Ja uważam że Excel doskonale nadaje się do tworzenia biznesplanu, ponieważ jest łatwo dostępny, czytelny i elastyczny! Zawsze można go rozbudować dodatkowe modele w zależności od nowych potrzeb firmy. Nie znam drugiego programu, który daje tyle możliwości tworzenia automatycznych raportów w analizie finansowej, controlingu, prognozowaniu sprzedaży i produkcji. Polecam modele 4TG, sam korzystam i wiem że są mega użyteczne do tworzenia prognoz sprzedaży - wystarczy tylko wpisywać dane. Poszukajcie sobie w googlach, oni tam naprawdę wymiatają - nawet stosują tylko określone funkcje Excela, a i tak wszystko wychodzi dużo szybciej i bezpieczniej.
Potrzebny jest mi biznes plan o charakterze wykonywania usługi tynki maszynowe,gipsowanie i malowanie. Taki biznes plan muszę przedstawić w Agencji Rynku Regjonalnego.Nie prowadziłem jeszcze firmy ale mam doświadczenie. Z poważaniem
WITAM CHCIALBYM ZALOZYC FIRME TZN.PRZEWÓZ OSÓB TAK JAK TOP TAX GROSIKI I INNE.MAM SAMOCHÓD A CHCIAŁBYM DOTACJE Z URZĘDU PRACY NA TE WSZYSTKIE POTRZEBNE RZECZY ZEBY TEN SAMOCHÓD WYPOSAYZC ZEBY BYL GOTOWY DO JAZDY W KORPORACJI.PROSZE O POMOC JAK NAPISAC BIZNES PLAN I CO MOZNA WLICZYC W KOSZTA.CZY NP.NAWIGACJE I LAPTOPA MOZNA WYLICZYC W BIZNES PLANIE JAKO CZESC WYPOSAZENIA FIRMY
zamiast prosić się o program (widzę, że nikt nie udzielił na to odp) zmobilizujcie się chociaż do zapoznania z gotowymi szablonami takiego dokumentu (są dostępne w internecie). Robiłam to samo, dodatkowo wydzwaniałam po różnych b.rach, instytucjach itp. w końcu sama się do tego przyłożyłam i zajęło mi opracownie tego dokumentu jeden dzień.
Kiedy chcesz kogoś oskarżyć, często wskazujesz tę osobę palcem - no jakżeby inaczej – wskazującym robisz to wobec mnie, wyciągasz rękę w kierunku rzekomemu winowajcy a więc mojej osoby i mówisz "To on, to on, to on jest chamem. Szok!"
Przyjrzyj się w takim momencie swojej dłoni. Palec wskazujący jest wyprostowany w kierunku mnie, kciuk przytrzymuje pozostałe palce, które są zgięte i... zgodnie wskazują na ciebie!.
Nie przeczę, że są sytuacje jednoznaczne, kiedy należy wskazywać winnych karygodnych zaniedbań, ale w tej sytuacji musisz się zastanowić, czy to nie Ty wyszłaś na idiotkę i kto jest chamem jeśli pisze anonimowo, a do tego bzdury niczego nie wnosząc?
A poza tym, wytykanie palcem to brzydki nawyk, Pani w przedszkolu mi to powiedziała. :-)
Nie proście się tego pajaca o gotowe biznes plany i programy do tworzenia tego typu dokumentu - to strata czasu. Ten facet chce wyciągnąć pieniądze od kogo się tylko da... a prawda jest taka że wystarczy poświęcić trochę czasu, wklepać w wyszukiwarkę biznes plan i popatrzeć o co tak naprawdę chodzi w biznes planie po czym zabrać się i krok po kroku tworzyć swój własny na podstawie swojej wizji :)
To naprawdę nie jest trudne. 1-dzień i dokument gotowy - WYSTARCZY CHCIEĆ!
Sama miesiąc temu poszukiwalam róznego rodzaju pomocy i naprawdę nie ma sensu liczyć na kogoś lub wyrzucać pieniądze w błoto korzytsając z pomocy fachowców bo tak naprawdę oni nic wielkiego nie stworzą a jest tylko duże prawdopodobieństwo że wasz biznes plan będzie później sprzedany jeszcze kilkunastu innym osobom - a co za tym idzie konkurencję sami sobie wychodujecie.