• Re: działalność gospodarcza Autor: ~bozena [83.242.71.*]
    czy uzyslałeś odpowiedź na te pytanie o krus? Bo mój mąż też jest płatnikiem Krus i chce założyć sklep i nie wie czy ZUS dodatkowo trzeba płacić?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~k64 [82.160.48.*]
    Chce założyć firmę, wiem ze napewno bedzie to działalnosc gospodarcza - jedna osoba - ja ;) moje pytanie, aktualnie jestem platnikiem KRUSu - rodzice maja ogrodnictwo , czy jak zakladam firme musze oprocz tego krusu placic ZUS? jakie koszta musze poniesc aby uruchomic dzialalnosc gospodarcza... np. Komis telefonow komorkowych. (przyklad)
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kati [62.21.34.*]
    czy to prawda, że zakładający działalnośc po raz pierwszy będą przez dwa lata płacić o połowę niższy zus?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Aga333 [77.118.165.*]
    Witam mam pytanie na stałe zameldowana jestem w polsce ale mieszkam w Austrii chciała bym założyć działalność gospodarczą (wyrób i sprzedaz bizuterii),Pytanie tylko jak to zrobić zebym mogła sprzedawac ja w obu krajach bo zakładanie działalnośći tam i tu jest dosyć kosztowne.dziekuje
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~TEMIDA [83.22.35.*]
    Dzięki serdeczne za podanie stronek były bardzo pomocne.

Do Joanna Barwicka: nie musisz zakładać spółki możesz prowadzić jednoosobową firmę, której zaletą jest zatrudnianie małej liczby pracowników i rozliczanie z ryczałtu i Vatu możesz prowadzić sama ewentualnie zlecić albo zatrudnić księgową.
  • Re: jak załozyć kwiaciarnie? Autor: ~inka [91.94.33.*]
    TEMIDA Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Dzięki serdeczne za podanie stronek były bardzo
    > pomocne.
    >
    > Do Joanna Barwicka: nie musisz zakładać spółki
    > możesz prowadzić jednoosobową firmę, której zaletą
    > jest zatrudnianie małej liczby pracowników i
    > rozliczanie z ryczałtu i Vatu możesz prowadzić
    > sama ewentualnie zlecić albo zatrudnić księgową.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Piotr Kwiaciarnia [62.21.1.*]
    Witam mam pytanko, chce otworzyc małą kwiaciarnie. Jak otworzyć, czy też jakie opodatkowanie wybrać.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Julita [213.158.197.*]
    Mam pytanie z wykształcenia jestem technik ogrodnik i bardzo chciałabym produkować kwiaty balkonowe, rabatowe i byliny...jednak nie posiadam szklarni a mam 5 ha ziemi, czy mogę ubiegać się o jakąś pomoc finansową na zakup szklarni oraz na rozpoczęcie działalności ogrodniczej?Jeśli tak dokąd mam się udać? Dziękuję
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~jerzy s [217.173.176.*]
    proszę o wyjaśnienie różnicy : " zaprzestanie działalności gospodarczej" (zawieszenie na pewien okres)a " wykreślenie z ewidencji działalności gospodarczej"
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~AR [83.28.246.*]
    Wielce Szanowny Jerzy S. !
    Od dłuższego czasu na TYM forum w dziale "ogólne" toczy się dość ciekawa (dla mnie) dyskusja na poruszony przez Ciebie temat. Nie śmiem nawet w myślach przypuszczać, że nie wiesz o niej. Cóż zatem sprawia, że zawarte w owej dyskusji (zdaję sobie sprawę, że może dyskusji nie najwyższych lotów) wywody nie są godne Twojego zainteresowania ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Rafal X [91.94.210.*]
    Dialalnosc gospodarcza-pelnomocnik,jakie ma prawa,czy moze zalozyc swoje konto firmowe,jako pelnomocnik danej firmy.gdzie i jak najlepiej spisac pelnomocnictwo.Czy ustanowione pelnomocnictwo ogolne,jest prawni wazne w kazdej czynosci,zwiazanej z prowadzenim tej dzialalnosci.Czy sa jakies czynosci prawne w ktorych jes potrzebna ponowna zgoda wlasciciela firmy na pelmomocnictwo.
  • Pełnomocnik w działalności gospodarczej Autor: ~Łukasz [83.27.211.*]
    Proszę o odpowiedź na moje pytania. 1) Jakie prawa ma pełnomocnik w firmie( nie w spółce!) 2) Czy musi być taka osoba zatrudniona w firmie czy też występuje w charakterze " wspólnika "? Proszę o odp. gdyż jestem w 100% " zielony" w tej kwestii.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Grzegorz [213.238.96.*]
    Mam pytanie i proszę o pomoc. Zawiesiłem działalność gospodarczą w roku 1996, teraz chciałbym ją wyrejestrować z rejestru przedsiębiorców, a w tym wszystkim zaginęły mi dokumety mam tylko wpis do rejestru.Przedstawcie mi procedurę wyrejestrowania i potrzebne do tego dokumenty.Z góry wielkie dzięki.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Ewelina [217.97.144.*]
    czy zakładając działalnosc (usługi lingwistyczne) ktorego adresem jest mieszkanie rodziców jako ze z nimi mieszkam, musze zawierac z nimi jakas umowe dzierzawy? mimo iz miesjcem wykonywania uslug nie jest to mieszkanie, ono sluzy tylko jako adres........
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~heniek [83.27.95.*]
    zamierzam otworzyć mały pub na wsi. mam na oku lokal, który jest w pełni wyposażony. jakie są koszty rozpoczęcia działalności?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Arek [80.55.118.*]
    heniek Napisał(a):
    > zamierzam otworzyć mały pub- gastronomię. mam na oku
    > lokal( były kiosk murowany Spoż- warzywny, który muszę wyposażyć w urządzenia. jakie są
    > koszty rozpoczęcia działalności?
    > Formy prawne, pozwolenia itp

