Nasze banki dołują ponieważ mocno spada SX7E ( EURO STOXX BANKS ) w obawie przed czwartkowym wystąpieniem szefowej ECB, bo sama obniżka o 25 pb stóp procentowych w strefie euro jest już raczej w cenach. W tej chwili spadek SX7E wynosi 2,77%.
Tak wczoraj jak zobaczyłem nasze PMI to pomyślałem że mogą dane zmusić rpp do cięcia stóp dziś rano jak Banki zaczęły spadać to pomyślałem że ktoś już wie :)
Tia a świstak dalej swoje robi siedzi i zawija.... Wczoraj ktoś dziergał że S się zamykają w strachu pewnie miał wgląd w rynek... pewnie nie przeszło przez myśl że to L zamykane po podbiciu z 80 możliwe że grubasa na drugim portfelu. I podobno wiedza kosztuje więc nie powie że rajd nas czeka....
440 się broni banda na 410 ale takiego sl nie stawiam z wyprzedania nie wszystko się zgadza ale całkiem nieźle weszło Te zejście sprowadza rynek do stanu neutralnego wg mnie. Obecnie powinniśmy zawalczyć przynajmniej o 530 do 560. rynek jest na wyprzedaniu wybicia na razie nie ma jest potencjał do odreagowania - ale parę pkt brakuje gdzie niegdzie. Z fal można się doszukać zamkniętej 5tki i nie zeszliśmy pod potencjalną 2kę z 25kw. - taki czyścioch aż za bardzo. Maka na 15 przetną na naganiane i się zobaczy.
Ja ię ustawiałem an 40 od zeszłego tygoenia i zaraz pod tym na razie jest SL jak przejdzie będę myślał w zależności od wsk i na pewno nie będę tutaj strugał.
Co miało spaść to spadło z pkt tech nie ma potrzeby niżej. Jakby kwartał zamknąć nie schodząc w te poziomy było by + dla wzrostów obecnie można rosnąć choćby po to aby to później gasić od góry po lepszych cenach. Wczoraj zamukanie nad 512 dało + dla rośnięcia po obecnym zniżkowaniu - papier był sobie delikatnie wybierany z przewagą popytu więc powinni dostać więcej niż dawali - całe te nadbicie nie musiało mieć znamion ubierania. Czy obecnie ogień w górę i zebranie wszystkiego co się wystraszyło czy kiszenie zniżenie jeszcze na 410... to nie do mnie pytanie. piątka miała zasięgi na 440 i 435-2 (223 i 127 1-dynki, 261,8=2412)
Dnia 2024-06-04 o godz. 12:51 ~Gar-fild napisał(a): > Tia a świstak dalej swoje robi siedzi i zawija.... Wczoraj ktoś dziergał że S się zamykają w strachu pewnie miał wgląd w rynek... pewnie nie przeszło przez myśl że to L zamykane po podbiciu z 80 możliwe że grubasa na drugim portfelu. I podobno wiedza kosztuje więc nie powie że rajd nas czeka....
Dziergałeś to chyba ty na drutach bo wczoraj od rana LOP rósł a nie spadał, a kurs kontraktu poruszał się zygzakami w szerokiej konsolidacji.
Jakaś głębsza korekta do okolic 2200 jest możliwa, a potem dalej w górę w kierunku 2800 tak bym to widział ale zobaczymy. Wygląda trochę jak ta spora korekta rok temu. 1800 to już kogoś poniosło Xd
Dnia 2024-06-04 o godz. 13:16 ~Gar-fild napisał(a): > poczytaj 1szą str też tam jesteś wraz z założeniem powyżej 2600 a dzisiaj już 1800. Jak to Angole mówią its up too You i dont mind...
Naucz się czytać ze zrozumieniem i nie bełkocz bez sensu.
Umacnianie się USD, CHF i JPY nie jest związane z lokowaniem kapitału w tych walutach jako tzw. bezpiecznych przystani, lecz zamykaniem strategii carry-trade z powodów politycznych, głównie w Meksyku.
Na serii U24 LOP od rana powiększył się tylko o 262, przy całkowitym wolumenie 1032, co świadczy o tym, że uciekające byki zostały zastąpione przez nowo otwierane długie pozycje. Chyba drobni gracze nie zdecydowali by się na taki manewr.
Pobawię się we wróżkę i powiem, że low na dziś to 2430 pkt. może być, bo w tym ruchu spadkowym od 2613 mamy swingi 93 pkt. i 97 pkt., więc teraz 101 pkt. wypada. I to jest dokładnie tyle, aby nie dotknąć tej świecy objęcia hossy z max. 2429 pkt.
Dnia 2024-06-04 o godz. 13:16 ~Gar-fild napisał(a): > poczytaj 1szą str też tam jesteś wraz z założeniem powyżej 2600 a dzisiaj już 1800. Jak to Angole mówią its up too You i dont mind...
Przeczytaj sobie te trzy posty to może ci coś zaświta w tej pustej łepetynie.
Dnia 2024-06-03 o godz. 21:29 ~kuba napisał(a): > Jemu to już obojętne bo on uśrednia od poziomu1890 z października ubiegłego roku, rolując się z serii na serię jak jakiś grubas. > Ale dzięki temu za ubiegły rok nie musiał płacić podatku od zysków kapitałowych :-)
Dnia 2024-06-04 o godz. 12:39 7777777777777 napisał(a): > Szczyt wig z 9 kwietnia złamany do tego 5fal w dół zmiana trendu jak nic po 3ce wzrostowej 2200 do testu ? @ravcio znowu główną pulę zwinie:)
Dnia 2024-06-04 o godz. 12:47 ~kuba napisał(a): > Do 1890 to jeszcze daleka droga :-)
Przecież od bardzo dawna twoja gra polega na ciągłym uśrednianiu błędnie zajętej pozycji. Czasami była to niezamknięta część zyskownej, która bardzo szybko przeszła na stratną, a czasami od razu otworzyłeś pozycję po niewłaściwej stronie i zamiast ją zamknąć z jeszcze małą stratą, to rozpoczynałeś jej uśrednianie, bo uważałeś że masz rację, a rynek się myli.
Proponuję pierwszy przystanek w okolicach 2380 indeks. Zerknijcie świecę 1M w listopadzie 2021- spadeczek 330 pkt. Czy teraz będzie podobnie? 7777 przestań z tymi wzrostami-chyba już mamy koniec ;-)