• Re: Ulgi dla studentów Autor: ~google macie? [83.24.127.*]
    http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/9483,przedsiebiorczy-studenci-beda-zwolnieni-ze-skladek-zus.html
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~tassmman [83.11.168.*]
    hejka wszystkim...sam jestem studentem i prowadze działalność gospodarcza od października 2004 i w tamtym okresie nie przysługiwały mi żadne ulgi. Natomiast z tego co wiem to każdy zakładający działalność od początku 2006 co najmniej płaci znacznie mniejsze składki ZUS.
    warto sprawdzic a nie odrazu rezygnowac ;) pozdro
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~Kuba [84.40.171.*]
    Witam. Jestem studentem i wraz z siostrą która jest juz inżynierem w dziedzinie związanej z ogrodnictwem chciałbym założyć firmę ogrodniczą (projektowanie ogrodów, sprzedaż roślin ozdobnych oraz wszelkie inne usługi z tym związane). Słyszałem że dla studentów są proponowane jakieś zniżki, ulgi lub przyznane są bezzwrotne dotacje na otwarcie takiej działalności. Czy mógłbym prosić o jakies konkretne informacje na ten temat?
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~czacza [79.184.189.*]
    Tak są ulgi i to nawet w wysokosci 50 tyś jest dotacja europejska z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

WARUNKI:
    -musisz mieć skonczone 18 lat
    - byc osoba fizyczna
    - najlepiej jak masz skończone technikum Rolnicze albo coś zwiazane z rolnictwem \
    - musisz sporządzić bilans na co wydasz te środki i musisz w ciagu 3 lat wykazać faktury na co sfinansowałes w swojej fiermi ta kase :)
    wiecej na stornie ARiMR

wiem ze dotacja 50 tys stanie sie bezzwrotna jak twoja firma bedzie prosferowała przez 5 lat od jej załozenia
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~kaśkass [83.20.47.*]
    Witam serdecznie.mam pyatnie:pragnę załozyć własna działalnośc gospodarczą jestem studentka i czy istnieją jesczze ulgi studneckie dzieki którym mozna rozwinąć swoj własny plan?z góry dziekuje
  • pytanie Autor: ~aneta [83.8.89.*]
    Jestem studentka zaoczna i pracuje na caly etat na umowe o prace. Czy pracodawca ma za mnie jakies ulgi.
  • Re: ulgi dla studentów Autor: ~ania25 [82.139.53.*]
    To dość fajne informacje- 250zł ZUS i ta zapomoga:)Możesz mi napisać skąd je uzyskałeś???????????Czy jest jakaś ustawa, która mówi o działalności gospodarczej studentów i ulgach? Wiesz jeszcze coś więcej na temat napisać?
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~xj [83.15.57.*]
    Uwaga. Jesli nie jestescie zarejestrowani w urzedzie pracy jako bezrobotni, nie prowadziliscie wczesniej wlasnej dzialanosci gospodarczej to mozecie zalozyc firme a bedziecie placic tylko 250 zl ZUS.
    Skorzystajcie z programu Unii Europejskiej ktory daje tzw. pomostowke 700 zl miesiecznie (bezzwrotnie). Aby dostac zapomoge pomostowa nalezy uczestniczyc w krociutkim szkoleniu i przedstawic swoj biznesplan. Wiekszosc osob dostaje tego typu wsparcie. Po kilku miesiacach mozna uzyskac zapomoge nawet do 6000 zl.
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~Rozczarowany [83.10.216.*]
    Niestety to o czym piszesz jet dla studentów mazowieckich uczelni, w ramach pr4ogramu "Aktywny student"
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~kazekk84 [212.106.187.*]
    Czyli jezeli rodzic zaklada wlasna firme placi tylko ubezpiecznie zdrowotne. Zatrudniajac mnie nic za mnie nie placi i ja nie ponosze zadnych oplat?? tak, czy rodzic placi jeszcze dodatkowo za mnie ubezpiecznie zdrowotne??
  • Dofinansowanie z UP Autor: ~ciestom [83.28.215.*]
    Mam pytanie czy starając sie o dofinansowanie z Urzedu Pracy(jednorazowa pożyczka)trzeba mieć już zarejestrowaną działalność czy trzeba będzie załatwiać wszystko przed jakimi kol.wiek krokami w kierunku jej założenia
    pozdro ciestom
  • Re: Dofinansowanie z UP Autor: ~kastom20 [83.26.107.*]
    czesc mam pytanie .wraz z kolega chcemy zalozyc maly sklepik -intersuje mnie wszytko co zwiazane jest z dofinansowniem , zapomoga itd,prosze o jakies informacje , pozdrawiam
  • Re: Dofinansowanie z UP Autor: ~Łoli [83.17.44.*]
    Mam pytanie kiedy należy składać wnioski na dofinansowanie?Czy można powtórnie złożyć wniosek jeżeli był rozpatrzony negatywnie z powodu braku środków.
  • Re: Dofinansowanie z UP Autor: ~anioosia87 [91.94.115.*]
    Mam pytanie czy mam szanse na jakiekolwiek dofinansowanie z up i jak tak to jak o nie sie starac?!