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~Robert96 [83.19.49.*]
    Paweł, weź sobie zaświadczenie z Urzędu Pracy i 100 zostaje Ci w kieszeni.. Pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Andrzej1965 [83.26.82.*]
    A co do prowadzenia działalności to zapoznaj się ze stroną...
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ballanga [80.49.26.*]
    DO ŁUKASZA
    To zależy co i gdzie, a także kogo chcesz ustanowić pełnomocnikiem i czym on się zajmuje. Proponuje się przede wszystkim zapoznać z Działem VI Kodeksu Cywilnego gdzie jest mowa o „Przedstawicielstwie”. Pełnomocnictwa można udzielić dowolnej osobie. Jednak każdy urząd czy bank na pewno będzie życzył sobie potwierdzenia tego, w ty powinieneś oczywiście poinformować wszelkie urzędy czy inne instytucje, na działania które dana osoba ma pełnomocnictwo. Banki życzą sobie na piśmie tej informacji i warto się zastanowić, co dokładnie ma obejmować pełnomocnictwo.. Jak wcześniej wspomniałam zastosowanie tutaj mają przede wszystkim przepisy kodeksu cywilnego, ale nie tylko.. I tak w przepisach pewnego banku przeczytasz „Właściciel ma pełne prawo dysponowania rachunkiem. Pełnomocnik ogólny może dokonywać wszelkich czynności poza zmianą warunków umowy, udzielaniem dalszych pełnomocnictw, ustanowieniem dyspozycji na wypadek śmierci, zamówieniem karty, złożeniem wniosku kredytowego i zamknięciem rachunku. Pełnomocnik rodzajowy może korzystać ze środków dostępnych na rachunku jedynie za pośrednictwem karty płatniczej.
    Pełnomocnikiem ogólnym może zostać jedynie osoba o pełnej zdolności do czynności prawnych, czyli pełnoletnia, natomiast pełnomocnikiem rodzajowym może zostać osoba, która ukończyła 13 rok życia.”
    Wzory pełnomocnictwa znajdziesz bez problemu w internecie.:)
    Do jerzego s.
    Zaprzestanie a zawieszenie to dwie różne rzeczy! Zaprzestajesz czyli kończysz działalność. Jeżeli złożysz taki formularz (o zaprzestaniu działalności), to różnoznaczne jest to z wykreśleniem. Co do zawieszenia proponuje lekturę http://www.twoja-firma.pl/artykuly/246,zawieszenie-dzialalnosci.html. Wynika z niej, że zawieszając działalność nie musisz się wyrejestrować! Pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~AR [83.28.237.*]
    Do Ballangi :

