Powinni zejść chociaż do 20700-800
Oj coś licho wyglądają te spadki na europie. Dax wypadł na sl kroczącym dając łącznie +681 pkt, wcześniej dwa sl były na -320 więc w sumie +361 na pozycji swing więc szału nie ma. Ale zarobek na pozycji S kiedy trend jest mocno wzrostowy to i tak sukces. Wygląda mi na to że jankesi będą wyciągać indeksy w górę
W środę Powell . I myślę , że nasdaq pogłębi dołek do tego czasu i dopiero jazda na nowe ATH bo jakby dzisiaj wyciągnęli cały spadek to by było za łatwe.
Indeksy europejskie bardzo mocne. Wczoraj przed południem kiedy słyszałem jak wszyscy gadali o mocnych spadkach, krachu itp pomyślałem sobie: zaraz zacznie się mocny ruch w górę. I tak się stało. Dax powyżej okolic 21340 jest dla mnie w longu, natomiast poniżej bedzie możliwa ponowna korekta. Tylko że korekty sa niezwykle krótkie. Dlatego jak dla mnie ath jest kwestią najbliższych dni. Czekam na korektę na złocie i gram L Wczorajszy spadek Nq po informacji z chin jest dla mnie typowa ustawką.