obecnie jestem studentka 3 roku rekreacji i rehabilitacji[dzienne] , oraz mam ukonczone kursy dodatkowe i papieru MENu na masaz oraz stylizacje paznokci

w październiku przyszlego roku chce przejsc na zaoczne czyli licencjat bede miala na dziennych ale mgr juz na zaocznych bede robiła gdyz chce otworzyc wlasna dzialalność, bedzie ona po czesci powiazana z moimi studiami, [ solarium, kosmetyka, system vacu well, masaz, kinezyterapia] firme chce otworzyc 1 października wiec mam jeszcze okolo roku czasu.

z tego co wiem to studenci dzienni nie moga starac sie o dotacje z up, a ja skladajac wniosek bede jeszcze studentka dzienna, czy moge tam jakos uwzglednic ze w momencie otwierania firmy bede na zaocznych aby bylo mozliwe uzyskanie takiego dofinansowania?

na jakie dofinansowania moge liczyc? moze jest jakas lepsza oferta niz z up? moze jakas z uni? ja wkladu wlasnego bede miala ok 50-60tys ale moje przedsiewziecie jest b kosztowne. Moze z ue moge uzyskac cos lepszego? czy istnieje np mozliwosc dostac z up na otwarcie a np pozniej z ue na rozwoj? co mozecie mi doradzic bym dostala cokolwiek i w miare mozliwosci jak najwiecej?!

dziekuje za wszelkie odpowiedzi!

ps, jak sie ubiegac? kiedy powinnam zlozyc wniosek jesli chce otworzyc dopiero za rok? czy tam w wniosku sie wpisuje od kiedy sie otwiera czy jest np jakies zobowiazanie ze jesli dostane to w przeciagu np pol roku musze otworzyc? jak to wyglada od praktycznej strony?

prosze o jakiekolwiek informacje najlepiej na maila
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~janiu06 [83.21.31.*]
    Czy może ktoś wie co nowego w składkach Utylizatora!!! Ile złociszy miesięcznie biedny ZAK musi stracić na tego potwora ?!? I dlaczego tak drogo? Proszę o mozliwe, skrupulatne rozliczenie lub podanie linku do tejże wiadomości.
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~Sylwia21 [83.24.227.*]
    niestety żadnych ulg nie ma ale nie ma co się załamywać ja prowadzę firmę od 8 miesięcy bywa ciężko ale najgorsze czyli pierwsze 6msc mineło, ale jeśli chodzi o ZUS to jest przzez pierwsze 2 lata zniżaka dla osoby która jeszcze nie prowadziła wcześniej działalności i ZUs wynosi 260 z hakiem
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~Iza [85.222.4.*]
    ZUS dla osoó rozpoczynajacych pierwsza działalność gospodarczą płaci sie w wysokości ok. 275 zł miesiecznie przez dwa lata. Ponad 730 zł będzie od trzeciego roku prowadzenia firmy. Ponadto Absolwenci przez pierwszy rok moga nie płacic składki emerytalnej w wys. 52,65 zł miesiecznike, ale ten fakt musza zgłosic do ZUS. Korzystajcie ze stron ZUS /trzeba wbic do wyszukiwarki słowo ZUS/. Pozdrawiam
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~Paulina P [212.244.221.*]
    witam mam meza studenta ale oprucz studiow prauje i rozlicza sie z us i teraz sedno sprawy czy obowiazuja jakies ulgi dla studentow w 2006 a jesli istnieja to jakie czekam na meila pozdrawiam
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~Grzesiek SZteinbor [84.10.66.*]
    czesc chciałbym załozyc własna firmę jestem studentem nie wiem gdzie mam sie udac by sie dowiedzieć co mam zrobić zedy dostać dotacje na rozwój interesui od jakiej instytucji zacząć
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~Krzysztof Gorzelańczyk [81.168.191.*]
    sileer Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > witam.
    > jestem studentem. zamierzam zarejestrowac wlasna
    > dzialalnosc gospodarcza. czy przysluguja mi jakies
    > znizki, ulgi podatkowe (np. zus)?
    > prosze o odpowiedz, ew o wskazanie stron, na
    > ktorych moglbym odnalezc odpowiedz na moje
    > pytanie
    > z gory dziekuje.
  • Re: Ulgi dla studentów Autor: ~hehe [84.234.35.*]