• Re: kasa fiskalna Autor: ~g [83.25.82.*]
    A co z kasami dla fryzjerów sa obowiazkowe od nowego roku znaczy od 1 stycznia 2006
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Mandaryneczka [80.53.118.*]
    Jak sie obsluguje kase fiskalna, prosze napisac
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~wiesia [62.29.133.*]
    czy sa jakies nowe przepisy dotyczace kas fiskalnych dla auto-handku,
    auto -naprawy. W tej chwili podatnik rozlicza sie w formie ryczaltu
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~wiesia [62.29.133.*]
    czy sa jakies nowe przepisy dotyczace kas fiskalnych dla auto-handku,
    auto -naprawy. W tej chwili podatnik rozlicza sie w formie ryczaltu
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~agnieszka krempecka [83.28.26.*]
    czy skup surowców wtórnych musi posiadać kasę fiskalną?
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~agnieszka krempecka [83.28.26.*]
    czy skup surowców wtórnych musi posiadać kasę fiskalną?
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~kate [83.11.14.*]
    Prowadząc działalność ogólnobudowlaną wystawiam faktury VAT zarówno na osoby fizyczne jak i na osoby prowadzące działalność.Jednak nie posiadam jeszcze kasy fiskalnej. Działalność trwa od 1999 r, od 2000 do kwietnia 2005 była zawieszona.Od kwietnia sprzedaż na osoby fizyczne wynosiła 21600 udokumentowana FV a pozostała sprzedaż 30950.
    Czy muszę kupić kase fiskalna?
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~mariuszm [83.18.77.*]
    Mam pytanie czy ktos moze potwierdzić iz: kasa fiskalna jest obowiazkowa od 01.01.2006 jezeli działalnośc gospodarcza rozpoczęta była w drugiej połowie 2005 roku?? (nie ważne czy przekroczono 20 tys czy nie)
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Arti [83.238.240.*]
    Jeśli ktoś zna odpowiedź na pytanie "mariuszm" to i ja proszę o wyjaśnienie.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Julita [83.21.21.*]
    Dzień dobry,mąż mój prowadzi sklep warzywno spożywczy działalność gospodarczą rozpoczął w 2004/listopad ,w 2005 r utarg nie przekroczył 40,000 tys zł .Mąż prowadzi książke przychodów i rozchodów, kasy fiskalnej jeszcze nie zakupił, prosze mi powiedzieć kiedy lub po przekroczeniu jakiej kwoty musi ją zakupić ,ponieważ dokładnie nie wiem jaka to ma być kwota 20,000 czy 40,000 tys zł.Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.Z góry dziękuje Julita
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~kaja [83.28.129.*]
    prowadzę dzialalność od września 2005 i płacę ryczałt 3%. czy od kwietnia muszę kupić kasę , mimo iż nie przekroczyłam 20000 obrotu?
  • Pytanie dot. kasy fiskalnej oraz faktur Vat. Autor: ~Jorge [83.19.68.*]
    Witam
    W związku z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą mam dwa pytania:
    1. Prowadzę działalność gospodarczą zarejestrowaną na mojego ojca, wystawiam tylko i wyłącznie faktury Vat, czy w związku z tym jestem zmuszony kupić kasę fiskalną?
    2. Jako faktycznie prowadzący ową działalność, występuję jako wystawiający/osoba upoważniona do wystawiania faktury Vat, wystawiam także faktury na siebie jako na osobę prywatną, np. w celu uzyskania różnicy Vat. Pytanie: czy mogę podpisywać faktury Vat równocześnie jako osoba upoważniona do wystawiania faktury, jak również jako odbiorca? Czy US nie będzie miał pretensji?
    Serdecznie dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Asia [83.9.28.*]
    mam pytanko...ile kosztuje kasa fiskalna?
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~bib [86.63.87.*]
    Asia Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > mam pytanko...ile kosztuje kasa fiskalna?

1200zl najtansza
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~alien [83.6.195.*]
    Czy prowadząc działalność gospodarczą związaną z wykonywaniem instalacji elektrycznych budynkówi budowli (4531A) po przekroczeniu kwoty sprzedaży 20000 zł dla osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej będę musiał kupić kasę fiskalną. Nadmieniam że sprzedaż dokumentuję tylko fakturami VAT
    pozdrawiam al
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~joannapiotr [81.190.248.*]
    od kwietnia chcę rozpocząc moją pierwszą działalnośc-detal odzieży używanej .Czy w związku z tym będę musiała miec kasę fiskalną? pomożcie proszę.nigdzie nie mogę znaleźc widomości na ten temat.z gory dziękuję
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~nowak [83.30.224.*]
    W tym roku chce otworzyć sklep czy musze przekroczyć 20 000 czy 40 000
    aby wejść w kase fiskalną
  • kasa fiskalna Autor: ~bercik [83.29.64.*]
    Witam.
    Chciałem zapytac czy zwrot 50% wartosci zakupu kasy fiskalnej musze dostac fizycznie, mam na mysli np przelew z US na moje konto czy moze byc to od razu odliczone od podatku? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Emila Kwaśniak [83.28.199.*]
    Czy rozpoczynając działalność gospodarczą od kwietnia 2006 roku (sklep ogólnospożywczy, bez alkoholu)muszę od razu mieć kasę fiskalną i czy muszę od razu być vatowcem? Dziękuję.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~amagus [87.96.48.*]
    Re: kasa fiskalna
    Autor(ka): joannapiotr (...)
    Wysłano: 04/03/2006 16:29

od kwietnia chcę rozpocząc moją pierwszą działalnośc-detal odzieży używanej .Czy w związku z tym będę musiała miec kasę fiskalną? pomożcie proszę.nigdzie nie mogę znaleźc widomości na ten temat.z gory dziękuję
    Mam ten sam problem co w/w autor!
    Proszę o pomoc i opowiedź!
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Dorota29 [83.21.152.*]
    mam sklep chemiczny od stycznia 2006r. czy jako firma jednoosobowa musze kupic kase fiskalna??
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Edmo [83.24.174.*]
    Witam