Piszesz :"Zaprzestanie a zawieszenie to dwie różne rzeczy!"
    Na ten temat bywają różne opinie :-)
    Zapraszam do dyskusji w wątku "Likwidacja, czy zawieszenie działalności" (ostrzegam, już jest chyba 25 stron) w dziale "Ogólne".
    Do AR
    Być może, nie zaprzeczam,jednak jeżli chodzi o urząd gdzie sie rejestrujesz to sam formularz jest zazwyczaj nazwany, formularzem o zaprzestaniu działalności.Zawieszać w urzedzie nie musisz. Pytanie nie było zbyt szczegółowe, odpowiedz była taka na jaką było mnie stać,a że przepisy są jakie są, cóż ;)Ale dzięki za uwagę!
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Anka26 [83.230.2.*]
    czy istnieja programy dla bezrobotnych pozwalajace uzyska jakieś dofinansowanie albo kredyt niskooprocentowany
    Do Anka26
    http://www.twoja-firma.pl/forum/read.php?1,1330,page=2
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~pawel [83.17.169.*]
    witam zakladam wlasnie dzialalonosc gospodarcza i mam pytanie czy jako osoba bezrobotna zarejestrowana w urzedzie pracy moge sie ubiegac o zniesienie oplaty przez urzad miasta przy zakladaniu dzialalnosci(100 zl.).Rozpoczynam właśnie nowy etap w moim życiu. Działalność związaną z handlem obwoźnym. Jakie w związku z tym poniesione koszty mogę odpisać od podatku. Czy na przykład kupno samochodu niezbędnego do funkcjonowania firmy, paliwo mogą zostać odliczone
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Ziomciu [217.96.188.*]
    Jestem bezrobotnym, jak mogę zdobyć pieniądze na założenie firmy zajmującej się zbiórką surowców wtórnych ?
  • polska firma w holandii Autor: ~Marcin Anklewicz [83.81.163.*]

Czy holenderski rząd jest wstanie blokować rynek pracy dla polskich
    firm świadczących usługi w zakresie ogrodnictwa nr działalnośći
    0141a działalność usługowa związana z uprawami rolnymi?
    czy jest to wstanie zablokować holenderski urząd skarbowy badż inny
    urząd ?
    jeżeli nie to do jakich urzędów trzeba się zgłośić o pozwolenie na
    świadczenie usług ?
    jeżeli płacimy podatek w polsce jako polska firma czy holęderska
    firma dla której swiadczymy usługi ma obowiązek płacić za polską
    firme podatek w holęderskim urzędzie skarbowym? proszę o jak najwięcej i
    informacji na temat polskich firm świadczących usługi w holandi.
    proszę o możliwie szybką odpowiedz z góry dziękuję.

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~skelk [80.48.173.*]
    Czy zakładając działalność gospodarczą mogę wspólnie rzoliczać się z podatku z żoną?
  • Składki ZUS a koszty dziiałalności Autor: ~Aneta [213.25.84.*]
    Posiadam własną działaność gosp. opodakowaną na zasadach ogólnych i prowadzę podatkowa księgę przychodów i rozchodów. Opłaca składki z tytułu prowadzonej działalności na ubezpieczenie: emerytalne, rentowe, chorobowe, wypadkowe, FP , gwarantowany Fundusz Świadczeń Pracow i oczywiscie skł. na ubezp. zdrowotne. Które z opłacoanych składek powinnam ująć jako koszt w księdze podatkowej????
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Cauldron [195.136.118.*]
    Chciałbym otrzymać jakieś informacje dotyczące założenia ( lombardu - komisu ) tzn. czy wymagane są jakieś specjalne pozwolenia na udzielanie pożyczek pod zastaw ... gdzie ... jak ... ile to kosztuje ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~alina [80.55.110.*]
    Cauldron Napisał(a):
    > Chciałbym otrzymać jakieś informacje dotyczące
    > założenia ( lombardu - komisu ) tzn. czy wymagane
    > są jakieś specjalne pozwolenia na udzielanie
    > pożyczek pod zastaw ... gdzie ... jak ... ile to
    > kosztuje ?

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~barbara zembrzuska [83.24.62.*]
    Cauldron Napisał(a):
    > Chciałbym otrzymać jakieś informacje dotyczące
    > założenia ( lombardu - komisu ) tzn. czy wymagane
    > są jakieś specjalne pozwolenia na udzielanie
    > pożyczek pod zastaw ... gdzie ... jak ... ile to
    > kosztuje ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~agacieś [213.51.28.*]
    Mieszkam w Holandii i mam tu stale zameldowanie. Jestem obecnie w trakcie zakladania firmy (ZZP-samozatrudnienie).Chcialabym sie dowiedziec wszystkiego na temat takowej dzialalnosci na terenie Holandii oraz opodatkowania, ulg, i wszystkich innych mozliwych i waznych w takim wypadku rzeczy. Jesli ktos jest w stanie mi pomoc lub chociaz podac strone na ktorej moglabym znalezc jakies informacje na ten temat,z gory dziekuje.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~SANDRA [81.204.222.*]
    Mieszkam w Holandii i posadam stale zameldowanie od 3lat poszukuje pracy ale bez skutku. w jaki sposob rozpoczac dzialalnosc gospodarcza?,i gdzie mam sie udac ?. Po zalozeniu dzial.gosp. mam wieksze szanse ne znalezienie pracy ?

