• Re: deklaracje Autor: ~lukas [83.23.152.*]
    lukas Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Mam pytanko. Jestem płatnikiem podatku vat 7.
    > Deklaracje składam kwartalnie raz na 3 miesiące.
    > Teraz mam problem bo w pierwszym miesiącu kwartłu
    > kupiłem ciągnik. W tym wypadku mogę złożyć wniosek
    > o zwrot tego podatku w terminie 25 dni żeby
    > otrzymać pieniądze jesszcze przed zakończeniem
    > kwartału zo mam zrobić ??????????

• faktura vat Autor: ~annnna [81.219.166.*]
    od kiedy nie ma konieczności podpisywania przez klienta faktur?od momentu wejscia do UE?
  • Re: faktura vat Autor: ~Henryy [80.244.147.*]
    Kupuje towar od ludzi prywatnych na umowe kupna sprzedaży i potrzebuje przy sprzedaży tego towaru wystawić klientowi fakture vat!
  • Re: faktura vat Autor: ~magliger [88.156.65.*]
    Otrzymałam Fakturę VAT z data wystawienia faktury 1.09, zaś datą sprzedaży widniejaca na fakturze 30.08. Czy moglam zaksiegowac zdarzenie w miesiacu 08?
  • Re: faktura vat Autor: ~magliger [88.156.65.*]
    Otrzymałam Fakturę VAT z data wystawienia faktury 1.09, zaś datą sprzedaży widniejaca na fakturze 30.08. Czy moglam zaksiegowac zdarzenie w miesiacu 08?
  • Re: faktura vat Autor: ~tomimon [83.7.232.*]
    czy z jednego paragonu moge wystawić więcej niż jedną fakturę?
  • nie naliczanie Vatu Autor: ~volvos24 [212.76.46.*]
    mam takie pytanie jesli nabywam rzecz bez VATu czy sa jakies mozliwosci zeby sprzedac ta rzecz bez naliczania Vatu
  • Re: faktura vat Autor: ~Karolina [83.16.1.*]
    Czy jeżeli wystawiam faktury imenne muszę to fiskalizować poprzez wydrukowanie najpierw paragonu, a potem zmieniam na fakturę? czy mogę od razu wystawić fakturę imienneą i wręczyć jąklientowi?
    Karolina
  • Re: faktura vat Autor: ~Karolina [83.16.1.*]
    Czy jeżeli wystawiam faktury imenne muszę to fiskalizować poprzez wydrukowanie najpierw paragonu, a potem zmieniam na fakturę? czy mogę od razu wystawić fakturę imienneą i wręczyć jąklientowi?
    Karolina
  • Re: faktura vat Autor: ~lukas [83.23.163.*]
    Kupiłem środek trwały z trminem płatności na 90 dni (jeszcze nie zapłaciłem), a złożyłem deklaracje o zwrot podatku, Czy coś mi za to grozi?
  • Re: faktura vat Autor: ~Monia1111123 [156.17.53.*]
    a jakie groza sankcje za nieterminowe wystawienie faktury?? chodzi mi o przekroczenie terminu 7 dni.

Pozdrawiam
  • Re: faktura vat Autor: ~promesa [79.175.232.*]
    jakie grożą sankcje za wystawienie f-ry po terminie tzn. 7 dn.??
  • Re: faktura vat Autor: ~jarko [83.21.28.*]
    Czy można wystawić jedną fakturę dla dwóch różnych odbiorców?
    Jak w takim przypadku wygląda kwestia rozliczenia Vat-u?
  • Re: faktura vat Autor: ~emma_2006 [62.148.89.*]
    jarko Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Czy można wystawić jedną fakturę dla dwóch różnych
    > odbiorców?
    > Jak w takim przypadku wygląda kwestia rozliczenia
    > Vat-u?
  • Re: faktura vat Autor: ~renata małkowska [89.171.49.*]
    kiedy powstaje obowiązek podatkowy(Vat)przy sprzedaży przez Internet (np.wystawienie paragonu i wysyłka w dniu 10.04, a zaksięgowanie pieniędzy na koncie w dniu 09.04)?
  • Re: faktura vat Autor: ~Karolina Syska [81.219.133.*]
    czy do wystawianej faktury vat komputerowo mozna dopisywac recznie np "sportowa" np. bluza
    bo spotykam sie z tym z sklepie i klienci twierdza ze jest taka mozliwosc i mozna robic takie rzeczy. ale mnie wydaje sie ze to jest nie zgodne z prawem,
    prosze o odpowiedz.
    pozdrawiam
  • Re: faktura vat Autor: ~bozena [83.15.10.*]
    Witam!
    Mam pytanie. Mam firmę na ul. Stefana Batorego 7. Czy zatem na fakturach VAT mogę stosować skrót np. ul. S. Batorego albo ul. Batorego?
    Pozdrawiam
  • Re: faktura vat Autor: ~martyna_k [83.16.179.*]
    Witam.
    Proszę o pomoc.
    Czy prawidłowy jest fakt, że za za usługę wykonaną w miesiącu MAJU 2007r ,jest wystawiona faktura vat dopiero 05.07.2007 , a data sprzedazy to 05.07.2007r. ?
  • Re: faktura vat Autor: ~magda m. [78.8.40.*]
    TOWAR BYL ZAKUPIONY 11.04 A FAKTURE OTRZYMALAM DOPIERO 18.O4. MAM PYT.? POD JAKA DATA MAM TO WPISAC W KSIAZCE PRZYCHODOW I ROZCHODOW (ZAKUPU tOWARU CZY OTRZYMANIA FAKTURY)??
  • Re: faktura vat Autor: ~waga2591 [83.5.181.*]
    Możę ktoś pamięta-w 1999 roku kupowałam części dla firmy jedoosobowej w Castoramie -czy wtedy już należało podpisywać swój oryginał czy tylko kopię dla sklepu?
    Wiem że złożyłam wtedy do wielu marketów oświadczenie że jestem podatnikiem VAT bo czasami towar odbierał znajomy.
    Dzięki za odpowiedź
  • Re: faktura vat Autor: ~iwi [83.14.166.*]
    jeżeli jestem na ryczałcie czy muszę brać na zakup towaru faktury VAT czy wystarczy WZ bo przecież nie rozliczam się z VATu
  • Re: faktura vat Autor: ~helios [83.19.39.*]
    Jezeli klient zgubi paragon mozna byc na tyle uprzejmym i z rolki skopiowac jego paragon i podpiac pod fv pod warunkiem ze klient powie kiedy kupil cos u nas zebysmy nie musieli szukac w km rolce.
  • Re: faktura vat Autor: ~annarosa [77.222.233.*]
    witam
    prosze o pomoc w sprawie faktur przelewowych
    Jezeli dostałam fakture w marcu data zapłaty jest w kwietniu to czy zmieniam okres Vat. W jakim wypadku zminiam okres vat?
  • Re: faktura vat Autor: ~szakal [89.231.161.*]
    Sprzedam fakturki vat Tanio!! olej napedowy etylina pisac. szakal5678@o2.pl
  • Re: faktura vat Autor: ~rada [91.196.215.*]
    Kiedy należy wystawić fakturę VAT marża? po poworcie z wycieczki czy przed jej rozpoczeciem?
  • Re: faktura vat Autor: ~bigos86 [77.113.140.*]
    witam mam pytanie czy osoba prywatna może przepisać fakture vat na inną osobe prywatną