hejka wszystkim...sam jestem studentem i prowadze działalność gospodarcza od października 2004 i w tamtym okresie nie przysługiwały mi żadne ulgi. Natomiast z tego co wiem to każdy zakładający działalność od początku 2006 co najmniej płaci znacznie mniejsze składki ZUS.
warto sprawdzic a nie odrazu rezygnowac ;) pozdro
Witam. Jestem studentem i wraz z siostrą która jest juz inżynierem w dziedzinie związanej z ogrodnictwem chciałbym założyć firmę ogrodniczą (projektowanie ogrodów, sprzedaż roślin ozdobnych oraz wszelkie inne usługi z tym związane). Słyszałem że dla studentów są proponowane jakieś zniżki, ulgi lub przyznane są bezzwrotne dotacje na otwarcie takiej działalności. Czy mógłbym prosić o jakies konkretne informacje na ten temat?
Tak są ulgi i to nawet w wysokosci 50 tyś jest dotacja europejska z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
WARUNKI:
-musisz mieć skonczone 18 lat
- byc osoba fizyczna
- najlepiej jak masz skończone technikum Rolnicze albo coś zwiazane z rolnictwem \
- musisz sporządzić bilans na co wydasz te środki i musisz w ciagu 3 lat wykazać faktury na co sfinansowałes w swojej fiermi ta kase :)
wiecej na stornie ARiMR
wiem ze dotacja 50 tys stanie sie bezzwrotna jak twoja firma bedzie prosferowała przez 5 lat od jej załozenia
Witam serdecznie.mam pyatnie:pragnę załozyć własna działalnośc gospodarczą jestem studentka i czy istnieją jesczze ulgi studneckie dzieki którym mozna rozwinąć swoj własny plan?z góry dziekuje
To dość fajne informacje- 250zł ZUS i ta zapomoga:)Możesz mi napisać skąd je uzyskałeś???????????Czy jest jakaś ustawa, która mówi o działalności gospodarczej studentów i ulgach? Wiesz jeszcze coś więcej na temat napisać?
Uwaga. Jesli nie jestescie zarejestrowani w urzedzie pracy jako bezrobotni, nie prowadziliscie wczesniej wlasnej dzialanosci gospodarczej to mozecie zalozyc firme a bedziecie placic tylko 250 zl ZUS.
Skorzystajcie z programu Unii Europejskiej ktory daje tzw. pomostowke 700 zl miesiecznie (bezzwrotnie). Aby dostac zapomoge pomostowa nalezy uczestniczyc w krociutkim szkoleniu i przedstawic swoj biznesplan. Wiekszosc osob dostaje tego typu wsparcie. Po kilku miesiacach mozna uzyskac zapomoge nawet do 6000 zl.
Czyli jezeli rodzic zaklada wlasna firme placi tylko ubezpiecznie zdrowotne. Zatrudniajac mnie nic za mnie nie placi i ja nie ponosze zadnych oplat?? tak, czy rodzic placi jeszcze dodatkowo za mnie ubezpiecznie zdrowotne??
Mam pytanie czy starając sie o dofinansowanie z Urzedu Pracy(jednorazowa pożyczka)trzeba mieć już zarejestrowaną działalność czy trzeba będzie załatwiać wszystko przed jakimi kol.wiek krokami w kierunku jej założenia
pozdro ciestom
czesc mam pytanie .wraz z kolega chcemy zalozyc maly sklepik -intersuje mnie wszytko co zwiazane jest z dofinansowniem , zapomoga itd,prosze o jakies informacje , pozdrawiam
Mam pytanie kiedy należy składać wnioski na dofinansowanie?Czy można powtórnie złożyć wniosek jeżeli był rozpatrzony negatywnie z powodu braku środków.
Mam pytanie czy mam szanse na jakiekolwiek dofinansowanie z up i jak tak to jak o nie sie starac?!
obecnie jestem studentka 3 roku rekreacji i rehabilitacji[dzienne] , oraz mam ukonczone kursy dodatkowe i papieru MENu na masaz oraz stylizacje paznokci
w październiku przyszlego roku chce przejsc na zaoczne czyli licencjat bede miala na dziennych ale mgr juz na zaocznych bede robiła gdyz chce otworzyc wlasna dzialalność, bedzie ona po czesci powiazana z moimi studiami, [ solarium, kosmetyka, system vacu well, masaz, kinezyterapia] firme chce otworzyc 1 października wiec mam jeszcze okolo roku czasu.
z tego co wiem to studenci dzienni nie moga starac sie o dotacje z up, a ja skladajac wniosek bede jeszcze studentka dzienna, czy moge tam jakos uwzglednic ze w momencie otwierania firmy bede na zaocznych aby bylo mozliwe uzyskanie takiego dofinansowania?
na jakie dofinansowania moge liczyc? moze jest jakas lepsza oferta niz z up? moze jakas z uni? ja wkladu wlasnego bede miala ok 50-60tys ale moje przedsiewziecie jest b kosztowne. Moze z ue moge uzyskac cos lepszego? czy istnieje np mozliwosc dostac z up na otwarcie a np pozniej z ue na rozwoj? co mozecie mi doradzic bym dostala cokolwiek i w miare mozliwosci jak najwiecej?!
dziekuje za wszelkie odpowiedzi!
ps, jak sie ubiegac? kiedy powinnam zlozyc wniosek jesli chce otworzyc dopiero za rok? czy tam w wniosku sie wpisuje od kiedy sie otwiera czy jest np jakies zobowiazanie ze jesli dostane to w przeciagu np pol roku musze otworzyc? jak to wyglada od praktycznej strony?
prosze o jakiekolwiek informacje najlepiej na maila
Czy może ktoś wie co nowego w składkach Utylizatora!!! Ile złociszy miesięcznie biedny ZAK musi stracić na tego potwora ?!? I dlaczego tak drogo? Proszę o mozliwe, skrupulatne rozliczenie lub podanie linku do tejże wiadomości.
niestety żadnych ulg nie ma ale nie ma co się załamywać ja prowadzę firmę od 8 miesięcy bywa ciężko ale najgorsze czyli pierwsze 6msc mineło, ale jeśli chodzi o ZUS to jest przzez pierwsze 2 lata zniżaka dla osoby która jeszcze nie prowadziła wcześniej działalności i ZUs wynosi 260 z hakiem
ZUS dla osoó rozpoczynajacych pierwsza działalność gospodarczą płaci sie w wysokości ok. 275 zł miesiecznie przez dwa lata. Ponad 730 zł będzie od trzeciego roku prowadzenia firmy. Ponadto Absolwenci przez pierwszy rok moga nie płacic składki emerytalnej w wys. 52,65 zł miesiecznike, ale ten fakt musza zgłosic do ZUS. Korzystajcie ze stron ZUS /trzeba wbic do wyszukiwarki słowo ZUS/. Pozdrawiam
witam mam meza studenta ale oprucz studiow prauje i rozlicza sie z us i teraz sedno sprawy czy obowiazuja jakies ulgi dla studentow w 2006 a jesli istnieja to jakie czekam na meila pozdrawiam
czesc chciałbym załozyc własna firmę jestem studentem nie wiem gdzie mam sie udac by sie dowiedzieć co mam zrobić zedy dostać dotacje na rozwój interesui od jakiej instytucji zacząć