Czy jak platnosci sa przelewem musze wbijac na kase, jezeli nie wystawiam faktury??
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~terenia [81.190.93.*]
    witam mam pytanie kto we wrzesniu 2006r musi przejsc no kase ?
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~zuza [83.11.237.*]
    Mam straszny klopot. W polowie maja rozpoczelam dzialalnosc (kiosk Ruchu). Nie wiem czemu kobieta w Urzedzie powiedziala mi, ze na kase wchodze dopiero w nastepnym miesiacu po przekroczeniu ok. 40 000 (podala kwote 39 tys cos tam, dokl nie pamietam). Teraz z przerazeniem dowiaduje sie, ze powinnam kupic kase w dzien po przekroczeniu 20 tys. Co mi grozi za ten balagan, rozumiem, ze Urzedu nie interesuje, ze nie z mojej winy? Na kase powinnam wejsc juz w czerwcu... Nawiasem mowiac dzialalnosc likwiduje za pare dni (z koncem sierpnia).
    dzieki za odp
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~iwona3111 [83.13.37.*]
    gdzie moge zrobic kurs kasy fiskalnej???ile to moze kosztować....?pomóżcie
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~kozi [83.24.226.*]
    najlepiej zrobic kurs kasy fiskalnej u znajomego, ktory juz taka kase posiada.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~justi [83.20.164.*]
    W kwietniu 2006r. dokonałam fiskalizacji kasy. Działalność rozpoczęłam w lipcu 2005r. i w tym roku także została ona odliczona w koszty. Czy jest jakiś okres przez który muszę teraz prowadzić działalność. Zamierzam wyjechać za granicę.Proszę o jasną odpowiedź. Dzięki.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~justi [83.20.164.*]
    W kwietniu 2006r. dokonałam fiskalizacji kasy. Działalność rozpoczęłam w lipcu 2005r. i w tym roku także została ona odliczona w koszty. Czy jest jakiś okres przez który muszę teraz prowadzić działalność. Zamierzam wyjechać za granicę.Proszę o jasną odpowiedź. Dzięki.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~radek [80.48.180.*]
    cze.mam pytanie j prowadze firme jestem watowcem czy musze mieć kase fiskalną czy wystarczą faktury wat
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~arsat [83.18.92.*]
    Witam, dokonałem zakupu kasy fiskalnej, wszystkie potrzebne procedury zostały zachowane, nie jestem płatnikiem podatku VAT . Kiedy zwróciłem się do US o zwrot 50% zakupu kasy, urząd stwierdził że odda mi 50% kwoty netto zakupu kasy- czy słusznie, w końcu dla mnie nie ma to znaczenia, vatu nie odliczę i w sumie jestem stratny ?
    pozdrawiam
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~maki714 [212.2.99.*]
    POTRZEBUJę ZROBIć KURS NA KASY FISKALNE PRZEZ INTERNET- JAK TO MOżNA ZROBIC
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~haberkat [212.244.23.*]
    Jak połączyć kase bingo plus z laptopem ?
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~ss [83.14.34.*]
    Witam chcesz zarobić troche pieniedzy szybko i łatwo bez strat :) mozesz to zrobić łatwo i prosto przesyłajać tylko 10zł na konto 41854500080008589201257023 i wysyłając e-maila rodzynek1990@o2.pl z treścia chce pracować i numerem tel my do ciebie oddzwonimy pieniadze mozna szybko zarobić w ciagu miesiaca mozesz zarobić duze pieniadze
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~helios [83.19.39.*]
    obecnie jesli sprzedajemy dla osob prowadzacych D.G. nie musimy nabijac sprzedazy na kase, jesli dla osob fizycznych nie prowadzacych D.G. mamy taki obowiazek jesli zarzada FV rowniez musimy takowa wystawic a paragon koniecznie podpiac pod kopie.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~NOELA [77.113.237.*]
    Prowadzę działalność gospodarczą od marca 2008 w zakresie lesnictwa teraz chce otworzyć sklep z odzieżą używaną czy muszę mieć kasę fiksalną
    noela
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~flexxx [83.30.47.*]
    witam
    Chciałem się podłączyć pod wątek.
    Podobne pytanie zadałem też na forum zakładamy działalnośc

Prowadzę sprzedaż hurtową tylko dla firm.
    Między innymi aparatów fotograficznych i innego sprzętu AGD oraz maszyn przemysłowych, których sprzedaż do limitu kwotowego nie jest obowiązkiem rejestracjina kasie fiskalnej.
    Sprzedałem samochód firmowy osobie fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej oraz jedną maszynę na fakturę vat, ale też dla osoby, która działalności nie prowadzi. Kwoty w sumie poniżej 20 000 PLN
    Czy zgodnie z przepisami teraz muszę mieć kasę fiskalną? Dla sprzedaży detalicznej aparatów fotograficznych i innego sprzętu AGD niby muszę bez względu na wysokość obrotu. Ale aparaty fotograficzne i inny sprzę AGD sprzedaję i bedę sprzedawał nadal tylko firmom na fakturę a nie osobom fizycznym.

dziękuję za odpowiedź pozdrawiam