pozdrawiam Sandra
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~daria35 [83.29.97.*]
    Chciałabym się dowiedzieć czy otwierając firmę jednoosobową mogę pracować zagranicą np w Holandii i zatrudniać pracowników na umowę zlecenie czy wymagane jest pozwolenie od tamtego państwa na zatrudnienie pracowników czy też nie jest wymagane bardzo proszę o odpowiedź bardzo mi na tym zależy
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Ami [80.51.227.*]
    Zakładam własną firmę na zasadzie samozatrudnienia się w POlsce i wyjeżdżam do Holandii by podjąc tam pracę proszę bardzo o odpowiedź gdzie mogę się starać u tamejszych władz o uzyskanie pozwolenia na pracę i pobyt ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Baska [81.219.246.*]
    chcialabym rozpoczac dzialalnosc gospodarcza,konkretnie rekodzieło artystyczne,jaki procent vat obiawiazuje ten dzial i jaki podatek??
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~DANPAT [83.18.146.*]
    JESTEM UBEZPIECZONY W KRUS A DODATKOWO PROWADZE POZAROLNICZA DZIALALNOŚĆ GOSP.(SKLEP Z UŻYWANYMI RZECZAMI) CZY JEST MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA PRACOWNIKA NA CAŁY LUB PÓŁ ETATU????JEZELI TAK TO NA JAKICH WARUNKACH???
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~prp tube [83.28.174.*]
    Rozpoczynam Działalność gospodarczą a jednocześnie pracuję na umowę o pracę na czas nieokreślony już 10 lat.
    Jakie składki i ilu procentowy podatek będe uiszczał w takiej sytuacji .
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kcelinka [80.244.130.*]
    jaki musze mieć uprawnienia by móc świadczyć usługi księgowe.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Arek [83.27.22.*]
    Krzysztof Dąbrowski Napisał(a):
    > Proszę o informację jak założyć działalność
    > gospodarczą i jaki jest tego koszt?
    > PS. Czy pracuje ktoś w ubezpieczeniach i prowadzi
    > własną działalność, będę wdzięczny za przykłady
    > funkcjonowania w tej branży

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~marcelli [83.28.244.*]
    czy moge założyc drugą dział.gosp.tzn. mam kiosk ale chce otwozyc sklep ale rozliczac dwie rozne firmy kiosk oddzielnie sklep oddzielnie.poprostu byc szefem w kiosku i w sklepie.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~marcelli [83.28.244.*]
    czy moge założyc drugą dział.gosp.tzn. mam kiosk ale chce otwozyc sklep ale rozliczac dwie rozne firmy kiosk oddzielnie sklep oddzielnie.poprostu byc szefem w kiosku i w sklepie.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~andrzejtusk [217.98.20.*]
    marcelli Napisał(a):
    > czy moge założyc drugą dział.gosp.tzn. mam kiosk
    > ale chce otwozyc sklep ale rozliczac dwie rozne
    > firmy kiosk oddzielnie sklep oddzielnie.poprostu
    > byc szefem w kiosku i w sklepie.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ANIA24 [62.89.80.*]
    Witam! Mam jedno pytanie czy osoba prowadząca działalność gospodarczą jako dodatkową będąca na KRUS-ie ,odprowadzająca ryczałt może "dopisac" do tej działalności auto handel ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~honcia [83.23.70.*]
    Jak napisac Biznesplan??
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~MarcinAlpin [81.168.159.*]
    Witam! Borykam sie z problemem, czy zalozyc wlasna dzialanosc gospodarcza, ale... Pracuje w pewnej panstwowej firmie juz, nie bardzo chce( moge ) az tak ryzykowac , zwalniajac sie z tamtej pracy nie majac pewnosci czy uda mi sie "utrzymac" Wiec moje pytanie, czy moge zalozyc dzilanosc gospodarcza pracujac w innej firmie, jelsi tak, to BARDZO PROSZE o jakas pomoc, bo slyszalem , ze jeli zaklad wyrazi zgode jestem zwolnilony ze skaled ZUZ?Czy to jest prawda, moze ktos juz takie cos prowadzi, prosz epomorzcie mi, jakie dokumenty jakie oplaty sie ponosi? Gory bardo Wam dziekuje, Marcin M.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~wanger [195.13.39.*]
    czy ktoś wie ile kosztuje otworzenia mięsnego pod czyjimś logiem np kawiks???? prosze o odp
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~UrMa [212.244.64.*]
    Szanowni Państwo,
    czy oby założyć lokalna pocztę, prowadzić lokalne usługi pocztowe trzeba uzyskać jakieś szczególne pozwolenie?
    pozdrawiam, Urszula
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~wulka [80.53.14.*]
    Chciałam się dowiedzieć jaki jest koszt otworzenia działalności gospodarczej, czy zanim uzyskam jakies dochody to płacę ZUS proszę o odpowiedź